Македонска берза

• Креатор на темата Креатор на темата Macedonian
  • Време на започнување Време на започнување
Аматерски прашања; како се тргува со акции те треба да платам брокер*, можам од дома одма да купам акции или мора некаде да одам да пријавувам?

Маседониан има објаснето уште на почеток но претпоставувам некои работи веројатно се смениле од 2006.

*На Гугл прв кој ми искочи е Инвестброкер, дали се легитимни ваквите ликови или не?

Во Македонија тргувањето на МБ е дозволено преку брокерска куќа. Они ти прават сѐ.
Сам да купиш, не можеш. Башка треба ептен да си зналец во економија, да знаеш да читаш финансиски и ревизорски извештај, и да знаеш да протолкуваш за да знаеш ,,да треба да купам" или ,,не, не е ова за мене''.
Автоматски споено мислење:

Поздрав до сите! Може ли мислење за Окта, Гранит и Реплек. Дали вреди да се инвестира во некоја од овие акции
На ОКТА со години им издаваат ревизорски извештај со резерва. Боље ти е Реплек.

Не ми се јасни овие од берза, како и зошто наизменично пуштаат и блокираат одредени помалку ликвидни акции.
Пар месеци се C, пар месеци F1 - F3, и тоа наизменично во групи, Окта, Усје, Витаминка, Прилепска итн...
Преку тасета, на тиња од ликвидност уште ги префрлаат во Ф1-Ф3.

Не ми се јасни овие од берза, како и зошто наизменично пуштаат и блокираат одредени помалку ликвидни акции.
Пар месеци се C, пар месеци F1 - F3, и тоа наизменично во групи, Окта, Усје, Витаминка, Прилепска итн...
Преку тасета, на тиња од ликвидност уште ги префрлаат во Ф1-Ф3.
Реторичко е прашањево или сакаш одговор?
Разликата е во издавањето акции и извештаи.
Ако некој нема издадено извештај долго време или е визокоризичен, е во Г. Другите се во Ц.

Окта пишав погоре. Со години има пример извештај со резерва бидејќи има ненаплатени побарувања уште од 2002 негде.
И им се влече тоа. Витаминка нема извештај со резерва. Усје не сум видела, може да има.
Прилепска што? Пивара?
Земи Макпетрол, банкиве, Реплек.

Реторичко е прашањево или сакаш одговор?
Разликата е во издавањето акции и извештаи.
Ако некој нема издадено извештај долго време или е визокоризичен, е во Г. Другите се во Ц.

Окта пишав погоре. Со години има пример извештај со резерва бидејќи има ненаплатени побарувања уште од 2002 негде.
И им се влече тоа. Витаминка нема извештај со резерва. Усје не сум видела, може да има.
Прилепска што? Пивара?
Земи Макпетрол, банкиве, Реплек.

Прашањето е валидно и ако некој за сигурно знае, молам за одговор.
Твоето објаснување не го објаснува постојаното шифтање меѓу F1-F3 и C на набројаните, и неколку други акции,
Не се сменило ништо битно околу нивните извештаи, а пред некој ден е направен swap кај овие. Исто пред пар месеци, ама обратно. Пред 5-6 месеци пак... итн.

п.с. темата не е што да се земе.

Прашањето е валидно и ако некој за сигурно знае, молам за одговор.
Твоето објаснување не го објаснува постојаното шифтање меѓу F1-F3 и C на набројаните, и неколку други акции,
Не се сменило ништо битно околу нивните извештаи, а пред некој ден е направен swap кај овие. Исто пред пар месеци, ама обратно. Пред 5-6 месеци пак... итн.

п.с. темата не е што да се земе.
Направи споредба на бројки еве кај Реплек

IMG_0937.pngIMG_0938.png
Иам работа ќе видам малце попосле.

Направи споредба на бројки еве кај Реплек

Прегледај го приврзокот 450873Прегледај го приврзокот 450874
Иам работа ќе видам малце попосле.
Replek e odlicna po pokazateli,ama vo sporedba so ALK.nekako anemicno, bledo,a MPT imav ednas i nikogas povekje.PPIV likvidnost recisi nikakva.
Dojde vreme da ne znaes sto da kupis.
Bankite se plafon irecisi sigurno ke imaat pomala dobivka vo odnos na lani.

Replek e odlicna po pokazateli,ama vo sporedba so ALK.nekako anemicno, bledo,a MPT imav ednas i nikogas povekje.PPIV likvidnost recisi nikakva.
Dojde vreme da ne znaes sto da kupis.
Bankite se plafon irecisi sigurno ke imaat pomala dobivka vo odnos na lani.
Банките никогаш не паѓаат. Народот ги богати.
На Макпетрол им се рипнати доста.
Јас сум секогаш за компании со чист извештај. И со добра стапка на ликвидност.
И златно правило, ако можете правете портфолио.
Не само 1 фирма и од 1 бранша.

Pozdrav, se ohrabriv konecno I jas da flezam na berzata so Nesto skromno pa Mi trebat sovet okolu toa Dali Alk,Kmb,Tnb i Replek se dobra investicija.
Da napomenam gledam dolgorocno, ne za trejdanje, baram likvidnost, dividenda I kapitalna dobivka. Dali se gorenavedenite Kompanie dobar izbosi spored vas poiskusnite Ili bi mi dale drugi preporaki?

Последно уредено:
Sto ke bide so onie sto investirale vo GLEJ ako ne se prodade do 100%
GLEJ ќе има повеќе сопствени акции, и потешко ќе може да ги продава оној кој веќе ги купил.

Доколку не знаете, немојте погрешни одговори.

"Јавната понуда ќе се смета за успешна доколку во предвидениот рок од 60 дена се запишани и уплатени минимум 60% од понудените обични акции“.
Ако не се продадат 60% од понудените - пари назад. Досега само 5.392 се запишани, односно 2,70 %

Pozdrav, se ohrabriv konecno I jas da flezam na berzata so Nesto skromno pa Mi trebat sovet okolu toa Dali Alk,Kmb,Tnb i Replek se dobra investicija.
Da napomenam gledam dolgorocno, ne za trejdanje, baram likvidnost, dividenda I kapitalna dobivka. Dali se gorenavedenite Kompanie dobar izbosi spored vas poiskusnite Ili bi mi dale drugi preporaki?
Овие компании се можеби единствените во кој што може да се инвестира во акции без размислување, банки и фармација.

Vase mislenje koja e podobra akcija za investiranje TTK ili UNI , shto mislite dali se isplaka dolgorocno nekoja od ovie akcii, dvete ne se bash likvidni i davat po neshto dividenda.

UNI spored mene.
Автоматски споено мислење:

ALK .ti e dividenden aristokrat, sekoja godina sigurna dividenda

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom