Бугарско државјанство (процедура и потребна документација)

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
Доколку се аплицира на база на Бугарско потекло по дедо роден во Бугарија, дали само бугарски извод е прифатлив или може и македонскиот да заврши работа? Не знам дали и други ја имала оваа ситуација, но имаме негов извод издаден во Македонија на кој пишува место на раѓање дека е Сандански, Бугарија. Тоа е факт, фамилијата се преселила во МК кога бил дете, но оригиналниот бугарски извод го изгубиле или не го земале, па извадиле од тука.

Дали по службена должност ќе го побараат самите во нивните архиви или бараат готови документи што не бараат многу анализа и размислување?

Е сега, во случај да треба да се приложи бугарски извод, како може да се дојде до копија од тој документ и каде да се бара во Бугарија, во кој архив? Или треба лично да се поденсе барање во општината во Сандански? Некој дали би знаел и дали би можел да сугерира и да помогне околу целата постапка?

Ви благодарам

Доколку се аплицира на база на Бугарско потекло по дедо роден во Бугарија, дали само бугарски извод е прифатлив или може и македонскиот да заврши работа? Не знам дали и други ја имала оваа ситуација, но имаме негов извод издаден во Македонија на кој пишува место на раѓање дека е Сандански, Бугарија. Тоа е факт, фамилијата се преселила во МК кога бил дете, но оригиналниот бугарски извод го изгубиле или не го земале, па извадиле од тука.

Дали по службена должност ќе го побараат самите во нивните архиви или бараат готови документи што не бараат многу анализа и размислување?

Е сега, во случај да треба да се приложи бугарски извод, како може да се дојде до копија од тој документ и каде да се бара во Бугарија, во кој архив? Или треба лично да се поденсе барање во општината во Сандански? Некој дали би знаел и дали би можел да сугерира и да помогне околу целата постапка?

Ви благодарам
Mozno e samo so makedonski da pominis, da pratis samo to pa ako te stavat na dopolnitelna togas da baras. Sepak imaj predvid deka dopolnitelna e 14 dena do mesec ili 2 vidi vo zakon i toa zavisi od koj status togas ke go dobies. Moj sovet e kolku pokje dokumenti im dajs tolku posilna ti e prikaznata. Mislam deka cenat pokje bugarski dokumenti, za najsigutno procitaj go zakonot mal e dve tri strani. Ti najdobro znajs kakvi dokumenti mozis da dobies bukvalno site najdi gi. Prati mail vo opstina prasaj kako mozis da najdis izvod, baraj od dedoto. Jas duri bi pobarala od predok na dedoto (i pokraj toa so e momentalno samo do 3 koleno) , izjavi na notar, sliki, dokumenti bugarski so mozis da najdis ako nekoj bugarski rodnina cuva nesto, od institucii so plakjale. Imas i eden kup arhivi na drzaven arhiv pisi mail kazi im ime i data na raganje i vidi kaj ke te nasocat. Prati mail, po sluzbena dolznot go tretirat kako baranje i za mesec imas odgovor dali imat nesto najdeno. Izvodi na dedoto od majka i tatko, se so ke najdis. Iskreno jas prativ se i to so mi rekoja deka nema da prifatat i to so mi rekoja deka ke prifatat samo i samo da povrzam prikazna od pokje razlicni izvori deka imam poteklo. Procitaj si se vo forumot i prati si, sovetite od tuka mene mi pomognaa.plus strana na parlament i na ministersvo. Isto vo bg vidov i mn advokati so rabotat bas povrzano so ova. Plus ima predlog zakon za promena na zakonot koj ako se usvoi treba da go imas predvid. Procesot ti e 3 godini najkratko, site dokumenti mora da ti se poklopat so imex data na raganje, mesto na raganje. Ako ne se poklopva ne prakjaj. Spremi si se i so srekja

Знае ли некој отприлика колку време се чека за указ овој период?

Zdravo na site.

Samo mal udate. Taksite za podiganje na Ukaz od MP se zgolemeni. Koga se podiga ukaz vrz osnova na Proishod taksata e 100 leva a provizijata vo banka e 15 leva.
Vo opstina Sredec za adresa i EGN sega se plaka 50 leva. Lokacijata za prevzemanje na ukazot od MP e tuka https://maps.app.goo.gl/aDC6gHsTsD6aN1p69.

Moze li nekoj da spodeli po zemanje na adresa i EGN od Opstina Sredec sto treba od dokumenti i kade e najbliska lokacija za podnesuvanje baranje za pasos i licna karta i kakva e postapkata do zemanje na istite?

Pozdrav svira sa ovim statusom sam već 2 pipo godine čuo sam da svi koji su predali iz srbije idu na vestacenje dokumenta i ako imaju ovaj status.
Da li je to tačno ili ne?Screenshot_20251013_160417_Chrome.jpg
Автоматски споено мислење:

Zdravo na site.

Samo mal udate. Taksite za podiganje na Ukaz od MP se zgolemeni. Koga se podiga ukaz vrz osnova na Proishod taksata e 100 leva a provizijata vo banka e 15 leva.
Vo opstina Sredec za adresa i EGN sega se plaka 50 leva. Lokacijata za prevzemanje na ukazot od MP e tuka https://maps.app.goo.gl/aDC6gHsTsD6aN1p69.

Moze li nekoj da spodeli po zemanje na adresa i EGN od Opstina Sredec sto treba od dokumenti i kade e najbliska lokacija za podnesuvanje baranje za pasos i licna karta i kakva e postapkata do zemanje na istite?
Kolku vreme cekavte do ukaz od polozitelno?

Kolku vreme cekavte do ukaz od polozitelno?
Intervju vo skopje noemvri 2021 ukaz dekemvri 2024. Od polozitelno mart 2024 do ukaz dekemvri 2024 godina.

Ako e praveno intervju vo ambasada dali ima opcija ukaz da se podigne vo Sofija ili odma go prakaat vo Skopje ?
Zavisi kako ti e pisano vo baranjeto sto go podnese vo ambasada. Vobaranjeto ima rubrika na kraj od prijavata kade se potpolnuva kade sakas da go podignes Ukazot.

Последно уредено:
Ima li nekoj dobieno drzavjanstvo so vakov dokument (vencila)izvaden od arhiv od sofija?

Attachments

• Screenshot_20251014_141609_Gallery.jpg
    Screenshot_20251014_141609_Gallery.jpg
    634,8 KB · Прегледи: 22
Ima nekoj da kaze koj broj se so pominale sea skoro vreme? Me interesira do kaj se so 2023, jas bev vo maj 2023 na intervju vo sofia

Ima nekoj da kaze koj broj se so pominale sea skoro vreme? Me interesira do kaj se so 2023, jas bev vo maj 2023 na intervju vo sofia
Vchera e objaveno deka na 13-ti oktomvri imalo premin od zadolzhitelen na finalen status. Intervju vo Sofija, 07-mi mart.
Nema broj na prepiska.
Za dva tri meseci bi trebalo da stignat kaj tebe, mozhebi i pobrzo.

Intervju vo skopje noemvri 2021 ukaz dekemvri 2024. Od polozitelno mart 2024 do ukaz dekemvri 2024 godina.

Zavisi kako ti e pisano vo baranjeto sto go podnese vo ambasada. Vobaranjeto ima rubrika na kraj od prijavata kade se potpolnuva kade sakas da go podignes Ukazot.
Aha, fala na odgovor. Mislev za site da ne pustaat prvin za vo Sofija termin nekolku dena pa posle da prakaat do ambasada.
Kako i da e ne mi teknuva pred 3+ godini bese.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom