Закопани работи

• Креатор на темата Креатор на темата Cubana
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
3 октомври 2025
Мислења
7
Поени од реакции
0
Zdravo na site. Mozda glupa tema za nekoi od vas a mozda ne. Dali se znae za nekoja legenda za delot na zapadna Makedonija (Ohrid,Struga,Debar)?

...како мислиш легенда?
темата воопшто не ти е глупа, ако мислиш легенда поврзано со закопано богаство, артефакти или слични драгоцени работи.

...имам пријател кој има цела опрема за истражување и барање според него цел сандак со злато кое кобајаги било скриено под земја, некаде според него не знам која поширока локација во Порече. :toe:

Vekje 5 godini izstrazuvam za zakopani bogatstva,prokletie od niv,mitski sustestva kako cuvari na zakopanoto zlato i slicno. Me interesira dali ima legendi za toj del na Makedonija.

...како мислиш легенда?
темата воопшто не ти е глупа, ако мислиш легенда поврзано со закопано богаство, артефакти или слични драгоцени работи.

...имам пријател кој има цела опрема за истражување и барање според него цел сандак со злато кое кобајаги било скриено под земја, некаде според него не знам која поширока локација во Порече. :toe:
За ова се лежи затвор.

Zdravo na site. Mozda glupa tema za nekoi od vas a mozda ne. Dali se znae za nekoja legenda za delot na zapadna Makedonija (Ohrid,Struga,Debar)?
Биди внимателен со овие работи, имам случка од пред 20 години.
Ме вика еден другар со уште двајца, јас не ги познавав да одиме на едно место каде што јас добро го познавав теренот. Се договараме ќе одиме со мојата кола, демек јас сум непознат за јавност, полиција за овие работи. Одиме со другаров каде што живееа овие другиве двајца ( тие имаа некоја скапа опрема за тоа), ги земаме и заминавме. Само што излеговме од градско подрачје, ете полиција не застана, онака џандаров лагано рутински Здраво дечки, може дозвола и без некој задржувања вика ајде пријатно, после сватив дека овој само сакаше да види кој сме внатре. Било како, продолжуваме заминавме каде што требаше, таму жив човек немаше, свртевме неколку локации, ама пошто касно попладне заминавме веќе се спремаше мрак да падне па ајде додека не е стемнато да бегаме. Одиме ја палиме колата и само што тргнавме не цела минута,гледам на ретровизор џандари позади, ко од земја да изникнаа, од каде се најдоа таму, абе филм да гледаш нема да ти се верува......

... за што се лежи во затвор, доискажи се!
Па нели сфати?

Да идеш на диво сс опрему да копаш и траиш некакфо си злато или слично.
Мора да има документ од државу сс печат и неможе сфак да га добие истиот.
Може ваљда само некое археолошко друштфо и ваљда и тој ке се помучи и ке чека за пропусницу.

За тоа што го прави пријателот твој.
...па тој таму си има викендица, зарем забрането му е да шета, тој не иде некаде во ископини археолошко наоѓалиште,

...па тој таму си има викендица, зарем забрането му е да шета, тој не иде некаде во ископини археолошко наоѓалиште,
И ск што кажа?

Ми не зборимо дека е забрането да си шета около викендицу, него да не копа сс опрему.
А и у двор на викендицу ако премного истражуе, можда ке биде опоменат.
Зшто види пример, на другара ми дедо у Старо Нагоричане и рани девести у двор случајно најде огроман византиски ќуп, ама празан, пријави там у археолошко друштфо, дојдесфа, земаафа му га и га опоменасфа да не копа много и да не истражуе на сфоју руку.

Ск ми ти зборимо за копање сс опрему, а ти га извртеа муабет у шетање около викендицу.
Исто ли е?

Makedonija e ograbena 80% od divi kopaci.Muabetot go pocnav dali ima nekoja prikazna za bogatstvo za zapadna Makedonija.

Makedonija e ograbena 80% od divi kopaci.Muabetot go pocnav dali ima nekoja prikazna za bogatstvo za zapadna Makedonija.
А и тие што не се диви, испадна после дека ги препродавале на своја рака на грците.

Значи, си копаш бавча, наоѓаш некој артефакт со голема вредност, пријавуваш све регуларно, доаѓаат ти го земаат, за некое копито после да го препродаде на црно.

Е тоа ти е држава...

Nekoj da ne znae znaci za zakopano blago?
Барај криви крстови во карпи. Не обрнати туку криви. Тоа е благо од убиен бег или ага од турско. Кривопаланечкиот регион се смета дека има златни прачки со наци жиг. Битолско и Прилепско не копај, можи да налеташ на граната од прва светска и пепел да се сториш.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom