Пожар во Кочани, диско Пулс.

Член од
23 октомври 2012
Мислења
45
Поени од реакции
123
Denes ke glumat beogragjani a daleku se od toj mentalitet.
Ne gi vidov na protest za modularna na primer. Jebali vas dvojni standardi, sds i vmro.
Па со такви партиски мифки као тебе, и во иднина нема да стекнеме таков менталитет. Ај сеа сиктер у штаб, нека те тртат за 27 иљади плата да бидеш потрчко

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.979
Поени од реакции
11.856
Па со такви партиски мифки као тебе, и во иднина нема да стекнеме таков менталитет. Ај сеа сиктер у штаб, нека те тртат за 27 иљади плата да бидеш потрчко
Heheeee chichin
Bodam ko shilo pa odma ripate ko zajchinja. Nit sum vo partija, ne daj boze da sum na 27k, ama vakvi ko tebe krckalcinja mi se omileni za bockanje. Odi ajde glumi beogragjanin i najdi rabota us pat.

Член од
23 октомври 2012
Мислења
45
Поени од реакции
123
Heheeee chichin
Bodam ko shilo pa odma ripate ko zajchinja. Nit sum vo partija, ne daj boze da sum na 27k, ama vakvi ko tebe krckalcinja mi se omileni za bockanje. Odi ajde glumi beogragjanin i najdi rabota us pat.
Да ти ебам мозокот малоумен, луѓе децата си ги плачат ти си праиш да ти е интересно, каква амеба.

И ус пат може не, уз пат ќе барам, неписмен еден.

Член од
13 април 2021
Мислења
3.583
Поени од реакции
11.681
Па и тие родители на малолетни 14-15-16 годишни деца. Како спиеле дома, знаејќи дека нивните деца во 2-3 часот по полноќ не се дома?!

Секаде има пропусти, секаде.

Член од
12 јануари 2015
Мислења
2.498
Поени од реакции
4.737
Па и тие родители на малолетни 14-15-16 годишни деца. Како спиеле дома, знаејќи дека нивните деца во 2-3 часот по полноќ не се дома?!

Каде бе со вакво размислување

Член од
16 октомври 2021
Мислења
758
Поени од реакции
1.714

ova e najglupata pricina da navedes... tebe ako tvoite te cuvale u stakleno dzvono i vrska nemas od zivotot i zivotni iskustva nie na 15 godini iskacavme po diska i normalno nasite ne znaea deka bevme tamu tuku gi lazevme. Kaj ke znae, si misli se najdobro i si tera, moze spiele moze ne spiele moive ama toa e. Pubertet e, tie se godini na iskacanje na prvi konekcii i socijaliziranja. Bog da cuva sea roditelite bile krivi poso decava im se zurkale

Mojso

uneducated knob
Член од
14 септември 2009
Мислења
4.753
Поени од реакции
12.907
Ја вчера ко економист се чудев, кај идат 7,5% од секоја плата секој месец.
Од мене само 57€ зимаат. Земале и овој први. После 2 нед: нема гази, нема завои, нема дијазепами, нема чаршафи. НИШТО.
Кај се?
Вчера ми вика другарка, абе Мачка (името мое) до ова ли ти дое.
Не ми дое, само размислувам. За 50-60 души: Клиника, Градска, Воена, 8Ми немаа НИШТО.
Како да е ванредно стање. Шо ако беа поише?? Војна да се деси еве, ко шо сме на раб? Шо ќе праиме?
За шо плаќаме алоооо

Од државен завод за статистика е следново
- Просечна бруто плата за 2024: 62,000 денари ( или 1007 евра, еве ќе заокружиме на 1000че )
- Вработено, оданочено население 694,506

Статистички, просечно оданочени се 75 евра на секој од тие 694,506 луѓе, или, 52 милиони и 88 илјади евра.

Исто, според истиот завод за статистика вработени во сектор „ Дејности на здравствена и социјална заштита“ што не се под приватен сектор, се 31 173.

Кај овие не успеав да најдам просечна бруто плата, али од некои информации што ги иам, ќе речам 1500 евра во бруто просек (околу 1000 евра во нето) треба да им исплатат на сите овие. Значи во тие 31 173 не се само доктори. Опфатени се медицински сестри, болничари, стражари, секретари, возачи итн.

Како и да е. 31,173 вработени по 1500 евра бруто плата секој месец се скоро 46 милиони и 760 илјади евра.

Ти остануваат, секој месец, по груба математика околу 5 милиони евра месечно, на ниво на држава, да подмириш останати трошоци што вклучуваат, гориво, струја, вода, лекарства, основни прехрамбени намирници итн.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.703
Поени од реакции
24.653
Знаеш што...размислив малку подобро и во право сте. Малку избрзав со коментарот ама добро сфаќам што сакате да кажете.
Треба да бидат одговорни шанкерите на кого служат иако они се најмалку проблем во оваа трагедија и тешко ќе се докаже дека точеле алкохол на малолетници. Крај краева тие можат пијани од надвор да дојдат а и секако тука несреќата е нешто сосема спротивно од пијанство.
Ako idat pijani od nadvor, dolznost e na obezbeduvanjeto da ne gi pusti. Sankerot koga se vnatre. Nastrana toa sto dali voopsto trebalo da ima maloletnici vnatre ili nadvor posle 12 casot. Toa stvarno ne znam, ne sum pravnik, @lazar31 mozi podobro da kazi kakva e zakonskata regulativa. Ali ako ne trebalo, togas da i obezbeduvanjeto snosi odgovornost kako i roditelite na decata ( znam glupo zvuci vo dadenata situacija no jbg, sakame pravna drzava, za to e rovoltot ako ne pak, nepocituvanje na zakonska regulativa, zaobikoluvanje, zataskuvanje na momentalnite vazecki zakonski propisi).
Okolu alkoholot, drugo reagira pijan, drugo reagira trezen. Za drogiran i da ne zborame. Spori refleksi, losa procenka i rezoniranje itn itn, me sfati. Pijan covek ne moze vratata da ja pogodi pri normalni uslovi, ne pak vakvi. Dodusa ako si kazime realno pijan e pijan, drogiran e drogiran, maloleten ili ne, ne deka vozrasnite sme imuni na pijanstvo pa na nas poinaku deluva. Ima glupi i bezvezni zakoni koi se doneseni ili potocno kopirani od bog znae kade i voopsto ne se adekvatni za ova podnebje i mentalitet ( i zatoa i ne funkcioniraat ili nikoj ne se zamara posebno okolu toa i istite treba da se prilagodat ) no vo slucajot se takvi kakvi sto se i koj gi prekrsil treba da odgovara za toa kolku i da se glupi i bezveze. Ako se odi so selektivna pravda, da ke kurtuli sankerot, obezbeduvanjeto, no ke kurtuli i inspektorot, cinovnikot, za tie pogore na skaliloto i da ne zborame.

Член од
13 април 2021
Мислења
3.583
Поени од реакции
11.681
Какво размислување?

Размислувам конструктивно, гневна сум и бесна што млади деца постојано гинат заради грешки на возрасни луѓе. Не е во ред што дискотеката работела без лиценца, не е во ред што немало уште еден излез, не е во ред што луѓето од обезбедување пуштале малолетници во дискотеката, не е во ред што немало доволно пп апарати, ниту пак обука за гаснење на пожари од страна на вработените лица, немало ниту аларм за опасност, не е во ред што се дозволила употреба на пиротехнички средства, не е во ред што се дозволил влез на 500 души, на место на кое што дали има капацитет за едвај 200 души, не е во ред што малолетни деца биле таму, ништо не е во ред!!! Има многу пропусти. И мора да се размислува за се, за да не се случуваат вакви работи во иднина.

Искрено и најдлабоко сочувство до сите, а ангелите нека почиваат во мир.

Член од
15 февруари 2019
Мислења
1.105
Поени од реакции
4.192
Знајте дека дпне е #1 гробар на Македонецот, сдш им се лева рака и помагачи

Кога Македонците ќе го сфатат ова Македонија ќе тргне напред

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.703
Поени од реакции
24.653
Oti kakvo razmisluvanje.
Kakva e zakonskata regulativa okoklu toa, zapoznaen si ?
Ako e dozvoleno, togas na roditelite e ostaveno kako ke si gi vospituvaat decata.
Ama ako ne e, sto pravime togas ?
Автоматски споено мислење:

ova e najglupata pricina da navedes... tebe ako tvoite te cuvale u stakleno dzvono i vrska nemas od zivotot i zivotni iskustva nie na 15 godini iskacavme po diska i normalno nasite ne znaea deka bevme tamu tuku gi lazevme. Kaj ke znae, si misli se najdobro i si tera, moze spiele moze ne spiele moive ama toa e. Pubertet e, tie se godini na iskacanje na prvi konekcii i socijaliziranja. Bog da cuva sea roditelite bile krivi poso decava im se zurkale
Isto i tebe ke te prasam ?
Dali ako e zabraneto za maloletnici posle 12 ili kolku i da e, koj ja snosi odgovornosta posto si ti maloleten. Koj treba da odgovara za tebe ?

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.335
Поени од реакции
15.609
Прегледај го приврзокот 446416

Одбила да и помогне полицајката и си гледала како горат!!!
Подоле во коментарите има видео од надвор, како еден полицаец си стои (со раце у џеб што се вика) и само еден тип со плава маица ги вади надвор луѓето и им укажува на сериозноста. Типот има сигурно доста животи спасено со само тоа што пробуваше да ги извади надвор луѓето побрзо.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.703
Поени од реакции
24.653
Подоле во коментарите има видео од надвор, како еден полицаец си стои (со раце у џеб што се вика) и само еден тип со плава маица ги вади надвор луѓето и им укажува на сериозноста. Типот има сигурно доста животи спасено со само тоа што пробуваше да ги извади надвор луѓето побрзо.
Zakonski e uredeno neukazuvanje na pomos, i da kaznivo e kolku sto znam. Zatoa i koga polagame za vozacka imame obuka za prva pomos.

Syn

https://www.youtube.com/watch?v=zBkuNpgACH0
Член од
23 декември 2007
Мислења
30.443
Поени од реакции
47.699
Прегледај го приврзокот 446416

Одбила да и помогне полицајката и си гледала како горат!!!
Poglednete go videoto staveno vo komentari, ovde veke jasno e deka vnatre se slucuva ili ke se sluci haos.
Mnogu sporo izlagaat ovie sto veke uspeale, so odenje, mozebi se vo shok ne znam ama mislam deka ne se svesni sto se slucuva bas, od strana sedat luge eden si pusi iqos, i samo gleda, kako i ostanatite.

Ovde obezbeduvanje treba da ima veke vtemelen protokol kako da reagira, tocno e deka obezbeduvanjeto spasuvalo zivoti i sekoja cest za toa, toa e i covecka reakcija veruvam poveketo od nas toa ako bi go rabotele, bi reagirale isto, ama isto taka i trebale da znaat kako da postapat vo vakva situacija, ne veruvam deka imalo plan tuku rabotite se odvivale random.

Ne deka direktno gi krivam niv za toa, jas ne veruvam bilo koe obezbeduvanje na vakvi nastani znae bilo sto od toa, toa mi e vsusnost i muabetot, ama go gledam videovo i 1 ton nervoza imam zasto ako se postapelo spored nekoi protokoli, i se ubrzal procesot na izleguvanje, mnogu zivoti ke bea spaseni, nastanot sekako ke imase tragicen kraj, ama ne vakov, totalno brutalen.

Kajgana Shop

На врв Bottom