kajgana1001albums група

McLovin

Politically Incorrect
Член од
11 август 2016
Мислења
3.865
Поени од реакции
15.231
Јас пак сакам соул, можеби и премногу црнечка музика генерално. Со такви музики почнуваат долгите викенд утра, јас ќе сролам уз чај а она пак прави нешто со авокадо, јас одам и чопкам од храната додека уште се спрема а она ми се заканува дека нема ништо да добијам ако не се понашам.
Не знам, на мене малку ми е хаотично и ми иде на живци. Нешто како џезот. Абе крај краева зависи од денот, денес ми беше ден за соул.
Автоматски споено мислење:

Другата тогаш.
Тука сите добиваат исти албуми и ги коментираме. Во другата сам слушаш и си пишуваш рецензии.
За мене ова беше подобара варијанта оти ќе запомнам нешто, кој што кажал и што мисли за албум што и јас сум го слушал. Во другата после 200албуми нема да знам кој што кажал, ниту пак јас.

my_name_is_in_use

¯\_(ツ)_/¯
Член од
12 април 2024
Мислења
70
Поени од реакции
199
IMG_1781.jpeg
Al Green - Lets Stay Together (1972)
Го започнав денот слушајќи го Ал Грин благодарение на One Album a Day, а пред некој ден помислив ќе го слушам на работа. Албумот од почеток до крај има комбинации на топли и сензуални балади со енергетичен фанк звук. Една од моите омилени се Let's Stay Together и I'm so Tired of Being Alone. Албумот ми е супер за слушање и е длабоко емоционален.
Truly a 5-star album во секој смисол на зборот. :cool:

Член од
22 декември 2011
Мислења
2.375
Поени од реакции
5.522
Вчера пропуштив па сега ги ислуша двата.
Досадни албуми, посебно овој на Ал Грин.
Сакам соул ама овој беше апла досаден. Наместо да ме опушти ми досаѓаше во позадина.
2/5

Додека на Полицијата чувството беше пола пола. Тие песни што ги знам беа океј, останатото лошо. Не ми се вклопува Every Breath you take со овој албум, сосема различна трака од останатото од албумот, не се уклопуваше некако.

3/5

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.742
Поени од реакции
35.595
2. Dusty Springfield - Dusty in Memphis - Солиден чил албум, онака релакс моде. Ништо wow посебно, а далеку од тапа. Заради Son Of A Preacher Man доби 3/5

3 Californication - Red Hot Chili Peppers - Ова не е албум, ова е АЛБУМИШТЕ. Ова не заслужува 5/5, туку 10/5. Прекраснотија во секоја смисла на зборот. Сум го слушнала 156 пати и секое ново слушање имам нова топ 5 листа, овој пат таа изгледаше вака:

1.Around the World
2. Otherside
3. This Velvet Glove
4. Road trippin
5. Californication

4. The Police - Synchronicity - После Red Hot Chili Peppers, албумов ми беше баш мех. Млако, млитаво, несредено, несинхронизирано, расфрлано, единствено заради Every Breath You Take и ставив 3/5.
Лично Ghost in the Machine или Reggatta de Blanc ми се далеку подобри албуми од овој.

5. Let's Stay Together - Al Green - Ми се допаѓа. Заедно со облациве, има посебен шмек.
Префинет вокал, одлична динамика, добри текстови, смирувачки соул. Од мене ќе добие 4/5

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.428
Поени од реакции
25.328
Го слушам Al Green моментално и ми оди накај 3, со можност да прерасне во повеќе, но не верувам искрено. И за овој најидеално би било 3.5 ако можеше таква опција.

Имаме среќа што сме на добар run со албуми што се 3 или 4 во просек, се надевам дека ќе потрае ова и наредните денови.

Член од
22 август 2022
Мислења
749
Поени од реакции
2.154
1740399979701.png 3. Californication - RHCP - Како и голем дел од песните од групава, албумов е легенда којашто проследила еден дел од нашата младост. Пред да ми дојде в раце како целина, паметам ќе фатев рефренче од песните ќе снимав, или ќе досаѓав на радијата, ги прашував „како се викаше песната од RHCP што ја пуштивте во 14.18, може ли да ја пуштите пак сакам да ја снимам на касета?“ :LOL: Поентата зошто споделив ваков детал е дека според мојот вкус е еден од ретките албуми на којшто повеќето песни се полн погодок и не се само океј за амбиент, туку и активно го бараш нивниот звук, а малку кога ќе потпораснеш и сфатиш дел од текстовите добива сосем подруга тежина. 10000/5

1740400335937.png 4. The Police - Synchronicity - Албумов ми е малку како саботажа на она што всушност претставува The Police. Буквално сите песни што ги сакам (Dee Doo Doo, So Lonely, Every Little Thing She Does Is Magic) се од други албуми. Every Breath You Take ja сакам ама некако не ми ги доловува нив, ми го нема нивниот печат. И во поглед на аранжмани, е многу под капацитетот на The Police, знаат од песна симфонија да направат. Пријатно за слушање сепак во позадина. 3,5/5

1740400499515.png 5. Let's Stay Together - Al Green - албумов го пуштив во позадина додека работам во канцеларија. Идеален за студено, врнежливо време и Monday Syndrome, но последните 3 парчиња не ми беа по мерак, ја нарушија хармонијата на првите 4, 5. Сепак 4/5

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.234
Поени од реакции
37.901
1740422070736.png

05. Let's Stay Together - Al Green (1972)
Го преслушав на пат од работа кон дома и ми ја разубави вечерта. Секоја една песна ја брка цела негативна енергија околу тебе и те релаксира до тој степен што мислиш дека не си ни бил на работа. :D

Ама од музички аспект, иако првата, насловната песна која воедно била и негов заштитен знак во кариерата се издвојува од остатокот, еве неколку часа подоцна мене не ми остана ништо во уво, тотално го заборавив и звукот, и песните, а верувам дека за кратко време нема ни да се сеќавам дека сум го слушал ова. Исто како @џимеј , измеѓу 3 и 4, ама повеќе накај 3 иде, баш заради тоа што мислам дека е totally forgettable.

McLovin

Politically Incorrect
Член од
11 август 2016
Мислења
3.865
Поени од реакции
15.231
06. Earth, Wind & Fire - Thats The Way Of The World (1975)

IMG_1787.jpeg

Ајде пак на црнците. Ова беше подобро и од вчера. Многу јасни и свежи инструменти, убава кохезија од гласови. За втори ден на ова тмурно време и дожд до работа, ми легнува соул жанрот. Го преслушав два пати. Најпозитивен впечаток ми оставија Shining Star & All AboutLove. Би сакал 3.5 да му дадам, ама мора да биде 3.

3/5

Последно уредено:
Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.234
Поени од реакции
37.901
bf1d3aebd24d9e33b9cf35c2a037668f8a146319.jpeg

06. That's The Way Of The World - Earth, Wind & Fire (1975)
Ова не беше толку соул колку некој фанк/Rn'B стил и и мене повеќе ми се допадна од Ал Грин, ама пак не доволно за 4. Првата половина од албумот - посвежа, поразиграна и пофанки. Втората половина, а особено последните 2 песни ја отераа повеќе накај соул, па дури и со елементи на џез, би рекол. Ама само 8 песни и 38 минути, лесно за слушање, feel good пак... И пак 3/5

my_name_is_in_use

¯\_(ツ)_/¯
Член од
12 април 2024
Мислења
70
Поени од реакции
199
bf1d3aebd24d9e33b9cf35c2a037668f8a146319.jpeg

06. Earth, Wind & Fire - Thats The Way Of The World (1975)
Ми се допадна што има мешавина на соул, џез и фанк. Иако има некои аранжмани со труби и силни изведби, по мое албумот во некои моменти звучи нерамномерно. Вокалот на Маурис е топ, не ми здосади да го ислушам. Албумот би им го предложил на тие што медитираат.
Би им дал само 3* благодарение на нивната нумера All About Luv'!!!

Последно уредено:
Член од
22 декември 2011
Мислења
2.375
Поени од реакции
5.522
Ќе фатам друга тема.

Како успеа црнциве од последните два албума тука да завршат на стриктно на рап и хип хоп. Во 70ти имале еден куп артисти што пееле најразлична музика, за да во 90ти веќе имаме еден жанр кај нив.

И кај мене 3/5 денешниот албум.

Последно уредено:

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.703
Поени од реакции
34.243
Earth, Wind & Fire - Thats The Way Of The World (1975)

Не многу memorable + некои песни имаа лоши краеви шо ме вадеа од понудената атмосфера, додуша и цели песни имаше такви но пак, генерално ми се допадна за да го сместам некаде малку над просек на чувство и звучност.

А 2.5 од 3 ќе го заведам, бидејќи нема за цела тројка.

Имаме среќа што сме на добар run со албуми што се 3 или 4 во просек, се надевам дека ќе потрае ова и наредните денови.
И мене ова ме плаши.
Досега е многу забавно и шири хоризонти.

Kajgana Shop

На врв Bottom