Pred se, jas prv go poddrzuvam ovoj sistem na merenje i kaznuvanje //iako site znaeme deka ke bide selektiven//, ama samo ako e postaven kako sto treba.
Ne zboruvam napamet - sekojdnevno sum so kolegata, dolgogodisen moj prijatel, covek sto nema nikakva pricina da me laze.
I bas toj dobi kazna //opomena// za 51 km/h so vklucen limiter na 50. Ima i drugi kako nego, pa utrovo i jas megju niv //so vklucen limiter na 50 km/h// registriran so 52 km/h, da ne navleguvam na siroko.
Sega malku fakti:
- Limiter i brzinometar sekogas pokazuvaat poveke od realnoto, po zakon //UN/ECE R39//.
- GPS tipicno pokazuva 3–5 km/h pomalku od spidometarot, znaci ako na limiter e 50, realnata brzina e 45-48 km/h.
- Ni spidometar, ni limiter, ni kamera ne se laboratoriski uredi - zatoa vo Evropa ima tehnicka tolerancija od 5 km/h ili 3% //se povtoruvam so istoto ,,kako papagal,,//.
Kaj nas? Safe City NE primenuva nikakva tolerancija. Kaznuva //opomenuva// od bukvalno 51 km/h - nesto sto vo niedna zapadnoevropska zemja ne bi pominalo.
Znaci tuka ne stanuva zbor za toa dali nekoj gazel, nitu dali kolata cini 10.000 ili 100.000 €. Stanuva zbor za toa deka ako limiter na 50 rezultira so kazna za 51 - problemot definitivno e vo sistemot sto ne priznava nikakva tehnicka greska, a ne vo vozacot.
Tolku ednostavno.
Ako sakame tocnost, mora da ima i evropska tolerancija - inaku duri i najpreciznite avtomobili ispaga deka ,,gresat,,.
Nemam namera da ja prodolzuvam debatata - navistina e iluzorno da objasnuvas na covek koj ne zivee ovde, i zboruva od Avstrija ili Germanija kako da sme vo ista realnost.
Ona sto treba da se napravi e ednostavno - da se implementira evropska tehnicka tolerancija za merenje na brzina. Togas nema da ima ovie apsurdni situacii.
Famoznite brojki sto gi prikazuvaat za ,,registrirani prekrsoci,, po mediumite ocigledno namenski se bombasticni - so cel da napravat efekt na strav, a ne da ja prikazat realnata sostojba.
I idejata deka -
kako sto veli premierot - ke kaznuvaat i za ,,50.5 km/h,, e ednostavno nerealno i nadvor od sekakov zdrav razum i svetska praktika.
I da, sogragjani, limiterot //dokolku vasiot avtomobil go poseduva// postavete go na 45 km/h kako ne bi dobile opomena, 50 km/h ,,izgleda deka e mnogu,,!
Crn humor.