Политички случувања во САД: Генерална дискусија

Дали санкциите на администрацијата на Џо Бајден, кон Русија, вродуваат со плод?

• Вкупно гласачи
    48
  • Гласањето е завршено на .
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.478
Поени од реакции
18.504
Инаку само уште една работа за американцките работи.

Амбди Бајрам беше морална величина во однос на Берни Сандерс.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.498
Поени од реакции
35.240
За Македонија конкретно, може да излезе кој ги прислушувал политичарите 2008ма-2015та, да видиме кој ни се мешаше во влада, кој ни направи пуч.
Како да не знаеме секако. :LOL:

Член од
12 март 2009
Мислења
20.713
Поени од реакции
16.925

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.478
Поени од реакции
18.504
Тамн тргнаа мас медиумите и дип стејт во војна со Маск, Трамп 'пријатно' ги изненади.

Едноставно не можат да фатат здив и да свртат барем еден спин :)

Член од
30 октомври 2022
Мислења
734
Поени од реакции
1.927
После наметнувањево на тарифиве Канада и ЕУ имаат заеднички средби.Се надевам дека ќе се договорат за поевтин гас и нафта од Америчката.Време е ЕУ д а се ослободи од вазалството кон САД.На Трамп некои работи му се добри ама со другиве ќе си изолира од остатокот од светот.Време е ЕУ бирократите да се освестат и да почнат соработка и со Русија и Кина.Шом може Трамп да преговара со Путин исто можат и тие.Украина ионака веќе е поразена.Не знам шо глумат лудило.

Член од
9 октомври 2022
Мислења
2.794
Поени од реакции
8.208
После наметнувањево на тарифиве Канада и ЕУ имаат заеднички средби.Се надевам дека ќе се договорат за поевтин гас и нафта од Америчката.Време е ЕУ д а се ослободи од вазалството кон САД.На Трамп некои работи му се добри ама со другиве ќе си изолира од остатокот од светот.Време е ЕУ бирократите да се освестат и да почнат соработка и со Русија и Кина.Шом може Трамп да преговара со Путин исто можат и тие.Украина ионака веќе е поразена.Не знам шо глумат лудило.
Со Русија да соработуваат или ќе треба 2-3 генерации да се сменат во мирнодопски услови или некоја катаклизма да се деси за побрзо. Америка се подели на падавичарски трансџендери и штрбави хилбилиевци, ќе видиме како ќе тераат али у моментов што подалеку од нив тоа боље. Се надевам моронштината на Трамп ќе натера европски мозоци да се вратат дома, ама па дома ги чека Мухамед спремен да се разнесе на некој плоштад. Ќе мора Европа да се мења одма.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.498
Поени од реакции
35.240
Време е ЕУ бирократите да се освестат и да почнат соработка и со Русија и Кина.Шом може Трамп да преговара со Путин исто можат и тие.Украина ионака веќе е поразена.Не знам шо глумат лудило.
Марионетите/куклите не се кадарни да се освестуваат. :)

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.285
Поени од реакции
43.055
Мислам дека Еу е предалеку отидено да се освести. Може само поблаго нешто од ова да биде, али да сменат правец мора АФД и Ле Пен да тепаат на избори.

Последно уредено:
Член од
30 јануари 2014
Мислења
929
Поени од реакции
612
Веќе неколку месеци разноразни економисти, некои и нобеловци се пењават за тарифите кои ќе ги воведува Трамп.

И со оглед дека на никој од нив не му верувам, не ми беше ни гајле што мислат, затоа што ефектите ќе се видат по некое време.

Но, гледам Варуфакис напишал свое мислење и со оглед дека за најголем дел од работите излезе во право морав да го прочитам. Па еве го текстот кој го интересира.

За тие што ги мрзи да читаат и сакаат сиже: Варуфакис мисли дека Трамп апсолутно не е будала и дека знае што прави, многу повеќе од економистите необеловци, иако неговиот план може да пропадне и не е без мана.

About vaufakis:

Greek analist

Yanis almost threw Greece over the cliff. I am happy to report that we survived (even if at the very last moment) and nobody is taking him seriously in the country any more. Sadly, for some peculiar reason, foreign media still love promoting his pompous style of always being 100% dead wrong.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.498
Поени од реакции
35.240
Тоа „Greek analist“ делува како многу веродостоен и авторитативен извор... NOT! :unsure:

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
2.103
Поени од реакции
2.482
Многу интересен подкаст. Шон Рајан и Мајк Бенз, дискусија за USAID и влијанието врз Источна Европа и светот.

• 00:00 Introduction
  • 02:34 Foreign Policy Establishment and Domestic Impact
  • 07:02 The USAID Shutdown
  • 19:21 Romanian Election Interference and USAID's Influence
  • 37:33 Global Influence and Media Manipulation
  • 49:17 USAID's Extensive Reach
  • 51:40 Understanding “The Blob”: U.S. Foreign Policy Mechanisms
  • 52:28 The Role of USAID in U.S. Foreign Policy
  • 58:05 USAID's Controversial Operations and Scandals
  • 01:05:46 USAID's Covert Actions in Cuba
  • 01:10:37 The Role of USAID in Modern Political Warfare
  • 01:19:02 The Impact of USAID on Global Media and Elections
  • 01:26:16 Reforming USAID: Challenges and Proposals
  • 01:48:25 Funding Controversies and the Wuhan Lab
  • 01:51:45 Universities as State Arms
  • 01:53:04 NGOs and Dark Money Networks
  • 01:56:19 Manipulating Immigration Policies
  • 01:58:34 Samantha Power and Financial Gains
  • 02:16:38 USAID's Impact on Legacy Media
  • 02:33:37 Reforming USAID and Future Directions

• Ми се допаѓа
Reactions: A__
Член од
31 март 2008
Мислења
2.591
Поени од реакции
1.913
Гледам дебата на Franceinfo : Trump ја предал Украина со своите изјави денес дека сака да се договори со Путин без да ја вклучи ЕУ во преговорите и дека се видно изненадени како Трамп рекол дека има верба во Путин за војната во Украина.
И за прв пат се чуле со Путин плус Трамп е за истите барања кои Путин ги бара за прекин на војната.
Овие велат дека ме знаат како да го толкуваат фактот дека прв пат Русија и УСА се на иста страна во преговори за прекин на војна и поддржуваат исти услови.

Не знам што има овде ама овие ко другари од војска си зборат.

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
2.103
Поени од реакции
2.482
Гледам дебата на Franceinfo : Trump ја предал Украина со своите изјави денес дека сака да се договори со Путин без да ја вклучи ЕУ во преговорите и дека се видно изненадени како Трамп рекол дека има верба во Путин за војната во Украина.
И за прв пат се чуле со Путин плус Трамп е за истите барања кои Путин ги бара за прекин на војната.
Овие велат дека ме знаат како да го толкуваат фактот дека прв пат Русија и УСА се на иста страна во преговори за прекин на војна и поддржуваат исти услови.

Трамп ја гледа реалноста на терен, незнам друго што да ти речам. Директна војна со Русија значи крај на светот.

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.179
Поени од реакции
12.024

Типични европски серковци кои одбиваат да ја прифатат реалноста.

Да имаа малку памет во 2022 немаше да наседнат и да си ја сјебат економијата под мотото „Украина мора да победи„

Најголеми губитници испаднаа Украина и ЕУ. Русија си го доби тоа што го бараше а САД ја искористи ситуацијата. Кур ги заболе за Украина и ЕУ

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.498
Поени од реакции
35.240

Интересно е што никој не зборува за најважната работа. Ниту Трамп ПОТУС-от, ниту било кој од САД, никој никаде не се согласи на најважното барање и главната причина за војната: Демилитаризација на Украина.

Kajgana Shop

На врв Bottom