- Член од
- 29 март 2025
- Мислења
- 97
- Поени од реакции
- 239
ja ocigledno zaboraviv so kogo diskutiram, moja greska e sto voopsto se objasnuvam ovde za nesto sto e lesno sfatlivo.Која родителска фигура недостасува?? Онаа што ти го помодруваше редовно окото? Дај молимте доста патетики, до кога под тепих ќе ги буткаме овие проблеми, семејното насилство не е играчка, фемицидот е редовна појава и кај нас и во цел свет, што зборуваш ти се читаш ли, минимизираш последици од огромен проблем.
Жалосно е тоа што во Македонија не им се пружа никаква заштита на жртвите на семејно насилство, и многу жени се исплашени и не пријавуваат во институциите, затоа што знаат дека нема да бидат заштитени и згрижени! Доста жени се подложени на секојдневен терор и насилство, затоа што се финансиски зависни од своите сопрузи. Тоа е реалноста и грдата слика во Македонија!
prvo, vo nitu eden slucaj neopravdav psihofizicko nasilstvo vo zaednica, se sluzis so anomalii od primeri za da doteras poenta koja ne pravi smisla za licnost vo sredovecni godini.
ti ako mislis deka mnozinskiot ili nesto manje pod mnozinskiot del od razvodi se rezultat na semejno psihofizicko nasilstvo, togas vrska si nemas od ovaa tematika niti nekogas si ja istrazuvala ovaa tematika, nitu si zrtva na ovaa tematika, i skokni ja temava ili ne me citiraj mene, fala.
kje povtoram:
- glavna pricina za razvod STATISTICKI sekade vo svetot ne e psihofizickoto nasilstvo pomegju partnerite, tuku SIROMASTIJATA, PROMISKUITET i drugi interpersonalni pricini.
- najgolem broj od zrtvite na semejno nasilstvo NE SE RAZVEDUVAAT NITU POKRENUVAAT POSTAPKA protiv partnerot-storitel.
vtoroto e pokazatel deka mnozinskiot del od pricinite za razvod NAJCHESTO se pricini koi se promenlivi (finansiski status, nesoglasuvanja, razlicni pogledi, itn) i na koi sto moze da se raboti se so cel da se zacuva unitarnosta na brakot i da se izoliraat i sopruzhnicite, no i decata od eden cel ranec na traumi koi sto kje gi dobijat vo period, pred i posle razvodot.
sekoe dete ima potreba od dve roditelski figuri, majka i tatko, i nitu eden od tie figuri ne moze da ja igra i drugata uloga za deteto da moze da se oformi onaka kako shto vistinski treba i da bide iden produktiven clen na opstestvoto.
ne moze na dete majka da mu ja igra tatkovskata figura vo zivotot i sprotivno, nitu pak da mu ja zameni potrebata od totalna prisutnost na dvata roditeli vo sekojdnevniot zivot koja sto se gubi so razvodot, kapiras?