Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Па поарно онака отколку да си игра со ѓезвето :D
Ова е кај Дедо Мраз таму горе Лапонија, кај што сигурно со денови не се качила температурата над -20С...

А со што бил во право Стрелец, дај образложи?
Автоматски споено мислење:

Шо покажува батква со видеово, дека некој разлабавен штраф на капакот прави звучна резонанца?
Очигледно штом го допре со прст капакот звукот драстично се намали....
И ти експертски закључок тоа многу лоша клима да ти било :facepalm:

btw. моделот на видеото е врвот на Мицу, и си нагласил дека грее 250м2 со 2.5kw модел....
Коа веќе ругаш нешто.... добро би било да најдеш конкурентен по спецификација/еуровент модел и споделиш со нас...
Да не просветлиш што е подобро ;)
Морам малце и јапанциве да ги ругам :)

Дечкото со RW-то само што ја купил климата. Претходно имал Toshiba Arctic 10 години исто нордик модел и сега споредува искуство.
Иначе RW-то со ќеф го има купувано се гледа по монтираното. Амортизери како спирали па различна боја се со различна спецификација, едните за страната кај компресорот кај што има повеќе тежина другите за спротива.
Па тацна дополнителна со греач, одвод со греач....
И после сета инвестиција ова го добива. Јас се ставам на негово место и мене ме нервира.
Баш пишуваше Night mode вика активирам навечер да може да спијам.
Се надева да намалат дефростите и звукот како температурата опаѓа.

А оној што ја покрива климата :)
Мене ми изгледа како Мицуто да има забораено да направи дефрост.
И оваа е во Лапонија монтирана

whatsapp-image-2025-02-18-at-153751.jpeg

Морам малце и јапанциве да ги ругам :)

Дечкото со RW-то само што ја купил климата. Претходно имал Toshiba Arctic 10 години исто нордик модел и сега споредува искуство.
Иначе RW-то со ќеф го има купувано се гледа по монтираното. Амортизери како спирали па различна боја се со различна спецификација, едните за страната кај компресорот кај што има повеќе тежина другите за спротива.
Па тацна дополнителна со греач, одвод со греач....
И после сета инвестиција ова го добива. Јас се ставам на негово место и мене ме нервира.
Баш пишуваше Night mode вика активирам навечер да може да спијам.
Се надева да намалат дефростите и звукот како температурата опаѓа.

А оној што ја покрива климата :)
Мене ми изгледа како Мицуто да има забораено да направи дефрост.
И оваа е во Лапонија монтирана

Прегледај го приврзокот 462011
Значи на првото видео мајмун да го види ќе заклучи дека резонира ламарина од лабав штраф или јбг не знам што може да е лабаво на дихтот од капакот со остатокот од корпусот на надворешната единица...
Компресорот нормално си брчи на висока фреквенција при дефрост али тоа не е проблемот, се гледа дека штом го допре со прст лабавиот капак звукот се намалува за 80%!

За монтажата се гледа дека е со ќеиф монтирано не викам не... ама звукот на видеото воопшто не ја става вината на страна на производителот и ни под разно не го прави RW моделот многу лоша клима!

Оној што ја покрива Мицу климата не сака рачно да ги крши и топи мразулците што висат на Даикинот...
Што кога-тогаш мора да го направи.... Сибир е она... не е Скопје!
Судеќи по сликата што ја прати иако е само од преден кадар, веројатно и тој со Даикинот има иста покривка или пак си игра со ѓезвето....

И за крај пак ќе те прашам, бараш модел што би и бил пандан на Мицу RW или и ти како Стрелец.... ќе надробиш и ќе те снема.

Значи на првото видео мајмун да го види ќе заклучи дека резонира ламарина од лабав штраф или јбг не знам што може да е лабаво на дихтот од капакот со остатокот од корпусот на надворешната единица...
Компресорот нормално си брчи на висока фреквенција при дефрост али тоа не е проблемот, се гледа дека штом го допре со прст лабавиот капак звукот се намалува за 80%!

За монтажата се гледа дека е со ќеиф монтирано не викам не... ама звукот на видеото воопшто не ја става вината на страна на производителот и ни под разно не го прави RW моделот многу лоша клима!

Оној што ја покрива Мицу климата не сака рачно да ги крши и топи мразулците што висат на Даикинот...
Што кога-тогаш мора да го направи.... Сибир е она... не е Скопје!
Судеќи по сликата што ја прати иако е само од преден кадар, веројатно и тој со Даикинот има иста покривка или пак си игра со ѓезвето....

И за крај пак ќе те прашам, бараш модел што би и бил пандан на Мицу RW или и ти како Стрелец.... ќе надробиш и ќе те снема.
Каков лабав штрав, климата кошта 2750 евра во Финска. И таква од фабрика иди разлабаена целата?

Им нема пандан на овие Made for Scandinavia ради оваа технологија 30-390Hz
Ова е компресорот
resim2 (1).jpeg

Не знам како работи на толку висока фрекфенција ама затоа дава 4.8kW на -15 а климата е декларирана како 2.5kW
Го извлекле максимумот и нормално ќе бучи. Колку е добро на подолг временски период тоа е друго прашање.

Знам јас за друг модел што скоро и е пандан на оваа. Не само што знам туку и порачана ми е. За 10-15 дена треба да стигни па ќе направиме едно ревју

Каков лабав штрав, климата кошта 2750 евра во Финска. И таква од фабрика иди разлабаена целата?

Ова е компресорот
Прегледај го приврзокот 462044

Не знам како работи на толку висока фрекфенција ама затоа дава 4.8kW на -15 а климата е декларирана како 2.5kW
Го извлекле максимумот и нормално ќе бучи. Колку е добро на подолг временски период тоа е друго прашање.

Знам јас за друг модел што скоро и е пандан на оваа. Не само што знам туку и порачана ми е. За 10-15 дена треба да стигни па ќе направиме едно ревју

Климата ко шо знаеш не се мести самата на ѕид... треба некој да ја транспортира до сибир и да ја монтира, да отштрафи неколку капачиња, да поврзи жици и слично....

Околу компресорот, незнам дали она што ти е пишано 30-390Hz значи дека истиот работи со толку обртаи (RPS - Revolution Per Second).
Кога ги истражував тие работи за мојот модел конкретно имав најдено сервисно од 'SiamCompressоr' фирмата во Тајланд која ги изработува компресорите за Мицу.
Tука сум споделил некој извадок во кој пишува со колку RPS врти секој компресор....

Исто да напомнам дека компресорот не е баш овој што си го пратил на сликата погоре.
Разликата е што Мицу си става Thiland-made компресори во врвните модели (со 'Т' на крајот од моделот).
А China-made (со 'C' на крајот од моделот) ги става во ентри моделите или ги пре-продава на останати брендови ко Haier (за него знам дека имал модели кои носат Мицу компресори)

И да, Мицу 13cm3 компресорите регуларно ги става во 5kw модели, ама тука пошо НОРДИК го ставиле во 2.5kw модел.

Еве го извадокот од сервисното со останатите спецс....

Screenshot 2025-11-27 at 7.59.37 PM.png

И еве извадок од Еуровент сертификатот.... као за 2.5kw модел си е баш во границите на она што го рекламира производителот до -30С.

Screenshot 2025-11-27 at 8.28.46 PM.png

Дај сеа ти пиши кој е тој моделот, да видиме спецс да споредиме :)

Прегледај го приврзокот 462052

Дај сеа ти пиши кој е тој моделот, да видиме спецс да споредиме :)

TOL ne ne interesira znaes, bitno e ova, na modelov LOT10 dokumentot veli.....Bivalentna na modelov e -10 i za Avearage i isto e -10 e Tbiv za Colder so Pdesignh 4.7 na -22 a ja iszmrile 4.8kw na -15 t.e poveke od PdesignH sto nema logika :D. Ili toa 4.8 e 3.8 ?? Ama i da e taka togas pa neodgovara Bivalentnata ;)
Si praime muabet ne deka nekoj ke razbere...ama eve ti kao razbiras, pa najdi ja pecatnata greska po dokumentive.
A baska sto izmerenoto na -30 Eurovent ke mu go zapisat u kalkulacija za SCOP za Average kako podatok na -10 (nepostoi Average zona do -30) jer Eurovent samo za Average potvrduva STO ? PA SCOP do -10 i nisto drugo za 4910 casovi greenje, ne dava sertifikat za 6500 saati greenje za u Laponija.
Ne deka nemoze da dadat ama sertifikatite za Colder se dopolnitelno trososkovi za proizvoditelite i nikoj neplakja za toa.

Последно уредено:
TOL ne ne interesira znaes, bitno e ova, na modelov LOT10 dokumentot veli.....Bivalentna na modelov e -10 i za Avearage i isto e -10 e Tbiv za Colder so Pdesignh 4.7 na -22 a ona davala 4.8kw na -15 :D. Ili e 3.8 toa 4.8 ?? Ama i togas pa neodgovara Bivalentnata
Si praime muabet ne deka nekoj ke razbere...ama eve ti kao razbiras, pa najdi ja pecatnata greska po dokumentive.
Toa izmerenoto na -30 Eurovent ke mu go zapisat u kalkulacija za SCOP za Average kako podatok na -10 (nepostoi Average zona do -30) jer Eurovent samo za Average potvrduva STO ? PA SCOP do -10 i nisto drugo za 4910 casovi greenje, ne dava sertifikat za 6500 saati greenje za u Laponija.
Ne deka nemoze da dadat ama sertifikatite za Colder se dopolnitelno trososkovi za proizvoditelite i nikoj neplakja za toa.
Што спомна SCOP
Знаеш како Еуровент добива скоп нели? Резултатите од Con A,B,C,D,Tbiv,TOL се добиени со мерење а останатото измеѓу е добиено со пресметка екстраполација/интерпелација.

Мерењето пример на -7 cond A трае 24 сати.
Внатрешната е наместена на греење 20 степени брзина 5/5
Така и Даикин пресметува во своите лаборатории и резултатите се совпаѓаат со Еуровент

VTT тие финските со кои многу се гордееш мери се додека не се постигне бараната температура и на брзина 4/5
Имај го тоа на ум кога се фалите со енергетските на Грее

Што спомна SCOP
Знаеш како Еуровент добива скоп нели? Резултатите од Con A,B,C,D,Tbiv,TOL се добиени со мерење а останатото измеѓу е добиено со пресметка екстраполација/интерпелација.

Мерењето пример на -7 cond A трае 24 сати.
Внатрешната е наместена на греење 20 степени брзина 5/5
Така и Даикин пресметува во своите лаборатории и резултатите се совпаѓаат со Еуровент

VTT тие финските со кои многу се гордееш мери се додека не се постигне бараната температура и на брзина 4/5
Имај го тоа на ум кога се фалите со енергетските на Грее
A B C i D se 4 temperaturi od vkupno kolku gi ima od +15 do -10? Normalno deka drugite se dobieni po matematicki pat i so mnogu mala greska...a toa e taka zasto tie testovi na tie 4Temperaturi traat 3 saata (ne 24) ....ako od eden Model bi se testiral po 3 saata za sekoja temperatura toa bi traelo do beskraj.
Toa sto Daikin imal laboratorii....site imaat ne se sekiraj ti za toa se sertificirani za testiranje po standardot so go bara EU, ne ti proagja muabetot deka Daikin ima a GREE nema, Pa Daikin i GREE se zaedno od 2008ma Joint Venture dogovor imaat za spojuvanje od taa 2008ma
gree daikin joint venture.jpg
daikin gree joint venture opis.jpg

Последно уредено:
A B C i D se 4 temperaturi od vkupno kolku gi ima od +15 do -10? Normalno deka drugite se dobieni po matematicki pat i so mnogu mala greska...a toa e taka zasto tie testovi na tie 4Temperaturi traat 3 saata (ne 24) ....ako od eden Model bi se testiral po 3 saata za sekoja temperatura toa bi traelo do beskraj.
Toa sto Daikin imal laboratorii....site imaat ne se sekiraj ti za toa se sertificirani za testiranje po standardot so go bara EU, ne ti proagja muabetot deka Daikin ima a GREE nema, Pa Daikin i GREE se zaedno od 2008ma Joint Venture dogovor imaat za spojuvanje od taa 2008ma
Прегледај го приврзокот 462060
Не е така.
Еве колку сати се мери

Screenshot_20251127_141842_Adobe Acrobat.jpg

И на крај ете толку треба сати вкупно да бидат

20240914_155735.jpg

За 2 степени се мери 320 сати гледаш ли?

VTT мерат така по 15 минути

Овие во Финска стварно се забегани.
Мицуто цела надворешна замрзната и батката ја покрива и ја вклучува на ладење за да одмрзни. Резил
Ќе испадне на крај Стрелец во право бил :)

NA ova video se gleda deka e nisko montirana nadvoresnata edinica, sto ne e preporaclivo za mesta kako Laponija kade znae da navee sneg pobajagi, i gledam reklama na pocetokot i nakrajot na videoto od firmata sto verovatno mu montirala mu zamala pobajagi pari za montaza a sea mu zima i za toa sto mu ja odmrznuva i mu stava kobajagi nekoja kesa pa reklama si pravat od toa ko da e bezpari toa nivno doagjanje odmrznuvanje....ednostavno reklama e, a od ova nemalo da ima potrba da mu ja montirale povisoko nadvoresnata.

NA ova video se gleda deka e nisko montirana nadvoresnata edinica, sto ne e preporaclivo za mesta kako Laponija kade znae da navee sneg pobajagi, i gledam reklama na pocetokot i nakrajot na videoto od firmata sto verovatno mu montirala mu zamala pobajagi pari za montaza a sea mu zima i za toa sto mu ja odmrznuva i mu stava kobajagi nekoja kesa pa reklama si pravat od toa ko da e bezpari toa nivno doagjanje odmrznuvanje....ednostavno reklama e, a od ova nemalo da ima potrba da mu ja montirale povisoko nadvoresnata.
Така е сето тоа ама не ја менувај темата. Не ми расправај за снегот лански.
За скоп праевме муабет :)

Не е така.
Еве колку сати се мери

Прегледај го приврзокот 462062

И на крај ете толку треба сати вкупно да бидат

Прегледај го приврзокот 462064

За 2 степени се мери 320 сати гледаш ли?

VTT мерат така по 15 минути
Regulativa ima za toa kako se testiraat, broj na regulativata ja znaes li ? Sve e tamu opisano, ama i okolu 300evra e da se plati toj dokument, besplatno ne se naogja na internet....i ti iako ja nemas procitano ja objasnuvas regulativata(JUS-ot) na neprocitano? :D
Ke ti pratam link da si ja kupis, tolku moze da ti pomognam
So eden Defrost vo 3saati test grafikot bi izgledal vaka
test 1defrost.jpg
I sega kako izgleda koga klimata vo tie 3 saati test napravi 2 ili 3 defrosta pa i e poslaba i u kapacitet i u tie pluscinjata+++
test procedura.jpg
Poveli del od procedurata, a ti smej se kolu sakas, ako gledas dobro 3saati bajagi go imaat ispisano ;) 320 saati ako merea za eden model ihaaa

Последно уредено:

Ова е компресорот
Прегледај го приврзокот 462044

Уредот е кој го збориш беше околу 1900€ може му дигнале малку на цена ама сигурно не е дојден 2750.
Таа цена може да е само со монтажа.
Мене истиот со монтажа ме кошташе 29.500сек (ако добро се сеќавам)
Од кои околу 7-7500сек беа за монтажа

Зашто си толку упорен со бучавата од климата кога истата е доста тивка, еве и во моментов е ставена на 5/5 брзина во собата до спалната
Не се слуша истата ама океј бучна е што друго да ти кажам

TOL ne ne interesira znaes, bitno e ova, na modelov LOT10 dokumentot veli.....Bivalentna na modelov e -10 i za Avearage i isto e -10 e Tbiv za Colder so Pdesignh 4.7 na -22 a ja iszmrile 4.8kw na -15 t.e poveke od PdesignH sto nema logika :D. Ili toa 4.8 e 3.8 ?? Ama i da e taka togas pa neodgovara Bivalentnata ;)
A baska sto izmerenoto na -30 Eurovent ke mu go zapisat u kalkulacija za SCOP za Average kako podatok na -10 (nepostoi Average zona do -30) jer Eurovent samo za Average potvrduva STO ? PA SCOP do -10 i nisto drugo za 4910 casovi greenje, ne dava sertifikat za 6500 saati greenje za u Laponija.
Не знам кој видел и кај видел 4.8....

Јас гледам шо пиши во официјалните доцс...
Таму вика машинчето цепи 3,7 kW на -22С (Colder season)

Declared capacity (Colder season) 3,7 kW
Backup heating capacity (Colder season) 1,0 kW
Design Load (Colder season) 4,7 kW

А на -10С (Average season) 3,2 kW потврдено и со Еуровент

Е сеа Еуровент (мерел или интерполирал) објавил вредност и за ТОЛ на -30С дека испорачува 2.6kW
Што ми е логично ако на -22С може да испорача 3.7kw

Attachments

Regulativa ima za toa kako se testiraat, broj na regulativata ja znaes li ? Sve e tamu opisano, ama i okolu 300evra e da se plati toj dokument, besplatno ne se naogja na internet....i ti iako ja nemas procitano ja objasnuvas regulativata(JUS-ot) na neprocitano? :D
Ke ti pratam link da si ja kupis, tolku moze da ti pomognam
So eden Defrost vo 3saati test grafikot bi izgledal vaka
Прегледај го приврзокот 462067
I sega kako izgleda koga klimata vo tie 3 saati test napravi 2 ili 3 defrosta pa i e poslaba i u kapacitet i u tie pluscinjata+++
Прегледај го приврзокот 462065
Poveli del od procedurata, a ti smej se kolu sakas, ako gledas dobro 3saati bajagi go imaat ispisano ;) 320 saati ako merea za eden model ihaaa
Сега ги видов овие графиците за дефрост и одма знам дека во погрешна насока одиш. Значи што има врска дефрост???
Ова не е регулатива според која Еуровент пресметува.

Оваа твојава регулатива бара од старт тестот да почне со чист изменувач, значи почнува после дефрост.
Значи дефрост зависи од влажност, ние од кај да знаеме колку била релативна влажност за тие три сати?
И овие дефростите ти се Clock Defrost или тајмер, значи на точно време се дешава.
Нема врска никаква.

Еуровент користи регулатива EN 14825 а мислам оваа со дефростите е EN 14511. Не се користи тоа.
Еуровент тестот трае долги сати и нема врска дефрост, колку сака нека има. И на крај се дели предадено / потрошено.
Ете видија табелата пак

Screenshot_20251127_141842_Adobe Acrobat.jpg

Најдолу гледај болдирано.
Значи делиме 23679 : 6611
И добиваме SCOP за овој пример 3.58
Толку

Стварно за ова имаш 300 евра дадено??? Леее

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom