Правна помош и совети

Jax Rebel

Navajo Rider
Член од
6 јули 2008
Мислења
5.281
Поени од реакции
2.285
Работам како фриленсер. Еден од клиентите веќе не му одговара да исплаќа пари на лице, туку бара фактура т.е. правно лице да биде регистрирано (поради пари од грантови и слично). Сакам да отворам фирма кај нас за да издавам фактури, а да нема вработено луѓе фирмата. Секој месец би имала приливи, претпоставувам на крај на година може да се извадат парите како добивка и уредно да си се плати данок од 10%. Прашањето ми е дали е проблем што фирмата нема да има вработени, а ќе има приливи? Дали е ова легално или крши некој закон?

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.847
Поени од реакции
6.369
Работам како фриленсер. Еден од клиентите веќе не му одговара да исплаќа пари на лице, туку бара фактура т.е. правно лице да биде регистрирано (поради пари од грантови и слично). Сакам да отворам фирма кај нас за да издавам фактури, а да нема вработено луѓе фирмата. Секој месец би имала приливи, претпоставувам на крај на година може да се извадат парите како добивка и уредно да си се плати данок од 10%. Прашањето ми е дали е проблем што фирмата нема да има вработени, а ќе има приливи? Дали е ова легално или крши некој закон?
Може да нема вработени, тоа сигурно...
Ама, фирмата мора да има управител, а ако не сум грешка, управителот мора да биде вработен, (може и во друга фирма)

Jax Rebel

Navajo Rider
Член од
6 јули 2008
Мислења
5.281
Поени од реакции
2.285
Тоа е во ред, јас би бил управител, јас сум вработен во друга македонска фирма. Само во новата фирма, јас би бил управител, ама 0 вработени би имала.

Член од
12 март 2009
Мислења
21.121
Поени од реакции
17.334

Кај нас до сега е така, зграда после 2 години гарантен рок дз се урне никој не одговара, ама Ердо испозатвори куп архитекти
Има и Скриена, конструкгивна грешка, а друго е тековно одржување
Имаше пред 25+ години, хрватски суд го осуди Хуиндаи за фабричка грешка во овес на звтомобил поради која изгинаа луѓе, роботот во фабриката не ги стекнал како треба завртките па вон гаранција се случила несреќата..
Патем, застарување за корупција е едно, друго е застарување на корупција за да се протури нешто што може подоцна да напраи човечки жртви

Kajgana Shop

На врв Bottom