LustingVertigo
Snopdan Dogovich
- Член од
- 1 декември 2017
- Мислења
- 1.007
- Поени од реакции
- 1.645
Дури и ако го споредиш со главниот град, пак е земја–воздух. По број на жители се слични, Скопје дури и малку поголем. И двата града немаат море, ама Канбера е десет класи подобро организирана и урбанистички средена од Скопје. Да не почнуваме ни муабет за стандардот во споредба со цените.
Во Скопје просечна нето плата е околу 50 илјади денари месечно (околу 22–23 илјади австралиски долари бруто годишно), а во Канбера – еве што вика Гугл:
“The average salary in Canberra is approximately $2,178.40 per week ($113,276.80 annually) for full-time workers.”
Становите во Скопје веќе се по 2000–2500 евра за квадрат (околу 3500–4500 AUD), додека во Канбера во убави делови на градот гледам одат околу 7000–8000 AUD за квадрат. Значи, плата пет пати пониска, а цените само на половина. Не сакам ни да почнам да споредувам чистота, воздух, квалитет на институции, можности за работа и личен развој, помош од држава и тн.
Фала што му ги надроби фактите на тие што ги мрзи да читаат и на тие што не сфаќаат, ама тоа е тоа, родени се во Македонија некој и не имаат сите можност да имигрираат надвор толку лесно.
Имам правено еден тон пресметки на просечна плата, бруто/нето пресметки, цена за издавање/цена за купување на имот во АУС/Америка/Западна Европа и секој пат испаѓа дека во секој случај си ебан ако решиш овде да живееш во Македонија и заработуваш проесечно. Еден член погоре рече, дека можеш да живееш добро овде ако ти и сопругата двајцата заработувате по 1000-1500 евра нето на месечна база (што е случајот кај мене, двајцата работиме IT сектор и имаме повисока заработка од наведената), се тоа е добро, ама на крајот од денот еден тон други работи не функционираат како што треба овде.
- Улиците катастрофа
- Инфраструктура катастрофа
- Пр. Сега моментално партнерот мој има инфекција на ушето, немаат медицински апарат да и го снимат ушето, па мора само во Мајка Тереза Скопје или на приватно. САМО ЕДЕН АПАРАТ ВО ЦЕЛО ДРЖАВНО ЗДРАСТВО,АЛО?
- Корупцијата можи да речам дека е бр. 1 во Источна Европа, не?
- Систем на партиски вработувања, неквалитетен кадар, не е фер за некој што си ја тропал главата со години за да некој со врски влезе пред него на работа
- ЕДЕН ТОН МЕНТАЛИТЕТ ШТО ГИ ПОДДРЖУВА СИТЕ ОВИЕ ФАКТИ ПОГОРЕ И ШТО ГИ ГЛАСААТ ИСТИТЕ КРИМИНАЛЦИ НА ВЛАСТ СЕКОЈА ГОДИНА
Искрено, не посакувам ништо лошо на просечниот Македонец, ама на некој начин заради постарава генерација и пензионерите во државава страдаат сите останати, ќе им ветат покачување на пензија 2000 денари и сите трчаат да гласаат за истите тие кои ја уништија државава, истите тие што нема да ви понудат здраство како што треба кога ќе се разболите и ќе умрите ко гниди.
Во секој случај, да се родиш во оваа држава е баксуз, ама не е невозможно да се спасиш, факт. Ама секој со условите, со моменталната ситуација како се одвива животот на секој поединец што живее уште овде, некој има фамилија и деца па неможе толку лесно да одлучи да замини и тн и тн.
Јас би рекол дека до 2035 ќе падни Македонија на 1.6м жители, па и дајбоже партиција нека и направат на државава, нека не земат нас Грците надолу Пелагонија и да престани државава да глуми држава. Барем ЕУ пасош ќе имаме, да ви се мочам вуста на сите патриоти.
Автоматски споено мислење:
Последно уредено:

Дали е бе брату нормално ова кажи ми? Пази, самата општина вика дека на сите станари на Карпош им следуваат 2 паркинг места, јас да заверувам полномоштва на нотар и да се изложувам на непотребни трошоци и губење време. Па чим си ми дал можност 2 паркинг места кој кур бе, пријавувам регистрација и чао, можда сакам на швалерката да ја пријавам колата, на другар, на роднина, сеедно...