Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.733
Поени од реакции
13.478
Вака личи на групно самоубиство. Жена му била помлада баеѓи од него. Која е веројатноста двајцата да скинат конец у исто време?

Еден коментар што ми налета

Police said no foul play

She was 63

Dog was probably even younger
Yeap, dog was 61.

McLovin

Politically Incorrect
Член од
11 август 2016
Мислења
3.910
Поени од реакции
15.329
Зависи. Ако е девет години значи е генерација со жената. 7кучешки=1 човечки :cool:
Автоматски споено мислење:

Вака личи на групно самоубиство.
Да, да, групно е. Па и кучето ќе си го убијат. Најверојатно е кражба или нешто подлабоко.
Да доживееш до 95 и да те упукаат, зааааеби..

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.700
Поени од реакции
59.922
No foul play.
Колку луѓе треба да погинат истовремено за да има foul play, петнаесет?

Тешко разбирлива ситуација, се надевам дека ќе ја расчистат.

Инаку одличен глумец, еден од најголемите во минатиот век. Имам изгледано многу од него, филм по кој најмногу ќе го паметам не е French Connection туку Mississippi Burning.

Нека почива во мир.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.700
Поени од реакции
59.922
има разни опции, гушење со co2 на пример или друг гас
Па така нешто е, ама не можеш да исклучиш "foul play" ако било гушење. Треба истрага да покаже дали било несреќен случај или имало намера.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.468
Поени од реакции
43.349
Па така нешто е, ама не можеш да исклучиш "foul play" ако било гушење. Треба истрага да покаже дали било несреќен случај или имало намера.
Трансерите од кога превзедоа све многу тешко искача информација било каква. Треба време да се очисти системот. Комунистите само лажат и кријат. Таму да те рокне некое црњо дома ќе речат пред тв no foul play.

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.510
Поени од реакции
23.552
Се после вториот филм беше срање, петкава изгледа ќе биде најголемо од сите.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.145
Поени од реакции
12.762
Вечна му слава на Џин Хекман, еден од најлегендарните, најнезаборавните и најнезаменливите актери на сите времиња.

Кога би се собрале на купче сите добитници на Оскар од 2004 година кога се повлече од глумата па до денешен ден, не му стигнуваат ниту до колената.

https://www.vecer.press/dhin-hekman-so-svoite-mokni-izvedbi-e-prepoznaen-kako-eden-od-najgolemite-akteri-na-svojata-generaczija/

Џин Хекман со своите моќни изведби е препознаен како еден од најголемите актери на својата генерација

27/02/2025 15:04

На 95-годишна возраст почина познатиот американски актер Џин Хекман.

Во неговата актерска кариера, што траеше шест децении, тој доби две награди Оскар, две филмски награди на Британската академија (БАФТА) и четири Златни глобуси.

Хекман се здоби со светска слава за улогата на Бак Бароу во „Бони и Клајд“ (1967), што му ја донесе првата номинација за Оскар. Во текот на следните пет децении, тој стана познат по својата разноврсност, играјќи широк спектар на ликови во филмовите како „Француска врска“ (1971), за која освои Оскар за најдобар актер и „Непростено“ (1992), што му донесе втор Оскар за најдобра споредна машка улога.

Хекман како Лекс Лутор во „Супермен“

Кариерата на Хекман е обележана со многу незаборавни изведби, вклучувајќи ги филмовите „Разговор“ (1974), „Супермен“ (1978) како Лекс Лутор, „Моќ“ (1986), потоа „Фирмата“ (1993) и „Државен непријател“ (1998), „Зад непријателските линии“ (2001). Тој се повлече од актерството во 2004 година за да се фокусира на пишување романи. Тој е препознаен и оценет како еден од најголемите актери на својата генерација.

https://www.vecer.press/shest-raboti-za-dhin-hekman-shto-mozhebi-ne-ste-gi-znaele/

Шест работи за Џин Хекмaн што можеби не сте ги знаеле

27/02/2025 13:48

Легендарниот холивудски актер Џин Хекман е пронајден мртов во својот дом во Санта Фе, Ново Мексико, заедно со сопругата, пијанистката Бетси Аракава и нивното куче.

Иако повеќето го паметат по неговите легендарни изведби во филмовите The French Connection и Unforgiven, животот на Хекман беше полн со интересни приказни. Ви пренесуваме шест интересни факти за него кои можеби не сте ги знаеле.

Не завршил школа за глума

Додека го посетувал реномираното актерско училиште во Пасадена Плејхаус (Pasadena Playhouse), Хекмен и неговиот колега Дастин Хофман се сметаше дека имаат „најмалку шанси да успеат“. Откако ја напуштил програмата поради слаби оценки, се преселил во Њујорк за да го оствари својот сон. Работел на различни работи, вклучително и вратар на хотел во Хауард Џонсон на Тајмс Сквер. Еден ден, еден од неговите поранешни професори од Pasadena Playhouse, го препознал и со потсмев му рекол дека е во право и дека никогаш нема да успее.

Тој беше пријател со Дик Ван Дајк во средно училиште

Денвил, Илиноис можеби не изгледа како родно место на холивудските ѕвезди, но тамошното средно училиште беше дом на некои од најпознатите имиња во филмската индустрија. Меѓу нив се Џин Хекман и Дик Ван Дајк. Ван Дајк имаше своја стабилна група пријатели – Боб Вокер, Џери К. Рајт, Харолд Браун и Боб Хекман. Повремено, им се придружуваше и помладиот братучед на Боб, Џин, кој подоцна ќе стане една од најголемите актерски легенди.

Тој беше цимер со Дастин Хофман

Пред да станат познати, Хекман и Хофман беа само двајца млади актери кои се бореа да успеат во Њујорк. И двајцата ја напуштија Pasadena Playhouse и се обидоа да најдат улоги работејќи споредни работи за да ја платат киријата. Хекман работеше како продавач на сладолед, носач на мебел, па дури и ноќи поминуваше полирајќи кожни столчиња во зградата Крајслер – работа што подоцна ја нарече најлошата што некогаш ја имал. Иако беа блиски со години, тие првпат глумеа заедно во филмот Runaway Jury во 2003 година.

Филмот кој му го промени животот

Како и многу актери од неговата генерација, Хекмен беше длабоко инспириран од Марлон Брандо. Како млад, тој го гледал „Трамвајот наречен желба“ (1951) и бил целосно воодушевен од изведбата на Брандо. Најмногу го фасцинираше колку Брандо изгледаше вистински. Кога го напуштил киното, му рекол на својот татко дека сака да стане актер. Тој момент беше пресвртница што го одведе кон долга кариера во Холивуд.

Тој има омилена улога

Хекмен во текот на својата кариера толкуваше бројни незаборавни ликови, освои два Оскари и се здоби со глобално признание. Но, во текот на животот често истакнуваше дека омилена улога му била во филмот Плашило (Scarecrow – 1973), во кој глуми покрај Ал Пачино. Филмот не беше голем хит на кино благајните, но Хекман постојано велеше дека тоа е неговата омилена изведба во кариерата.

Тој престана да пуши

Хекмен некогаш бил пушач, но се откажал долго пред да ја преземе улогата на измамник кој постојано пуши во филмот Heartbreakers од 2001 година. Бидејќи повеќе не можел да поднесува вистински цигари, филмската екипа му обезбедила специјални цигари кои произведуваат густ чад без потреба од вдишување. Пушењето имало и трагична врска за Хекмен – неговата мајка Лидија починала во 1962 година од пожар предизвикан од запалена цигара, пишува Индекс.

https://smart.sdk.mk/zhivot/dhin-hekman-ednakvo-brilirashe-kako-pozitivets-i-negativets-vo-43-godini-kariera-fotogalerija/

ЏИН ХЕКМАН ЕДНАКВО БРИЛИРАШЕ КАКО ПОЗИТИВЕЦ И НЕГАТИВЕЦ ВО 43 ГОДИНИ КАРИЕРА (ФОТОГАЛЕРИЈА)

27 февруари , 2025

Џин Хекман ја почнал својата актерска кариера кога веќе бил 30-годишник, но потоа стана една од најголемите и најпрофитабилни ѕвезди во Холивуд. Хекман (95) и неговата сопруга Бетси Аракава (64) беа пронајдени мртви во нивниот дом во Санта Фе во засега неразјаснети околности, но полицијата кажа дека не се сомнева во кривично дело.

Хекман како Лекс Лутор во „Супермен 2“

Хекман одигра повеќе од 100 филмски улоги од 1961 до 2004 и двапати беше награден со Оскар, покрај уште три номинации. За него своевремено кажаа дека повеќе личи на камионџија отколку на филмска ѕвезда, но Хекман еднакво блескаше и како негативец и како позитивец, и во драми и во комедии.

Првиот Оскар го доби за „Француската врска“ во 1972

Од глумата се повлече во 2004 на совет од неговиот кардиолог и потоа ретко се појавуваше во јавност, избирајќи мирен живот со втората сопруга Бетси во Ново Мексико. Нова страст пронајде во пишувањето и објави шест книги.

Со Ворен Бити во „Бони и Клајд“

„Ројал Таненбаумови“

„Разговорот“

„Непростено“ на Клинт Иствуд му го донесе вториот Оскар во 1993

„Мисисипи во пламен“

„Посејдоновата авантура“

Последната улога ја оствари во комедијата „Добредојдовте во Музпорт“ од 2004

Јуџин Ален Хекман
30 јануари 1930 - февруари 2025

Лесна му земја
нека почива во мир !!!

R.I.P. :(

Член од
14 август 2006
Мислења
45.529
Поени од реакции
85.057
Член од
12 март 2024
Мислења
385
Поени од реакции
734
wait, what?

Пред некој месец мислам на темата за САД напишав дека работи како црна Клеопатра и трансџендер се поретко ќе ги има на тв. Просто е неисплатливо.

Уште лани во Август BlackRock ја скрати финансиската поддршка за воук проекти:

Болдот е битен:

Joud Abdel Majeid, BlackRock’s global head of investment stewardship, defended the retreat, claiming that many of the proposals were “overly prescriptive, lacking economic merit or asking companies to address material risks they are already managing.”
BlackRock е втор најголем сопственик на акции во Disney. Овој пресврт е очекуван.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.529
Поени од реакции
85.057
Пред некој месец мислам на темата за САД напишав дека работи како црна Клеопатра и трансџендер се поретко ќе ги има на тв. Просто е неисплатливо.

Уште лани во Август BlackRock ја скрати финансиската поддршка за воук проекти:

Болдот е битен:

BlackRock е втор најголем сопственик на акции во Disney. Овој пресврт е очекуван.
Фино за Блеквотер, ама сеуште е на сила закон у Калифорнија според кој плаќаш +4% данок ако филмот не е за DEI, ако нема у неговото создавање учествувано одреден процент на трансџендери, црнци и дебели и тн.

Kajgana Shop

На врв Bottom