Политички случувања во САД: Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување

Дали санкциите на администрацијата на Џо Бајден, кон Русија, вродуваат со плод?

• Вкупно гласачи
    48
  • Гласањето е завршено на .
Да да, Трамп го гласаа за да им донесе нови мигранти. Него друга една работа, еве нема тарифи, Бангладеш се договара со Америка и нема тарифи. Што тоа ќе понуди Америка на Бангладеш во поглед на цена што ќе ги натера овие баш од таму да купат наместо незнам од Виетнам или Индија.
Па тоа е проблемот, што не се знае што Трамп ќе бара.

Сите се прават економисти, и само бројки споредуваат и си прават мемина дека Трамп не разбира математика, но ова што се случува е широк спектар што ќе опфаќа политички, воени и финансиски договори и обврски.

Јас врска немам дали се добри или лоши тарифите, ама гледам дека работите ќе се менуваат од корен.

Па тоа е проблемот, што не се знае што Трамп ќе бара.

Сите се прават економисти, и само бројки споредуваат и си прават мемина дека Трамп не разбира математика, но ова што се случува е широк спектар што ќе опфаќа политички, воени и финансиски договори и обврски.

Јас врска немам дали се добри или лоши тарифите, ама гледам дека работите ќе се менуваат од корен.

Фактор за нестабилност е и тука завршува секоја приказна. Ќе треба многу време и генерации да се сменат за да се врати Америка во глобални рамки таму кај што беше. Очигледно е дека како нација се лесно подложни на пропаганда и преку ноќ менуваат мислења за се без никаква причина. Бајден беше катастрофа и корумпираните демократи си имаат своја улога во тоа, ама ова е одење малце подалеку од колку што им е чергата. По наративот што го гледам и од нашиве иселеници таму демек my way or the highway, е филмска сцена без никаков допир со реалност.

За 4 месеци го уништија единствениот левериџ (безбедност) што им даваше улога да диктираат политика и бизнис. Нема Америка толкава невработеност да МОРА да се отвара производство.

Дека некој го купува дипот и тоа стои. А ќе видиме и кварталните резултати на компаниите какви ќе бидат и ако се во црвено до кога ќе биде толериран голферот.
Автоматски споено мислење:

Дебиливе…

1743838766663.jpeg

1743838784536.jpeg

Последно уредено:
Точно, ама на крајот на денот тој продукт пак треба да се натпреварува со продукти што се направени во Америка. Ќе треба или да ја скратат маржата или да го поскапат продуктот. Ако продуктот е поскап од Американската варијанта луѓето нема да го купуваат. Чисто и едноставно.

Тоа што го напишав не беше од некое вебсајтче копирано, персонално искуство е.
Тоа што го збориш е ситуација во која имаш сопствено производство и тоа се прави со царина во сектори каде имаш производство а не со царини према целиот увоз. Ете има чоколади кои со царината ке бидат заштитени, кажи ми каков телефон од домашно производство ке си купиш?

Бангладеш е голема држава, со ефтино производство....ние и слични сме шака јада, што вика Његош... Треба самите да си напраиме калкулации Кое производство ни е Најбитно и да ја Скастриме државната Паразитологија, потребни се производни Преквалификации, не луѓе што дремат на работа на социални мрежи, на лаптоп или мобилен

Точно до некаде, знам AI е омилен buzzword ама не може да се стави во се.

Медицинската лабораторија што ја имавме во Калифорнија беше целосно автоматизирана уште во 2010та. Системот се сипеше секој 2-3 дена па требаше мануелно да работат. Кошмар.
Може да наведиш кои работи? На светско поле Intel не е релевантен? A AMD? Што процесори користите во Швицарска? А оперативни системи? Не користиш Windows? Не користиш iPhone? A iOS? Бази на податоци? За сите останати телефони ај опули се што чипови имаат, па после прогуглај од каде е Qualcomm.

Ајт оди молзи крави во Швицарска, не се мешај во работи што не ги разбираш.
Абе за брзо време ќе ги бараме молзачите на крави.Џабе ни се сите тие јаки технологии ако немаме основни реботи како храната.За брзо време и Македонија ќе нема свое производство на храна.Млеко и млечни производи ќе се луксуз.Затоа шо сите сакаме да сме во чекор со технологијата,а никој не размислува за прехрана.На земјоделците гледаме со потценување,ама многу скапо ќе го платиме тој однос.

Последно уредено:
99%царина на француските колонии, сега се врти нова теза, им фрлиле мерак ко на Грендланд?

После тарифиве има огромен пад на берзите.За 24 часа Безос,Маск и компанија ненаситници изгубиле 45 милјарди долари.Маск сигурно се кае шо влезе во политиката.Тесла доживува огромен пад на продажбата,особено во Европа и Канада.Кинезите ќе издоминираат во целава ситуација.Кинеската BYD отвора голема фабрика за производство на автомобили во Унгарија,додека европскита автомобилска индустрија пропаѓа.Ја пропаднаа европските бирократи со нивните глупи и налудничави прописи.Олку неспособни политичари и во ЕУ и во Америка никогаш немало.Нивната ароганција и алчност ги изолира од реалноста.

Како бе тарифите ќе ги плаќале странските држави? По која логика е тоа? Тарифа плаќа увозник, дај доста со таа глупа слепа послушност према се што ќе каже трампова администрација.

vie ste nauceni na tezgarski biznisi u pickin dim ekonomija pa zatoa taka mislite...

da uvoznicite gi plakaat tarifite ama uvoznici za pogolemi firmi se firmi pridrznici ili kako gi vikate vo mk.... mercedes ne uvezuva john nego mercedes usa so sediste u ger.... isto i dji, isto i so addidas i so nissan.

na kraj pak amerot ke ja plati cenata ako resi da kupi stranski proizvod ama moze i da gi ostavi na raftovite i da kupi domasen... ke vidime

А, маржа од 25% или 30% не е исто на милион и на милион и триста. Не знам колку поедноставно од ова да ти објаснам.

epa sega mesto 25-30% marza ako sakaat da se konkurenti ke probaat so 5%...

ako ne, moze i da skapa/ostari robata sto ja uvezile...

Последно уредено:
vie ste nauceni na tezgarski biznisi u pickin dim ekonomija pa zatoa taka mislite...

da uvoznicite gi plakaat tarifite ama uvoznici za pogolemi firmi se firmi pridrznici ili kako gi vikate vo mk.... mercedes ne uvezuva john nego mercedes usa so sediste u ger.... isto i dji, isto i so addidas i so nissan.

na kraj pak amerot ke ja plati cenata ako resi da kupi stranski proizvod ama moze i da gi ostavi na raftovite i da kupi domasen... ke vidime

epa sega mesto 25-30% marza ako sakaat da se konkurenti ke probaat so 5%...

ako ne, moze i da skapa/ostari robata sto ja uvezile...

Абе немој ти да кажуваш кој на што е научен. Јузе другарти кога ќе нарача од Алиекспрес или Тему кој ќе го праи увозот и ќе ги плати давачките?

Нај америчко нешто ми е тоа што бабушов продава библии на неговиот вебсајт со корица “Goe Bless the USA”.

И се разбира, библиите се печатат во Кина.

Абе немој ти да кажуваш кој на што е научен. Јузе другарти кога ќе нарача од Алиекспрес или Тему кој ќе го праи увозот и ќе ги плати давачките?

sigurno tarifite radi temu bea vovedeni :pos:

Нај америчко нешто ми е тоа што бабушов продава библии на неговиот вебсајт со корица “Goe Bless the USA”.

Ова е уште појако.

3453453453.jpg

Untitled.jpg

Ама Бајден сатаната сектата… тоа е битното.

sigurno tarifite radi temu bea vovedeni :pos:

Ќе си возат амерички канти :LOL:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom