Станови во Скопје, совети за купување.

• Креатор на темата Креатор на темата StarDrom
  • Време на започнување Време на започнување
Дури и ако го споредиш со главниот град, пак е земја–воздух. По број на жители се слични, Скопје дури и малку поголем. И двата града немаат море, ама Канбера е десет класи подобро организирана и урбанистички средена од Скопје. Да не почнуваме ни муабет за стандардот во споредба со цените.

Во Скопје просечна нето плата е околу 50 илјади денари месечно (околу 22–23 илјади австралиски долари бруто годишно), а во Канбера – еве што вика Гугл:
“The average salary in Canberra is approximately $2,178.40 per week ($113,276.80 annually) for full-time workers.”

Становите во Скопје веќе се по 2000–2500 евра за квадрат (околу 3500–4500 AUD), додека во Канбера во убави делови на градот гледам одат околу 7000–8000 AUD за квадрат. Значи, плата пет пати пониска, а цените само на половина. Не сакам ни да почнам да споредувам чистота, воздух, квалитет на институции, можности за работа и личен развој, помош од држава и тн.

Фала што му ги надроби фактите на тие што ги мрзи да читаат и на тие што не сфаќаат, ама тоа е тоа, родени се во Македонија некој и не имаат сите можност да имигрираат надвор толку лесно.

Имам правено еден тон пресметки на просечна плата, бруто/нето пресметки, цена за издавање/цена за купување на имот во АУС/Америка/Западна Европа и секој пат испаѓа дека во секој случај си ебан ако решиш овде да живееш во Македонија и заработуваш проесечно. Еден член погоре рече, дека можеш да живееш добро овде ако ти и сопругата двајцата заработувате по 1000-1500 евра нето на месечна база (што е случајот кај мене, двајцата работиме IT сектор и имаме повисока заработка од наведената), се тоа е добро, ама на крајот од денот еден тон други работи не функционираат како што треба овде.

- Улиците катастрофа
- Инфраструктура катастрофа
- Пр. Сега моментално партнерот мој има инфекција на ушето, немаат медицински апарат да и го снимат ушето, па мора само во Мајка Тереза Скопје или на приватно. САМО ЕДЕН АПАРАТ ВО ЦЕЛО ДРЖАВНО ЗДРАСТВО,АЛО?
- Корупцијата можи да речам дека е бр. 1 во Источна Европа, не?
- Систем на партиски вработувања, неквалитетен кадар, не е фер за некој што си ја тропал главата со години за да некој со врски влезе пред него на работа
- ЕДЕН ТОН МЕНТАЛИТЕТ ШТО ГИ ПОДДРЖУВА СИТЕ ОВИЕ ФАКТИ ПОГОРЕ И ШТО ГИ ГЛАСААТ ИСТИТЕ КРИМИНАЛЦИ НА ВЛАСТ СЕКОЈА ГОДИНА

Искрено, не посакувам ништо лошо на просечниот Македонец, ама на некој начин заради постарава генерација и пензионерите во државава страдаат сите останати, ќе им ветат покачување на пензија 2000 денари и сите трчаат да гласаат за истите тие кои ја уништија државава, истите тие што нема да ви понудат здраство како што треба кога ќе се разболите и ќе умрите ко гниди.

Во секој случај, да се родиш во оваа држава е баксуз, ама не е невозможно да се спасиш, факт. Ама секој со условите, со моменталната ситуација како се одвива животот на секој поединец што живее уште овде, некој има фамилија и деца па неможе толку лесно да одлучи да замини и тн и тн.

Јас би рекол дека до 2035 ќе падни Македонија на 1.6м жители, па и дајбоже партиција нека и направат на државава, нека не земат нас Грците надолу Пелагонија и да престани државава да глуми држава. Барем ЕУ пасош ќе имаме, да ви се мочам вуста на сите патриоти.
Автоматски споено мислење:

Последно уредено:
Фала што му ги надроби фактите на тие што ги мрзи да читаат и на тие што не сфаќаат, ама тоа е тоа, родени се во Македонија некој и не имаат сите можност да имигрираат надвор толку лесно.

Имам правено еден тон пресметки на просечна плата, бруто/нето пресметки, цена за издавање/цена за купување на имот во АУС/Америка/Западна Европа и секој пат испаѓа дека во секој случај си ебан ако решиш овде да живееш во Македонија и заработуваш проесечно. Еден член погоре рече, дека можеш да живееш добро овде ако ти и сопругата двајцата заработувате по 1000-1500 евра нето на месечна база (што е случајот кај мене, двајцата работиме IT сектор и имаме повисока заработка од наведената), се тоа е добро, ама на крајот од денот еден тон други работи не функционираат како што треба овде.

- Улиците катастрофа
- Пр. Сега моментално партнерот мој има инфекција на ушето, немаат медицински апарат да и го снимат ушето, па мора само во Мајка Тереза Скопје или на приватно. САМО ЕДЕН АПАРАТ ВО ЦЕЛО ДРЖАВНО ЗДРАСТВО,АЛО?
- Систем на партиски вработувања, неквалитетен кадар, не е фер за некој што си ја тропал главата со години за да некој со врски влезе пред него на работа
- ЕДЕН ТОН МЕНТАЛИТЕТ ШТО ГИ ПОДДРЖУВА СИТЕ ОВИЕ ФАКТИ ПОГОРЕ И ШТО ГИ ГЛАСААТ ИСТИТЕ КРИМИНАЛЦИ НА ВЛАСТ СЕКОЈА ГОДИНА

Искрено, не посакувам ништо лошо на просечниот Македонец, ама на некој начин заради постарава генерација и пензионерите во државава страдаат сите останати, ќе им ветат покачување на пензија 2000 денари и сите трчаат да гласаат за истите тие кои ја уништија државава, истите тие што нема да ви понудат здраство како што треба кога ќе се разболите и ќе умрите ко гниди.

Во секој случај, да се родиш во оваа држава е баксуз, ама не е невозможно да се спасиш, факт. Ама секој со условите, со моменталната ситуација како се одвива животот на секој поединец што живее уште овде, некој има фамилија и деца па неможе толку лесно да одлучи да замини и тн и тн.

Јас би рекол дека до 2035 ќе падни Македонија на 1.6м жители, па и дајбоже партиција нека и направат на државава, нека не земат нас Грците надолу Пелагонија и да престани државава да глуми држава. Барем ЕУ пасош ќе имаме, да ви се мочам вуста на сите патриоти.
Дечко ова е КАМ маркет. Си ја утнал темата.
Ти велиш да си купиме ние Мерцедес а не Дачиа и да работиме хирурзи а не молери. Епа батко немаме сите 800000 еур во банка па да си купиме станче во Сиднеј и да работиме хирурзи во астралиска болница и да возиме австралиски Мерцедес од 60к. Знам дека мерцедесот е подобар од Дачиа, ама со молерски плата само Дачиа можам да си купам, и тоа во загадено Скопје.

- Улиците катастрофа

Po mene mi izglea ti imas lesna odluka, zarem baras validacija od forumot? Poentite ti se validni, moznosti imas, toa e toa.

Не биди сега buthurt за еден мочан коментар па да ми ловиш коментари и да ме трупаш со цинизам.
Како сопственик/админ стоички прифати критика и помини преку тоа.

Е сега што се однесуваше до мојот пост на темата ќе го елаборирам следното

Порастот на цените на недвижнини е секаде застапен и во Скопје и во внатрешноста и надвор во секоја метропола село и град.

• Дали е објективна цената од 2000€ за m2? Да! - Побарувачката на пазарот, Геополитики влијаниа, Инфлацијата си одредуваат цена. Нема тука вештачка или природна цена. Цената е таа.

• Дали е оправдана инвестиција? Лично? Не! Зошто не?! Скопје се распаѓа инфраструктурно, капацитетот на жители ги надминува сите расположливи капацитети кои ги има градот а капак на сето тоа не се вложува ништо за какво такво амортизирање на проблемот.

Ајде ќе ги земам за пример културните бенефити кои ги нуди како град, Од кина, театри, спортски настани, кафичи, ресторани, многубројни организирани збиднувања кои придонесуваат за подобар квалитет на живот! Што тука му е ускратено на некој од внатрешноста? Да, ми пречи централизацијата али во секој случај истото ми е достапно за 1час или час и половина патување. Ако сакам, а сакам, и практикувам да присуствувам БЕЗ притоа да бидам врзан во некој финансиски прангии без притисокот што го нуди градот.
Понатаму ќе ги земам бенефитите од зголемениот пазар на труд. Скопје овозможува поголеми можности за напредок и усовршување на професионален план, меѓутоа грото што ги знам крпат крај со крај затоа што трошоците за живот се далеку поголеми.

Значи да не набројувам сега останати фактори... Сите тие мерила за кои вреди да се живее во Скопје било да е тоа, поквалитетно образование за децата, подобра здравствена услуга, се пристапни и достапни за сите нас и нема мене што Скопје да ми понуди од аспект на квалитет на живот за јас толку да се жртвувам на животен план, финансиски да се обврзам во некакви кредити како капитална животна инвестиција или да целам кон миграција во тоа смрдено дувло затоа што кога ќе излегувам од Скопје на последнана раскрсница во Ѓорче онаа кај што вртат за Сарај, нештото ми причинува задоволство и олеснување и останувам со мислата дека постојат илјадници и илјадници луѓе кои се постојани жители и кои секојдневно мора да поминуваат низ секојдневниот хаос што го носи тој град.
Супер, како сопственик/админ сум задоволен што поттикнав споделување на мислење како што доликува, а не brainrot мислење од типот „Цените нагоре, квалитетот на живот надолу“. Биди сигурен дека и во иднина ќе ти ловам коментари, ако се од овој тип :)

Po mene mi izglea ti imas lesna odluka, zarem baras validacija od forumot? Poentite ti se validni, moznosti imas, toa e toa.

Не барам валидација, само се надевам дека ќе му помогнам и ќе му ги отворам очите на малку поширок спектар на некој кој се мисли да удри 80-120К евричи за стан во Скопје, освен ако ти е морално таму да треба седиш, океј, иначе незнам зошто би го направил тоа некој при толку многу други можности.

Што е до мене, се сложувам со еден член погоре, кога ќе поминам Автокоманда и за 10мин излезам од градот, мене товар ми паѓа од душата бидеќи не сум повеќе во тој хоас во Скопје, свака ви част на сите Скопјани што мора со овој хаос секој ебан ден да се борите, башка што тоните во ѓубре/отпад и во зимо дишите и вие и фамилијата најканцерогениот воздух во Европа.

Јака ви душа, ви завидувам на тоа колку сте силни да живеете во ваков хаос и ми е жал што во оваа држава само во Скопје течи поголемиот дел од економијата и што сите од останатите градови ви се преселени таму, ако и другите делови и градови од Македонија беа поразвиени, немаше да морате да трпите ваков хаос, бидеќи самиот град не е спремен и никогаш нема да биде спремен за да функционира со толку многу луѓе, па сега мора да трпите и да гледате како секоја година се градат нови згради и никнуваат уште повеќе јавни/урбани депонии, страшно...

Не барам валидација, само се надевам дека ќе му помогнам и ќе му ги отворам очите на малку поширок спектар на некој кој се мисли да удри 80-120К евричи за стан во Скопје, освен ако ти е морално таму да треба седиш, океј, иначе незнам зошто би го направил тоа некој при толку многу други можности.

Што е до мене, се сложувам со еден член погоре, кога ќе поминам Автокоманда и за 10мин излезам од градот, мене товар ми паѓа од душата бидеќи не сум повеќе во тој хоас во Скопје, свака ви част на сите Скопјани што мора со овој хаос секој ебан ден да се борите, башка што тоните во ѓубре/отпад и во зимо дишите и вие и фамилијата најканцерогениот воздух во Европа.

Јака ви душа, ви завидувам на тоа колку сте силни да живеете во ваков хаос и ми е жал што во оваа држава само во Скопје течи поголемиот дел од економијата и што сите од останатите градови ви се преселени таму, ако и другите делови и градови од Македонија беа поразвиени, немаше да морате да трпите ваков хаос, бидеќи самиот град не е спремен и никогаш нема да биде спремен за да функционира со толку многу луѓе, па сега мора да трпите и да гледате како секоја година се градат нови згради и никнуваат уште повеќе јавни/урбани депонии, страшно...

Не мора повеќе да доаѓаш друже штом така. Нема да ни недостигаш. :kafence:

Ti pri celava frustracija od gradot ne si se iselil, a kje im otvaras oci na lugie koj verojatno ne ni se osekjaat taka?

Drugo, Skopjanec kako identifikaicja postoi kaj mnogu mala grupa vo Skopje :)

Ти велиш да си купиме ние Мерцедес а не Дачиа и да работиме хирурзи а не молери. Епа батко немаме сите 800000 еур во банка па да си купиме станче во Сиднеј и да работиме хирурзи во астралиска болница и да возиме австралиски Мерцедес од 60к. Знам дека мерцедесот е подобар од Дачиа, ама со молерски плата само Дачиа можам да си купам, и тоа во загадено Скопје.

Кам Маркет е комплимент за Скопје. Скопје во моментов ти е индиски воз и само вљубеник во садо мазо може да тврди дека оваков живот е нормален.

Имаш ситуација каде буквално секое будење наутро ти е со печење во грло и солзење очи.

Пред да легнеш смрдело на линдан, кога си се разбудил смрдело на изгорени картони и стопена пластика. Таков полетен сабајлечки, пред да го оставиш во школо, му кажуваш на детето да стисне заби, пошто други го немаат тоа што го имаме ние и да пази да не го прегази некоја будала.

Влегуваш во ауто, и од последна 5 ка си решен да отидеш до Клинички Центар, на 6 месечна контрола, каде треба крвна слика да правиш и да испиташ холестерол и триглицериди, пошто во локална болница немаш ендокринолог, па мора на клинички.

Веројатно во километри нема ни 10, ама патуваш 1,5 час, со тргни застани.

Откако после часипол си стигнал на клинички и таму си чекал уште 2 саата да те прими докторот и да ти земат крв. Тргнуваш за на работа и стигнуваш во 11:30, скоро на пладне.

Нормално паркинг нема ни за лек, дури и ако сакаш да платиш, и после пола саат кружење и нервоза пошто си ги пропуштил сите состаноци и шефот те гледа ко нерадник кој е следен за бркање, се решаваш да ја оставиш колата на место кај што и други паркирале порано па ваљда нема да биде проблем...

После 3 - 4 саата идеш да си ја земеш колата и што да видиш, аш колата ја нема. Сигурно во депото на паркинзи центар ти е.

Човекот од обезбедување Ѕвонко, кој ја дига рампата, со намсевка те пречекува и ти вели: Побарај си ја колата на паркингот тука право па лево, па одма после тоа оди на шалтер во полиција.

Откако си ја наоѓаш колата, господинот полицаец Фејзула со насмевка те пречекува и ти вели: "Господине казната ви е 45 евра, ако ја платите сега плаќате 23 евра во спротивно одите на суд, потпишете се тука ве молам и толку е, завршивте со нас, не треба ништо друго...".

И му викаш на Ѕвонко: "Ѕвоне дигај рампата и да си бегам дома, треба детето да го земам". И Ѕвоне ти вика - "Но тоа не е се, за да си ја земеш колата треба да одиш на благајна на шалтер кај Жане и треба да си го платиш и пајакот 2500 денари".

И откако и Жане ќе ти се насмее и нонашалнтно ќе ти ја земе картицата и ќе ти откуца 2500 денари, Ѕвоне ја дига рампата и ти среќен и задоволен си одиш дома да им кажуваш каков среќен и исполнителен ден си имал, а по пат размислуваш и за 100.000 евра кредит што си го земал за да уплатиш за стан од 200.000 евра и како на крај ова све ќе ти се исплати пошто во Сиднеј и Љубљана е 10 пати поскапо.

Последно уредено:
Ima li tema so nema da se pretvori vo mectaenje za migracija ili iselenicki dzuboks. Covek bi rekol deka vo ovaa era kade svetot ti e na dlanka, lugjeto kje si go najdat konecno mestoto pod sonceto.

Кам Маркет е комплимент за Скопје. Скопје во моментов ти е индиски воз и само вљубеник во садо мазо може да тврди дека оваков живот е нормален.

Имаш ситуација каде буквално секое будење наутро ти е со печење во грло и солзење очи.

Пред да легнеш смрдело на линдан, кога си се разбудил смрдело на изгорени картони и стопена пластика. Таков полетен сабајлечки, пред да го оставиш во школо, му кажуваш на детето да стисне заби, пошто други го немаат тоа што го имаме ние и да пази да не го прегази некоја будала.

Влегуваш во ауто, и од последна 5 ка си решен да отидеш до Клинички Центар, на 6 месечна контрола, каде треба крвна слика да правиш и да испиташ холестерол и триглицериди, пошто во локална болница немаш ендокринолог, па мора на клинички.

Веројатно во километри нема ни 10, ама патуваш 1,5 час, со тргни застани.

Откако после часипол си стигнал на клинички и таму си чекал уште 2 саата да те прими докторот и да ти земат крв. Тргнуваш за на работа и стигнуваш во 11:30, скоро на пладне.

Нормално паркинг нема ни за лек, дури и ако сакаш да платиш, и после пола саат кружење и нервоза пошто си ги пропуштил сите состаноци и шефот те гледа ко нерадник кој е следен за бркање, се решаваш да ја оставиш колата на место кај што и други паркирале порано па ваљда нема да биде проблем...

После 3 - 4 саата идеш да си ја земеш колата и што да видиш, аш колата ја нема. Сигурно во депото на паркинзи центар ти е.

Човекот од обезбедување Ѕвонко, кој ја дига рампата, со намсевка те пречекува и ти вели: Побарај си ја колата на паркингот тука право па лево, па одма после тоа оди на шалтер во полиција.

Откако си ја наоѓаш колата, господинот полицаец Фејзула со насмевка те пречекува и ти вели: "Господине казната ви е 45 евра, ако ја платите сега плаќате 23 евра во спротивно одите на суд, потпишете се тука ве молам и толку е, завршивте со нас, не треба ништо друго...".

И му викаш на Ѕвонко: "Ѕвоне дигај рампата и да си бегам дома, треба детето да го земам". И Ѕвоне ти вика - "Но тоа не е се, за да си ја земеш колата треба да одиш на благајна на шалтер кај Жане и треба да си го платиш и пајакот 2500 денари".

И откако и Жане ќе ти се насмее и нонашалнтно ќе ти ја земе картицата и ќе ти откуца 2500 денари, Ѕвоне ја дига рампата и ти среќен и задоволен си одиш дома да им кажуваш каков среќен и исполнителен ден си имал, а по пат размислуваш и за 100.000 евра кредит што си го земал за да уплатиш за стан од 200.000 евра и како на крај ова све ќе ти се исплати пошто во Сиднеј и Љубљана е 10 пати поскапо.
Taka e se soglasuvam. Ama od kaj da najdam 1.7 milioni astraliski dolari za da si kupam prosecna kukja vo Sydney? Znam deka smrdi Skopje, nema potreba da se povtara.

Taka e se soglasuvam. Ama od kaj da najdam 1.7 milioni astraliski dolari za da si kupam prosecna kukja vo Sydney? Znam deka smrdi Skopje, nema potreba da se povtara.
Мислиш дека Австралијците во кеш ги плаќат становите? Тие 1.7м долари на кредит ги земаат, ете имаш пример погоре како ќе се отплаќа стан таму и кај нас во МКД за ист износ.

Брат, денес идам да пријавам кола за паркинг место во Градски Паркинзи, и нели во Карпош можеш плус една кола да пријавиш и викам ај на татко ми ќе ја пријавам секако он доаѓа најчесто кај мене. И на шалтер ми викаат дека покрај неговата лична карта и сообраќајна од колата (сосема е ок и легитимно ова) треба и полномошно на нотар да завериме кое треба да гласи: " Јас тој и тој- татко на Стефан му давам овластување колата да ми ја пријави за паркинг место " :pos: Дали е бе брату нормално ова кажи ми? Пази, самата општина вика дека на сите станари на Карпош им следуваат 2 паркинг места, јас да заверувам полномоштва на нотар и да се изложувам на непотребни трошоци и губење време. Па чим си ми дал можност 2 паркинг места кој кур бе, пријавувам регистрација и чао, можда сакам на швалерката да ја пријавам колата, на другар, на роднина, сеедно...

Друг пример, роднина скрши колк, го снимаат и утврдуваат скршеница и му викаат ќе чекаш до петок.... Нормално е ова? Е ради вакви работи си одат луѓето или се незадоволни па се нервираат цело време со идиотизмиве. Јер, не може и не сака секој да се отсели, има луѓе што немаат услови за тоа, има луѓе што не сакаат да се оддалечат од фамилијата ( јас на пример), а сепак го живеат ова срање што го опишав погоре секој ден.

Австралија е рај за овие работи не се пењавњте да споредувате. Цените во одредени градови на источен брег се исти колку Скопје, а платата многу поголема.

Ti da bese moler vo to Skopjeto do sea min 350k vozen park ke imase :D

Доста луѓе не разбираат како функционира животот надвор од Скопје. За жал, нема луѓе, нема динамика, и никој не е крив што мора да дојде во Скопје. Куќа одамна е мисловен поим – нема ни плац, ни нешто пристапно. Наједноставна и најевтина варијанта денес е стан, и тоа е реалноста.
Толку негативност кон Скопје и кон Македонија – искрено, вакво нешто не сум видел никаде. Не е важно дали живееш во Сиднеј, Скопје, Лондон или Виена – сите на крај ќе умреме, и секој си знае зошто е таму каде што е. Кров над глава мора да има човек, а цените се тие за сите. Скапо е насекаде, а да не зборуваме за Македонија и за Скопје.
Јас од тоа што чекам – само поскапо ќе платам. Од себе почнувам. А животот низ другите градови е навистина тажен; бев на исток минатата недела на ручек – празно, нема луѓе. Сè е концентрирано во Скопје. И на крајот, сите тука ќе завршиме – вака или онака.

Бев во Мега Акустик не ми се допаѓа пристап а и цениве им се 3000илајди евра, на крај ке изберам Голден Арт немам друг избор и поефтини се

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom