Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .
Член од
23 мај 2019
Мислења
4.703
Поени од реакции
5.405
Vo Grcija tie sto gi gledame na panaguri i slicno, ogromen del se smetaat kako nekakvi dopi, nashinci, slavofoni, grko-makedonci...duri i site da se cuvstvuvaat kako makedonci kako ovdesnive, stanuva zbor za nekolku desetina iljadi, pak se so tesko grcizirani, od iminja i preziminja do vidik na svetot.

Za Bugarija ke treba prvo da postoi makedonska politicka partija tamu, oni ne davaat obicna kulturna organizacija da se registrira, a ne pa politicka.
Posle treba site tie makedonci so bugarski pasosi da se organiziraat, od koi poveketo se vo stranstvo i da glasaat.
Nie nemozeme da se organizirame da gi zacuvame Kicevo i Struga od DUI, za glasanje vo Bugarija ke se organizirame.

Kako sto rece eden aktivist na Vinozito vo Grcija, loso e sto nie i grcite sme ista vera (aludirajki deka toa ja pravi asimilacijata mnogu lesna).
Nie tuka vo Makedonija sprema srbite i vlasite nikogas ne sme vodele nikakva asimilaciona politika, duri im davame sredstva i podpomagame da si gi zacuvaat malcinstvata, pa pak se pretopija vo makedonci. Pretstavete sega sto se ima sluceno so makedoncite vo Grcija i Bugarija, kade ima celenasocena i konstantna politika na asimilacija.
Од каде извлекуваш вакви заклучоци, колку пати си бил меѓу Македонците во Беломорска Македонија, колку од нив знаеш од каде ти е бројката ? ? ?

Ако некој целиот свој живот го посветил на Македонците тоа е овој човек Никодим Царкњас !
Ако некој знае колку Македонци има во Беломорска Македонија тоа е Никодим Царкњас !
Во еден од неговите настапи на прашање колку Македонци ДЕНЕС живеат во Беломорска Македонија неговите зборови се над ЕДЕН МИЛИОН Македонци !

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.337
Поени од реакции
5.626
Nie tuka vo Makedonija sprema srbite i vlasite nikogas ne sme vodele nikakva asimilaciona politika, duri im davame sredstva i podpomagame da si gi zacuvaat malcinstvata, pa pak se pretopija vo makedonci.
На кој начин Србите и Власите се „претопија„ во Македонци?

За мене прашувам, оти од она кое го гледам (кај домашниве Срби и Власи), не ќе си во право...

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.675
Поени од реакции
22.526
Konceptot na nacija i pripadnost e kompliciran. Moze da si Vlav vo Makedonija (i svesen za toa) ama celosno da si vklopen vo Makedonskata nacija. Ne moze da go setis, osven mozebi imeto, ama vera, jazik itn. isti kako dominantniot narod.

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
17.114
Поени од реакции
51.961
Од каде извлекуваш вакви заклучоци, колку пати си бил меѓу Македонците во Беломорска Македонија, колку од нив знаеш од каде ти е бројката ? ? ?

Ако некој целиот свој живот го посветил на Македонците тоа е овој човек Никодим Царкњас !
Ако некој знае колку Македонци има во Беломорска Македонија тоа е Никодим Царкњас !
Во еден од неговите настапи на прашање колку Македонци ДЕНЕС живеат во Беломорска Македонија неговите зборови се над ЕДЕН МИЛИОН Македонци !
Поимањето на тоа што е Македонец не е исто тука и таму Јас имам разговарано со наши, млади луѓе од Лерин и можев да заклучам дека единствено нзс ни е јазикот.
На кој начин Србите и Власите се „претопија„ во Македонци?

За мене прашувам, оти од она кое го гледам (кај домашниве Срби и Власи), не ќе си во право...
Недостатокот на свежа крв прави мешањето со мнозинските народи да е неминовно и на тој начин се губи разводнува супстратот и тоа тоа што се. Бошњаците се веќе во криза зашто они скоро сите комбинации ги исцрпуваат полека. Нашите што се во Србија се одамна сведени на фолклор од истите причини. Младите генерации власите тука, скоро и да не си го зборуваат јазикот.

placeb

place_b
Член од
21 јуни 2016
Мислења
3.445
Поени од реакции
3.296
Поздрав до сите
се што сум про ЛЕВИЦА или анти ЛЕВИЦА ставови понекогаш земете како неутрален и про македонско настроен со став.
Чисто политичко коментирање од моја страна ќе има.
Тука се само дрпмне следбеници :D.
лидерО т.е. зајо како ја напушти политичката сцена, цедеес северна уште се во кома.
Пишувај си како си мислиш.

Член од
6 ноември 2024
Мислења
771
Поени од реакции
1.391
Не е точно,бројката е пренапумпана.
Точна реална бројка со сите сметајки ги и измешани етнички Македонци кои се вклучено и делумично етничко македонско потекло според проценка се движи околу 200,000 до 300,000 Македонци во Северна Грција или Егејска Беломорска Македонија.
Бројката може и да порасне ако ги додадеме и Јужна Грција копнена и можда некои 10,000 плус од островите.
Моја груба проценка е дека сме некаде 350,000-400,000 во Грција.
За време на Балканските Војни и Граганската Војна во Грција доста има голема преселба на Македонци кон Р Македонија и Бугарија и Турција и со бегање во дијаспората наша.
Бугарија има најмногу Македонци акумулирано,се смета бројка над најмалку милион етнички Македонци по потекло во Бугарија.
Ако се направи асална бројка од Грција и Бугарија би требало да добиеме околу нови +2 милиони етнички Македонци во новите пописи за дијаспора.За жал системите и пропагандата во тие земји е многу јака.
Здраво Флеш :)

Член од
15 февруари 2019
Мислења
1.111
Поени од реакции
4.229
Точна реална бројка со сите сметајки ги и измешани етнички Македонци кои се вклучено и делумично етничко македонско потекло според проценка се движи околу 200,000 до 300,000 Македонци во Северна Грција или Егејска Беломорска Македонија.
Бројката може и да порасне ако ги додадеме и Јужна Грција копнена и можда некои 10,000 плус од островите.
За време на Балканските Војни и Граганската Војна во Грција доста има голема преселба на Македонци кон Р Македонија и Бугарија и Турција и со бегање во дијаспората наша.
Бугарија има најмногу Македонци акумулирано,се смета бројка над најмалку милион етнички Македонци по потекло во Бугарија.
Ако се направи асална бројка од Грција и Бугарија би требало да добиеме околу нови +2 милиони етнички Македонци во новите пописи за дијаспора.За жал системите и пропагандата во тие земји е многу јака.
Буквално 90% од т.н. грци во Егејот се мигранти од Турција и блиски исток, т.е. се што било или се нарекувало Христијанско во твој крај било претварано во т.н. "грчко население" и носено во имотите на претходно протераните Македонци. Затоа повеќе од половината грци таму личат на егал Арапи

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.586
Поени од реакции
9.549
Поимањето на тоа што е Македонец не е исто тука и таму Јас имам разговарано со наши, млади луѓе од Лерин и можев да заклучам дека единствено нзс ни е јазикот.
Не мора ништо да значи, не секој ги гледа работите на исти начин, све е каша попара. Јас исто имав една интересна средба со млади грци во АУС. Без разлика на сите недоразбирања и повремени инциденти меѓу нас Македонците и грците сепак генерациите кој што растеле едни покрај други секогаш имаат/ле добри односи, и тоа не е нешто од вчера туку децении наназад, сепак тие генерации живееле едни покрај други, растеле заедно, и се сметаат поблиски меѓу себе ( има и голем број на бракови) него со некој други племиња кој што егзистираат во АУС.
Да се вратам каде што ми беше поентата, еднаш се најдов во голем круг млади грци преку работа, онака муабетиме подолго време и едно време без да знаат кој сум, ме прашуваат кој сум, што сум, им викам Македонец, онака да речам за секунда се најдоа затечени, после кратка пауза свесни дека има некој проблем меѓу нас и нив, без да го искоментираат тоа, една млада девојка ми вика "А бе, ние сме исти народ, само јазикот ни различен".

Член од
30 август 2024
Мислења
275
Поени од реакции
1.214
Tokmu toa go ochekuvav kako odgovor. I toa e toa shto pishuvav pogore a chlenot ne me razbra.
Mojot PayPal mozhi da vadi i stava pari na mojata transakciska smetka i NE E povrzan nitu so kreditna nitu so debitna smetka!
I toa e taa razlika koja ne e zakonski regulirana vo Mkd i che potrae ushte zatoa shto toa ne im odgovara na Bankite i nekoi poedinci koi ja drzhat vlasta vo Mkd.
A i za da go koristite PayPal bez dodatni troshoci obavezno vi e potrebna devizna transakciska smetja. Inaku PayPal che ve deri so provizii za menuvanje valuta.
Paypal во Македонија можеш да креираш и функционира само еднонасочно (само да плаќаш).

Paypal од држава која е прифатена (еве во мојов случај Србија), при регистрација ти бара да верифицираш 5 чекори за да немаш проверка од 60 дена на секоја трансакција:

-Емаил
-Телефон
-Дебитна картичка
-Трансакциска сметка
-Минимин трансфери направени од 200 еур

Можеш да ја тргнеш картичката од профилот (од Пејпел) ама не гледам зошто. А секој верифициран профил, може да прави меѓусебна трансакција помеѓу себе без потреба од банка/картичка.

Пејпел во Македонија ќе влезе кога сите заедно ќе покажат интерес. А тоа нема да се случи бидејќи живееме во монопол контролиран од милијардите на банките. Единствено ако влада/собрание наложи да се соберат напори за нивна покана тука, а и самиот Пејпел да покаже интерес.

Член од
22 јули 2011
Мислења
1.119
Поени од реакции
1.272

Да бе, ќе излезе и во Австралија и во Канада и во САД по неколку милиони со МК потекло.

И Србите така се фалеа со бројки на луѓе со Српско потекло во тие три споменати прекуокеански земји, ама кога е пописот во тие држави едвај 200-300. 000 Срби од кои добар дел не знаат ниту Српски јазик.
Така да, слично е и со Македонците.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.437
Поени од реакции
38.527
Бугарите уште еднаш си го покажуваат лицето:
Бугарија се повлече од изградбата на Коридорот 8

ова не дека нешто ќе помогне, ама сепак:
Николоски: Испративме писма до ЕУ и до двете банки по информацијата дека нема да има пруга што ги поврзува Софија и Скопје

После пак со млатење празна слама дека тие ни биле пријатели, дека се залагале за ние да влеземе во ЕУ, дека ние не сме спроведувале реформи, дека тие не ни се мешале во внатрешните работи со тоа што бараат да ги ставиме Бугарите во Устав, ама ние сме се мешале во нивните внатрешни работи кога сме барале спроведување на одлуките на Стразбур...

Море крв да серат, племе фашизоидно!

Член од
3 ноември 2009
Мислења
7.050
Поени од реакции
42.100
Бугарите уште еднаш си го покажуваат лицето:
Бугарија се повлече од изградбата на Коридорот 8

ова не дека нешто ќе помогне, ама сепак:
Николоски: Испративме писма до ЕУ и до двете банки по информацијата дека нема да има пруга што ги поврзува Софија и Скопје

После пак со млатење празна слама дека тие ни биле пријатели, дека се залагале за ние да влеземе во ЕУ, дека ние не сме спроведувале реформи, дека тие не ни се мешале во внатрешните работи со тоа што бараат да ги ставиме Бугарите во Устав, ама ние сме се мешале во нивните внатрешни работи кога сме барале спроведување на одлуките на Стразбур...

Море крв да серат, племе фашизоидно!
IMG_0478.jpeg

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.703
Поени од реакции
5.405
Konceptot na nacija i pripadnost e kompliciran.
Па вака како што си напишал е ептен комплициран. (извини ама јас ништо не разбрав)

Зошто генерализираш, си разговарал со неколку Македонци и од тоа правиш правило и закон, не оди така.
Најнормално е ЈАЗИКОТ Македонски да е сврзивното ткиво меѓу Македонците, а што очекувате вие, јазикот не прави Македонски Народ?

Браво, сега дај свои и извор каде би можеле да провериме колку се истите издржани.

Веројатно ти си некој проценител, глеам убаво ти одат проценките.

Браво ова и еден Грк-Андарт не би рекол подобро.
НАСИЛНОТО ПРОТЕРУВАЊЕ на Македонците стана преселба :yid::yid::yid:

Буквално 90% од т.н. грци во Егејот се мигранти од Турција и блиски исток, т.е. се што било или се нарекувало Христијанско во твој крај било претварано во т.н. "грчко население" и носено во имотите на претходно протераните Македонци. Затоа повеќе од половината грци таму личат на егал Арапи
Сакам кажам не знам речам.
Сакаш да зборуваш за МААЏИРИ, доселеници од Мала Азија населени на Македонски имоти.
Истите по '70-тите наголемо се селат од македонските простори, барем така ми говорат Македонци и Грци а видејќи сум на само некој км имам поприлично точни информации.
Грци кои според физиономија наликуваат на Арапи (Либанско потекло) се од Олимп надолу, Мааџирите не се со таква физиономија, ама како што реков сакам кажам не знам речам.

Македонец е сведено само на културолошко ниво
А што според тебе е Македонец генетски код?
Се повикаш на еугеника за да некој прогласиш за Македонец или што е работата?

Во тие земји значењето за Македонец е сведено само на културолошко ниво (панаѓури и танцови сведени на 2-3 годишно) и локално думање во селото.
Они Македонец разбираат само на култулорошко ниво а ниво на етникум и национална свест сеуште НЕ.
Они уште не разликуваат етникум или националност.
За нив Македонец е само култура.
Јазикот и културата и КОЛЕКТИВНАТА МЕМОРИЈА е онаа што Македонците ги прави Македонци, толку ли е тешко ова да се разбере :)

Да се вратам каде што ми беше поентата, еднаш се најдов во голем круг млади грци преку работа, онака муабетиме подолго време и едно време без да знаат кој сум, ме прашуваат кој сум, што сум, им викам Македонец, онака да речам за секунда се најдоа затечени, после кратка пауза свесни дека има некој проблем меѓу нас и нив, без да го искоментираат тоа, една млада девојка ми вика "А бе, ние сме исти народ, само јазикот ни различен".
Убаво ни објасни што имаат да речат Грците ај сега обиди се да најдеш Македонци од Беломорска Македонија па пренеси ни што тие имаат да речат.
Ако имаш време и сакаш повеќе информации темелени на СВЕДОШТВА од голем број Македонци имаш многу на нет, а еден од Македонците кои има кристално чист и јасен став за Македонците е Никодим Царкњас, има повеќе видеа па и трибини каде говори за Македонците и нивната положба под грчка окупација.

Ти мешаш друже народ кој е признает како Србите и кои се етаблирани како народ спроти народ како Македонците кои се нови на светската сцена и сеуште не е признает целосно и спорен
Ова исто го тврдат и Бугарите и Грците, дека Македонците се нови, вчера се појавиле од нигде никаде.
Да ми е да знам со што ве хранат па имате вакви недоносени ставови.
Најди го Манифестот од 1881 на ПРВАТА привремена Македонска Влада, прочитај го спореди со денешницата и кажи ми дали има и кои се разликите во однос на Македонците и нивната положба и велепредавствата. (ако не го најдеш на нет го има на форумов а ако и тука не го најдеш го имам на компот некаде па повторно ќе го поставиме)

Член од
19 февруари 2023
Мислења
3.420
Поени од реакции
6.831
Добро прашај ги тогаш оти јас не знам ти си знаел,
Павле Васкопулос,George Doulos,Tolis Tsopsis,Stilianos Samartzis,Steven Nitsopulos,Sipitamos Dimitris,Kostas Ampelies

ги има на фејсбук
Еве ти дадов лица за контакт кои се официјални лица на Виножито,Центар за Македонски јазик итн и ме интересира оти јас сум во контакт со нив
Комплицирана е таму ситуацијата, таму Македонците не се ни занимаваат со Виножито, уделот во политичкиот живот на Грција е минорен, грчката држава одамна е протекторат на западот, уште од присоединување на беломорскиот дел таму работат грчките служби, секој што дигнал глас одамна е пратен на магаре преку граница, ние како држава ништо не можеме по тоа прашање, освен кога ќе згусти на балканот или албанците кај нас почнат да прават цигански работи дури тогаш ќе видиме дали ќе има реакции во егејот, пиринот(пасоши) преспа, гора или македонците во србија кои се многу, кои наместо да се населуваат околу манастирот прохор пчински и југот на србија тие тераат белградски чалам.
Исто и нашите иселеници во Грција, наместо стан во Лерин, Костур тие Халкидики, си мислиш некој од нив политичари па имаат малку мозок, но изгледа битен е само морскиот воздух.

Kajgana Shop

На врв Bottom