Правна помош и совети

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
Работам како фриленсер. Еден од клиентите веќе не му одговара да исплаќа пари на лице, туку бара фактура т.е. правно лице да биде регистрирано (поради пари од грантови и слично). Сакам да отворам фирма кај нас за да издавам фактури, а да нема вработено луѓе фирмата. Секој месец би имала приливи, претпоставувам на крај на година може да се извадат парите како добивка и уредно да си се плати данок од 10%. Прашањето ми е дали е проблем што фирмата нема да има вработени, а ќе има приливи? Дали е ова легално или крши некој закон?

Работам како фриленсер. Еден од клиентите веќе не му одговара да исплаќа пари на лице, туку бара фактура т.е. правно лице да биде регистрирано (поради пари од грантови и слично). Сакам да отворам фирма кај нас за да издавам фактури, а да нема вработено луѓе фирмата. Секој месец би имала приливи, претпоставувам на крај на година може да се извадат парите како добивка и уредно да си се плати данок од 10%. Прашањето ми е дали е проблем што фирмата нема да има вработени, а ќе има приливи? Дали е ова легално или крши некој закон?
Може да нема вработени, тоа сигурно...
Ама, фирмата мора да има управител, а ако не сум грешка, управителот мора да биде вработен, (може и во друга фирма)

Тоа е во ред, јас би бил управител, јас сум вработен во друга македонска фирма. Само во новата фирма, јас би бил управител, ама 0 вработени би имала.

Тоа е во ред, јас би бил управител, јас сум вработен во друга македонска фирма. Само во новата фирма, јас би бил управител, ама 0 вработени би имала.
Дефинитивно ДА

Кај нас до сега е така, зграда после 2 години гарантен рок дз се урне никој не одговара, ама Ердо испозатвори куп архитекти
Има и Скриена, конструкгивна грешка, а друго е тековно одржување
Имаше пред 25+ години, хрватски суд го осуди Хуиндаи за фабричка грешка во овес на звтомобил поради која изгинаа луѓе, роботот во фабриката не ги стекнал како треба завртките па вон гаранција се случила несреќата..
Патем, застарување за корупција е едно, друго е застарување на корупција за да се протури нешто што може подоцна да напраи човечки жртви

Мислам го знам одговорот и требало да гледам коа сум потпишувал ама пак да прашам.

Да речеме сум бил ангажиран на фиксна сума тоа ми бил договор за вработување без да пишува што точно.

Е сега после 4 години се прави анекс и пишува што точно и колку бруто по проект. (ова е во случај да се намали обемот на работа, во случај да се зголеми нема да ти дае повеќе плата туку ќе вработи нови и ќе губи емергија да ги учу за помала плата. И ќе ги држи у случај да се решите заедно посикусните да си одите да си има резерва)

Коа ќе се навратам назад, ако сега се 4 за оваа бруто сума, тогаш биле 7 за многу помала сума, а се ист обем на работа, 80% дури и исти проекти.

Дали има некаков основ да се оспорува како тогаш сума по проект била, лупам пример 12000 сеа е 20000. Зошто тогаш сум земал фиксна сума со нејасен договор, а не 7*сумата, а сега јасен договор. Мислам глупо прашање можда не се разбирам у право, сепак потпишав тогаш. Дали можам некакп да оспорам

Дали газдата може да рече ако ставев и сега 12 ќе требаше да ти давам 40% помала плата, или шо знам, лупам, инфлација?

Здраво,

Ве молам за помош околу терминологија:
Како се редефинира лоѓија во зграда, каде не сите 3 страни се обколени со ѕид како по дефиниција за лоѓија, туку има:
1 целосен ѕид, додека останатите 2 страни се со 1м парапетен ѕид + 1м стакло + 50цм празен простор кон комшиската лоѓија.

Зашто граѓаните приватно да тужат ????? Нели треба МВР по службдна должност да ги гони ???
Ако тужат, граѓаните треба државата да ја тужат, таа им дала Дозвола за Градба !!!!!

Не, ако твоите родители од банка директно ти ги имаат префрлено, не. Проблем би било да отишле во Понеделникот со 20 бона во кеш, ги ставиле во банка, и ти ги префрлиле на тебе денес. Тогаш може нив да ги прашаат од каде им се парите. Но подарок од прво колено, жена, деца, не се даночи.

Не знам дали сега може, ама порано мораше само во денари да биде префрлувањето од сметка на сметка. Ако ги имаат во евра, ке мора да ги извадат, и на шалтер директно да ти ги пуштат на твоја девизна сметка.

Не, ако твоите родители од банка директно ти ги имаат префрлено, не. Проблем би било да отишле во Понеделникот со 20 бона во кеш, ги ставиле во банка, и ти ги префрлиле на тебе денес. Тогаш може нив да ги прашаат од каде им се парите. Но подарок од прво колено, жена, деца, не се даночи.

Не знам дали сега може, ама порано мораше само во денари да биде префрлувањето од сметка на сметка. Ако ги имаат во евра, ке мора да ги извадат, и на шалтер директно да ти ги пуштат на твоја девизна сметка.

благодарам. планирам да инвестирам во нешто а сумата која што јас ја имам на сметка не е доволна, а кеш не е опција. така да нај поволната опција е родител/брат да ми префрлат од нивна сметка на моја а јас да ги компензирам со кеш. но ми беше битно дали тие пари подлежат на данок, но за тие пари данок веќе е платен така да поради фамилијарната врска логично би било да биде се чисто.

dali priliv na sredstva od roditel podlezat na danok? zboram za suma od 15 do 20k eur
Ако направите договор за подарок на нотар, за прво колено може нема, знае нотарот. Ако ти ги дадат на рака на тебе, не знам колкави се месечните лимити кој може да ги уфрлаш на сметка а без доказ за прилив...јас лично давав на синот на рака, ама не на еднаш голема сума, така и мене ми доаѓаа на сметка. 20000 евра во кеш без никаков документ и при рутинска контрола да ти најде полиција може да се има проблем, а за префрлање од сметка на сметка пак прашај во банка, колку е дневен, неделен, месечен лимит...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom