Станови во Скопје, совети за купување.

• Креатор на темата Креатор на темата StarDrom
  • Време на започнување Време на започнување
ok, I'll bite.

- Работа, кариера? Само во Скопје.
- Добра храна близу до мене? Guess what? Скопје.
- Култура? Има конференции, музеи, еден куп настани од културата што ги нема во помали места.
- Образование? Во Скопје се најдобрите.
- Пријатели/друштво/нови познанства? Нема подобро од Скопје
- Здравствени установи? Мора да дојдеш до Скопје...
- Луѓе што пробуваат да го сменат животот на подобро? Највеќе ги има во Скопје
Ако збориме за квалитетен живот, опциите се Скопје или надвор од Македонија.
Си има градот свои проблеми, ама не е толку црно како што го представувате.
- Работа, кариера? to SAMO zamina so koronata, ali i nataka se uste SK si e lider vo toa pole
- Добра храна близу до мене? Skopje sirok poim verojatno mislis na opstina Centar
- Култура? Osven filharmonija sho drzit nekoj standart, Zlatna Bubamara kao event i Cineplexx, toa drugo sve zjaee prazno, dzabe se to koa narodot e turbofolk, ete mozda 2028 ke bidit
- Образование? Ne znam od kaj ti e infovo :/
- Пријатели/друштво/нови познанства? Ahm 100%
- Здравствени установи? Edino 100% tocno. Neosporen fakt, isto kako sho i faktot deka SK ti e stetno po zivot
- Луѓе што пробуваат да го сменат животот на подобро? Poso drugive od vnatresnostva saket propalici da se xDD
Ако збориме за квалитетен живот, опциите се Скопје или надвор од Македонија. - Tocno da, ama do pred nekoj 5-10 god
Си има градот свои проблеми, ама не е толку црно како што го представувате. - Gradot si imat i to kako golemi problemi samo sho za razlika od tebe nemet site roze naocara ;)

Fakt e deka vo Skopje na lekar doagja cela Makedonija pa i Kosovo, vo Drzavna parkingot i ulickite se sekoj den vo haos.
No Skopje ni izgleda "rozevo" poradi toa sto ostanatite gradovi od aspekt na socijalno-ekonomski karakter ni se za grevota.
Ako pocnat i drugite gradovi da se razvivaat kako sto treba, Skopje mozebi ke se proretci i ke si go vrati stariot sjaj.

Во право сте дечки, ме предомисливте. Да не знаете како се движат цените на нови градби во Делчево?

Како тоа нема нови градби? Зашто?

Високото образование во Скопје и општо во Македонија тоне и бројот на студенти во Скопје има значително да опаѓа освен ако не донесеме студенти од странство. А ние не сме Австралија да привлечеме која патем тоа и е втора гранка како најголем извоз после руди и суровини.
Има и во малите места народ што пробува да си го подобри животот и околината, проблемот е апатијата кај другите како и секаде.
Неколку градови по чистота се Швајцарија за Скопје. Имаат поголема шанса другите градови(освен Тетово, таму само нуклеарка и на ново) да се средат отколку тука.

Инаку Скопје нуди најмногу опции за ноќен живот и не е се турбофолк ако имате интерес и мислам дека се размрдува и полека зема замав само што како и се друго во државата демографјата ќе заебе посебно кога ќе пораснат овие после 2016тата родени кога ни опаѓа епен наталитетот од кога дојде ено опшесфо и животот каде веќе паднавме на 16 000 новородени. Со ова и бројот на студенти во Скопје(Македонци ќе опадне значително). Источна Македонија веќе доста и во Бугарија студираат и Словенија одат.
Сепак скоро секој ден поминувам покрај студентски и забележувам и неки цури причају српски, турци што значи доаѓаат и од страна.

Добра храна што знам, има огромен избор ама во помалите места и те како има доста квалитетни ресторани и со поефтина цена и најчесто се во природа со поглед.

Здравствени установи нема тука дилема дека најдобрите се во Скопје.
Работа исто така најмногу опции, се качи и стандардот во помалите места ама тука има најмногу шанса за напредок.

Цени не очекувам да паднат, во Крива Паланка ми кажаа дека на новите згради што ги градат цената е над 1 000 евра за м2 и некој ако мисли дека Кисела Вода ќе се врати на 1 000 евра нека сонува.
Во наредни 20 години демографијата во Скопје ќе се смени значително што нас нема да ни се допаѓа, ова би се убрзало ако почнеме да одиме напред пошто буквално не само што стагнираме туку и назад одиме додека комшиите одат напред. Косово очекувам да не премине за 4-5 години.

Во право сте дечки, ме предомисливте. Да не знаете како се движат цените на нови градби во Делчево?

Баш моментално се градат 5 нови згради, ама најважно е да се исконтра.
Моментално во Делчево бугарите ги полнат маркетите и локалните бизниси и градот забрзано расте.
Викендов бев работно таму и можам да ти кажам дека најголем минус таму е сообраќајното решение - пат за кој 20 години се зборува дека треба се реши и константно имаш одрони на делницата Кочани-Македонска Каменица-Делчево.
Никој нема проблем со Скопје, него луѓето си кажуваат факти за загаденост, гужва и сите се наоѓате повредени.
Да, јасно е дека за кариерен напредок и целосна понуда на квалитетен живот - образование и култура е точно, меѓутоа дали не е подобро да бидеш привремено во Скопје - да завршиш работа и да си одиш или да студираш 4 години просечно и да си бараш решение, или цел живот да си под константна тензија за гужва и огромно загадување на светско ниво и нездрави услови за живот?
Јас одбив 2 понуди за работа во Скопје бидејќи сакав да биде хибрид кој го дискутиравме на почетното интервју и беше договорено 2 денови да работам во канцелариите во Скопје а остатокот од дома, кој договор не беше испочитуван, а платата беше 40% повисока од тоа што сега го земам, меѓутоа имам мало дете под 2 години за кое носам одлуки и алчноста за неколку стотини евра да му влијае понатамошно на здравјето, плус друга прикаска е за молењето да го примаат во градинка или да плаќам приватна градинка.
За храната што спомна @KyleXY дека била најквалитетна во Скопје, можете само да сонувате. Па една салата во БИЛО кој град што не е Скопје во државава е 10 пати повкусна, не тресете глупости.

Лично мој став е дека треба да се инвестира во помалите градови за да се нормализира ситуацијата во Скопје, оти ова што моментално се случува е на раб на лудило.
Еве јас сум студирал во Скопје и една година после студии работев во Скопје, па сум повлечен во внатрешноста - Источна Македонија.
Скопје воопшто не ми фали, а ако сакам да дојдам да купам нешто, да завршам работа или да шетам - доаѓам на викенд за час ипол или два преку автопатот сум во Скопје.

Неодржливо е ова што се случува во Скопје, ама разбирам до некаде - сите си го гледаат спасот во Скопје.

Баш моментално се градат 5 нови згради, ама најважно е да се исконтра.
Моментално во Делчево бугарите ги полнат маркетите и локалните бизниси и градот забрзано расте.
Викендов бев работно таму и можам да ти кажам дека најголем минус таму е сообраќајното решение - пат за кој 20 години се зборува дека треба се реши и константно имаш одрони на делницата Кочани-Македонска Каменица-Делчево.
Никој нема проблем со Скопје, него луѓето си кажуваат факти за загаденост, гужва и сите се наоѓате повредени.
Да, јасно е дека за кариерен напредок и целосна понуда на квалитетен живот - образование и култура е точно, меѓутоа дали не е подобро да бидеш привремено во Скопје - да завршиш работа и да си одиш или да студираш 4 години просечно и да си бараш решение?
Јас одбив 2 понуди за работа во Скопје бидејќи сакав да биде хибрид кој го дискутиравме на почетното интервју и беше договорено 2 денови да работам во канцелариите во Скопје а остатокот од дома, кој договор не беше испочитуван, а платата беше 40% повисока од тоа што сега го земам, меѓутоа имам мало дете под 2 години за кое носам одлуки и алчноста за неколку стотини евра да му влијае понатамошно на здравјето, плус друга прикаска е за молењето да го примаат во градинка или да плаќам приватна градинка.
За храната што спомна @KyleXY дека била најквалитетна во Скопје, можете само да сонувате. Па една салата во БИЛО кој град што не е Скопје во државава е 10 пати повкусна, не тресете глупости.

Лично мој став е дека треба да се инвестира во помалите градови за да се нормализира ситуацијата во Скопје, оти ова што моментално се случува е на раб на лудило.
Еве јас сум студирал во Скопје и една година после студии работев во Скопје, па сум повлечен во внатрешноста - Источна Македонија.
Скопје воопшто не ми фали, а ако сакам да дојдам да купам нешто, да завршам работа или да шетам - доаѓам на викенд за час ипол или два преку автопатот сум во Скопје.

Неодржливо е ова што се случува во Скопје, ама разбирам до некаде - сите си го гледаат спасот во Скопје.
Rabotata koja ja rabotis, verojatno so moznost za remote, mozhe da se preslika kaj mnogu mal procent od populacijata. Za site ostanati, moznostite se nesporedlivi. I toa taka kje ostane, ne ocekuvajte nesto dramaticno da se smeni. Grad ko delcevo normalno kje zivurka radi granicata, i ekonomskite moznosti sto gi nudi so toa, a ne radi remote workers.

Btw, pod hrana ne se misli na toa kaj ima najdobra pleskavica za cenata. Vo skopje e poskapo, megjutoa imas daleku poraznoviden izbor od pomal grad. Da receme ti se jade kinesko, sushi, pica, nekakov eliten restoran i tn, imas kaj da otides. I tuka nema kojznae sto u sporedba so stranstvo. Sepak zborime za Makedonija, 2 peda zemja.
Pa 90% od kafancinjata niz drzavata se so lugje od SK puni za vikend, zarem stv mislis deka neame probano sto hrana ima u drugie gradovi?

Rabotata koja ja rabotis, verojatno so moznost za remote, mozhe da se preslika kaj mnogu mal procent od populacijata. Za site ostanati, moznostite se nesporedlivi. I toa taka kje ostane, ne ocekuvajte nesto dramaticno da se smeni. Grad ko delcevo normalno kje zivurka radi granicata, i ekonomskite moznosti sto gi nudi so toa, a ne radi remote workers.

Btw, pod hrana ne se misli na toa kaj ima najdobra pleskavica za cenata. Vo skopje e poskapo, megjutoa imas daleku poraznoviden izbor od pomal grad. Da receme ti se jade kinesko, sushi, pica, nekakov eliten restoran i tn, imas kaj da otides. I tuka nema kojznae sto u sporedba so stranstvo. Sepak zborime za Makedonija, 2 peda zemja.
Pa 90% od kafancinjata niz drzavata se so lugje od SK puni za vikend, zarem stv mislis deka neame probano sto hrana ima u drugie gradovi?
Не мислам за цената, мислам за вкус и квалитет.
За разновидноста - тоа си стои и е така, никој не бега од тоа.
Дали стварно имате пробано храна во други градови не знам и дали баш 90% од рестораните се полни само од скопјани - не се сложувам ама тоа си е твое право на мислење.
Инаку не работам remote, работам во мојот град за помалку пари ама за подобро здравје и општа благосостојба на семејството и каде што работа лична карта, пасош, извод за родени или било каков проблем се решава мноооооооооооогу побрзо од Скопје.

Последно уредено:

Има две чисто нови згради. :D

Не мислам за цената, мислам за вкус и квалитет.
За разновидноста - тоа си стои и е така, никој не бега од тоа.
Дали стварно имате пробано храна во други градови не знам и дали баш 90% од рестораните се полни само од скопјани - не се сложувам ама тоа си е твое право на мислење.
Инаку не работам remote, работам во мојот град за помалку пари ама за подобро здравје и општа благосостојба на семејството.
Vkus i kvalitet e diskutabilna rabota, ama sepak koj se tie mesta, eve da probame?

Inaku normalno deka ima primeri ko tebe, inaku pomalite gradovi bi imale 0 ziteli. No ne sekoj ima moznosti za rabota ili zivot so 40% pomala plata. Nastrana i ekonomskite pricini, mladite sea sakaat da ziveat vo pogolem grad od socijalni pricini.
Inaku se sto kje izvadis pobrzo od tie dokumenti, kje go naplatis x10 za se ostanato sto kje treba da ides vo SK.

Da se razbereme, daj bozhe da e taka ko sto vikate, deka ima nekoj povraten trend. Megjutoa ja ne gleam takvo nesto vo realnost, osven na kajgana forum i posebno na ovaa tema. Iam dosta drugari od drugi gradovi i povekjeto gi spominjaat tie 7 tocki napisani od @KyleXY

Последно уредено:
Vkus i kvalitet e diskutabilna rabota, ama sepak koj se tie mesta, eve da probame?

Inaku normalno deka ima primeri ko tebe, inaku pomalite gradovi bi imale 0 ziteli. No ne sekoj ima moznosti za rabota ili zivot so 40% pomala plata. Nastrana i ekonomskite pricini, mladite sea sakaat da ziveat vo pogolem grad od socijalni pricini.
Inaku se sto kje izvadis pobrzo od tie dokumenti, kje go naplatis x10 za se ostanato sto kje treba da ides vo SK.

Da se razbereme, daj bozhe da e taka ko sto vikate, deka ima nekoj povraten trend. Megjutoa ja ne gleam takvo nesto vo realnost, osven na kajgana forum i posebno na ovaa tema. Iam dosta drugari od drugi gradovi i povekjeto gi spominjaat tie 7 tocki napisani od @KyleXY
Никаде не тврдам дека има повратен тренд, туку дека за мене што функционира. А за тоа десеткратно таа набавка од скопје ти е негирана со тоа викендашко доаѓање во скопје. Не е потребно да се контраме како магаре на раскрсница.

Никаде не тврдам дека има повратен тренд, туку дека за мене што функционира. А за тоа десеткратно таа набавка од скопје ти е негирана со тоа викендашко доаѓање во скопје. Не е потребно да се контраме како магаре на раскрсница.
Pa sam imas napisano - gradot zabrzano raste. Super za tebe sto funkcionira, megjutoa mislenjeto mu bese za generalnata populacija.

I seuste ne slusnav mesta za kvalitetna hrana sto ne sme gi posetile.

Последно уредено:
50 posto od bdp se.sozdava vo Skopje. Jebes cist vozduh u kamenica ko nema rabota.

50 posto od bdp se.sozdava vo Skopje. Jebes cist vozduh u kamenica ko nema rabota.
Прикаски за мали деца!
Израчунај бдп ама реално по сектори! Индустрија, производство, земјоделие..
и по глава на жител!
Скопје нема ни у првите три града да биде!
Услужниот сектор вештачки ви крева бдп, сите користиме банки, телекоми, Влади, министерства и што ти не! Од сите градови плаќаме, а они имаат седиште у Ск.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom