Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Повеќе од тебе тоа е сигурно.Не шетаме сите кучиња низ град и се жалиме како се е прескапоРедовните постирачи на темава по колку деца имаат?
Кажи колку, за да знам дали е повеќе? И кучиња и деца имам.Повеќе од тебе тоа е сигурно.Не шетаме сите кучиња низ град и се жалиме како се е прескапо
Две а и уште две се во план за наредните неколку години.Кажи колку, за да знам дали е повеќе? И кучиња и деца имам.
Не е битно колку имаш, побитно е што им пружаш ко татко. А за вака млад татко ко тебе, на кој не му се проблем финансии, имаш премногу слободно време да посветуваш на демографски политики.Две а и уште две се во план за наредните неколку години.
Не е битно колку имаш, побитно е што им пружаш ко татко. А за вака млад татко ко тебе, на кој не му се проблем финансии, имаш премногу слободно време да посветуваш на демографски политики.
Големи ми се децата 10+. Јасен ми е проблемот, ама место казни за тие што не се во брак, владата може малку проактивни политики да води. Имаше еден закон од ВМРО пред 20 години, да има финансиска стимулација во општини каде што има пад на наталитетот. Ама имаше бунење од малцинствата и СДС мислам го укина. Посистемски е проблемот. Ете имаше една одлука од владата првите 6 обида за инвитро да бидат бесплатни, што е за поздравување. Пошто се стапува покасно во брак, да се помогне финансиски и едукативно и во делот со замрзнување на јајце клетки. Исто така, цената на недвижнините во моментов е исто така голем проблем. И генерално кога би се водела некаква политика на децентрализација, со тоа што нема пола Македонија да сака да дојде во Карпош и Аердром и да си купистан тука, пошто во нивните општини има суб стандардни услови за живот (во доста општини немаме никакви установи за предшколска возраст, на кој да ги остават тие луѓе децата ако немаат децата баба и дедо?)Тоа е една страна, другата кажува дека додека ти се нечкаш околу тоа што ќе пружиш како татко, на крај многу лесно ќе завршиш на листата за ин-витро без никаков гарантиран позитивен исход. Не знам која генерација си и дали ти е познат проблемов, ама грото од тие што се мачат се парови во доцни 30ти кои се нечкале.
Буквално почетната сцена од Idiocracy се живее низ Скопје.
Најдобра политика до сега, во правец на подобрување на наталитетот. Но, не помина кај нашите стратешки партнери кои управуваат со земјава, од причини што си ги навел.Имаше еден закон од ВМРО пред 20 години, да има финансиска стимулација во општини каде што има пад на наталитетот. Ама имаше бунење од малцинствата и СДС мислам го укина.
“Кажи колку деца имаш“Не е битно колку имаш, побитно е што им пружаш ко татко. А за вака млад татко ко тебе, на кој не му се проблем финансии, имаш премногу слободно време да посветуваш на демографски политики.
Таков тон имате поставено на темава: Готови сме, ајде да почнеме да штампаме деца иначе го ебавме ежот, ама мене не ме прашувајте дали имам деца. Ај ќе шириме doom&gloom само, тоа ќе го реши проблемот.“Кажи колку деца имаш“
- две
“Не е битно колку имаш“
А што ако нема деца не смее да се интересира за темава? Сите што коментираат спорт а не се професионални спортисти ?
Глуп начин на размислување.
Подобро на вакви теми да “троши' време него да скрола по тикток и инстаграм “за млад татко како него“
“Кажи колку деца имаш“
- две
“Не е битно колку имаш“
А што ако нема деца не смее да се интересира за темава? Сите што коментираат спорт а не се професионални спортисти ?
Глуп начин на размислување.
Подобро на вакви теми да “троши' време него да скрола по тикток и инстаграм “за млад татко како него“
Таков тон имате поставено на темава: Готови сме, ајде да почнеме да штампаме деца иначе го ебавме ежот, ама мене не ме прашувајте дали имам деца. Ај ќе шириме doom&gloom само, тоа ќе го реши проблемот.
Нормално дека секој може да коментира што сака, форум е.
Компарацијата со подфорумот спорт ти нема везе. Не треба да си професионалец за да можеш да коментираш спорт. Многу од нас тренирале со години одреден спорт па прошле низ системот. Ама да си без деца и да бистриш вода за демографија е исто како во подфорумот Здравје да се правиш поголем доктор од некој кому всушност тоа му е професија.
Хедонизам >> потомство
Погледнете само колку познати глумци,спортисти, мултимилионери од регионов имаат по 25+ години а немаат ниту жена ниту деца, а колку им се олеснителни околностите, од финансиски, до плаќање дадилки и 300 други чуда, ниту тој треба да рмба за пелени и да крпи крај со крај, да дига кредит за свадба/регистрација на кола/матура на децата, ниту жена му ќе остане ненаспана и без слободно време за детето да го гледа.
И тие што имаат фамилии, скоро никој нема повеќе од 2 деца, значи и просечниот Балканец со 500евра плата и Џоковиќ со 200милиони имаат ист број на деца, циганите шо немаат кров на глава имаат повеќе деца од Џоковиќ, па тоа е жива трагедија.
Ова што си го пишал погоре е статистика или?Прегледај го приврзокот 450711
Не можам за други да кажам, јас лично не ширам никаков “doom and gloom", секогаш сум со реални ставови, а тоа ако реалноста не му се допаѓа на некој, негов проблем.
Ако мојата компарација нема везе, твојата тек не ја бива, мешаш родителство со статистика, на погрешна тема си, кога ќе “бистрам вода“ на тема родителство, тогаш ќе имаш некој аргумент.
Тој што ја отворил темава, под итно да се провери дали во времето на отварањето на истата бил родител, дали станал во меѓувреме или уште не е.
Прегледај го приврзокот 450711
Не можам за други да кажам, јас лично не ширам никаков “doom and gloom", секогаш сум со реални ставови, а тоа ако реалноста не му се допаѓа на некој, негов проблем.
Ако мојата компарација нема везе, твојата тек не ја бива, мешаш родителство со статистика, на погрешна тема си, кога ќе “бистрам вода“ на тема родителство, тогаш ќе имаш некој аргумент.
Тој што ја отворил темава, под итно да се провери дали во времето на отварањето на истата бил родител, дали станал во меѓувреме или уште не е.
Демографија не значи само копирање и пастирање на проценти и бројки, некако премногу си ги поедноставувате работите, не знам дали намерно или од незнаење.Ова што си го пишал погоре е статистика или?
Немам ништо лично против никој јас, само не се сложувам со вашите ставови дека треба да си родител за да коментираш на темава, па потпрашуваш некој дали и колку деца има, за кога ќе добиеш одговор да кажеш ама тоа нема врска, контрадикторно е.Добро ако така сакаш да ми го сфатиш коментарот ондак нема начин да се продолжи оваа дискусија. Особено што се чувствуваш лично навреден иако мојот коментар покрај тоа што беше цитат на твоето не се однесуваше на тебе лично. Не те знам па не ни знам дали си родител и затоа не можам да ти го кажам тоа за да те нападнам лично, туку зборев општо за ситуацијата зашто исто како и другиот член и јас имам чувство дека на тема правење деца најгласни се тие кои немаат деца воопшто.
И да, темата тука последниве неколку страници е правење деца и потенцијално исчезнување на еден народ, а не демографија како гранка од статистиката...