NBA 2024/25

Koи тимови ке изборат плеј оф? (покрај фаворитите за титула)

• Вкупно гласачи
    54
Член од
23 август 2010
Мислења
39.911
Поени од реакции
116.298
IMO, нека се ебе MVP институцијата. Гласање е тоа.
На страна Леброн вс Коби дискусијата, ама секој што гледа кошарка знае дека Коби е ограбен за неколку МВП на регуларна сезона и дека по тој параметар каска позади Брон, Меџик и остали само заради субјективност на гласачи. Така да тоа МВП и не е баш некој wow показател, не дека не е битно ама сепак, ко златните топки у фудбал, исто му доаѓа.

Член од
19 март 2013
Мислења
3.365
Поени од реакции
5.015
На страна Леброн вс Коби дискусијата, ама секој што гледа кошарка знае дека Коби е ограбен за неколку МВП на регуларна сезона и дека по тој параметар каска позади Брон, Меџик и остали само заради субјективност на гласачи. Така да тоа МВП и не е баш некој wow показател, не дека не е битно ама сепак, ко златните топки у фудбал, исто му доаѓа.
Само 2002 може да се каже дека Коби заслужи да земе , иако Данкан беше каде каде боље дефанзивец тогаш.
Сите други сезони едноставно не достави доволно победи за Лејкерс, а знаеме кој е секогаш фаворит за МВП,играчот кој е во топ 2 топ 3 тим во неговата конференција.
Нема да гледаме само дал 35 поена во просек на 30 шута , запечатено му е МВП.
Оваа година 99% ќе земе Шаи пошо ќе имаат 60+ победи и ќе бидат пред Нагетс неколку победи, колку и да е историска сезоната на Јокич.
Едина глупост е што му дадоа на Вестбрук 2017 .

Mojso

uneducated knob
Член од
14 септември 2009
Мислења
4.739
Поени од реакции
12.797
Само 2002 може да се каже дека Коби заслужи да земе , иако Данкан беше каде каде боље дефанзивец тогаш.
Сите други сезони едноставно не достави доволно победи за Лејкерс, а знаеме кој е секогаш фаворит за МВП,играчот кој е во топ 2 топ 3 тим во неговата конференција.
Нема да гледаме само дал 35 поена во просек на 30 шута , запечатено му е МВП.
Оваа година 99% ќе земе Шаи пошо ќе имаат 60+ победи и ќе бидат пред Нагетс неколку победи, колку и да е историска сезоната на Јокич.
Едина глупост е што му дадоа на Вестбрук 2017 .
Воопшто не е глупост што му дадоа на Вестбрук.
Брат, не можам да ти ги сфатам гледиштава. Еден момент гледаш статистики еден момент субјективно.
Таа на Вестбрук, колку и да бркаше братот статистики и остали срања, направи во текот на сезона, нешто што не беше направено 50 години ( ГО НАПРАИ 2 ПАТИ ) а и без него ОКЦ ќе беа тиња.

Глупост е тоа што тимот требало да биди топ 2 или топ 3 во конефренција па да земе некој МВП. Емто ова е катастрофална глупост и истите тие играчи што претходно ги цитираше да си поткрепиш субјективно мислење, говорат дека тој начин на евалуација на МВП не е ок и не е фер.
Прво, генерално тоа се тимови кои имаат минимум уште една ѕвезда и барем еден олстар калибар играч, второ, МВП е човек без кој тимот, ни под разно нема да биде на позицијата која што е.

Во однос на МВП во регуларни сезони,за мене лично, тоа што Коби го изваде со тие селски тимови измеѓу Шек и Гасол, и тоа како вреди повеќе од една МВП титула. Барем една од тие на Неш, сигурно не треба да оди кај него и Шек со право се лути за тоа. Според мене дури и 2те му се „поклонети“. Зошто? Едноставно, ако не беше Неш во тимот а беше еве Џејсон Кид, ќе имаше некоја разлика ? Ќе беше тимот послаб ? Искрено не веруам. Е сеа, коа твојте „перформанси“ се толку зависни од остатокот од тимот и твојот допринос е заменлив со барем еден друг актулен играч во тој момент, како си ти МВП ?
Исто така, бар за мене лично, Дирк никад немал МВП сезона, али ај.

Паралела на тоа, тргни го Коби од Лејкерс во тие 4-5 години и стави ги на негово место .... кој ?
Кој друг играч би го правел тој гомнарски фармерски тим, со Квами Браун, Смуш Паркер и Вујачич +500 тим ?

Нејсе, и ова е мое субјективно мислење. Ама тоа беше и поентата во регулар факинг сезони МВП па и ФМВП. НАГРАДИТЕ СЕ СУБЈЕКТИВНИ И НЕФЕР.
Не можеш да ги земеш како мерило.

Прост пример за да сфатиш што ти се говори.
Неш има 2 МВП титули - Кид ниту една. Стоктон ниту една. Крис Пол ниту една.
Ниту еден бивш/актулен НБА играч или НБА фан, нема да го стави Неш пред било кој од овие 3ца.

И за крај, пошто ме напна муабетов и компарацијава.

Напраи стартна 5ка. Ама седни и направи идеална стартна 5ка што може да доминира во секоја ера, според секои правила, која ќе има перфектен баланс за тактичка игра, шут, пас, одбрана, убиствен менталитет, страшна тимска хемија.

На 4ка е Данкан по дифолт.

На 1,2,3 ќе биде некој од Џордан/Коби/Леброн/Меџик
На 5 ќе биде Карим/Вилт/Шек/Хаким

Бирај кој ќе го изоставиш да видам

1.
2.
3.
4. Данкан
5.

Down

Aloysius Devadander Abercrombie
Член од
4 мај 2012
Мислења
4.093
Поени од реакции
7.066
Брат, не можам да ти ги сфатам гледиштава. Еден момент гледаш статистики еден момент субјективно.
Таа на Вестбрук, колку и да бркаше братот статистики и остали срања, направи во текот на сезона, нешто што не беше направено 50 години ( ГО НАПРАИ 2 ПАТИ ) а и без него ОКЦ ќе беа тиња.

Глупост е тоа што тимот требало да биди топ 2 или топ 3 во конефренција па да земе некој МВП. Емто ова е катастрофална глупост и истите тие играчи што претходно ги цитираше да си поткрепиш субјективно мислење, говорат дека тој начин на евалуација на МВП не е ок и не е фер.
Прво, генерално тоа се тимови кои имаат минимум уште една ѕвезда и барем еден олстар калибар играч, второ, МВП е човек без кој тимот, ни под разно нема да биде на позицијата која што е.

Во однос на МВП во регуларни сезони,за мене лично, тоа што Коби го изваде со тие селски тимови измеѓу Шек и Гасол, и тоа како вреди повеќе од една МВП титула. Барем една од тие на Неш, сигурно не треба да оди кај него и Шек со право се лути за тоа. Според мене дури и 2те му се „поклонети“. Зошто? Едноставно, ако не беше Неш во тимот а беше еве Џејсон Кид, ќе имаше некоја разлика ? Ќе беше тимот послаб ? Искрено не веруам. Е сеа, коа твојте „перформанси“ се толку зависни од остатокот од тимот и твојот допринос е заменлив со барем еден друг актулен играч во тој момент, како си ти МВП ?

Паралела на тоа, тргни го Коби од Лејкерс во тие 4-5 години и стави ги на негово место .... кој ?
Кој друг играч би го правел тој гомнарски фармерски тим, со Квами Браун, Смуш Паркер и Вујачич +500 тим ?

Нејсе, и ова е мое субјективно мислење. Ама тоа беше и поентата во регулар факинг сезони МВП па и ФМВП. НАГРАДИТЕ СЕ СУБЈЕКТИВНИ И НЕФЕР.

Ниту еден бивш/актулен НБА играч или НБА фан, нема да го стави Неш пред било кој од овие 3ца.

Напраи стартна 5ка. Ама седни и направи идеална стартна 5ка што може да доминира во секоја ера, според секои правила, која ќе има перфектен баланс за тактичка игра, шут, пас, одбрана, убиствен менталитет, страшна тимска хемија.

1.
2.
3.
4. Данкан
5.
Гарнет? Прајм Гарнет може да го спушти на клупа Данкан, зависно од другите играчи у стартна петорка.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.451
Поени од реакции
84.858
Никад не сум обраќал пажња нити сум ги контал тие позиции 1,2,3,4, пауер форвард, шутинг ти реков ми рече... Ние коа трениравме кошарка имаше бекови, крила и центар и до ден денес само така ги третирам. Кој курац се тие комплицирања...

Друго нешто - Ол старов глеам едниот почиње у 2 и 20 другиот у 3 и 10. Се преклопуваат или кратко траат?

Патем, немам ништо против овие goat дебати, иако не учествувам во нив, сепак, малку како да ја пропуштивме веста за Дејвис околу повредата која можда ќе биде до крај на сезона и која го направи трејдот уште пофантазмагоричен, пошто они викаа - го напраивме трејдот за побргу/одма титула да освоиме, овие две три сезони, а сега испадна дека можда до крај ќе го немаат Дејвис, а и Гафорд ускоро ќе го нема.

Последно уредено:
Член од
19 март 2013
Мислења
3.365
Поени од реакции
5.015

1.
2.
3.
4. Данкан
5.
Прво за Вестбрук и "моите гледишта".
Статистики не се само ppg , rpg , apg. Таа сезона Вестбрук само тоа го имаше. Од 42 трипл дабл на неколку му се тргаа или го оставаа сам да фаќа скокови за да го оствари таа вечер. Шутот му беше некој си 42-43 посто не ме фаќај за збор. За дефанзивата негова знаеме дека не е ништо нарочито , едино box plus minus per 100 possessions му бил на страшни 10 или 11, но и Лука лани имаше таква сезона па не беше ни втор во гласањето.
Тоа дека топ 2 топ 3 тимови имаат МВП , не е мое гледиште , туку е факт. Тој играч што е лидер во тимот кој носи победи, нормално има поголеми шанси да ја земе наградата. Што е тука субјективно? Повеќе победи, повеќе бил корисен. Тоа се случува секоја година со неколку исклучоци.
Се очекуваше Неш да биде спомнат.Не знам само зошто не спомна за Неш дека е еден од ретките во историјата на НБА со 50/40/90 и единствен кој го направил тоа 4 пати. Плус 60 победи во два наврата мислам, ќе занемариме фактот дека он бил моторот во екипата и буквално ги хранеше со асистенции и притоа имаше одлична ефикасност. И тоа ќе кажеме дека не е корисност?
Ама не , корисност било Коби шутирал по 30 шута нормално стигал до просеци од над 30 ппг и под дифолт требало да земе МВП . Нема везе шо во тие сезони имал од 40 до 50 победи. Ајде тогаш и Макси да го ставиме во дебата за МВП сезонава.
Колку шо знам Кид немал тимови со таква доминација ко на Санс тие сезони , Стоктон не бил главен играч во Јута , истото и за Крис Пол.
Со такви дрва како што играл Коби , се согласувам , исто такви бројки би вадел и Леброн, што всушност и го правеше. Разликата е што Леброн е поефикасен од Коби, што може да се види во статистиките.

Второ за петорката.
Мислам дека е преочигчедно , нема што многу да се дебатира. Али ај ќе ти одговарам кога веќе ме праша.

1 Меџик
2 Џордан
3 Леброн
4 Данкан
5 Карим

Мислиш дека Коби и Џордан подобро ќе се разбираат од Џордан и Леброн или што е поентата со тимската хемија? Тоа се професионалци и ќе доминираат против било кој друг тим. Ете противтежа на тој тим би ги ставил Кари , Коби , Лери , Дурант и Шек да видиме како ќе си поминат.
Автоматски споено мислење:

И во сите овие МВП дискусии Јокич е огромен исклучок. Буквално Нагетс зависат само од него, он е тимот. Во сите advanced stats во сезоните кога бил МВП е бог и батина. Оваа сезона како најисториска од сите , според мене најдобра на еден поединец во регуларна сезона , ете може да не земе МВП. Пак пошо многу често земаат МВП играчите кој биле најаки во тимови со 60+ победи.
А и не е дека Шаи не праи партали, 53 посто шут на гард кој притоа е и одличен дефанзивец... не е Јокич убедливо подобар.

Последно уредено:
Член од
14 август 2006
Мислења
45.451
Поени од реакции
84.858
Јокиќ сметам дека оваа сезона е убедливо подобар од SGA. Како инаку го сфаќаш тоа што го викаш - историска, најдобра на еден поединец во регуларна сезона.

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.200
Поени од реакции
12.001
@Kambek
Карим против Шек како ќе си помини? Сериозен?
Ќе го оголи, ќе го излупи до гола кожа - буквално.

Прајм Шек е у пичку мајчину појава аман за аман не му барајте рамен.
Добро го гледал некој Шек кога играл во Орландо?
Да, во ебано Орландо, ко беше руки. Тој Шек е престрашен, камо прајм Шек со набацено искуство и килажа. Нема одбрана. Против тенк не може со хаубици да одиш, ќе ги прегази.

Овај балетанот е ВТОР на олтајм листа?

Извинете дечки ама вакви рилсови од Коби и Џордан не наоѓате, ниту од било кој друг во топ 10 играчи (кои и да се тие топ 10 играчи, пошто е променлива категорија тоа).

Патем, немам ништо против овие goat дебати, иако не учествувам во нив, сепак, малку како да ја пропуштивме веста за Дејвис околу повредата која можда ќе биде до крај на сезона и која го направи трејдот уште пофантазмагоричен, пошто они викаа - го напраивме трејдот за побргу/одма титула да освоиме, овие две три сезони, а сега испадна дека можда до крај ќе го немаат Дејвис, а и Гафорд ускоро ќе го нема.
Кармата е курва.
Арно им се направи, нека играат сега баскет без центар.

Гарнет? Прајм Гарнет може да го спушти на клупа Данкан, зависно од другите играчи у стартна петорка.
Прајм Гарнет беше чудовиште, само братот одбра да остани во Минесота во златните години од својата кариера заради парите кои ги зеде, потоа кога играше за Бостон и освои веќе беше при крај со прајмот. Комплетен играч, страва. Буквално разликата помеѓу него и Тими е влакно, али и јас секогаш би го бирал него на терен (од емотивни причини, Тими ми е многу аутистичен играч, буквално молчи - толчи) со цела почит кон титулите на Данкан пошто ради истите и доминацијата од сите посериозни играчи/тренери е избран за најдобра 4 на сите времиња.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.451
Поени од реакции
84.858
Кармата е курва.
Арно им се направи, нека играат сега баскет без центар.
Дури и третиот висок играч (Лајвли) им е повреден у исто време со овие двајца.

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.200
Поени од реакции
12.001
Дури и третиот висок играч (Лајвли) им е повреден у исто време со овие двајца.
Знам и малку им е.
На мн неубав начин се разделија со Лука, така не се прави со Суперстар и носител на франшиза. Карма.

Kajgana Shop

На врв Bottom