Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Razdelnik po porostorii hmmm....mislis na ormanceto kaj sto site cevki do radijatorite zavrsuvaat...toa sekoj go ima, nego...
Za vtorovo nekoj te izlazal, ventilot vo radijatorot go namaluva protokot na vodata vo radijatorot (so toa se smaluva temperaturata na radijatorot) i ne go otvara i zatvara protokot na vozduh na kotelot....toa kotelot sam go pravi ako mu zaades izlezna T da e primer 50C, a toa go pravi zaradi zadadena izlezna Temperatura na vodata a ne dali u nekoja od sobite postignala ili nepostignala temp.
Rezultat na ova bi bilo, na topol den +12 nadvoresna, ti si zadal izlezna T na vodata da e primer 50C, a so taa izlezna Temp vo sobata bi stanalo moze i 30C na +12 nadvoresna, i togas vratniceto se podzatvora tocno, zosto, zatoa sto dignala 50C vodata a primer netreba 50 treba samo 40C, i restoto ide kade? Pa niz ogjak.
Poentata so baferot mi bese da go otvoris vratniceto za vozduh na kotelot na MAX da pici so 90C izleznata voda bez da gubis niz ogjak (togas i nema cadenje niz ogjakot) i celata toplina ja predava na baferot. Baferot so drugo ime se vika Akumulator na toplinata, na 24casa moze 2kw da izgubi posto e izoliran.....citaj po Hrvatskite forumi od 2017ta pa nataka ili od pred 10god toa tamu go nauciva koga kako novovlezeni vo EU moraa i da necadat po ogjacite i im setaa mobilni merni stanici za PMcesticki niz selata/gradovite i im zapecatuvaa kjumbinja/kotli, tamu baferite im gi subvencionirase EU i site gi isponastavaa za da necadat....i ke procitas kometari deka so edno lozenje(edno polnenje na kotelot) 3 dena greeat 200/300m2....se zavisi i koj kakva izolacija ima.....napisav deka eden bafer od 1m3 ima 70kw akumulirana energija pa sea ti deli ja po m2. A 1m3 bafer e kolku litri tolku evra 1000ce (bez izmenuvac neli, so izmenvac se poskapi) a ti velis eftina bila investicijata....najeftino e pumpa da si zemes i da ne mu ja mislis :)
Eve edna diskusija od 2014ta dali ima logika da na eftina tarifa vo bafer od 500L akumulira topla voda koja bi ja trosel preku den koga e skapa tarifa i dali 500L bafer ke bide dovolno za tie 60m2 vo koi ima i klima inverter. Uzivajte :)
1. https://www.forum.hr/showpost.php?p=51900103&postcount=2686
2. https://www.forum.hr/showpost.php?p=51911312&postcount=2695
3. https://www.forum.hr/showpost.php?p=51915663&postcount=2696
Ova pod 3 e zakon odgovor za u ucebnici....i ova e od 2014ta
Dodatno info od 2010god :)
Prasanje1: Zna li neko da li je tank od 500 litarta dovoljan da akumulira toplotu preko noci za grejanje kuce od 70 m2?
Odgovor1: Jeste ako ti je dovojno 11kwh energije za ceo dan.

Prasnje 2: samo 11 kw moze da se smesti u 500 litara?
Odgovor2: 11 kW se dobija uz razliku temperature od 20 stepeni C iz formule:
Q = m x cp x deltaT tj. Q = ro x V x cp x deltaT gde je ro-gustina [kg/m3], a V je zapremina [m3], cp je specifična toplota materijala [kJ/kg C].
Dobijeni rezultat podeliš sa 3600 sec da bi se dobila jedinica u kW.

Odgovor3:1m3 vode na 60*C akomulira 70kwh energije. Ako ti sistem radi na 60*C, a greješ vodu na 80*C imaš samo 20*C korisne energije, za 1m3 je 23kwh, a za pola 11.5 što je tu negde.
Ako je polazna voda za kuću 40*C, a greješ rezervoar na 80*C onda je to duplo.
Ti pishav predhodno i eve ushte ednash!
Znaenjeto ti e zastaren i pokraj toa shto dobro ti odi matematikata!
I ne sakam da se pravam pameten ili tebe da te omalovazhuvam.

Toa shto pishav e taka kako shto pishav i funktionira so godini!
I ne stanuva zbor za toa kolku KW se potrebni za kolkava prostorija da bidi na 20 ili 50 stepeni tuku se raboti za maksimalna iskoristenost na potroshenata energija a toa se dva paara chevli.

Eden od delovite koi se vo toj sistem na shtedenje e i delov podolu ili slichni na nego

Screenshot 2025-11-07 at 22-34-55 Festwertregler ACD10.png
Автоматски споено мислење:

@vouager друже, колку што знам ти си Њемачка... и веројатно зборуваш или за централно греење или за котел на гас.
Така што може и да ти има логика тоа со термо-глави за да заштедиш неш!
Плус котел на гас со рекуперација, може да модулира како што ТП може само да сања! Од 1 до 101 и назад!

Ова @Strelec што го пишува важи за кај нас за котли на дрва, евентуално пелети..
И така и е!
Ne druzhe pishuvam ZA parno greenje na drva ,vo momentov go koristime vo zgradava, i ne samo toa tuku ima i avtomatsko polnenje na drva vo Kotelot.

A do pred nekoja godina koga zhiveev vo Kujcha go imav sam instalirano toj sistem i pak che recham na Parno so drva!
Makar shto ovdeshnive parna mozhish so zamena ili dodavanje na glava (brener) da go prerabotish na Nafta, Gas ili hackschnitzel ( Delanki od drva) .
Hackschnitzel se ovde mnogu popularni tokmu zaradi avtomatizacijata i mnogu evtina cena.

HERZ_modulares_Ruehrwerksystem.jpg

Pozdrav i sekoe dobro

Интернет во ниту еден случај не е исто со WLAN ама небитно секако не е поврзано со темата греење
Mozhebi ne se izraziv dobro, so pomosh na Wlan e povrzan na Internet i preku internet mozhish da go kontrolirash!

Последно уредено:
@vouager друже, колку што знам ти си Њемачка... и веројатно зборуваш или за централно греење или за котел на гас.
Така што може и да ти има логика тоа со термо-глави за да заштедиш неш!
Плус котел на гас со рекуперација, може да модулира како што ТП може само да сања! Од 1 до 101 и назад!

Ова @Strelec што го пишува важи за кај нас за котли на дрва, евентуално пелети..
И така и е!
Zboram za VODA kako moze da se zagreva i kolku i treba da ja zgrees i da ja iskoristis taa energija vlozena efikasno....Varijant 2 ti teknue ?....kako VODATA se zagreva e nebitno dali se zagreva na struja drva peleti nuklearki ili plin.....vtorive 2 plin i nuklearki ne gi ni racunam nikad nema da dojdat kaj nas, plin nitu imame niti ke go dojde kako sto stojat rabotive, zabraneto gorivo e

I ne stanuva zbor za toa kolku KW se potrebni za kolkava prostorija da bidi na 20 ili 50 stepeni tuku se raboti za maksimalna iskoristenost na potroshenata energija a toa se dva paara chevli.

Eden od delovite koi se vo toj sistem na shtedenje e i delov podolu ili slichni na nego

Прегледај го приврзокот 460213

Ne druzhe pishuvam ZA parno greenje na drva ,vo momentov go koristime vo zgradava, i ne samo toa tuku ima i avtomatsko polnenje na drva vo Kotelot.

A do pred nekoja godina koga zhiveev vo Kujcha go imav sam instalirano toj sistem i pak che recham na Parno so drva!
Makar shto ovdeshnive parna mozhish so zamena ili dodavanje na glava (brener) da go prerabotish na Nafta, Gas ili hackschnitzel ( Delanki od drva) .
Hackschnitzel se ovde mnogu popularni tokmu zaradi avtomatizacijata i mnogu evtina cena.

Прегледај го приврзокот 460214

Pozdrav i sekoe dobro

Mozhebi ne se izraziv dobro, so pomosh na Wlan e povrzan na Internet i preku internet mozhish da go kontrolirash!
Sekoj den nesto novo se uci, ete i ti ne nauci na nesto novo....ama sepak spored slikive ova ne e BAS klasicno greenje na drva/cepanici kako sto go poznavame greenjeto na drva vo MK....tuku e poblisku na nesto kako peleti ili kako sto ti gi vikas hackschnitzel ( Delanki od drva)...Wood Chips e mislam toa na Angliski....Chips od drvo/slajsovi od drvo, takvo nesto vo MK prvo ne se prodava ne pa da ima kotli....ama e slicno so pelet kako gorivo....bitna e regulacijata vo zgradava i sekako kolku zagaduvate jer Njemacka kako clenka na EU za nekoja godina sekako ke vi nalozi da prejdete na struja/paneli ....poekolski sistem ;)

Последно уредено:
Zboram za VODA kako moze da se zagreva i kolku i treba da ja zgrees i da ja iskoristis taa energija vlozena efikasno....Varijant 2 ti teknue ?....kako VODATA se zagreva e nebitno dali se zagreva na struja drva peleti nuklearki ili plin.....vtorive 2 plin i nuklearki ne gi ni racunam nikad nema da dojdat kaj nas, plin nitu imame niti ke go dojde kako sto stojat rabotive, zabraneto gorivo e

Sekoj den nesto novo se uci, ete i ti ne nauci na nesto novo....ama sepak spored slikive ova ne e BAS klasicno greenje na drva/cepanici kako sto go poznavame greenjeto na drva vo MK....tuku e poblisku na nesto kako peleti ili kako sto ti gi vikas hackschnitzel ( Delanki od drva)...Wood Chips e mislam toa na Angliski....Chips od drvo/slajsovi od drvo, takvo nesto vo MK prvo ne se prodava ne pa da ima kotli....ama e slicno so pelet kako gorivo....bitna e regulacijata vo zgradava i sekako kolku zagaduvate jer Njemacka kako clenka na EU za nekoja godina sekako ke vi nalozi da prejdete na struja/paneli ....poekolski sistem ;)
Vidi go linkov , mozhebi ce ti stani barem kotelot pojasen !

I da kotelot e isto taka povrzan i so Solarni paneli za ushte pogolema zashteda.

A za toa chipsovite neznam zoshto odma razmisluvash vo pogreshen pravec!
Ne be prijatele sam si melish od sekoe drvo shto ce ti naleta pred raka!
Odish vo pilana zemash iverki, odish v shuma od dedoti zemash raznorazni drva, vamu tamu od sekade.
Si pravish ili kupuvash mashince za chipsovi i sam si pravish!

Imam rodnina koj kupuva bukovi drva i gi mele vo chipsovi i so toa se gree. Mu vikam celo drvo podolgo drzhi zhar. Ne mi vika Chipsot drzhi povejche a i podobro se dozira.

Последно уредено:
Vidi go linkov , mozhebi ce ti stani barem kotelot pojasen !

I da kotelot e isto taka povrzan i so Solarni paneli za ushte pogolema zashteda.

A za toa chipsovite neznam zoshto odma razmisluvash vo pogreshen pravec!
Ne be prijatele sam si melish od sekoe drvo shto ce ti naleta pred raka!
Odish vo pilana zemash iverki, odish v shuma od dedoti zemash raznorazni drva, vamu tamu od sekade.
Si pravish ili kupuvash mashince za chipsovi i sam si pravish!

Imam rodnina koj kupuva bukovi drva i gi mele vo chipsovi i so toa se gree. Mu vikam celo drvo podolgo drzhi zhar. Ne mi vika Chipsot drzhi povejche a i podobro se dozira.
Значи пак муабетот ти бил за централно греење... не градско,ама не по глава туку по шија, централно во зграда!
Ја се кладам дека имате и бафер... а и топла вода така греете..
Па логично дека со термо-регулирачки вентили и зони, ќе штедиш и ќе грееш по потреба, кога користиш само дел од толкав систем!
Ако тебе ти затвори еден радијатор, буквално нема да се сети на тој систем!

Ама реално правевме муабет за индивидуално греење! Стрелец кажува пример за 70м2, а и 150 да се на индивидуално пак е исто! Небо и земја разлика од твојот случај!
Нема логика да се штеди со ограничување на проток, кога на самиот котел тоа се пренесува како 10-20% разлика у капацитет!
Или бафер, или котел што модулира(во нашиот случај само пелетите имаат таква можност).

Нема врска ова ни со wi-fi ни со ништо! Физика е во прашање.
А тие приказни како Петко од Свирипичино у Њемачка сам си купувал дрва, и сам си ги мелел во пелети/чипсови ватевер и многу убаво му било.. за на фемина форум се!
Левел: ја ќе чувам крава, за да си направам сам адидас кожни патики.. и да го заебам системот.

Поверојатно Петко навечер си го бутка ѓубрето у котелот за да не плаќа толку ѓубрарина, како што има вистински случај..
Не се сеќавам само дали Петко беше наш или босанац, ама исти к**

Прегледај го приврзокот 460213

Прегледај го приврзокот 460214

Pozdrav i sekoe dobro

Ovo nekako ko pelet sistem so rasparceni drvja i e interesno.

Jas se prasuvam bidejki i sam sum na drva, dali nekoj ima postaveno kotel na drva so sistem na piroliza kako Orlan Boilers kanadaki sistemi. Znam samo eden koj ima postaveno so godini i e prezadovolen. Pred toa probal i nafta, mazut, pelet no ipak ostanal kaj ova bidejki nema fasada izolirana ima normal malterska. Gree kukja.

Jas se prasuvam bidejki i sam sum na drva, dali nekoj ima postaveno kotel na drva so sistem na piroliza kako Orlan Boilers kanadaki sistemi. Znam samo eden koj ima postaveno so godini i e prezadovolen. Pred toa probal i nafta, mazut, pelet no ipak ostanal kaj ova bidejki nema fasada izolirana ima normal malterska. Gree kukja.
За котел не знам, ама старите трајно-жаречи од бивша Југославија, работат на истиот принцип. Креко Весо сме имале одамна..
Ова пиролиза ти е само "стручен" термин за нешто што кај нас го имало пред 50 и кусур години..

Значи пак муабетот ти бил за централно греење... не градско,ама не по глава туку по шија, централно во зграда!
Ја се кладам дека имате и бафер... а и топла вода така греете..
Па логично дека со термо-регулирачки вентили и зони, ќе штедиш и ќе грееш по потреба, кога користиш само дел од толкав систем!
Ако тебе ти затвори еден радијатор, буквално нема да се сети на тој систем!

Ама реално правевме муабет за индивидуално греење! Стрелец кажува пример за 70м2, а и 150 да се на индивидуално пак е исто! Небо и земја разлика од твојот случај!
Нема логика да се штеди со ограничување на проток, кога на самиот котел тоа се пренесува како 10-20% разлика у капацитет!
Или бафер, или котел што модулира(во нашиот случај само пелетите имаат таква можност).

Нема врска ова ни со wi-fi ни со ништо! Физика е во прашање.
А тие приказни како Петко од Свирипичино у Њемачка сам си купувал дрва, и сам си ги мелел во пелети/чипсови ватевер и многу убаво му било.. за на фемина форум се!
Левел: ја ќе чувам крава, за да си направам сам адидас кожни патики.. и да го заебам системот.

Поверојатно Петко навечер си го бутка ѓубрето у котелот за да не плаќа толку ѓубрарина, како што има вистински случај..
Не се сеќавам само дали Петко беше наш или босанац, ама исти к**
Abe druzhe zemi citaj gi komplet porakite.
Ete vi prativ i linkovi.

I kazhav deka toj sistem go imav vgradeno vo dvospratna kujca so 180m2
I da imav i bojler od 400l ama toa ne menuva nishto gledano na principot na rabota samo e pridobivka plus i beshe taka programiran da go gree samo koga ce ima vishok na energija .

Na pocetokov, Pyrolyse greenje e mnogu skapa investicija.
Eve ti eden link i citaj najdolu ima ushte likovi pa mozhis i niv da gi vidish. (Preveduvj gi so Chrome ili google)

Za muabetov pogore,
Principot e slicen . Znaci ti treba prostorija za delankite ,na podot imas inka so kosina i na izlezot od inkata ima postaveno cevka koja odi do Kotelot. Vo cevkata ima svdel ( kako rachna mashina za melenje meso) i toj gi transportira delankite v kotel .
Motorot od svrdelot i kontroliran od kotelot i transportira delanki samo po potreba.
Mnogu ubava rabota iedna od najevtiite metodi za greenje i mozhi da se nadgradi na postoeckiot kotel.

I kako shto pishav vo prviot post, za da gi iskoristiah site blagodeti maksimalo treba i cela instalacia da ti e napravena pametno.

Vo toa vreme kaj.mene inashe golem del od denot povratnsta cevka da e i 50° zheshka i taa voda e dovolno zheshka bez pritopluvanje ushte ednash da svrti niz pola parno cevki vo prostoriite kade samo se odrzhuva toplinata preku denot( kupatilo,wc,garazha,spalna soba..)

I vo toa e taa zashteda.

Vtorata zasteda e precizno doziranje na silinata na ognot vrz osnova na potrebata.

Treta zashteda e toj boljerot koj se topli od parnoto najchesto vo momenti koga imash dovolno energija a mala potreba

Cetvrata zashteda e soncev kolektor koj isto taka pomaga vo greenjeo na bojlerot.

E seto ova ne mozhis da go imash so eden kotel kako tie shto ginima vo 99% od slucaevite vo Makedonija i so instalacija koga zemadh edna cevka i ja vrtish niz site radijatori eden po eden.

No seto toa mozhish da go postignish ako pametno go nadgradish sistemot.

Pola raboti ( prerabotka na cevkite) ce gi zavrshish so mali pari .

Samo ti treba pameten Technicar shto si ja znae profesijata a ne nekoj vodoinstalater "Bamuja" so samoreklama "5 parna imam mesteno" i ene gi od '45 do sega rabotat.

Последно уредено:
Koga spomnav Orlan Boilers muabetot mi bese za ovoj na slika ili slicen. Sum slusal deka imalo i slovenski i turski proizvoditeli. Inaku sistemot e kanadski. Kotelot moze da se postavuva vo garaza ili nadvor (normalno pokrien vo nekoja improvizirana kukjarka ili pod balkon).

1000029051.jpg
Znaci drvata (moze i ne cepeni) gi stavas vo gorniot del koi se pretvaraat vo jaglen pa posle so ventilator na duvanje pregosuva i jaglenot vo dolniot del od kotelot.
1000029050.jpg
Nekoj postrucen ako ima i znae moze da objasni kako i sto, toa gore sto go spomnuvav e informacija od covekot koj sto ima postaveno i go koristi. Planiram i jas da postavuvam samo treba da najdam firma vo MK koja gi prodava ili uvezuva.

Koga spomnav Orlan Boilers muabetot mi bese za ovoj na slika ili slicen. Sum slusal deka imalo i slovenski i turski proizvoditeli. Inaku sistemot e kanadski. Kotelot moze da se postavuva vo garaza ili nadvor (normalno pokrien vo nekoja improvizirana kukjarka ili pod balkon).

Прегледај го приврзокот 460240
Znaci drvata (moze i ne cepeni) gi stavas vo gorniot del koi se pretvaraat vo jaglen pa posle so ventilator na duvanje pregosuva i jaglenot vo dolniot del od kotelot.
Прегледај го приврзокот 460243
Nekoj postrucen ako ima i znae moze da objasni kako i sto, toa gore sto go spomnuvav e informacija od covekot koj sto ima postaveno i go koristi. Planiram i jas da postavuvam samo treba da najdam firma vo MK koja gi prodava ili uvezuva.
Те лажат бе друже. Канада/САД имаат природен гас во изобилие. До секое село има гасовод.
Дали стварно мислиш дека канаѓанецот дрва ќе гори да се загрее? Или можеби си вика летово да набавам дрва малку да се подсушат за во зима подобро ќе горат :) Па тие дрва нив им требаат за куќи да прават.
Не се замараат со тоа. Кога ќе им пристуди ја пали печката на гас која им е во визба и цела куќа се грее преку каналски систем со топол воздух. Преку истиот каналски ducted систем се лади во лето.

За Германија верувам дека се греат со деланки. Тоа е кога се чепкаш со Русија.

Од климиве на даикин...која е подобра опција. FTXF35 ili FTXC35? Некоја препорака ако се може?

Sensira FTXF најнова верзија е F
Значи FTXF35F / RXF35F
Има вградено WiFi
Производство Турција
Тбив -7, ТОЛ-15
Деклариран капацитет
7° 0.93kW
2° 1.40kW
-7° 2.30kW
-10° 2.21kW
-15° 2.05kW

Sensira FTXC најнова верзија е Е
Значи FTXC35E / RXC35Е
Има вградено WiFi
Производство Малезија
Тбив -7, ТОЛ-14
Деклариран капацитет
7° 0.99kW
2° 1.26kW
-7° 1.98kW
-10° 1.7kW
-14° 1.36kW

FTXC ти е многу слаба клима
FTXF е подобра. Сепак очекувањата нека не ти бидат многу високи пошо зборуваме за ентри модел. Ако имаш добра изолација ќе брка работа

Sensira FTXF најнова верзија е F
Значи FTXF35F / RXF35F
Има вградено WiFi
Производство Турција
Тбив -7, ТОЛ-15
Деклариран капацитет
7° 0.93kW
2° 1.40kW
-7° 2.30kW
-10° 2.21kW
-15° 2.05kW

Sensira FTXC најнова верзија е Е
Значи FTXC35E / RXC35Е
Има вградено WiFi
Производство Малезија
Тбив -7, ТОЛ-14
Деклариран капацитет
7° 0.99kW
2° 1.26kW
-7° 1.98kW
-10° 1.7kW
-14° 1.36kW

FTXC ти е многу слаба клима
FTXF е подобра. Сепак очекувањата нека не ти бидат многу високи пошо зборуваме за ентри модел. Ако имаш добра изолација ќе брка работа
Благодарам на искрениот одговор.

Благодарам на искрениот одговор.
Искрено јас на твое место би идел со Mitsubishi BT35VGK наместо Sensira FTXF35

Мицуто има исто вградено вифи, подобри спецификации и подобра енергетска ефикасност а цената е иста како на Даикин, околу 53000 мислам.

Кај нас цената на Даикин постојано расте,расте... и веќе почна да не вреди добиено-платено за влезно ниво модел.
Мицубиши цената на ентри модел е повеќе реална. Имаш модел HR35VG за 37000 денари

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom