Правна помош и совети

Член од
14 април 2012
Мислења
33.181
Поени од реакции
68.700
Здраво,

Скорото пријавував данок на системот на УЈП (е-ппд) и погрешка, како Држава во која е резидент исплатувачот ставив Македонија, а не Естонија (поради тоа што фирмата од каде што ми се испратени парите е во Естонија), и така за 9 трансакции кои што ги имав за месеци уназад. 4 од тиа дури и платив.

Прават ли проблем од УЈП за вакво нешто и дали треба да одам до УЈП и да се замарам да објаснуам, или да терам па ако приметат ќе ме контактират и тогаш ќе се разбираме? Пошто технички јас ги пријавувам трансакциите, ќе ги платам, само што имам грешки при пријавувањето.
A бе Ванче, те стресира Реал, па грешиш. Aко ти стои во Статус-Прифатена, а во Вид - Платена, терај си работа. Нив ги интересира дали ја имаш платено рекапитулацијата, а не баш од која држава доаѓа. Која ја поднесуваш, некој таму рачно ја прегледува и одобрува пред да ти стигне за плаќање.

Новите пријави си ги од Естонија, и свиркај си.

Член од
14 април 2019
Мислења
7
Поени од реакции
3
Здраво, дечки потребна ми е помош.

Пред 5 години позајмив околу 40к евра на брат ми со договор кај адвокат не заверен кај нотар дека доколку не ми ги врати станот ќе биде моја сопственост.

Поминаа години ништо од парите незнам намерно или ненамерно имаше тој тешки ситуации во животот.

Пред некој месец тој станот го префрлил на име на детето со право да живее во него претпоставувам додека е жив.

Дали можам нешто да сторам да го тужам или веќе е доцна, искрено не би им го земал станот не ми е до него, но ме револтира постапката без да ми каже збор.

ПС: Да дојдам, јас повеќе не живеам во Македонија и се имам откажано од државјанството.

Последно уредено:
Член од
28 февруари 2025
Мислења
58
Поени од реакции
62
Пред 5 години позајмив околу 40к евра на брат ми со договор кај адвокат не заверен кај нотар дека доколку не ми ги врати станот ќе биде моја сопственост.
До 10 000 мислам дека не е обавезен Адвокатски договор, само на нотар, со нотарски акт може да помине! А нотар МОРА, дури и вие да го составите договорот, обавезна е солемизација од нотар, каде ќе се бара потврда за платени даноци.

Ако е вредноста на имотот под 10 000 евра, може да помине и без адвокатски печат договорот.
Но вас ви е договорот над 40,000 евра и не ми е јасно како не ви е заверен?

Член од
14 април 2019
Мислења
7
Поени од реакции
3
До 10 000 мислам дека не е обавезен Адвокатски договор, само на нотар, со нотарски акт може да помине! А нотар МОРА, дури и вие да го составите договорот, обавезна е солемизација од нотар, каде ќе се бара потврда за платени даноци.

Ако е вредноста на имотот под 10 000 евра, може да помине и без адвокатски печат договорот.
Но вас ви е договорот над 40,000 евра и не ми е јасно како не ви е заверен?
Ги пуштав на неколку наврати по 5к па 10к па 11 к итн..
А јас не сум во Македонија и договорот ми беше пратен по пошта и не сме биле кај нотар бидејќи не сум влегол во Македонија со години

Член од
28 февруари 2025
Мислења
58
Поени од реакции
62
А јас не сум во Македонија и договорот ми беше пратен по пошта и не сме биле кај нотар бидејќи не сум влегол во Македонија со години
ќе ти пишам приватно,да разгледам подетално за што имаш проблем,моментално имам состанок со клиенти и ќе ти пишам ПП.Не е проблем?

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.648
Поени од реакции
31.876
ќе ти пишам приватно,да разгледам подетално за што имаш проблем,моментално имам состанок со клиенти и ќе ти пишам ПП.Не е проблем?
Интерен му е договорот само меѓу нив, пишал не е заверен на нотар. Најдобро ќе било договор за заем нотарски заверен со извршна клаузула за станот. Вака кој знае што се има во договорот, плус истиот незаверен на нотар може да му прави и тоа како проблем.

Член од
28 февруари 2025
Мислења
58
Поени од реакции
62
Интерен му е договорот само меѓу нив, пишал не е заверен на нотар.

Избегавале плус провизии да плаќаат што е класика македонска работа како при кола или стан купување со подарување финтата.

Член од
14 април 2019
Мислења
7
Поени од реакции
3

Избегавале плус провизии да плаќаат што е класика македонска работа како при кола или стан купување со подарување финтата.
Незнам за какви даноци зборувате, како му беа потребни пари така ги пуштав низ годините наназад. Незнам дали е тој плаќал нешто за сите пари или не.
Инаку пред овие 40к вкупно имам испратено наеднаш и 27к исто незнам дали е платено нешто за нив.

Воедно станот вреди сигурно околу 70к моментално. Иако пак ќе потенцирам не ми е до парите и станот имам доволно, ме изреволтира одлуката да се префрли без да ми се каже.

Имено кај мене во Цирих, имот кој е на малолетно лице не можеш да го одземеш иако е имало договор за позајмица, затоа прашав во Македонија како е.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.777
Поени од реакции
8.584
Незнам за какви даноци зборувате, како му беа потребни пари така ги пуштав низ годините наназад. Незнам дали е тој плаќал нешто за сите пари или не.
Инаку пред овие 40к вкупно имам испратено наеднаш и 27к исто незнам дали е платено нешто за нив.

Воедно станот вреди сигурно околу 70к моментално. Иако пак ќе потенцирам не ми е до парите и станот имам доволно, ме изреволтира одлуката да се префрли без да ми се каже.

Имено кај мене во Цирих, имот кој е на малолетно лице не можеш да го одземеш иако е имало договор за позајмица, затоа прашав во Македонија како е.
Problemot e shto najverojatno ce se odrodite!
Te svajcham si pomagal na svoj ama pola krivica e tvoja!
Trebalo posle 2-3 pozajmuvanje da razmislish shto kako.
Da! Go zalozhil stanot ama trebalo da pomislish kaj tera brat ti i shto che pravi bez stan!

Ama sega toa e toa. Toj nema pari a ti che ostanish i bez stan.

Najdobro sednete na masa i razberete se!
Se drugo e sranje vo boja!

Последно уредено:
Член од
14 април 2019
Мислења
7
Поени од реакции
3
Problemot e shto najverojatno ce se odrodite!
Te svajcham si pomagal na svoj ama pola krivica e tvoja!
Trebalo posle 2-3 pozajmuvanje da razmislish shto kako.
Da! Go zalozhil stanot ama trebalo da pomislish kaj tera brat ti i shto che pravi bez stan!

Ama sega toa e toa. Toj nema pari a ti che ostanish i bez stan.

Najdobro sednete na masa i razberete se!
Se drugo e sranje vo boja!
Благодарам за одговорот, нема потреба од срања и корумпирани судови и адвокати.

Нека живеат! Сепак ми се внуци и блиска рода.

Поздрав до сите.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.777
Поени од реакции
8.584
Благодарам за одговорот, нема потреба од срања и корумпирани судови и адвокати.

Нека живеат! Сепак ми се внуци и блиска рода.

Поздрав до сите.
Pameten izbor! Krvta ne se praj voda! Sedni so brat ti na rakiche i popraete muabet! VO najlosh sluchaj porazgovaraj te na Viber ili Whats App!
Posle toj muabet sigurno che bidish povesel i posrejchen!

Член од
12 март 2009
Мислења
21.066
Поени од реакции
17.295
Излезе во медиуми, некој на туѓ приватен плац изградил на диво викендица и после ја легализирал со лажна изјава.
МВР го известува сопственикот дека треба Приватно да тужи за Самовластие, мижи асам да ти баам...
Добро , по ова логика, додека си на одмор ако ти се уселат во приватен стан исто треба приватно да тужиш ????
Па имаше случка во Ќерамидница, лепенки куќи, едниот бил во странство, комшијата урнал еден ѕид у му земал соба, се јасно, со имотни листови, па 10 години по судови....

Член од
14 април 2012
Мислења
33.181
Поени од реакции
68.700
Лесно е. Ѕвониш на ликови од Феризај, доаѓа тајфата, и го селат моментално, јебига, не ги фаќа законот тука. Е сега, тарифата е од 1000€ па нагоре, ама па по судови ке дадеш дупло, и плус далеку понеефикасни се. Имаше лик што не сакаше да напушти кафиќ во Куманово и не сакаше да плаќа кирија, па си излезе со сила и молеше потоа да го пуштат да си го собере инвентарот.

Член од
2 март 2016
Мислења
517
Поени од реакции
522
Лесно е. Ѕвониш на ликови од Феризај, доаѓа тајфата, и го селат моментално, јебига, не ги фаќа законот тука. Е сега, тарифата е од 1000€ па нагоре, ама па по судови ке дадеш дупло, и плус далеку понеефикасни се. Имаше лик што не сакаше да напушти кафиќ во Куманово и не сакаше да плаќа кирија, па си излезе со сила и молеше потоа да го пуштат да си го собере инвентарот.
Се согласувам, преку суд оштетениот на крај ќе излезе виновен.
Мора под итно да се реформира судскиот систем, катастрофа е, од искуство кажувам мои странки кои знаеле дека нема да успееме оти биле виновни, сум успевал да ги добијам предметите, а кај странки кои се оштетени мака сум мачел да ги добијам предметите.
,,Во Македонија полесно е да ослободиш виновен отколку да обештетиш оштетен."

Kajgana Shop

На врв Bottom