Демографија

• Креатор на темата Креатор на темата Gags
  • Време на започнување Време на започнување
Нека напикаат уште едно 200-300.000 народ само во поголемите градови поготово во Скопје и после нека се чудат зошто демографијата е така. Ги заборавија помалите градови и селата како да не постојат, дури и странскиве инвестиции се во Скопје се отвараат

Во 50-60 квадрати стан денешниве луѓе не мислат многу на деца прошируваање на семејство, не си нарушуваат „комодитет“.

Tolko li nema nekoj tamu da im predlozi dodatok za dete po 2do 3 iladi denari toa najpametna merka e za pomos direkno za roditelite

Tolko li nema nekoj tamu da im predlozi dodatok za dete po 2do 3 iladi denari toa najpametna merka e za pomos direkno za roditelite
Со 2000 денари не можиш пелени да купиш за еден месец, онака чисто информативно

Демографија не значи само копирање и пастирање на проценти и бројки, некако премногу си ги поедноставувате работите, не знам дали намерно или од незнаење.

Немам ништо лично против никој јас, само не се сложувам со вашите ставови дека треба да си родител за да коментираш на темава, па потпрашуваш некој дали и колку деца има, за кога ќе добиеш одговор да кажеш ама тоа нема врска, контрадикторно е.
Да де, и јас само тебе директно те прашав колку деца имаш, не мислев ништо лошо. Кога веќе си решил да делиш памет на сите, еве кажи зошто немаш? Зошто не склепаш едно 11 и ко циганите под мост ќе спиете, душеци од депонии ќе најдеш или кога ќе чистиш дворови на куќи, проблем ли е?

Podobro da se pocne od nekade pa so tek ke zgolemat sega nema ic toa uste poloso
Некои општини даваат такви работи како Кисела Вода на пример, некои како Св Николе и Лозово на пример плаќаат свадба и даваат паричен бонус за луѓе кои ќе стапат во брак тоест за мажи над 40 години и жени над 35 години.

Последно уредено:
Zboruvam za sekoj mesec dodadok po dete 2do3iladi pa daj boze i poveke da dobiva kako dodadok na platata eden od roditelite

Zboruvam za sekoj mesec dodadok po dete 2do3iladi pa daj boze i poveke da dobiva kako dodadok na platata eden od roditelite
Тоа би биле многу пари, не знам дали е реалистично особено за сиромашна држава како нашата која живее од кредити.

Во секој случај мислам дека парите иако важни, има поважни фактори кои влијаат на имање деца како и стапување во брак и сметам дека е полесно да се убедат луѓето кои веќе имаат деца да одат на трето/четврто дете (отколку луѓе кои се уште не знаат што сакаат и не сакаат да се омажат/оженат на 40 години) и тука можат да се направат повеќе опипливи поволности како бесплатно образование од градинка до факултет, бесплатни училишни летувања и зимувања, пелени, пензија за мајката која ќе направи Х број на деца, државата да субвенционира дел од сметките... Лупам работи кои ми доаѓаат напамет.

Не знам што и како работи МПЦ па можеби ќе згрешам но мене ми делува дека се многу пасивни, треба да бидат водичи во ова поле, за неколку децении освен за погреб нема да ги викаат за ништо друго.

Да де, и јас само тебе директно те прашав колку деца имаш, не мислев ништо лошо. Кога веќе си решил да делиш памет на сите, еве кажи зошто немаш? Зошто не склепаш едно 11 и ко циганите под мост ќе спиете, душеци од депонии ќе најдеш или кога ќе чистиш дворови на куќи, проблем ли е?
Не е битно колку имаш, побитно е што им пружаш ко татко. А за вака млад татко ко тебе, на кој не му се проблем финансии, имаш премногу слободно време да посветуваш на демографски политики.

Едно 3 пати сам си ги побиваш ставовите, прво прашуваш колку деца некој имал, после викаш не е битно , битно е шо им пружаш како татко, за после да ме прашаш зошто немам 11 и не спијам под мост?
Смешен си, сам со себе си влегуваш во конфликт.

Никој тука не критикува членови, дали имаат или немаат деца, не знам зошто мислиш дека ти имаш право да го правиш тоа?

Ако моите ставови на темата не ти одговараат, дека не се доволно “стручни“ дека не сум родител, не ги читај и завршена приказна.

Со 2000 денари не можиш пелени да купиш за еден месец, онака чисто информативно
Е ама имаше порано платнени пелени, пери-носи.
Најлонскиве ај шо се понездрави за деца, и ретко кој размислил за друга алтернатива.

Е ама имаше порано платнени пелени, пери-носи.
Најлонскиве ај шо се понездрави за деца, и ретко кој размислил за друга алтернатива.

Нема алтернатива, бебе на почеток кака мочка десет пати во ден што се вика, ке се затрупа во пелени, а и ќе ти прокиснуваат па додатно ќе периш и алишта. Да не се враќаме во старо доба.
Кога имаат пари политичарите за патни трошоци илјадници евра нека му овозможат на секое дете достојни услови за живот, истото важи и за мајката и таткото, условите се катастрофа за родителство кај нас.

Нема алтернатива, бебе на почеток кака мочка десет пати во ден што се вика, ке се затрупа во пелени, а и ќе ти прокиснуваат па додатно ќе периш и алишта. Да не се враќаме во старо доба.
Кога имаат пари политичарите за патни трошоци илјадници евра нека му овозможат на секое дете достојни услови за живот, истото важи и за мајката и таткото, условите се катастрофа за родителство кај нас.
Не прокиснуваат, тие беа многу дебели пелени, плус кожата нон стоп им диши, далеку помалку ќе се троши на помади.
Не е старо доба, зборуваме за нешто што е вистински квалитетно и може да се реискористува.
Во Шведска, Германија имаат достојни услови, кое е твоето објаснување зошто наталитетот на домашното население е толку лош?

Не прокиснуваат, тие беа многу дебели пелени, плус кожата нон стоп им диши, далеку помалку ќе се троши на помади.
Не е старо доба, зборуваме за нешто што е вистински квалитетно и може да се реискористува.
Во Шведска, Германија имаат достојни услови, кое е твоето објаснување зошто наталитетот на домашното население е толку лош?
Не знам зошто, знам само за да оформиш тука фамилија условите се тешки, повеќе фактори се во прашање.
Голем е процентот и на неплодност и на оние кои не сакаат воопшто деца да имаат, пропагандата зема замав насекаде.

Не знам зошто, знам само за да оформиш тука фамилија условите се тешки, повеќе фактори се во прашање.
Голем е процентот и на неплодност и на оние кои не сакаат воопшто деца да имаат, пропагандата зема замав насекаде.
Нема да се согласам, зошто да беше решение услови, секој германски пар ќе имаше барем 5 деца.
Нема логика.

Едно 3 пати сам си ги побиваш ставовите, прво прашуваш колку деца некој имал, после викаш не е битно , битно е шо им пружаш како татко, за после да ме прашаш зошто немам 11 и не спијам под мост?
Смешен си, сам со себе си влегуваш во конфликт.

Никој тука не критикува членови, дали имаат или немаат деца, не знам зошто мислиш дека ти имаш право да го правиш тоа?

Ако моите ставови на темата не ти одговараат, дека не се доволно “стручни“ дека не сум родител, не ги читај и завршена приказна.
1. Не ги побивам, само ти не приметуваш сарказам. Не мислам дека по секоја цена треба да се имаат деца, и дека квалитет е секогаш > квантитет. Дури и мислам дека постојат родители кои апсолутно не заслужиле да бидат родители, али сепак се, а има и други луѓе кои поради икс причини не можат да бидат родители, а би биле одлични родители.
2. Индиректно тоа го правиш, критикуваш (Џокович можел да има 20 деца али побитен му бил хедонизмот) и предвидуваш црни сценарија, али не си спремен да тргнеш од себе и да смениш нешто по ова прашање, што е ти ја убива цела поента на темава. Зошто би пишувал за проблем по некоја тема ако сам не си спремен да го решаваш истиот или да тргнеш од себе?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom