Демографија

• Креатор на темата Креатор на темата Gags
  • Време на започнување Време на започнување
На крајот и тие што се вратија пак ќе заминат бидејќи уште немаме основни услови во големата 2025.Би било смешно да не е тажно
Можеби една од најголемите промени што треба да се случат во Македонија е нешто слично на DOGE. Имаме огромна администрација што има 0 ефикасност, луѓе што се вработени а не се стапнати официјално на работа.

Не пратам многу Македонска политика, ама се сеќавам на Апасиев пред некоја година дека го викаше истото што го тврдам. Ако тој доаѓа од левица, а јас сум десница политички. Се согласив со него за тоа.

Многу интересно видео, треба да се направи промена во култура и како се гледа на мајките. Мајка треба да има поголем социјален статус од бос бејб, фемилузер или OnlyFans. Само така ќе останиме како народ.

Орден за мајчинска слава: Веќе 68 години, Монголија го доделува Орденот за мајчинска слава на мајките со повеќе деца:
  • Мајките со четири деца добиваат награда од Втора класа и 100.000 тугрици (77 долари, приближно месечна индустриска плата).
  • Мајките со шест или повеќе деца добиваат награда од Прва класа и 200.000 тугрици (154 долари).
  • Наградите се доделуваат од претседателот на Монголија на јавни церемонии, често во Државната палата со црвен и златен тепих, под статуа на Џингис Кан. Монголските конзулати во странство исто така ги доделуваат овие награди.
Културно влијание: Овие церемонии го воздигнуваат мајчинството до висок статус, поттикнувајќи про-наталистична култура. Споредбено со општества како Јужна Кореја, каде бездетноста е поврзана со висок статус, придонесувајќи за низок фертилитет (0,78 TFR). Видеото споменува субкултури со висок фертилитет (на пр., Амиши, Хареди Евреи, традиционални католици) каде родителството е слично почитувано, сугерирајќи дека статусот го поттикнува фертилитетот повеќе од богатството или религијата. Монголија, главно будистичка и нерелигиозна, покажува дека овој ефект не е поврзан со религиозност.

Видеото тврди дека опаѓањето на фертилитетот во богатите општества се случува затоа што модерните натпревари за статус (на пр., кариера, образование) се во конфликт со семејниот живот. Моделот на Монголија покажува дека почитувањето на родителството може да го спротивстави ова, дури и во урбани, средно-доходни средини.

ASCII Population Graph (1960–2025)
Approximate trend (Population in millions, each * ~0.5M):
Код:
4.0M |                                                
3.5M |                                                  *
3.0M |                                              *
2.5M |                                          *    
2.0M |                                      *        
1.5M |                                  *            
1.0M |                              *                
0.5M |                          *                    
     +--------------------------------------------------
       1960  1970  1980  1990  2000  2010  2020  2025

Table of Population Data
YearPopulation
1960936,900
19801,639,700
2000~2,400,000
2010~2,700,000
20203,294,335
20233,457,548
20253,517,100
Toa i ne e nekoe otkritie so si go nasol. Moderniot zivot i deca ne idat zaedno.

Problem e sea kako da nateras 90 posto od populacijata da zivee ko haredi ili amishi.

Toa i ne e nekoe otkritie so si go nasol. Moderniot zivot i deca ne idat zaedno.

Problem e sea kako da nateras 90 posto od populacijata da zivee ko haredi ili amishi.
Модерниот живот и деца одат и те како. Само што потоа животот ќе ти биде повеќе стационарен него авантуристички. Не треба како хареди и амиши по 6-10 деца. Може со 3 деца, малце скромност и трпение. Не е ова нуклеарна физика, само треба како што беше напишано погоре, модерните натпревари за статус треба да се насочат кон мајчинство, не кон патуваме сонуваме со Аурора и "кариери".

Модерниот живот и деца одат и те како. Само што потоа животот ќе ти биде повеќе стационарен него авантуристички. Не треба како хареди и амиши по 6-10 деца. Може со 3 деца, малце скромност и трпение. Не е ова нуклеарна физика, само треба како што беше напишано погоре, модерните натпревари за статус треба да се насочат кон мајчинство, не кон патуваме сонуваме со Аурора и "кариери".

Лесно е да се каже но кога на инста ќе се видат врсниците или неписмени татини деца како се шетаат низ Дубаи и Сингапур, ако не сите тогаш најголем дел од луѓето ќе си речат и јас го сакам тоа и тука исчезнува идејата за раѓање 3 деца.

Податоци за имиграција во Германија за Македонија:
2023:10416
2024:4951(-52.5%)
Пад од над 50% во една година.
За споредба имиграција од Косово:
2023:18015
2024:18411

Според официјалните податоци на сајтот на Евростат, бројот на ПРВИ издадени визи за престој на Македонски граѓани во 2023 бил 15 193 (најголем досега)
14 598 (2022)
10 717 (2021)

За Косово (од истиот извор)
(2023) 26 315
(2022) 23 825
(2021) 23 311

За 2024 се уште нема податоци, последно ажурирање на податоци: 15.04.2025

More 15000 godisno samo za germanija I toa bez blgarski pasos, a kaj se onie so blgarski pasos a kaj se kanada, USA, Australia, swicarska, italija...
Katastrofa

More 15000 godisno samo za germanija I toa bez blgarski pasos, a kaj se onie so blgarski pasos a kaj se kanada, USA, Australia, swicarska, italija...
Katastrofa

2023 само во ЕУ 30 000 Македонски граѓани со виза, рачунај уште 5-6 илјади со бугарски пасош, плус уште најмалку толку во останатите земји надвор од ЕУ што ги спомна, може да се заокружи на 40 000.

Додај негативен природен прираст од 4 000, 44 000, и некои оптимистични 7-8 000 доселувања и враќања од странство, вкупно негатива -36 000 за само 1 година, град колку Струмица, 2% од вкупна популација.

Мислам дека со сите несреќи што се случија од почетокот на годинава и начинот на кој државата “се справи“ со нив, колективната разочараност кај народот ќе се одрази на задржување на високо темпо на иселување(едит: и низок фертилитет) бар уште некое време.

ТФР на Англија и Велс според националноста на мајката те потекло на мајката.

GpDsrBkWEAA1oYD

Споредба помеѓу кинеската провинција Хелонгџианг и Далечниот исток на Русија. Во 2024 година Хелонгџианг има популација од 30 милиони и 96 илјади новородени додека ДИ има 7.8 милиони и 73 илјади новородени.

Go_IblVWkAA46-e

Go_IbktWcAA6dfW

ТФР на кинеските провинции, речиси сите забележуваат раст.

GoB8VdlXwAEEnoC

ТФР на НРК за 2024.

GoCyRrqW0AAFT2C

Бројот на Македонски имигранти во Србија речиси дуплиран во 2024 во однос на претходната година.

1745500007164.png

Албанците третина од дечињата во основно училиште.

1745500193446.png

Намалување на бројот на испишани ученици.

1745500426091.png

Случајно Бразил ми го фати окото и го ми беше многу воочливо што со пописот во 2022 година исчезнаа 10 милиони луѓе. Статистиката за 2024 се уште не е целосно готова но тоа што е готово вели дека ќе има помал наталитет.

sadas.png

Пирамидата на Бразил изгледа лошо.

Piramede_Etaria_Brasil_Censo_2022.png

Промена на ТФР во проценти по региони од 2023 до 2024.

GpU4h24WoAAGlCD

Разлика за истиот период во 2023 и 2024.

GpU1KgwWIAAIb5f

Можеби една од најголемите промени што треба да се случат во Македонија е нешто слично на DOGE. Имаме огромна администрација што има 0 ефикасност, луѓе што се вработени а не се стапнати официјално на работа.

Не пратам многу Македонска политика, ама се сеќавам на Апасиев пред некоја година дека го викаше истото што го тврдам. Ако тој доаѓа од левица, а јас сум десница политички. Се согласив со него за тоа.

Никој не е способен да го направи тоа бидејќи за разлика од демократите и републиканците македонските партии зависат од гласачкото тело кое смета дека работа во државна администрација е најголемо достигнување во животот (што според мене е најголемиот проблем во државата).

Дигитализирањето, прочистувањето и воглавно средувањето на државниот апарат би значело губење избори така да македонска агенција налик на ДОГЕ може само да се сонува.

Случајно Бразил ми го фати окото и го ми беше многу воочливо што со пописот во 2022 година исчезнаа 10 милиони луѓе. Статистиката за 2024 се уште не е целосно готова но тоа што е готово вели дека ќе има помал наталитет.

Прегледај го приврзокот 449624

Пирамидата на Бразил изгледа лошо.

Piramede_Etaria_Brasil_Censo_2022.png

Промена на ТФР во проценти по региони од 2023 до 2024.

GpU4h24WoAAGlCD

Разлика за истиот период во 2023 и 2024.

GpU1KgwWIAAIb5f
Интересно за Бразил, ќе ја прашам жена ми ќе каже што се дешава таму.
Никој не е способен да го направи тоа бидејќи за разлика од демократите и републиканците македонските партии зависат од гласачкото тело кое смета дека работа во државна администрација е најголемо достигнување во животот (што според мене е најголемиот проблем во државата).

Дигитализирањето, прочистувањето и воглавно средувањето на државниот апарат би значело губење избори така да македонска агенција налик на ДОГЕ може само да се сонува.
Ако никој не е способен онда Македонија нема никаква иднина.

Ако никој не е способен онда Македонија нема никаква иднина.

Можеби сум думер али ова го мислам веќе долго време. Дарвин бил во право, тоа е што е.

Можеби сум думер али ова го мислам веќе долго време. Дарвин бил во право, тоа е што е.
Немој да су думер, има надеж. Корупцијата е непријатна и иритантна но не мора да значи дека темелите на една држава се загрозени, само ако е под контрола. Да повоторам АКО Е ПОД КОНТРОЛА. Постојат истражувања дека ситната корупција во Кина е корисна за растот на ГДП и намалувањето на сиромаштијата, на некој начин ги забрзува инвестициите, а понекогаш само така е и можно тие и да се остварат. Уште еден пример од соседството, Србија (па и Бугарија) има ендемска корупција која само се намалува или зголемува зависи кој е на власт, но и она има економски раст, проблем е расподелбата на тој вишок, кајмаког го земаат најмоќните но се дава и долу, барем досега беше така. Да не збориме за Русија, Турција, Арапите, тие живеат со корупција, но државата им е стабилна.
Тоа што го работи ДОГЕ во УСА не е борба против корупција, тоа е мачкање очи. Целта е да се изврши тивка револуција и да се освојат институциите од страна на кругови кои и го донесоа Трамп на власт (погледи под Херетиџ фондација). Најкорупмираниот председател кој наплаќа само да се сретне со тебе, ќе се бори против корупција... како да не!

Треба сите ние да се бориме против корупција во Македонија, да се стави под контрола, тука нема дилеми. Да има поправедна расподелба на ресурсите. Но далеку сме од изјави ќе пропадне државата, нема иднина и сл. Има надеж, треба борба!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom