Демографија

• Креатор на темата Креатор на темата Gags
  • Време на започнување Време на започнување
Јас одам тенк да купам не знам за вас
Ете ако го контактираш Палчо може да ти даде контакт од негов член од партија да набавиш ирански дронови.

Сеа глуп се праиш или шо?
Буквално ти беше тој кој сфати се лично и почна да кукаш дека не си бил ти духот од ламбата, а мене ми збориш, толку да се немало перцепција бе.

Вие кукате како жените биле криви, не сакале династии да ви раѓаат.

Самиот себе кажувај си го ова, не мене, си побркал работите.
Ja ne gi krivam zenite, nitu mazite. Ednostavno lugjeto nejkat deca. Kolku e porazviena zemjata, tolku pomalce sakaat deca.
Ne mora da se treskame od zemja so nekakvi iluzii deka do pari bilo ili ne znam sto.

Prob e so ne e samo zapadnoto opstestvo, osven afrika i toa vahabistite, sve e ispod replacment. Za kaj nas konkretno, i Albancite gi ceka slicna sudbin i nema da mozhat demografski da ne prezemat.
Секако дека ги чека иста судбина и им оди надоле наталитетот и мислам дека нема никогаш да не надминат со бројка. Кај нас 30-35+ генерациите ја прават разликата. Последните 20 и нешто години процентуално 50 до 55% од новородените се Македонци. Претходната година мислам дека е 50% или нешто ситно испод 50%. Можеби лошо се изразив, ние нема да сме 50+%, ќе бидеме најбројни ама испод 50%.

Податоци за Белорусија, кои таму веќе со години не се објавуваат јавно.
За само 8 години 2016-2024, бројот на родени е преполовен од 118к на 59к.

1742492398045.png
Извор - https://news.zerkalo.io/life/94223.html

Во 2024 Белорусија имала помалку родени од Србија, а има популација од 9мил, или 2.5мил повеќе од Србија.
Фертилитетот веројатно е некаде 1.0 а можеби и помалку, со што Белорусија станува земја со најнизок фертилитет во цела Европа.

Фертилитет во Русија по региони, 2024
Европскиот дел посебно критичен.
1742493108622.png

Според одредени руски аналитичари, до 2030 година, бројот на етнички Руси во целата Федерација ќе опадне под 100мил,на околу 67% .
Ова евентуално може да се одложи до 2040, поради етничките Руси од источна Украина, сега Русија.
1742493738029.png

Можеби прашањево не е на место или не е време за тоа и ако е така ги повикувам админите да го избришат веднаш.
Дали може некој покомпетентен од мене да каже или претпостави колку овој геноцид што ни се случи во Кочани ќе има влијание врз демографијата во градот или во тој регион?

Можеби прашањево не е на место или не е време за тоа и ако е така ги повикувам админите да го избришат веднаш.
Дали може некој покомпетентен од мене да каже или претпостави колку овој геноцид што ни се случи во Кочани ќе има влијание врз демографијата во градот или во тој регион?
Ne moze da se narekuva genocid, bidejki pozarot ne e namerno predizvikan i ne targetira odredena narodnost, tuku e ubistvo od negriza i opsto zagrozuvanje na okolinata.
Definitivno ke ima posledici, ovaa tragedija zede so sebe cela generacija, a 200 luge se potencijalno invalidi...
Uzas od epski razmeri...

Ne moze da se narekuva genocid, bidejki pozarot ne e namerno predizvikan i ne targetira odredena narodnost, tuku e ubistvo od negriza i opsto zagrozuvanje na okolinata.
Definitivno ke ima posledici, ovaa tragedija zede so sebe cela generacija, a 200 luge se potencijalno invalidi...
Uzas od epski razmeri...
геноцид не го нареков по дефиниција како термин туку како синоним на губење огромен број животи одеднаш.

геноцид не го нареков по дефиниција како термин туку како синоним на губење огромен број животи одеднаш.
Тоа се вика масовно убиство. Геноцид е друго.

знам што е геноцид да не се објаснуваме. терминот го искористив само како прикажување на загуба во голема бројка.

Ќе има, не само поради огромниот број на починати, но и тие што преживеаја, многу од нив имаат потешки повреди.
Некои од нив ќе останат со трајни лузни, со ампутирани раце и нозе, ќе бидат вечен потсетник на таа голема трагедија.
Да не зборуваме и за психолошките лузни и трауми, кои не се видливи со човечко око.

Кочани е мало место, жителите таму секој ден ќе се среќаваат со некој од преживеаните, и да сакаат нема да можат потполно да ја преболат оваа голема несреќа, дел од тагата ќе остане да живее во сите нив, ќе мора да се научат да живеат со тоа.

Од нас е најбитно да им помогне колку што можеме, да се вратат во некоја “нормала“ која за нив за жал никогаш нема да биде потполно иста.
Не смееме да дозволиме да се чувствуваат осамени, изолирани и заборавени од остатокот од државата.

Не смееме да дозволиме Кочани да се претвори во депресивен град кој сите ќе го паметат само по оваа несреќа , мора повторно да оживее, да воскресне како што кажа отецот , после сето ова, но се во свое време.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom