Македонци во Германија

• Креатор на темата Креатор на темата Rocky990
  • Време на започнување Време на започнување
Кој град или сојузна република е најдобра за живот според плата и трошоци споредбено.

Кој град или сојузна република е најдобра за живот според плата и трошоци споредбено.

Минхен/Баерн. Клима, финансии и тн.

Како бе брааат NRW?

NRW си еба мајката со короната и после короната..
Пред 2-3 год,стан од 60-70 квадрати беше 600-700 евра , сега иде 1000-1200(ако имаш среќа)
Зборам за асален стан
Другарче дојде пред 2 месеци, два месеци плаќаше 1000 за 30 квадрати..
Сега плаќа исто , само +20 додади на квадратура.

Башка што во NRW е цел џган..

Последно уредено:
Како бе брааат NRW?

NRW си еба мајката со короната и после короната..
Пред 2-3 год,стан од 60-70 квадрати беше 600-700 евра , сега иде 1000-1200(ако имаш среќа)
Зборам за асален стан
Другарче дојде пред 2 месеци, два месеци плаќаше 1000 за 30 квадрати..
Сега плаќа исто , само +20 додади на квадратура.

Башка што во NRW е цел џган..
Najvekje rabota, prilika da napreduvas posto tuka e srceto na Germanija za industrija i transport.
1 godina ziveev vo Bayern i nemase golem izbor za rabota i priliki, posebno vo mali mesta.
Za garsonjera vo Bayern od 26m2 plakjav 650e Warmmiete i toa beshe najevtino sto se najde. Vo NRW za 50m2 plakjam 550e Warmmiete.
Za dzganot ne se soglasuvam posto cela Germanija e preplavena duri i vo toa malo mesto kaj sto bev vrieshe od divi pleminja.
Ako na nekoj toa mu e problem bolje cela Germanija da ja izbegne zosto ke se razocara. Od istata pricina i ja bi se vratil vo MK, radi nisto drugo.

Baern i Baden-Württemberg. Delumno Hessen i mozebi Hamburg.

Baern (osven) Minhen i Baden-Württemberg, skoro sekade, se dobri regioni za zivot. I industrija i plati samo sto tie mesto se poskapi vo ogled na stanovi. Zatoa i ne preporacuvam Minhen. Ne mora da e golem grad, pored mene srednite so 50.000 - 100.000 nudat odlicen zivot.

Inace ima Atlas za regioni (Landkreise) vo koi mozes da vidis kako stojat rabotite. Vo NRW sigurno ima dobri regioni ama kako pokrajina ne ja preporacuvam.

Автоматски споено мислење:

1757586935704.png

Baern i Baden-Württemberg. Delumno Hessen i mozebi Hamburg.

Baern (osven) Minhen i Baden-Württemberg, skoro sekade, se dobri regioni za zivot. I industrija i plati samo sto tie mesto se poskapi vo ogled na stanovi. Zatoa i ne preporacuvam Minhen. Ne mora da e golem grad, pored mene srednite so 50.000 - 100.000 nudat odlicen zivot.

Inace ima Atlas za regioni (Landkreise) vo koi mozes da vidis kako stojat rabotite. Vo NRW sigurno ima dobri regioni ama kako pokrajina ne ja preporacuvam.

Автоматски споено мислење:

Прегледај го приврзокот 455621
Сливака кажува дека кај стапна француз, трева таму не расте

Здраво, дали има некој да може да ми помогне со смештај во Bavaria, jettingen-scheppach е местото каде имам работна дозвола но работодавецот не наидува смештај, фала ви однапред

Здраво, дали има некој да може да ми помогне со смештај во Bavaria, jettingen-scheppach е местото каде имам работна дозвола но работодавецот не наидува смештај, фала ви однапред
Daj be ne drapaj portokali so vlakna

Najvekje rabota, prilika da napreduvas posto tuka e srceto na Germanija za industrija i transport.
1 godina ziveev vo Bayern i nemase golem izbor za rabota i priliki, posebno vo mali mesta.
Za garsonjera vo Bayern od 26m2 plakjav 650e Warmmiete i toa beshe najevtino sto se najde. Vo NRW za 50m2 plakjam 550e Warmmiete.
Za dzganot ne se soglasuvam posto cela Germanija e preplavena duri i vo toa malo mesto kaj sto bev vrieshe od divi pleminja.
Ako na nekoj toa mu e problem bolje cela Germanija da ja izbegne zosto ke se razocara. Od istata pricina i ja bi se vratil vo MK, radi nisto drugo.
Бегство од диви племиња можеби само источна Германија, Дрезден, Кемниц, Лајпциг но таму е лошо за работа. Еден пријател кој работел како болничар во Кемниц рече често навечер може да те следат скинхедси, работа тешко добиваат странци и општо нема многу избор за работа па затоа и становите се поефтини.

Здраво. Колку е веројатно да најдам работа во Германија во финансии и сметководство?

Размислувам долго за имигрирање таму, но со оглед на тоа што имам долгогодишно искуство во професијава и прилично висока позиција, се плашам дека нема да можам лесно да најдам работа таму, барем не во оваа професија.

Бегство од диви племиња можеби само источна Германија, Дрезден, Кемниц, Лајпциг но таму е лошо за работа. Еден пријател кој работел како болничар во Кемниц рече често навечер може да те следат скинхедси, работа тешко добиваат странци и општо нема многу избор за работа па затоа и становите се поефтини.
Неможам да потврдам посебно не за Дрезден па и Лајпциг.

Здраво луѓе
Што мислите вие за враќање?
Еве @HoT iCe индиректно на некој начин го спомна тоа и сакам да знам какво размислување имаат тие што се иселени.. не е битно од кога се

Јас ќе напишам во продолжение некои работи кои можеби на поголемиот дел нема да им се допаднат..

Горе-доле ги знам причините зошто не би се вратиле.. мене ме интересира друго,што треба за да се вратите?
Дали треба да изгорат сите шуми, да ни ги испоубијат сите деца и сите сакани..?
Дали нашиот личен интерес е на исто рамниште со личниот интерес на тие што цело време се зборени?
Поточно,дали ние спаѓаме во таа група „Секој си го гледа своето“?
Дали ние станавме исти како тие што ги збориме?
Секој за себе, ама државата нека гори и народот нека трпи.
Што има ние да му ја мислиме,нека дишат они загаден воздух,нека ги тепаат, нека им го перат паметот..
Ние битно ќе си седиме безбедно низ светот,заштитени од правата на тие што на х начини допринесоа за нашата мала земја да биде во оваа состојба
(Демек безбедно е надвор од Македонија.. :) )
Дали ние како иселеници нешто ќе направиме за моменталната состојба на нашиот народ и нашата матична држава,или само ќе го свртиме грбот,секој со своите причини?

Е сега јас мислам искрено дека нас не нѐ боли доволно..
Не толку за да биде над личниот интерес

Дали чекаме некој да смени нешто ?
Ако никој ништо не направи, без разлика на замерките, што тогаш?
Дали треба да се бара кај кој е вината,или треба да се бараат решенија без разлика на тоа кој е виновен?

Кој да ги реши работите, ако сите сакаат да си заминат и никој нејќе да се врати?
КОЈ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom