Даjте сериозно... Ви недостига ли Jугославиjа?

Никој (ваљда) нема дилема дали Киро е или не е никаков патриот.
Не биди толку сигурен.
Само на форумов ги има поприлично кои не само што имаат дилема ами сакаат и кај останатите да произведат.

Изјавата, Киро ја даде при едно интервју на хрватска телевизија.
На интервјуто беа присутни и други видни дејци од тоа време.
Никој од нив не ја негираше изјавата на Киро.
Ја не сум сретнал никаков јавен демант од никој, кој бил на тој состанок за кој се зборува, во врска со изјавата на Киро.
Ја знам изјавата, сум ја гледал/слушал.
Не спорам дека има таква изјава туку дека е лага дека ЕЕЗ има понуда за членство на ехЈУ во таа ЕЕЗ.
(има извештај на таа ЕЕЗ кој сум го читал каде експлицитно се вели дека Словенија и Хрватска и некои делови од Србија би можеле да бидат членки на ЕЕЗ ама Македонија, БиХ и Косове НИКОГАШ нема да бидат членки на ЕЕЗ)
Тоа што не си видел/слушнал демант е затоа што не си барал таму каде треба.
Има демант, на форумов се расправав со некого пред повеќе години за истото прашање тогаш изнесов кој, кога и каков демант дал.

Ако има некој демант негде на оваа изјава на Киро, ја не сум го видел. Тоа не докажува дека Киро збори вистини, него само е индиција за тоа.
Види вака демант може да даде некој кој бил на позиција во тоа време (значи има релевантни информации), а тоа се членовитена претседателстовото на ехЈУ или некој од тогашното собрание на ехЈУ кој ги водел тие разговори и имал средби со копитарите од ЕЕЗ.
Киро во тој период беше надвор од политика и можеби, велам можеби, со некој со кого си имал, на ти го дај ми го, му пренел таква информација ама е ЛАГА.

Живееме во времиња во кои наративот е дека не може да си патриот и да си ја сакаш татковината ако не плукаш по Југославија. Ова е исто и во Србија и во Хрватска, и кај нас. Во Босна само муслиманите можат да искажат некои позитивни чувства за старата држава. Словенците веројатно не се ни замараат со таа тематика, имаат оставено се зад себе.

Не сме објективни. Сонуваме за некое обединување кое не се случило заради Југославија, а ноторен факт е дека и да не оставеше Југославија надвор од себе, ни милиметар немаше да мрднеме од каде што сме. Англичаните застанаа зад Грците и се што ќе се случеше е дека ќе врнеа напалм бомби. Сонот за Солун, со војска која штотуку излегла од ВВ2, без авијација, против големите сили... не сакаме да си признаеме дека тоа било веќе завршена работа.

По Тито се плука, но да не беше Тито и да не беа комунистите, ќе не газеа националистички чизми на соседите. Не треба човек да е ни комунист ни левичар, за да го види тоа. Ми има кажувано дедо ми како пред ВВ2, како млади, биле тепани од српската жандармерија само заради изговарање на зборот Македонија. Неговиот брат, заедно со негови врсници, бил тепан три пати од бугарите во полициска станица, за време на ВВ2. Подоцна неговиот брат стана офицер во ЈНА.

Само комунистите имаа доблест, или се најдоа во таква ситуација, да ни ги признаат основните човекови права, да можеме да се нарекуваме како што сакаме и да не бидеме малтретирани поради тоа. И тоа траеше само за време на СФРЈ, штом таа држава пропадна, почнаат пак да не шутираат како сакаат, да ни менуваат име, да ни ставаат вета, да не омаловажуваат.

Тоа се фактите, ние можеме да плукаме колку сакаме. Може човек да си ја сака земјата и да не гледа пристрасно кон минатото. Контроверзно мислење...
Периодот 1945-1992 (реално тој почнува од 1919) во секое нормално општество ќе беше оценет како најотепувачкиот период од постоењето на државата, како и во секоја екс-комунистичка држава во Европа.

Само во Македонија комунизмот се доживува како најсветла точка во постоењето на Македонците, која иронија државата која ти ги убивала или ти ги прогонувала (преостанатите) луѓе кои имале вистински идеали за овој народ и за оваа земја сега истата да биде величена!

Комунистите доблест? Комунистите да имаа грам доблест денеска за нив во Македонија ќе немаше вакво мислење како твоето.

Периодот 1945-1992 (реално тој почнува од 1919) во секое нормално општество ќе беше оценет како најотепувачкиот период од постоењето на државата, како и во секоја екс-комунистичка држава во Европа.

Само во Македонија комунизмот се доживува како најсветла точка во постоењето на Македонците, која иронија државата која ти ги убивала или ти ги прогонувала (преостанатите) луѓе кои имале вистински идеали за овој народ и за оваа земја сега истата да биде величена!

Комунистите доблест? Комунистите да имаа грам доблест денеска за нив во Македонија ќе немаше вакво мислење како твоето.
потврда на изјавата на Жуков,
“ ние ги ослободивме од нацифашизмот ама мислам дека никогаш нема да ни го простат тоа“

исто така е видливо и зошто се преименува
од ден на победа над нацифашизмот во ден на ЕУропска...
денес се поставува прашање дали имало таква победа или пак воскреснавте

антикомунизам = антихуманизам

потврда на изјавата на Жуков,
“ ние ги ослободивме од нацифашизмот ама мислам дека никогаш нема да ни го простат тоа“

исто така е видливо и зошто се преименува
од ден на победа над нацифашизмот во ден на ЕУропска...
денес се поставува прашање дали имало таква победа или пак воскреснавте

антикомунизам = антихуманизам
Што воопшто зборуваш бе? Што ме боли мене курот за некоја организација на модерни педери?

Што воопшто зборуваш бе? Што ме боли мене курот за некоја организација на модерни педери?
Извини не знаев дека си традиционален педр!

Да. Факт е тоа.
Имаше едно интервју на Киро Глигоров на хрватска телевизија за понудата на Европа у тоа време.
....глупоќата на јужнословенските народи е легендарна... отпосле им текнува. Муабетите кои сега можат да се прочитаат буквално на целиот ЈУ простор, дури и меѓу оние кои не биле родени тогаш го потврдува тоа....Да се надеваме дека важи она дека Господ ги чува будалите ;)

Рече лик кој еднаш тврдеше дека најдобро ќе ни одело со Бугарите. Не си ич очигледен. Ич.

Рече лик кој еднаш тврдеше дека најдобро ќе ни одело со Бугарите. Не си ич очигледен. Ич.
Најбоље ќе ни одеше. Што? Да не не?
Извини не знаев дека си традиционален педр!
нерелевантно е тоа дали е педер или не

Прегледај го приврзокот 462050

Некои луѓе нит самиот Господ не ги спасува.

Мора со тебе да ја продискутираме оваа шизофренија иако ваљда знаеш дека за 99% ќе се сложиме.

Прво : "Оваа сабота славиме роденден на поранешната држава ".
Шиптаранана слават родендени на Велика Албанија, Бугарашине на блгарските административци што биле у алијанса со кечињава, Србендиве некои средновековни територии на Душан, овие шизофциве на Југа. Остана ли некој нормален у државава да слави роденден на Македонија (без разлика дали античка или модерна) ?
Дај и ние да најдеме некој странски освојувач на државава и да си прогласиме празници. Еве мој совет е на античка Персија. Од даминина биле против циганаријата грчка, башка Ацика наш кога ги зашљакал после тоа им омужил 10 000 жени. А ако си ги видел иранките без тоа арапските чаршафи на глава ќе знаеш на што мислам :love: Инаку ако ти е чудно ова што го зборам. Баш Ксеркс (тој со пирсовите од научната фантастика Триста, но во случајов историската личност што не изгледала ко садо мазо dunegon keeper ) 5-6 век п.н.е. владеел т.е. имал освоено територии од егејска Макеоднија и мал дел од Вардарска (Гевгелија, Богданци и Валандово) и се ова е пред познатава битка кај Тернопили. Кога губи таму се повелкува во Азија.

Второ : Роденден на братската социјалистичка Југославија :pos::pos::pos::pos:
Глупердиве зумерски знаат дека Македонија била дел од таа Југа на која и слават роденден ?!
Како може тогаш да ти биде братска државата од која си дел ?!
Братски може да бидат Србија, Црна Гора, БиХ, Хрватска и Словенија.

Трето : Глупердиве зумерски а тука ќе ги спомнам и глупердите бумерски знаат дека на тој 29 ноември у Јајце немало македонска делегација што значи дека друг ни ја кроел судбината ? А таква судбина еднаш ни скроја у Букурешт 1913. Истиве дебили нека идат да си го прашаат австрискиов каплар што го ставиле на слика зашто Егејска и Пиринска Македонија ги немаме после 45та наместо да серат. Истиве дебили нека не ги спомнуваат Методија Андонов - Ченто, Павел Шатев и многу други што отворено се залагале на обединета Македонија во рамки на Југославија затоа што со вакви празници ги слават нивните политички а и физички ликвидатори.

Томпсон убаво кажа пред некој месец :

Ју-носталгијата 35 години после распадот веќе стана патетично.
А најтрагично е што е од ликови што не биле ни родени тогаш а камо ли да знаат што се дешавало од прва рака.

А најтрагично е што е од ликови што не биле ни родени тогаш а камо ли да знаат што се дешавало од прва рака.
Разбирам дека во вакви нестабилни времиња Југославија од денешна перспектива изгледа како идеална држава. Туку мене повеќе ми изгледа дека носталгијата е само за дел од таа држава, србофилство. Не дека толку носталгираат по Словенија или Црна Гора, на пример.

Back
На врв Bottom