Исхрана - првиот клучен фактор за постигнувањето на атлетско тело

  • Креатор на темата Креатор на темата Myers
  • Време на започнување Време на започнување
За ефтино имаш бразилски смрзнат.

А цените на стекот и не се толку скапи,имаш кило несаламурен за 420.

Дури и пола кило на ден да јадеш тоа ти се околку 100 евра месечно, поскапо од леб и макарони али не е и луксуз некој.
Стварта е што кога одеше господ по земја 2018-2019 несаламурен стек беше 220денари кило.
Го дуплираа. Свинското нема толкав скок.
 
Стварта е што кога одеше господ по земја 2018-2019 несаламурен стек беше 220денари кило.
Го дуплираа. Свинското нема толкав скок.
Ево јас за леќава што ја јадам 23-5 денари беше сега 50-80.
Бананиве 85 се а беа 65.
Замезнато овошје во кам по 45денари сега 100-120.
Ова некаде 2017-2020.
За месото незнам поточно цени.
Има многу работи што се поскапени.
 
Ево јас за леќава што ја јадам 23-5 денари беше сега 50-80.
Бананиве 85 се а беа 65.
Замезнато овошје во кам по 45денари сега 100-120.
Ова некаде 2017-2020.
За месото незнам поточно цени.
Има многу работи што се поскапени.
Да ама кило стек од како знам за себе бил поевтин од свинска удина. И во маркет, месара а и во кафана. Сега е исто а некогаш и поскап од кило бут.
 
Последно уредено:
саламурен е најбоље, не го јадам често но кога земам таков јадам. Не знам што марифети прават али се топи во уста. Другиов е све конци, сув барут.
 
саламурен е најбоље, не го јадам често но кога земам таков јадам. Не знам што марифети прават али се топи во уста. Другиов е све конци, сув барут.
Уфффф, од дно во дно тонеш. Саламурен стек е здрав еквивалентно на пилешка паштета.
 
Уфффф, од дно во дно тонеш. Саламурен стек е здрав еквивалентно на пилешка паштета.

па што? саламурениот стек содржи сол и вода. Тоа се вбризгува и солта ги растура влакната. Тоа не го прави стекот помалце хранлив.
 
саламурен е најбоље, не го јадам често но кога земам таков јадам. Не знам што марифети прават али се топи во уста. Другиов е све конци, сув барут.
Друже научи да готвиш :)
 
па што? саламурениот стек содржи сол и вода. Тоа се вбризгува и солта ги растура влакната. Тоа не го прави стекот помалце хранлив.

Знаеш зошто содржи тоа, пошто стоел многу долго, се усмрдел, па го стваат во саламура. Како го јадеш тоа секоја чест.
 
  • Ми се допаѓа
Reactions: Mud
Знаеш зошто содржи тоа, пошто стоел многу долго, се усмрдел, па го стваат во саламура. Како го јадеш тоа секоја чест.

Не е никакво усмрдување пошто еден тон сол има у него. Тоа е процес на маринирање. Било кое месо кое е тврдо и сакаш да го омекнеш мораш да го маринираш прво.
 
па што? саламурениот стек содржи сол и вода. Тоа се вбризгува и солта ги растура влакната. Тоа не го прави стекот помалце хранлив.
Ако не се продаде свежиот стек, за да се продолжи рокот на траење го посолуваат и така се добива саламурен стек.
 
Ако не се продаде свежиот стек, за да се продолжи рокот на траење го посолуваат и така се добива саламурен стек.

многу месари само саламурен продаваат. Кај што земам до скоро и да немаше обичен стек. Иначе до квалитетот зависи од месарата. Овој е океј тек тук да јадеш, но секој ден како билдериве по 3 кила што јадат не би препорачал пошто има многу сол.
 
многу месари само саламурен продаваат. Кај што земам до скоро и да немаше обичен стек. Иначе до квалитетот зависи од месарата. Овој е океј тек тук да јадеш, но секој ден како билдериве по 3 кила што јадат не би препорачал пошто има многу сол.
Ако свеж стек е 380-420 денари а саламурен е стално поевтин 350-390 а е истото месо само со додадена голема количнина на сол нели нема логика од економски аспект, неможе истото месо без сол да биде поскапо од истото месо со сол(нели солта додава на цената не многу но додава) и изгора на све одзема и повеќе време нели треба да го посоли.
Како би го објаснал ова?
 
Ако свеж стек е 380-420 денари а саламурен е стално поевтин 350-390 а е истото месо само со додадена голема количнина на сол нели нема логика од економски аспект, неможе истото месо без сол да биде поскапо од истото месо со сол(нели солта додава на цената не многу но додава) и изгора на све одзема и повеќе време нели треба да го посоли.
Како би го објаснал ова?

па не е само сол, има и многу вода у саламурата. Тоа ваљда го инјектираат у месото. Саламурениот така добива на маса, испаѓа потежок и затоа го даваат поефтино.
 
па не е само сол, има и многу вода у саламурата. Тоа ваљда го инјектираат у месото. Саламурениот така добива на маса, испаѓа потежок и затоа го даваат поефтино.

Вбризгнувањето на вода и сол во пилешкото месо главно се прави за да се подобри неговата текстура, вкус и содржина на влага, додека истовремено се зголемува неговата тежина од економски цели.
Овој процес е примарно за да го спаси производот и да го продолжи неговиот рок, и најчесро ова се прави кога свежиот стек е при крај со,рок.
Секако плаќаш за вода сол од кои немаш никаков бенефит.
На 100г можеби има 75-85г месо другото инјектирана вода и сол.
 
Последно уредено:
Вбризгнувањето на вода и сол во пилешкото месо главно се прави за да се подобри неговата текстура, вкус и содржина на влага, додека истовремено се зголемува неговата тежина од економски цели.
Овој процес е примарно за да го спаси производот и да го продолжи неговиот рок, 8 најчесро ова се праци кога свежиот стек е при крај со,рок.
Секако плаќаш за вода сол од кои немаш никаков бенефит.
На 100г можеби има 75-85г месо другото инјектирана вода и сол.

Така е, но вкусот е неверојатен. Кој има ерфраер му препорачувам. Се топи во уста.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom