Верувај, заради многу причини, тоа дете не е добро. Верувај.
Ако навистина тоа дете ти е нешто во животот и ти значи, превземи мерки додека последиците се санираат колку - толку, додека не е доцна.
Тие трауми од детството се носат цел живот, немој да го осудуваш на пропаст кога веќе си го родила.
Од друга страна,
АПСОЛУТНО, шаком и главом ти потврдувам дека тоа што ти го кажа Војаџер е точно. Особено па во Германија, Австрија не знам.
На пријателите или познаниците ако им го одзедоа детето тогаш или некој не ја кажува цела вистина или не ја одврзал доволно устата (ако имал адвокат пак, тогаш адвокатот не бил доволно спремен).
Опции имаш милион, заштита имаш секаква (институционална), дури и адвокат ако има потреба ќе ти биди доделен по службена должност и нема да те кошта ни цент. Доколку си плаќаш такво осигурување (доколку не, плаќај 3 месеци само и можеш да го користиш со сите права) тогаш може да одиш кај најдобриот и најскап адвокат во таа област од местото кај што живееш и да добиеш врвна заштита.
Fachanwält/-in für Familienrecht може да најдиш на следниот линк:
Suchen und finden Sie Fachanwälte nach Fachanwaltschaften auf fachanwalt.de
www.fachanwalt.de
само напиши го твојот поштенски код од местото каде живееш и ќе ти излези листа на адвокати од твоја непосредна околина (што секако не те ограничува да бараш и од друго место т.е. пребарување по специјалности).
Најчесто, односно често тие што имаат потесна специјалност Фамилијарно право имаат и Социјално право / заштита и добиваш комплет познавање на право и судски систем (како функционира и како се склони пресудите ќе ти кажи самиот адвокат), па не само што ќе го тужиш копилето за насилство, уште и цел живот до полнолетство тоа дете со сигурност ќе добива алиментација.
Според мене, ако сето ова што го напиша е вистина (не верувам да не е), ти бадијала трпиш насилство и детето ќе има несогледни последици од тоа што е во таква средина т.е. треба да делуваш веднаш.
Тоа сум само јас, а ти си возрасна жена на која му посакувам најдобро (па дури и кога ме нервираш со глупави коментари на форум хахаха), размисли 2 пати пред да пресечиш и направи го тоа со ладна глава.
Со среќа! Мисли на детето.