Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .
Зошто мислиш дека Македонија немаше да опстане ако не влезеше НАТО во неа?
Кој тоа ќе ја прекројуваше Македонија?
Соседите или стратешките партњори?

Да земете бугарски пасоши!
Дај не тртомуљи Македонија немала други опции освен ЕУропска, наратив на еуроталибаните.

еден Црпнат - случајност;
2-3 Црпнати - епидемија.
Дали Северџганистан стана земја на Црпнати?

В. Брзозборко користи технологија од оливудските филмови.
Зема една битанга, наркос и пред се квислинг и преку приказни колку тој пател и бил несреќен кај гледачите креира мислење од негативец прави човечки лик демек тој е жртва...
2001ва внатрешно прекројување овозможено од сад,шарена револуција 2015та овозможено од сад и еу,промена на име под притисок од сад за туркање со сила влез во нато-досега видено.......милум или силум западните големи земји ги менуваат дали уредувањата внатрешно или прекројување на границите на малите за нивни лични интереси.......ваљда учеше историја во основно и средно.....тоа што не го гледаме во сегашноста ќе може да го прочитаме запишано откако ќе се оствари

Ване е од Чифлик, византиецот мислам дека не од таму.
Не можев сношти да го догледам до крај интервјуто кое патем ептен лошо го водеше Васко, испровоцира и еден новинар кој пиша дека
Имам многу повици да гледам разни гостувања на разни лица ,,ВО ЦЕНТАР,, Од хигиенски причини НИКОГАШ не гледам, ниту ме интересира кој што кажал таму.
Не ме интересира ни гостувањето на ВАНЕ ЦВЕТАНОВ, ни што кажал за мене. Ване за мене може да каже само вистина, оти фактите се непобитни а тие говорат за НАЦИОНАЛЕН ХЕРОЈ, приватно и службено уништен затоа што се борел за Македонија - НА СВОЈА ЛИЧНА ШТЕТА!
Беше изневерен и злоупотребен највеќе од Бранко Црвенковски, Никола Младенов, Никола Груевски, Љубчо Георгиевски и Зоран Заев, како и од сурија паразити поситни по ранг...
И бугарите се нервираат, пример:
Зборував, пишував, ама ниту една од службите во секторот Безбедност не презеде акција. И како него се околу 200 луѓе (мажи и жени) студенти, работници и фирми на бугарска територија. Голем дел од собраните информации се испраќаат директно до српските служби!
.
Бугарија не има за јајца поради таквите, изгубивме со албанците, изгубивме со грците, изгубивме со бугарите и србите ни јадат гомна среде Македонија.
Го гледав вчера генералот Арсовски кај Ландов, нацртал и карта за Тетово пред 2001, ништо не се преземало за заштита на државата, 30 години некадарни мајмуни не водат, зборот предавник не е збор кој треба лесно да се изговара но кај нас тоа се нашите политичари.
Ване Цветанов разузнавач??? Ех Македонијо.
Многу ми падна и жал за генералот Арсовски, се расплака кај Ландов.

За ова да не изгледа вака не ти треба ни еу, ни нато, ни русија, ни кина. Не се криви ни албанците, ни бугарите, ни грците.
Ти треба само 2 грама мозок. ЖАЛНОО МНОГУ ЖАЛНО.

Attachments

• Screenshot_20251120-174018 (1).png
    Screenshot_20251120-174018 (1).png
    1,8 MB · Прегледи: 55
  • Screenshot_20251120-173904 (1).png
    Screenshot_20251120-173904 (1).png
    1,1 MB · Прегледи: 55
2001ва внатрешно прекројување овозможено од сад,шарена револуција 2015та овозможено од сад и еу,промена на име под притисок од сад за туркање со сила влез во нато-досега видено.......милум или силум западните големи земји ги менуваат дали уредувањата внатрешно или прекројување на границите на малите за нивни лични интереси.......ваљда учеше историја во основно и средно.....тоа што не го гледаме во сегашноста ќе може да го прочитаме запишано откако ќе се оствари
Значи “СТРАТЕШКИТЕ ПАРТЊОРИ“.

Ами ова до сега што ни го прават (и што постојано потенцирам дека жабата се вари на тивок оган и дека финалната фаза им е подлеба помеѓу Албанија и Бугарија а за што се реферирав на текст објавен во 2013/2014 итн итн) не е подлеба И БРИШЕЊЕ НА Македонците и Македонската држава.
Е па добро да знам јас мислев дека е тоа тоа ама штом ти кој си учел историја тврдиш спротивно еве јас се согласувам, ова е фаворизирање на Македонците и Македонската држава, задоволен

Така е да, и ѓубрето што го постирав е од американците фрлено. Абе не уништија скроз сатанистите.

Опции има(ш), туку...прашањето е дали „газдата„ на „нашата земјата„ би ни дозволил да „размишљаме„ со својата грава и да сториме слободен избор на/кон која страна би се приклучиле.

Мене лично ме не „занимаат„ ниту ОТАН ниту ЕУ.
koi ni se realno opciite?

Rusija koja sto momentalno prioritet i e vojnata vo koja sto ucestvuva i koja bivsite sovetski i satelit drzavi ja izbegavaat?
Kina koja e na drug kontinent i koja momentalno ja prioritizira i gradi Afrika za vlijanie?

so bilo koj od ovie dve drzavi da se povrzeme dali na ekonomski ili pak na voen plan, nie nema ni mesec dena da izdrzime zatoa sto zavisni sme od drzavite vo EU i NATO na sekoj mozen nacin, bukvalno bi kolabirale istiot moment koga bi gi povlekle sredstvata koi sto drzavava gi dobiva ili koga bi dobile embargo.

pritoa, nie ne bi kontribuirale vo bilo koja alijansa i da vlezeme, tuku samo ke gi koristime resursite koi sto taa alijansa gi nudi, ili vo prevod, povekje steta nego benefit sme i za EU i za BRICS.

ne e deka "gazdata" ne dava da razmislime, tuku ima posledici dokolku go smenime za nekoj drug "gazda", zatoa sto momentalniot "gazda" ja drzese i ja drzi drzavava vo zivot preku raznorazni fondovi i e garancija za bezbednost na istata.

ostanatite drzavi imaat luksuz da gi igraat dvete strani i da se trampaat za pari vo zamena za vlijanie zatoa sto istite ne se nitu ekonomski, nitu pak voeno tolku mnogu zavisni od drugi pogolemi drzavi, kako sto toa e slucajot so nasata drzava.

eve, ja prv bi rekol deka nemame potreba od nikakva unija, alijansa ili bilo sto, dokolku dosega pokazavme bilo kakva drzavnost i sposobnost za rakovodenje so drzavava, kreiranje i sledenje na dolgotrajni planovi i celi, no toa ne e slucajot, vekje e ocigledno deka samo eksteren faktor so ekstremni metodi moze da ja dovede drzavava vo red, tazno e sto e taka, no sepak e vistina.

mislam deka za mala, irelevantna drzava mnogu se kurchime, ne znaeme ni samite sto sakame, se vodime po principot sakam da vleze ama nejkjam da go zemam, glumime nekakov integritet i nekakov patriotizam dodeka 80% od narodot ne moze da si dozvoli povekje od eden obrok dnevno.

мицковски 2023 година кажа дека договорот со бехтел и енка е најкриминалниот договор во историјата на нашата земја.

Ама ај кинезите се за никаде.
Ни сами не памтат што изјавиле..
Затоа интернетот си чува све.

Ни сами не памтат што изјавиле..
Затоа интернетот си чува све.

Мицика стекнува тековна „слава„ по пар нешта:
- ем нешто кажал, ем кажаното го побил, ем вели дека не се откажал од првокажаното (звучи шизматично, ама вистинито),
- ем нешто ветил, ем ветенот не го исполнил, ем бара „виши сили„ ради кои ветеното не е исполнето,
- ветува нешта кои никој (особено не неговите бирачи) не го побарал од него,
- ем се инатети, ем делува спротивно на инаетлукот.

Да скратам; Мицика и неговите делуваат испразно, како да не се на власт во „нашата земјата„...

koi ni se realno opciite?

Rusija koja sto momentalno prioritet i e vojnata vo koja sto ucestvuva i koja bivsite sovetski i satelit drzavi ja izbegavaat?
Kina koja e na drug kontinent i koja momentalno ja prioritizira i gradi Afrika za vlijanie?

so bilo koj od ovie dve drzavi da se povrzeme dali na ekonomski ili pak na voen plan, nie nema ni mesec dena da izdrzime zatoa sto zavisni sme od drzavite vo EU i NATO na sekoj mozen nacin, bukvalno bi kolabirale istiot moment koga bi gi povlekle sredstvata koi sto drzavava gi dobiva ili koga bi dobile embargo.

pritoa, nie ne bi kontribuirale vo bilo koja alijansa i da vlezeme, tuku samo ke gi koristime resursite koi sto taa alijansa gi nudi, ili vo prevod, povekje steta nego benefit sme i za EU i za BRICS.

ne e deka "gazdata" ne dava da razmislime, tuku ima posledici dokolku go smenime za nekoj drug "gazda", zatoa sto momentalniot "gazda" ja drzese i ja drzi drzavava vo zivot preku raznorazni fondovi i e garancija za bezbednost na istata.

ostanatite drzavi imaat luksuz da gi igraat dvete strani i da se trampaat za pari vo zamena za vlijanie zatoa sto istite ne se nitu ekonomski, nitu pak voeno tolku mnogu zavisni od drugi pogolemi drzavi, kako sto toa e slucajot so nasata drzava.

eve, ja prv bi rekol deka nemame potreba od nikakva unija, alijansa ili bilo sto, dokolku dosega pokazavme bilo kakva drzavnost i sposobnost za rakovodenje so drzavava, kreiranje i sledenje na dolgotrajni planovi i celi, no toa ne e slucajot, vekje e ocigledno deka samo eksteren faktor so ekstremni metodi moze da ja dovede drzavava vo red, tazno e sto e taka, no sepak e vistina.

mislam deka za mala, irelevantna drzava mnogu se kurchime, ne znaeme ni samite sto sakame, se vodime po principot sakam da vleze ama nejkjam da go zemam, glumime nekakov integritet i nekakov patriotizam dodeka 80% od narodot ne moze da si dozvoli povekje od eden obrok dnevno.

Ова кое го пишуваш е начелно точно, но полно е со оправдувања а не со нудење решение.

Жалопојките дека сме небитна држава се точни, но тогаш од која потреба се ку*чиме со имањето „као„ независна држава? Па не е ова 1945-тата, ниту состојбите во Светов се исти како во тие времиња за да можеме да се чаталите со некакво успех постигнат со свој труд, ради кој (труд) другите (држави) би не‘ ценеле и вреднување.

Решенија има...а решенијата не ги гледам во нашето врзување за некоја голема и јака држава, небитно која е таа, туку во членувањето на државава во некоја од веќе постоечките меѓународни структури, кои претендираат на воспоставување повеќеполарност во Светов.

Тоа што Азија е далеку од нас, не е голем проблем, оти нема да одиме пешки до Кина и назад.

Ете и САД се подалеку од Кина, ама се чини дека нашите државни раководства претпочитаат „спуштена глава„ пред светскиот газда а не гледење и штитење на своите интереси.

Дека не знаеме што сакаме е појќе од јасно уште од 1991-вата, оти да знаевме, до сега ќе изградевме каква-таква држава, барем со минимум политички, правни и економски дејанија, барем колку да бидеме самодоволни, а не увозно-зависни за „све и свашта„.

Барај самиот на овој пдф и овде ми се чини.

Веќе имаш офоремно мислење/став по ова прашање и било што или каков и да е аргумент не би го променило твоето мислење.
Колкава е трговската размена со Кина?
Каква е структурата на трговската размена со блокот кој толку те оставил без здив?
Колку земји има на планетава а не излегуваат на море, дали сите се нечии вазали?
Ова што ни го прават последниве 30 и кусур години (лисабонска декларација, редефинирање на државата, етноцид, насилна промена на името и ........) за тебе е помало зло од санкции... светот во последниве неколку години па и деценија е во многу што изменет и сега да ти објаснувам а ти самиот тоа не си го видел и препознал тоа е трошење на време.
Сакам да речам со санкции сигурно би имале катастрофален исход но и оваа умирање на рати не е ништо подобро напротив.
Самиот Николовски јавно говори ДЕКА ОДБИЛЕ БЕСКАМАТЕН КРЕДИТ ОД КИНА, оваа е повеќе од јасно индикатор кој вели само вие напуштете ја Македонија ние ќе влеземе, значи санкциите и не би биле толку катастрофални (инаку тие санкции се користат како баба-Рога и гледам многу успешно)....

Како и да е или нешто сакаш и наоѓаш начин како до тоа или не сакаш и изнаоѓаш илјадници изговори!

А тебе ти е страв да не те прогласат проруски?
Значи те заболе за Македонија само да не те прогласат за проруски :yid:
Малку ви се санкциите па уште дополнително пласирате приказна дека Албанија и Бугари само што не влегле и не ја окупирале Македонија, а вие (не ти лично не си давај на значај) за тоа време ја разоружавте па сега плачете дека немате оружје вие би се бранеле ама ете нема оружје.
Само страв сеење, Браво!
:(

Не постои ниту една држава која нема излез на море а да е независна.

Како ќе оствариш трговка размена ако не можеш робата да ја изнесеш/внесеш преку граница заради санкциите? Знаеш ли дека Кина на Србија им понуди 2 (две) ескадрили на Ј-10 ловци за цената за која нарачаа 1 ескадрила Рафали од Франција? Но јебига како ќе ги донесат во Србија кога нема да им се дозволи прелет? Исти проблем имаш со обидот за тргување со Кина во случај на санкции.

Одбивање на кредитот од Кина е глупост но јебига такви не “водат“ и веројатно ги “советувал“ газдата.

Во последните 30 години како што и самиот велиш повеќе од очигледно е на чија страна “газдите“ ќе бидат во случај на воен судир со Албанија и Бугарија. Косово моментално е војно способно да ја парализира Македонија без еден учка да влезе на наша територија.

Пази, генерално се слагам со тебе за неправдата и предавничките власи во минатото и сега који не водат но директна контра нема ништо да ни помогне, напротив.

Најдобор би било да имаме луѓе на власт кои прво ќе ја скастрат корупцијата и подигнат стандардот (знам, знам, wishful thinking), да се минимизира штетата од притисоците од надвор и да се чека подобар момент пошто како гледа не им цветаат рози и на запад во наредни 10 - 15 години.

Што ако има на интернет вести како е лажен систематски народов, си мислите им е гајле? Канцеларката на Германија, Претседателот на Франција не лажеа не пак нашиве пазарџии, Мицко како и сите негови претходници, едно мисли, второ збори, трето прави. да не имаат грижа на совест? Или страв од бога?
Не бе, нашле мирен наивен народ па молзи.
Едвај чекам да видам какви акробации и перење на мозок ќе прават за интеграциите.
Автоматски споено мислење:

Мицика стекнува тековна „слава„ по пар нешта:
- ем нешто кажал, ем кажаното го побил, ем вели дека не се откажал од првокажаното (звучи шизматично, ама вистинито),
- ем нешто ветил, ем ветенот не го исполнил, ем бара „виши сили„ ради кои ветеното не е исполнето,
- ветува нешта кои никој (особено не неговите бирачи) не го побарал од него,
- ем се инатети, ем делува спротивно на инаетлукот.

Да скратам; Мицика и неговите делуваат испразно, како да не се на власт во „нашата земјата„...
Еве уште го чекам попис да направи, нели прво собираше потписи да го бојкотира, па после го аминува, па на крај не бил целосен и го смета за неуспешен, па сега со тој истиот попис кој не го признава си тера вработувања.
Кај да е ќе направи попис, сепак предизборно ветување му беше :pos:

Се јави Кинеската амбасада, ќе го тегнеле за уши Милошевски.
Милијардата од Тајван на Циле повторно во игра.

Последно уредено:
Не постои ниту една држава која нема излез на море а да е независна.

Како ќе оствариш трговка размена ако не можеш робата да ја изнесеш/внесеш преку граница заради санкциите? Знаеш ли дека Кина на Србија им понуди 2 (две) ескадрили на Ј-10 ловци за цената за која нарачаа 1 ескадрила Рафали од Франција? Но јебига како ќе ги донесат во Србија кога нема да им се дозволи прелет? Исти проблем имаш со обидот за тргување со Кина во случај на санкции.

Одбивање на кредитот од Кина е глупост но јебига такви не “водат“ и веројатно ги “советувал“ газдата.

Во последните 30 години како што и самиот велиш повеќе од очигледно е на чија страна “газдите“ ќе бидат во случај на воен судир со Албанија и Бугарија. Косово моментално е војно способно да ја парализира Македонија без еден учка да влезе на наша територија.

Пази, генерално се слагам со тебе за неправдата и предавничките власи во минатото и сега који не водат но директна контра нема ништо да ни помогне, напротив.

Најдобор би било да имаме луѓе на власт кои прво ќе ја скастрат корупцијата и подигнат стандардот (знам, знам, wishful thinking), да се минимизира штетата од притисоците од надвор и да се чека подобар момент пошто како гледа не им цветаат рози и на запад во наредни 10 - 15 години.
Ете Швицарска нема излез на море, а Албанија и Блгарија имаат, кој е понезависен ?

Бугарија не има за јајца поради таквите, изгубивме со албанците, изгубивме со грците, изгубивме со бугарите и србите ни јадат гомна среде Македонија.
Го гледав вчера генералот Арсовски кај Ландов, нацртал и карта за Тетово пред 2001, ништо не се преземало за заштита на државата, , зборот предавник не е збор кој треба лесно да се изговара но кај нас тоа се нашите политичари.
Ване Цветанов разузнавач??? Ех Македонијо.
Многу ми падна и жал за генералот Арсовски, се расплака кај Ландов.
Не го гледам Ландов антипатичен ми е некако и не знам што да кажам за Арсовски.

Хефталицата после толку години во новинарството не знае да води емисија во живо, туку снима, крати, лепи, поставува прашање и веднаш упаѓа во збор...
Катастрофа е . И самиот соговорник кога ја гледа емисијата подоцна не се препознава а не пак обичниот гледач.
Тоа дека 30 години некадарни мајмуни не водат е точно и без дискусија, ама и ние сме дно од народ ако некој нешто сака да направи веднаш од старт се уништува.
Бидејќи сум од истокот 80 % од младите студираат во бг(ака еу) и има многу бракови помеѓу наши и соседскиот народ.
Не знам дали е тоа лошо или добро...

Не приближување до никој. Сам си кажа Србија има стопанство ова она. Би имале и ние, да чукневме троа прстот и покажавме самопочит.
Убаво пиша @брмбрм - 30 години некадарни мајмуни не водат а ние ги бираме тие мајмуни. Што е проблемот - не знам.

Последно уредено:
Опции има(ш), туку...прашањето е дали „газдата„ на „нашата земјата„ би ни дозволил да „размишљаме„ со својата грава и да сториме слободен избор на/кон која страна би се приклучиле.

Мене лично ме не „занимаат„ ниту ОТАН ниту ЕУ.
Немаме опции затоа шо имаме тројански коњ во државата.Албанезите и ДУИ се мирни затоа шо газдата така сака.Ако газдата ги активира истите во овај момент,го обравме бостанот.Не ја имаме поевќе предноста шо ја имавме во 2001 затоа шо цело офанзивно оружје сухоите, МИ-24те и Т-72 заминаа за Украина.Т-55те ги стопи Бучко.Косоварите има со дронови да не потаманат.Така да се наоѓаме во состојба таканаречена Тиха патња.Како и да ги свртиш работите во цела несреќа, среќа е шо сме членка на НАТО.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom