Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
TOL ne ne interesira znaes, bitno e ova, na modelov LOT10 dokumentot veli.....Bivalentna na modelov e -10 i za Avearage i isto e -10 e Tbiv za Colder so Pdesignh 4.7 na -22 a ja iszmrile 4.8kw na -15 t.e poveke od PdesignH sto nema logika :D. Ili toa 4.8 e 3.8 ?? Ama i da e taka togas pa neodgovara Bivalentnata ;)
Si praime muabet ne deka nekoj ke razbere...ama eve ti kao razbiras, pa najdi ja pecatnata greska po dokumentive.
EPREL e dobar izvor na informacii za da se proveri info za noname proizvoditel koj nedal nikakvi dokumenti ama nema potreba so Eprel da mi maftas za ME....nema da ti repliciram ponataka, si znaes kaj sum videl i sto sum videl LOT10.
Добро LOT10 нека биди, еве го најдов....
Oва е тоа што пишал и што си измерил сам производителот така?
И тебе те буни што си измериле 4.8kw на -15?

LN25 nordik моделот носи 9.2cm3 компресор па дава 3.2kw на -15....
Јас го имам LN35 обичниот модел кој го носи истиот 9.2cm3 компресор и во домашни услови имав измерено како дава преку 6kw на -10С.
RW25 носи 13cm3 компресор! (42% поголем компресор.... па очекувано и капацитетот да е за отприлика исто поголем)
Тоа е тоа .... Мицу врвните модели се произведени со голема резерва, затоа и се скапички...

Za Lada klimatska zona ili COLDER zona, od klimata se bara i dopolnitelen Test na -15 (za da se interpolira do 22) i toj ima IME "TEST G" a klimi deklarirani do -15 nemaat takov na -15 test i zatoa nemaat ni energetska klasa za Colder, i im stojat X-ovi na energetskata
И сеа овие од МЕ тестирале/измериле за RW25-кава на -15С или не?
Не гледам X-ови на енергетската за ладна зона :D
Или тврдиш измериле ама надпишале нешто згрешиле.... нешо многу ти се гледа 4.8kw на -15С?

Еве и Лапонциве гледам нешо ja мереле... и тие изгледа нешо грешаваат според тебе (ти заокружив со зеленко кај е грешката :D)

Screenshot 2025-11-28 at 10.20.07 PM.png
O

Добро LOT10 нека биди, еве го најдов....
Oва е тоа што пишал и што си измерил сам производителот така?
И тебе те буни што си измериле 4.8kw на -15?

LN25 nordik моделот носи 9.2cm3 компресор па дава 3.2kw на -15....
Јас го имам LN35 обичниот модел кој го носи истиот 9.2cm3 компресор и во домашни услови имав измерено како дава преку 6kw на -10С.
RW25 носи 13cm3 компресор! (42% поголем компресор.... па очекувано и капацитетот да е за отприлика исто поголем)
Тоа е тоа .... Мицу врвните модели се произведени со голема резерва, затоа и се скапички...

И сеа овие од МЕ тестирале/измериле за RW25-кава на -15С или не?
Не гледам X-ови на енергетската за ладна зона :D
Или тврдиш измериле ама надпишале нешто згрешиле.... нешо многу ти се гледа 4.8kw на -15С?

Еве и Лапонциве гледам нешо ja мереле... и тие изгледа нешо грешаваат според тебе (ти заокружив со зеленко кај е грешката :D)

Прегледај го приврзокот 462188
O
Јас колку што го разбрав се бунеше за Тбив зошто била -10 за средна и ладна зона
Screenshot_20251128_190747_Chrome.jpg

Нели правилно треба вака да пишува.
Screenshot_20251128_190859_Gallery.jpg

За ситници се фаќа

А не знам што се буни за Pdesign за ладна зона као 4.7kW на -22, но си пишува фино лепо со 1kW бекап греење што значи има 3.7kW
Не постои таква клима што целосно и самостојно ќе задоволи топлотни загуби на -22

Последно уредено:
Здраво, за една добра клима 18000btu, конзолна, на овие временски услови како што е околу 4c, некој да сподели информација од искуство на која вредност би требало да модулира, подесена на 23c, 24c, 40м2, pvc дограма, без изолација, мојава е таква и модулира од кај 650w најниско до 800w нормален режим на работа, топло е во просторијата не можам да се пожалам за тоа, да знам дали би вредело да планирам да ја менувам за поскапа или да ја оставам истата.

Здраво, за една добра клима 18000btu, конзолна, на овие временски услови како што е околу 4c, некој да сподели информација од искуство на која вредност би требало да модулира, подесена на 23c, 24c, 40м2, pvc дограма, без изолација, мојава е таква и модулира од кај 650w најниско до 800w нормален режим на работа, топло е во просторијата не можам да се пожалам за тоа, да знам дали би вредело да планирам да ја менувам за поскапа или да ја оставам истата.
Јас греам 60 квадрати еве за последните 24 часа и втората слика за последните 7 дена

Attachments

• Screenshot_20251202_130322_Shelly Smart Control.jpg
    Screenshot_20251202_130322_Shelly Smart Control.jpg
    309,3 KB · Прегледи: 16
  • Screenshot_20251202_130514_Shelly Smart Control.jpg
    Screenshot_20251202_130514_Shelly Smart Control.jpg
    294,3 KB · Прегледи: 16
Здраво другари ,
Ставив топлотна пумпа за греење на 2 спрата , 1 со радијатори и 1 со подно . Се е добро побрџано и супер грее . Прашањето ми е следно : кога ќе ја подтавам топлинската да го грее баферот на 40 степени сега за сега (будејки нема - температури) е одлично топло на двата сората , дали е во ред да биде на 40степени бидејки според апликацијата потрошувачката на струја е многу помала него кога ќе ке ставам да ја затоплува водата на 50 степени. ( Мајсторот рече нека стои цело време на 50.) ? Искуство ?

Здраво другари ,
Ставив топлотна пумпа за греење на 2 спрата , 1 со радијатори и 1 со подно . Се е добро побрџано и супер грее . Прашањето ми е следно : кога ќе ја подтавам топлинската да го грее баферот на 40 степени сега за сега (будејки нема - температури) е одлично топло на двата сората , дали е во ред да биде на 40степени бидејки според апликацијата потрошувачката на струја е многу помала него кога ќе ке ставам да ја затоплува водата на 50 степени. ( Мајсторот рече нека стои цело време на 50.) ? Искуство ?
Така ти кажал за да не му досадуваш со прашања, но штом сега ти е таман топло терај си така со 40. Но во најладното (јануари/февруари) вероватно радијаторите ке бараат и на 50 да ја работиш. Поентата е во најладните денови да ти биде таман топло во станот, а сега уште се сеуште високи температурите. На што повисока Темп работи системот помала е економијата и обратно....зато со подно е најекономично.

Последно уредено:
Така ти кажал за да не му досадуваш со прашања, но штом сега ти е таман топло терај си така со 40. Но во најладното (јануари/февруари) вероватно радијаторите ке бараат и на 50 да ја работиш. Поентата е во најладните денови да ти биде таман топло во станот, а сега уште се сеуште високи температурите. На што повисока Темп работи системот помала е економијата и обратно....зато со подно е најекономично.
Што се случува во моментот кога ќе се приклучи бојлер за санитарна вода на ваквите системи?
Бар според бојлерите на струја на кои сме навикнати.... 40С на топлата вода е некако ниска температура... сем ако се тушираш само со топла xD

Што се случува во моментот кога ќе се приклучи бојлер за санитарна вода на ваквите системи?
Бар според бојлерите на струја на кои сме навикнати.... 40С на топлата вода е некако ниска температура... сем ако се тушираш само со топла xD
Може и на 60ц да грее санитарна вода..
Ама финтава е што воопшто не се исплати таа гимнастика, кога кај нас 9 месеци можеш да бидеш на солар :toe:

подготовката на санитарна топла вода се прави во посебен бојлер, кој е одвоен од оној што ја грее куќата. Затоа температурата на водата за туширање си ја одбираш сам, независно од температурата што се користи за греење на подно или радијатори.

Што се однесува до греењето: не мораш рачно да менуваш температура секојпат кога ќе падне надворешната температура. Топлотната пумпа има сензор за надворешна температура и сама си пресметува кога и колку треба да зголеми температурата на водата што оди во подот или радијаторите.

Кај мене дома дури немам термостати по собите – сите подни кола се постојано отворени, и цела работа ѝ ја препуштам на пумпата. Единствено што имам направено е да ја "присилвам" пумпата да грее малку повеќе наутро и меѓу 13:00–15:00 часот, за да искористам пониска тарифа за струја. Функционира одлично.

подготовката на санитарна топла вода се прави во посебен бојлер, кој е одвоен од оној што ја грее куќата. Затоа температурата на водата за туширање си ја одбираш сам, независно од температурата што се користи за греење на подно или радијатори.
Се ова стои...
Ама ај кажи до колку ја грее водата? Плус колку кошта?

За првото, јас ќе одговорам, дека ради легионелата, 60ц е некој стандард за дезинфекција. Поретко одат и нагоре.. ама коп 2. Можда и 1.5 !?

Како ова се исплати наспрам обичен електричен бојлер со коп 1?
Зборувам за максимум 3 месеца у годината...

Соларните бојлери се отплатуваат уште првата година сами со сегашниве цени!
Ја го имам преку 10 години..

Дури и да имам ТП, треба да сум луд да земам со бојлер за санитарна вода!

Еве на пример колку кошта истава без пемпелево?! @Strelec ?
А па на марките, х2 х3 е поскапо..

Back
На врв Bottom