Ti pishav predhodno i eve ushte ednash!Razdelnik po porostorii hmmm....mislis na ormanceto kaj sto site cevki do radijatorite zavrsuvaat...toa sekoj go ima, nego...
Za vtorovo nekoj te izlazal, ventilot vo radijatorot go namaluva protokot na vodata vo radijatorot (so toa se smaluva temperaturata na radijatorot) i ne go otvara i zatvara protokot na vozduh na kotelot....toa kotelot sam go pravi ako mu zaades izlezna T da e primer 50C, a toa go pravi zaradi zadadena izlezna Temperatura na vodata a ne dali u nekoja od sobite postignala ili nepostignala temp.
Rezultat na ova bi bilo, na topol den +12 nadvoresna, ti si zadal izlezna T na vodata da e primer 50C, a so taa izlezna Temp vo sobata bi stanalo moze i 30C na +12 nadvoresna, i togas vratniceto se podzatvora tocno, zosto, zatoa sto dignala 50C vodata a primer netreba 50 treba samo 40C, i restoto ide kade? Pa niz ogjak.
Poentata so baferot mi bese da go otvoris vratniceto za vozduh na kotelot na MAX da pici so 90C izleznata voda bez da gubis niz ogjak (togas i nema cadenje niz ogjakot) i celata toplina ja predava na baferot. Baferot so drugo ime se vika Akumulator na toplinata, na 24casa moze 2kw da izgubi posto e izoliran.....citaj po Hrvatskite forumi od 2017ta pa nataka ili od pred 10god toa tamu go nauciva koga kako novovlezeni vo EU moraa i da necadat po ogjacite i im setaa mobilni merni stanici za PMcesticki niz selata/gradovite i im zapecatuvaa kjumbinja/kotli, tamu baferite im gi subvencionirase EU i site gi isponastavaa za da necadat....i ke procitas kometari deka so edno lozenje(edno polnenje na kotelot) 3 dena greeat 200/300m2....se zavisi i koj kakva izolacija ima.....napisav deka eden bafer od 1m3 ima 70kw akumulirana energija pa sea ti deli ja po m2. A 1m3 bafer e kolku litri tolku evra 1000ce (bez izmenuvac neli, so izmenvac se poskapi) a ti velis eftina bila investicijata....najeftino e pumpa da si zemes i da ne mu ja mislis
Eve edna diskusija od 2014ta dali ima logika da na eftina tarifa vo bafer od 500L akumulira topla voda koja bi ja trosel preku den koga e skapa tarifa i dali 500L bafer ke bide dovolno za tie 60m2 vo koi ima i klima inverter. Uzivajte
1. https://www.forum.hr/showpost.php?p=51900103&postcount=2686
2. https://www.forum.hr/showpost.php?p=51911312&postcount=2695
3. https://www.forum.hr/showpost.php?p=51915663&postcount=2696
Ova pod 3 e zakon odgovor za u ucebnici....i ova e od 2014ta
Dodatno info od 2010god
Prasanje1: Zna li neko da li je tank od 500 litarta dovoljan da akumulira toplotu preko noci za grejanje kuce od 70 m2?![]()
elitemadzone.org - grejanje na struju uz primenu akumulatora toplote
www.elitemadzone.org
Odgovor1: Jeste ako ti je dovojno 11kwh energije za ceo dan.
Prasnje 2: samo 11 kw moze da se smesti u 500 litara?
Odgovor2: 11 kW se dobija uz razliku temperature od 20 stepeni C iz formule:
Q = m x cp x deltaT tj. Q = ro x V x cp x deltaT gde je ro-gustina [kg/m3], a V je zapremina [m3], cp je specifična toplota materijala [kJ/kg C].
Dobijeni rezultat podeliš sa 3600 sec da bi se dobila jedinica u kW.
Odgovor3:1m3 vode na 60*C akomulira 70kwh energije. Ako ti sistem radi na 60*C, a greješ vodu na 80*C imaš samo 20*C korisne energije, za 1m3 je 23kwh, a za pola 11.5 što je tu negde.
Ako je polazna voda za kuću 40*C, a greješ rezervoar na 80*C onda je to duplo.
Znaenjeto ti e zastaren i pokraj toa shto dobro ti odi matematikata!
I ne sakam da se pravam pameten ili tebe da te omalovazhuvam.
Toa shto pishav e taka kako shto pishav i funktionira so godini!
I ne stanuva zbor za toa kolku KW se potrebni za kolkava prostorija da bidi na 20 ili 50 stepeni tuku se raboti za maksimalna iskoristenost na potroshenata energija a toa se dva paara chevli.
Eden od delovite koi se vo toj sistem na shtedenje e i delov podolu ili slichni na nego

Автоматски споено мислење:
Ne druzhe pishuvam ZA parno greenje na drva ,vo momentov go koristime vo zgradava, i ne samo toa tuku ima i avtomatsko polnenje na drva vo Kotelot.@vouager друже, колку што знам ти си Њемачка... и веројатно зборуваш или за централно греење или за котел на гас.
Така што може и да ти има логика тоа со термо-глави за да заштедиш неш!
Плус котел на гас со рекуперација, може да модулира како што ТП може само да сања! Од 1 до 101 и назад!
Ова @Strelec што го пишува важи за кај нас за котли на дрва, евентуално пелети..
И така и е!
A do pred nekoja godina koga zhiveev vo Kujcha go imav sam instalirano toj sistem i pak che recham na Parno so drva!
Makar shto ovdeshnive parna mozhish so zamena ili dodavanje na glava (brener) da go prerabotish na Nafta, Gas ili hackschnitzel ( Delanki od drva) .
Hackschnitzel se ovde mnogu popularni tokmu zaradi avtomatizacijata i mnogu evtina cena.

Pozdrav i sekoe dobro
Автоматски споено мислење:
Mozhebi ne se izraziv dobro, so pomosh na Wlan e povrzan na Internet i preku internet mozhish da go kontrolirash!Интернет во ниту еден случај не е исто со WLAN ама небитно секако не е поврзано со темата греење
Последно уредено: