Кој ги изградил пирамидите и зошто?

• Креатор на темата Креатор на темата dajdo
  • Време на започнување Време на започнување
Не га дирај Датума за религие.
:icon_mrgr:

Абе види, ја сфе Ве сфаќам што сакате да кажете и читајте ги кои постови низ призму на сомнеж дека можда е лажиран тј дел од историју.
Запознаен сам сс скоро сфе тој ти што напиша Ска, знам за тија скриени приказне за пред и после потоп, има смисла до негде али ипак ви викам дека сакам да прочитам од вас што Ви мислите дека су пирамиде и кој ги напраија.
Знам дека гробнице сто посто не су.
За тебе од приликр знам што мислиш ама Датум не се изјаснуе.
Збориле смо ја и ти за сфи могуќи варијанте за наши гадс фром д старс и што би могале да бидемо ми, какф производ хибридан од некој екстратерестриалан експеримент.И како што викаш ти ке падне сфе религиско у воду.
А па можда сфи религие намерно су ни наметнати од тија наши креатори кои харале по планету пред потоп.
Тој има повише логику него нели седам д'на, ребро и кременадла

Па ке кажу, чудно е како сфе тој вешто се прекрива.

А цела тај прича сс днегник на Мерер ако р измислена,ондак сфака ги чаз на цело тој сценарио.Доста убедливо и реално.

Знам за сфингу, много е постара од цело тој плато, чудна е, права енигма, никој ништо као демек не знае.

Пиес.
У овуј дискусију не пробујте ништо да ме убедуете а ни ја вас, чисто онакој отфорено си дискутирамо, сфи карте су отфорени.

Еи брат.

Абе тачно е дека има доста нелогичности и никој не градија нели пирамиде у ново кралстфо и дека измеѓу старо кралстфо и прф преодан период имало граѓански војне,глад, суша, а и немало пишани податоци за тј период.Тј период е познат како дарк ејџ на древан Египет трааја около 150 године и после тој Египет се враќа како ново кралстфо али пирамиде више не се праиле него само градбе као Абу Симбел или храм на Хатшепсут например а и знаемо дека јаки фараони као Рамзез фтори и Ехнатон(или Акенатон) не су градиле пирамиде.
Али има нели пишани стфари и за Имхотеп и скалесту у Сакару,трите мали у Гизу а за трите големи.
Тај е тај алатка што недостасуе за да биде сфе јасно.
Чудно е малце да.Не да не.
Поготово за Кепсову.

Ама зшто ви лажирале еве енглези од Викторијанско доба или французи од Наполеонову еру као Шамполеон кој га преведе Розета Стоун.
И зшто тој лажирање би се пренело на нови генерацие, на нову мејнстрим признаену у конвенкционлну науку. Еве као што викаш ти Захи Хавас кои мене ми изгела на ептен озбиљан(искрено видео од погоре не га изгледа), али има доста јаки емисие сс њега низ године,а и сс онуј луду плаву например сс косу како метла што ву е, после имаше и Бетани Хјуз и пуно нови историчари и археолози.
Која е сфрха на сфе тој?
Зшто би криле дека некоја напредна цивилизација ги направиле.
Кои су тија?
Ти што мислиш кој и кд ги направија?
Дали само Кеопсова или за сфи е лажирано?

А сфинга?

Дали стфарно можда постојала Атлантида,Хипербореја или еве Јонагини у Јапан например?
Овој малце личи као на Зурлу идеје дека сфе Наса лажира за сол систем.
Не дека те споредују сс њега, скраја да е хаха, ама цело време сакаш да каеш нешто а н се изјаснуеш до крај.

Зшто би се ќутало за сфе тој?
Знам дека не веруеш у Елиенс, ама кој?
Како?

И колко е тој изводљиво да не се открие толко време тај цела скриеност за коју ти цело време збориш.

Ја брат сам самоук за сфи овија работе, од књиге,енциклопедие,интернет,документарке. И Колко толко иам познавање за древни цивилизацие.
Не тфрду ништо сс сигурност, ама даам си мое мислење што би било најреално, ваљда.
Ти имаш нешто студирано историју или?
Ај да почнеме од негде , вака се каша попара е..

Египетските династии
-Како се знае дека династиското владеење почнува од крај на 4 милениум п.н.е и завршува со Клеопатра?
-Дека тоа трае околу 3000 години?
-Од каде се донесуваат заклучоци и се прави хронолошки редослед на фараони и времетраење на нивно владење?
Кој го прави тоа и од каде се црпат информации..?

Одговорот е дека нема директен „извор“ , туку тие листи се реконструирани.

-Како знаеме дека реконструкцијата е валидна?
-Од каде се почнува со реконструкција? (Ова е најбитно)
Се почнува со Историја на Египет од Мането

Дали имаме оргинални записи од Мането? - Не , информациите доаѓаат од втора рака на историчари, првиот кој тоа го расправа е еврејскиот историчар Јозеф, а писмена форма од неговите дела се појавуваат во 10 век о.н.е и се доста контроверзни

Во делата на Мането (пренесени преку Еусебио и Јулијан Африканецот), доаѓаме до информации како:
-Првите 8 кралеви владееле 252 години
-Втората династија — 302 години
......
И

-„Полубогови“ владееле 5.813 години
- Боговите — 13.900 години пред Менес
(Овде веројатно е цаката на сите дилеми)

Истиве информации се наоѓаат и во „ Turin King List“ , папир напишан во времето на Рамзес втори.Главниот проблем е што владетелите се претставуваат како богови и полубогови и таа историја се рачуна како Митологија.

Доаѓа на ред сфинксот и истражувањата на геологот Роберт Шох,и истите според геолошки стандарди укажуваат на ерозија од вода, која најкасно може да се појави во време кога Сахара била зелена и имало можност за локални обилни врнежи.
Значи некаде 5000 г. п.н.е
Па се јавува друг проблем на тоа, длабочината на вглабнатините укажува дека истите врнежи тешко може да доведат до таква форма.
Проста причина е што многу иљадници години се потребни за тоа..
Голема количина на вода е потребна за да направи такви вглабнатини, а тоа води до периодот познат како Younger Dryas.

Цртежот на јајцето од ној во музејот во Асван(незнам више кој пат го споменувам) е стар околу 7000 години.Три триаголници кои меинстрим египтологија ги претставува како планини.. Како се тоа планини кажи ми?

Тоа се сериозни основи за да се каже дека истите се изградени многу пред 3 милениум п.н.е.

За што служат и кој ги изградил е сеуште тешко да се каже, но подобро е да се каже незнам отколку да се гура наратив кој нема никаква основа.

Мислам дека на пирамидите не треба да се гледа како на Египетски ексклузивитет. Пирамидите ги има и на многу други места во светот и тоа отвора многу прашања.
Не сум нешто упатен во проблематиката но некои прашања и дилеми логички се наметнуваат.
Факт е дека локациите на пирамидите воопшто не се случајни туку се резултат на големо познавање на астрономијата и математиката па пирамиди на различни континенти се градени на точни географски линии заеднички за сите континенти. Ваљда прецизноста на локацијата на која требало да се гради довела до тоа да пирамиди се градат многу далеку од местата каде имало материјал и каде многу лесно, евтини и бргу би се направила пирамида. Тоа отвара дилема дали воопшто пирамидите биле гробници или примарно служеле за нешто друго. На тоа укажува и фактот што во многу пирамиди во светот воопшто нема никакви докази да истите биле гробници.
Потоа, самиот факт што пирамиди (со иста географска поставеност и пропорции) се граделе на различни континенти упатува на дилемата дали луѓето во тоа време имале комуникација односно дали патувале преку океаните па така го споделуваме и знаењето, па како и дали таа комуникација прекинала па после у 16ти век Колумбо правел авантури.
Потоа, ако пирамидите не биле примарно гробници, која толку многу битна функција ја имале за да луѓето се изложуваат на такви големи трошоци и напори?
Имам нешто читано и гледано некои емисии, каде се тврди дека пирамидите со одредени пропорции имаат или канализираат некоја енергија која е најсилна на одредена висина во пирамидата па тоа го потврдуваат со експерименти во пирамиди од картон или друг материјал и резултатите се во вид на оздравување, па незнам тап брич самиот се остри, па овенати растенија оживуваат и слични позитивни ефекти..... што ако е вистина дава сосема друг аспект на тоа зошто се граделе пирамидите ..
Не сум упатен но темата ми е интересна.

Добри два поста погоре.
(y)

Знам и разбирам што сакате да кажате.
Сфе пред потоп а пречудно, ако тк су напрени ондак сфе пада у воду како што вика Ска.И на историско археолошки и на религиски план.

Цаката е пред потоп куде што има митови дека сс различни изгубени цивилизацие владеале кралеви богови кои живеале премного за људску расу.
Како што и е опишано у стар завет за некои дека имале предолг жиотен век.
Ное и компанија пред њега.
Или например у Енума Елиш и сумерски кралеви.

И после су приказне за Нефили, Киклопи,паднати ангели или полубогови кои биле прејјаки и биле ѕидари на сфе што е преголемо и чудно за нас.

Туј ке застану, иам обврске, ке продужу после ручак.

:pos: :pos: :pos:

Ти кажав јас, обратете се кај Ацид да се ангажира за тоа што го предложив и може доста интересно и поучно да биде.

Сакаат форумов да биде со интересни теми, а креваат раце и одговорноста се префрла

Абе види, ја сфе Ве сфаќам што сакате да кажете и читајте ги кои постови низ призму на сомнеж дека можда е лажиран тј дел од историју.
Запознаен сам сс скоро сфе тој ти што напиша Ска, знам за тија скриени приказне за пред и после потоп, има смисла до негде али ипак ви викам дека сакам да прочитам од вас што Ви мислите дека су пирамиде и кој ги напраија.
Збориле смо ја и ти за сфи могуќи варијанте за наши гадс фром д старс и што би могале да бидемо ми, какф производ хибридан од некој екстратерестриалан експеримент.И како што викаш ти ке падне сфе религиско у воду.
А па можда сфи религие намерно су ни наметнати од тија наши креатори кои харале по планету пред потоп.

А цела тај прича сс днегник на Мерер ако р измислена,ондак сфака ги чаз на цело тој сценарио.Доста убедливо и реално.

Знам за сфингу, много е постара од цело тој плато, чудна е, права енигма, никој ништо као демек не знае.

Пиес.
У овуј дискусију не пробујте ништо да ме убедуете а ни ја вас, чисто онакој отфорено си дискутирамо, сфи карте су отфорени.
Ајде вака, значи вие сакате да кажете дека ние сме створени од ванземунци?

Јас да ви кажам кратко од искуство
Кога човекот ќе дојде до технологија, може многу работи да направи..
Ако мутации во гени е стандард за божество, еби му мајката на такво божество.

Мислам дека на пирамидите не треба да се гледа како на Египетски ексклузивитет. Пирамидите ги има и на многу други места во светот и тоа отвора многу прашања.
Не сум нешто упатен во проблематиката но некои прашања и дилеми логички се наметнуваат.
Факт е дека локациите на пирамидите воопшто не се случајни туку се резултат на големо познавање на астрономијата и математиката па пирамиди на различни континенти се градени на точни географски линии заеднички за сите континенти. Ваљда прецизноста на локацијата на која требало да се гради довела до тоа да пирамиди се градат многу далеку од местата каде имало материјал и каде многу лесно, евтини и бргу би се направила пирамида. Тоа отвара дилема дали воопшто пирамидите биле гробници или примарно служеле за нешто друго. На тоа укажува и фактот што во многу пирамиди во светот воопшто нема никакви докази да истите биле гробници.
Потоа, самиот факт што пирамиди (со иста географска поставеност и пропорции) се граделе на различни континенти упатува на дилемата дали луѓето во тоа време имале комуникација односно дали патувале преку океаните па така го споделуваме и знаењето, па како и дали таа комуникација прекинала па после у 16ти век Колумбо правел авантури.
Потоа, ако пирамидите не биле примарно гробници, која толку многу битна функција ја имале за да луѓето се изложуваат на такви големи трошоци и напори?
Имам нешто читано и гледано некои емисии, каде се тврди дека пирамидите со одредени пропорции имаат или канализираат некоја енергија која е најсилна на одредена висина во пирамидата па тоа го потврдуваат со експерименти во пирамиди од картон или друг материјал и резултатите се во вид на оздравување, па незнам тап брич самиот се остри, па овенати растенија оживуваат и слични позитивни ефекти..... што ако е вистина дава сосема друг аспект на тоа зошто се граделе пирамидите ..
Не сум упатен но темата ми е интересна.
Босанските пирамиди воопшто не се спомнуваат, а луѓе што ги посетиле велат дека внатре имало некоја лековита енергија.

Тој истиот Захи Навас што многу го фалиш, не дозволува никаде на светот да се истражуваат новооткриените пирамиди. Ако ме прашаш зашто , сега ќе ти ги објаснам работите.
Јас не го сфаќам како може Захи Хавас сериозно да го сфаќа..

5 минути од видеото се доволни за било кој да сфати дека со чоекот нешто не е во ред, односно тропа глупости

:pos: :pos: :pos:

Ти кажав јас, обратете се кај Ацид да се ангажира за тоа што го предложив и може доста интересно и поучно да биде.

Сакаат форумов да биде со интересни теми, а креваат раце и одговорноста се префрла

Ајде вака, значи вие сакате да кажете дека ние сме створени од ванземунци?

Јас да ви кажам кратко од искуство
Кога човекот ќе дојде до технологија, може многу работи да направи..
Ако мутации во гени е стандард за божество, еби му мајката на такво божество.
Што се тоа ванземунци ? :вонзем:
Автоматски споено мислење:

Босанските пирамиди воопшто не се спомнуваат, а луѓе што ги посетиле велат дека внатре имало некоја лековита енергија.
Тетке ме прочита погоре што напишав или ме читаш само кога те пцујам и закачам ?:icon_mrgr:

5 минути од видеото се доволни за било кој да сфати дека со чоекот нешто не е во ред, односно тропа глупости
Со човекот се е во ред. Намерно глуми ваков затоа што си ја брани агендата како што кажав погоре а и ти како што кажа дека екслузивноста за зборот и формата на пирамидата мора да ги има само Египет и тие да го собираат целиот мед .

Ја не сфаќам како може да гу сфаќате сериозно Библију, 5 странице од њума су довољни дека е сејм шит како и други сфети књиге и приказне за креацију.
:icon_lol:

Па божестфо што не креирало хибридно нас е пологично од креацие у сфети књиге.
Иако тк не би било нели оргинал бижестфо у кое веруете Ви.

Како и да е, знам дека е претешко да се замисли изградба на Кеопсову дека е од човечку руку.
Ама па и други градбе?
Мајански пирамиде, гробнице на Малту у Сардинију,Пума Пунку,Мачу Пикчу,пирамида на емперор Чин у Кину која е најголема у сфет.

Или па људи пред потоп имале други софистицирани алатке и методе.
Левитација?
Помош од екстратерестриал?
Или па сасфим нешто трето!?

Ја не сфаќам како може да гу сфаќате сериозно Библију, 5 странице од њума су довољни дека е сејм шит како и други сфети књиге и приказне за креацију.

Како и да е, знам дека е претешко да се замисли изградба на Кеопсову дека е од човечку руку.
Ама па и други градбе?
Мајански пирамиде, гробнице на Малту у Сардинију,Пума Пунку,Мачу Пикчу,пирамида на емперор Чин у Кину која е најголема у сфет.

Левитација?
lol, како да не

Тој истиот Захи Навас што многу го фалиш, не дозволува никаде на светот да се истражуваат новооткриените пирамиди. Ако ме прашаш зашто , сега ќе ти ги објаснам работите. Иначе тој истиот Захи Навас лупа се повеќе и повеќе рестрикции на истражувањето на пирамидите и на Сфингата. Особено откако технологијата многу напредна последниве 10-15 год. Затоа сега има и забрана за доближување до пирамидите откако ги открија тие сутбовите испод нив.
Прво Египет прави страшна пара од туризам. Мексико со официјално едната пирамида 50 год му требаше за да добие дозвола тој објект да го прикаже како пирамида. Меѓу редови кажано Египет има авторско право на зборот и објектот пирамида. И затоа и така се понашаат.
Второ Семир Османагиќ сам кажа дека кога ги викнал египтолозите и дури лично го контактирал Захи , тие му дале и му кажале глупи оправдувања зошто неможат да ги истражат пирамидите во Високо. Значи не сакаат да дојдат ни да докажат дека тоа не е се пирамиди според нив. Ако не сакаат да дојдат да истражат и докажат дека Семир е шарлатан, од што се плашат ?
На семир му се прават секакви притисоци од сите страни за да прекине со истражувањето. Пак ќе прашам , зошто Захи и компанија толку го саботираат семир доколку греши или лаже ?
Неистражени пирамиди и сам знаеш дека има низ цел свет. Никој од египтолозите и стручњаците за пирамиди не ги форсира тие истражувања.
Од тука се доаѓа и до вториот заклучок дека покрај огромната финансиска корист сигурно има и нешто позади завеси а тоа е дека лесно ќе се докаже дека пирамидите не се никакви гробници, дека не ги граделе Еѓипќаните, туку само си ги пренамениле за гробници. И сфингата и пирамидите се градени најмалце 10 000 год п.н.е. Нели на сфингата докажаа и дека има корозија на каменот од дождови. За сфингата се предпоставува и дека оригинално била со глава на мачка а египќаните ја исклесале фацата на жена.
Ако вистинската историја на пирамидиве, не само египетскиве туку низ цел свет се истражи до крај, тогаш ќе треба да пишуваме нови учебници по историја на светско ниво и целава пропаганда за некои мајмуни што за 100 000 год решиле да прават цивилизација ќе падне во вода.

Кога сме на тема лажна историја, со помош на АИ многу сумерски текстови се преведени каде што пишува дека ние човековава цивилизација сме вештачки создадени од Енил и Енки. И дека едниот сакал да не контролира затоа што ќе сме станеле опасни а другиот решил да ни даде слобода. Првиов го предизвикал потопот 12 000 год п.н.е. што ние го учиме како природна непогода или божја казна, додека другиот го нашол Ное и му дали задача да направи арка и да собере по еден пар од секое живо суштество.
После ова веќе и сите религии ќе паднат во вода со веродостојноста.
Пишување нови учебници би било само почеток. Еден таков исчекор би довел во сомнение све, од глобалната политичка и економска парадигма до религиски импликации. Сепак статус-квото обезбедува непречено дејствување. Доколку се открие се, еден куп догми ќе бидат ставени под знак прашање. А примамиди има на секој континент, вклучително и Антарктик.
Ова со јангер драјас пред 12500 години прилично ветува сега засега.

Пиес.

Пирамидите во Гиза мислам дека се изградени од култура кој виреела пред јангер драјас со цел која не може да се уточни. Можби како предупредување за идните генерации и цивилизации. Можеби не бил јангер драјас причина туку војна меѓу претпотопни цивилизации која сјебала свет. Вечната војна на Атлантис и Лемурија. Треба да се видат проекциите како изгледала Гиза во старо време, со мермерна покривка на пирамидите и златен врв заедно со околијата на овие објекти. Ова денес се само руини на она што постоело.

Последно уредено:
lol, како да не
Абе стари бе.
По којзнае кој пут ке се убациш сс овакф коментар у овакфи теме и после кд ке си у тесно ке те снема.
Образложи што како куде!

Пример нели бог га стфорија Адама од земњу, у Попол Вух креатор прво људи га направија од дрво, па имало поплава(нели потоп библиски) и они не успеале.
После ги направија од пченку и еве ги људи шетаф по сфет сфи миришеф на пуцке(пуканки).Ха ха.
Сејм шит?

Иди там у други теме дискутирај си или еве страну уназад некој пиша Груефски ги напраија пирамиде, дискутирај си сс њега нешто.
Ако имаш нешто да пишеш у врску сс пирамиде, изволте.
Ако не, гитла.

Ама па и други градбе?

Левитација?
Еи брат , сори, малце со владе се позанимавав

Брат ќе ти кажам најискрено бидејќи си паметен дечко и го почитувам тоа што немаш „влакна на јазикот“, библиска историја е многу повеќе од самата Библија, ова што ти го посочуваш е протестантско гледиште и се вика „sola scriptura“
Ама дај да не ја обесуваме темава со ова, има теми за такви муабети.

Да продолжиме со темава..

Зошто е претешко да се замисли дека се од човечка рака?
Кој освен човекот демонстрирал познавање на геометрија и останати научни дисциплини? Има ли такви?

Еи брат , сори, малце со владе се позанимавав

Брат ќе ти кажам најискрено бидејќи си паметен дечко и го почитувам тоа што немаш „влакна на јазикот“, библиска историја е многу повеќе од самата Библија, ова што ти го посочуваш е протестантско гледиште и се вика „sola scriptura“
Ама дај да не ја обесуваме темава со ова, има теми за такви муабети.

Да продолжиме со темава..

Зошто е претешко да се замисли дека се од човечка рака?
Кој освен човекот демонстрирал познавање на геометрија и останати научни дисциплини? Има ли такви?
Ја се извињаам на компарацију ама посилно од мене е.

Епа и ја викам дека е од људи, ама ти викаш дека е од некои софистицирани људи или људи сс напредну технологију.

Еве и да су напраени много поодамна од људи, ипак е од људи, нели?
А што е разлика измеѓу људи пред и после потоп?
Осфен некоја ванземаљдка интервенција или људи сс напредну изгубену технологију.
Или па сасфим нешто трето што појма неамо ни ми ни тија што викате дека га лажираф сфе овој.

lol, како да не
Еве доказ, стари.
Нема те.

Ајде чекам или немаш време?
Како бе имаш време за 46к мислења, а увек бегаш од овакфи дискусие сс мене.
Ке пецнеш и ке те снема.

Тој више те дефинира како старо педерче, а не само старо.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom