Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .
Член од
12 март 2009
Мислења
20.865
Поени од реакции
17.100
Нели Мицика отиде кај султанот, има некој Абер ??
Автоматски споено мислење:

Ај разбирам се пријавиле Северџанија, БиХ, Србија, Молдавија.....Ама која Логика е неопасен отпад од ЕУ да се носи во Сингапур, Тајван, Филипини ?????

Последно уредено:

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.188
Поени од реакции
3.434

Ај разбирам се пријавиле Северџанија, БиХ, Србија, Молдавија.....Ама која Логика е неопасен отпад од ЕУ да се носи во Сингапур, Тајван, Филипини ?????
Сингапур рециклира и го гори тоа шо не може да се рециклира и прави струја, и Тајван можеби има нешто слично, а филипинците сигурно за пари.

Член од
1 јули 2020
Мислења
1.801
Поени од реакции
8.554

Имаат законски обрвски да исполнат одредени "зелени стандарди и цели". Да ги исполнат истите на сопствената територија е финансиски нереално и затоа бараат други држави каде што би се ослободиле од отпадот за да ги исполнат тие "зелени цели" . Кина забрани во 2017 увоз на отпад од странство и сега испраќаат кај кој и да прима. И тоа не само надвор од ЕУ туку и внатре во ЕУ. Полска е можеби најпогодената земја од ова, германците таму исфрлаат огромни колични на отпад во отворени депонии.

Одредени земји како Сингапур и Тајван скоро сигурно имаат и доста напредни капацитети за рециклажа и они најверојатно примаат специфичен отпад кој им е потребен како репро- материјал за нивните индустрии. На пример Тајван најверојатно примарно ќе увезува отпад од електроника. Остатокот од сиротињата ќе гори ѓубре во отворени депонии или во фабрички печки како во усје.

И ниту СДС и ДПНЕ ќе кажат збор против ова зошто огромни "чисти" пари се вртат и на крај си го наоѓаат патот до нивните џепови. Јас се кладам дека за два месеци и ќе ја прочитаме неверојатнат вест.

"МАКЕДОНИЈА ДОКАЖА ДЕКА ИМА КАПАЦИТЕТИ ЗА ОБРАБОТКА НА ЃУБРЕ СПОРЕД СИТЕ ЕУ РЕГУЛАТИВИ, ЗОШТО ЕУ НИ ДОЗВОЛИ ДА ГО УВЕЗУВАМЕ НИВНИОТ ОТПАД".

Последно уредено:
Член од
12 март 2009
Мислења
20.865
Поени од реакции
17.100
Сингапур рециклира и го гори тоа шо не може да се рециклира и прави струја, и Тајван можеби има нешто слично, а филипинците сигурно за пари.
Ama Daleku se od EU, nema ekonomski Rezon!!

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.188
Поени од реакции
3.434
Ama Daleku se od EU, nema ekonomski Rezon!!
Знаеш дека бродовите од Кина доаѓат полни, а одат празни натаму и за да не одат празни ќе ги наполнат со ѓубре, ако не е исплатливо нема никој да го праќа.

Еве едно видео за најголемата централа во Сингапур отворена во декември 2021, обезбедува струја за 240 илјади домови и собира 35% од ѓубрето во Сингапур.

Има технологија за преработка на ѓубре, незнам зошто кај нас не се направи таква централа и да се носи цело ѓубре таму, ем ќе правиме струја, ем ќе биде почисто, ем 70% од металот што се фрлал се рециклирал
сигурно е скапа инвестиција, ама барем решава многу проблеми.

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
17.029
Поени од реакции
51.293
Па ајде што чека? Четврт мандат веќе е поминат а немаат ништо направено до сега
Демек се чекаат поволни и мотивирани обвинители и судии . Во меѓувреме Груби им избега, а опиникот гради кули во Дубаи. Ваљда ќе се апсат воспитачки по градинки и чувари по министерства со новите судии и обввинители.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.455
Поени од реакции
43.322
сдс ги активирале овие од ссм да бараат 500 евра минимална плата, замисли од сега 24,500 до 31 илјада. Башка и државата да плаќала за осигурување. Пуцаат према ѕвездите. После немој да се чудите ако баничката, јогуртот и слично ви кошта 200 денари.

Последно уредено:
Член од
3 јуни 2022
Мислења
1.777
Поени од реакции
4.309
сдс ги активирале овие од ссм да бараат 500 евра минимална плата, замисли од сега 24,500 до 31 илјада. Башка и државата да плаќала за осигурување. Пуцаат према ѕвездите. После немој да се чудите ако баничката, јогуртот и слично ви кошта 200 денари.
Во фул сендвичар мод си влезен, нека не ја качуваат минималната и општо платите па после ќе се чудиш како од твоја генерација само ти и уште 2-3 ќе останете во државата. Тоа државата да го плаќа осигурањето е барање само за првата година не за стално

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.527
Поени од реакции
24.324
Во фул сендвичар мод си влезен, нека не ја качуваат минималната и општо платите па после ќе се чудиш како од твоја генерација само ти и уште 2-3 ќе останете во државата. Тоа државата да го плаќа осигурањето е барање само за првата година не за стално
Da ne me sfatis pogresno ali ti si druze retko glup covek.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.455
Поени од реакции
43.322
леле само за една година било. Као екстра понудата е. Ебаве комунистите. Мене друг ми беше муабетот, такво нешто прави инфлација, муртињо ги качи нереално па све поскапе, сега пак нереално бараат. Не сфаќаат дека газдите тоа што го даваат ќе го наплатат некако.

Член од
3 јуни 2022
Мислења
1.777
Поени од реакции
4.309
Da ne me sfatis pogresno ali ti si druze retko glup covek.
Јас може сум глуп, ама ти си па убедливо најглуп на форумов. Ај кажи ми како ќе натераш Македонски газда да ти ја качи платата ако не на овој начин ? 2015 беше 9500 и уште тогаш некој јаки „газди“ како оној Ангел Димитров конфекции што има се жалеше како ќе морале да отпуштаат работници и слично да сега на 22500 да се фалат како имаат рекордни профити и извози надвор

леле само за една година било. Као екстра понудата е. Ебаве комунистите. Мене друг ми беше муабетот, такво нешто прави инфлација, муртињо ги качи нереално па све поскапе, сега пак нереално бараат. Не сфаќаат дека газдите тоа што го даваат ќе го наплатат некако.
Ти пишав прост пример погоре, 90% од газдите наши и да можат нема да покачат плата ако не мораат.
Вие сте ептен влезени во филм дека ние сме Сад па капитализмот и слободниот пазар ќе ги регулираат цените и платите

Еве јас благодарение на тие покачувањата редовно си добивав покачување на плата иако не сум на минималец, цените на производите на сопствеников каде што работам му се исти на производите. Единствено нешто што зголеми е волумен на производство..

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.527
Поени од реакции
24.324
Јас може сум глуп, ама ти си па убедливо најглуп на форумов. Ај кажи ми како ќе натераш Македонски газда да ти ја качи платата ако не на овој начин ? 2015 беше 9500 и уште тогаш некој јаки „газди“ како оној Ангел Димитров конфекции што има се жалеше како ќе морале да отпуштаат работници и слично да сега на 22500 да се фалат како имаат рекордни профити и извози надвор
Mnogu lesno ke nateras bilo koj gazda da ti zgolemi plata, ali za zal ogranicen si ko balkun.
Ajde dali ke ti tekni, dokazi deka imas dva funkcionalni nevroni vo toa tikvata levicarska.

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.607
Поени од реакции
5.325
Шо ние шо неаме деца, од Марс сме паднати? Не сме од фамилија? Штркот нѐ донел? Шо сум ја помалце од оваа стокава?
Некаде слушнав дека најточен одговор на горните прашања се добива ако се има огледало.

Nemaj gajle, bez Usaid nema da ima.
Погрешно.
Американската амбасада е носител на проектот, сите останати се подизведувачи (и затоа во САД-ето не може да има шарена)

На повидок е спојување на левиците во државава изгледа. Како во старите добри шарени времиња, Славјанка и Димче рака под рака. :pos:
Претпоставувам ова е наративот со кој ќе настапите на локалниве годинава!
Па, со среќа

Kajgana Shop

На врв Bottom