Здравството кај нас

Член од
23 септември 2015
Мислења
934
Поени од реакции
466
И јас би сакал да чујам што е мислењето на нашиве доктори.
За жал изгледа е второво, дека само се троши рскавицата...

Заклучок нема бенефити само адаптација на стрес кога ке престанеш да ги стресираш мускулите од тежините ке се вратиш како што си бил, само што ке ги повредиш зглобовите,тетивите 'рскавиците.....
Пример рони колман сега изгледа како просечен 60г човек а не на бодибилдер.
Дека на телото таа мускулстура не му е природа колку и да вежбаш кога ке престанеш со стрес на мускулите телото само ке ги изгуби дека тоа не е природна фигура
Имање големи мускули или срце е корисно за такмичење и за перформанс.
Како што имање проширен желудник е корисно за Competitive eating но за друго не е.
А тоа што вежбањето прави е:
Инфламација, крева кортизол а преку тоа супресија на цел имунолошки систем, прави огромна штета на зглобови,тетиви,'рскавици, зголемува апетит а знаеме дека рестрикција на калории е еден од најдобрите фактори за здравје (но да се свесува квалитетна храна со сите микронутриенти), и тоа подобро спиење не можам да го сметам за валидно дека што поизморен тоа повеќе спиеш....

Затоа фитнесов малце нема логика.
ПС. Човечкото тело е најмногу наменето за пешачење, и за некои активности како што се замавнува и фрла.

Баш сега ја гледав оваа зборуваше 38мин и не кажа скоро ништо за бенефитите од вежбањето.....како што е случај со инфлуенЦерите кои форсираат некој хардкор шеми...

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.717
Поени од реакции
37.702
Американскиот тест за нострификација на диплома за доктор во Америка кој е исто со а, б, в, г ,д (USMLE) каде и со google твој да ти го дадат на помош сум сигурен дека нема да го положиш, ако ја немаш УЧЕНО и најмногу РАЗБРАНО најновата медицинска информација за дијагноза и третман на болестите!
Автоматски споено мислење:

За греота, во северџанија.

Во Германија на предавање никогаш не се фаворизирал трговски лек.

Само медицина базирана врз докази

Тука веќе сама си се негираш на тоа што го напиша за а, б, в , г :eek: (n)
...друго да заокружиш буква за точен одговор, а друго да напишеш со сопствен текст одговор на прашање,

Член од
28 ноември 2022
Мислења
480
Поени од реакции
921
Ne e ,,na mesto,, da se potcenuvaat kursevi vo medicinata. Toa moze da go pravi nekoj ,,samo sto definitivno e nadvor od medicinata,, i opsto ,,slabo informiran,,.
Kurs t.e. nadgradba e nesto ,,sto ni dava,, da odime napred vo ucenjeto, kako i primena na istoto. Sprotivno ke ,,sedeme vo minatoto,, t.e. ona sto sme ucele ,,na vremeto,,.
Kolku kursevi sum pominal ,,sirum svetot,, , kolku inovativni metodi za hirursko lekuvanje ,,sum donel,, //na toj nacin// vo Makedonija.
Da ne zboram ponatamu, da ne bile tie ,,kursevi,, uste klasika ke operirav so ,,stari metodi,,. Ne samo jas, tuku ste koi imaat ostaveno ,,uspesen beleg,, zad sebe.
Medicinata ,,ne stoi vo mesto,, t.e. postojano napreduva. Bez kursevi, nema nadograduvanje, zapoznavanje so ,,novi tehnologii,, , proceduri, itd. i nivna prakticna primena.

Tuka lezi, teorija, tehnika, obuka, sledenje rezultat t.e. komplikacii, steknuvanje prakticno znaenje, itd. ocena, sertifikacija itd, itd.
Sto se ,,narekuva kurs,, pa nekomu mu deluva ,,interesno,, e druga rabota. No e daleku od ,,igracka,,.

Последно уредено:
Член од
12 март 2009
Мислења
20.704
Поени од реакции
16.919
...оффф па и до термин да стигне пациентот за тие негови 15 минути за преглед, што ќе се постигне кога три пати ќе му зазвони на специјалистот мобилниот и два пати ќе влезат да го побараат во канцеларијата, а најчесто тие повеќе зборувааат како ја имаат истата болест или пак во неговото семејство, да пациентот повеќе ги слуша неговите маки отколку да ги каже сопствените, ќе препише набрзака иста терапија и ајт.

...и сум за тотално испитување на крвна слика (диференцијална), па и другите параметри што на прв поглед не се поврзани со вирусна (бактериска инфекција), но последицата од таа инфекциј аникој не може ни да ја претпостави, секој пациент си е своја приказна за себе, нема тука што да претпоставува матичниот или да ме ограничи, се покажаа матичните за време пандемија и со унифицирани протоколи и со суммамед „чудо од антибиотик“, зарем не ви беше доста, па ќе чекате да им се ,,исцрпат сите знаења“ за после да дадат упати за анализи??? ма ајде што ви е, нека ни поживее можноста за давање упати за лабораторија тоа е еден од важните патокази на што да се насочиме, ќе чекаме сега од искуство на матичните или специјализтите, па тие да беа кадарни истите немаше да се разболат, ни тие ниту нивно семејство толку често. Го испокрадоа здравството, милони евра во пршање, пациентот сега ќе штеди со лабораториски анализи, мало сутра!

Прегледај го приврзокот 442767 Прегледај го приврзокот 442768 Прегледај го приврзокот 442772

...еден од одбранбените знаци на телото, кога имунитетот со полна пареа работи, иако е компромититран од некоја инфекција, а не само детето туку и кога и возрасниот се уште не знае, нема симптоми, но можеби некој знак на омалаксаност, е тогаш доволно да ги додирниме вратните лимфни жлезди (јазли) кои се одговорни за борба на горните делови на лицето (носот, грлото), па бидете сигурни дека следниот ден или по два дена, можно е да се покачи и температура и влоѓување на општата здравствена состојба со што ќе биде неминовна потребата од антибиотик,

..така да, ако се има тој осет на додир со прсти на потечени лимфни жлезди за разлика од пред неколку дена, вирусната инфекција на грлото е тука, па ако сме паметни тогаш еден брис од грло да видиме дека е можно да биде можеби бактериска инфекција од стрептокока ( резултатот од брис ќе ни даде и кој антибиотик дотичното лице треба да го пие) тешко ли е тоа да се запамти и да не се зависи од ,,да се исцрпат сите знаења на матичниот,, па после да даде упат, до тогаш ние веќе ќе бидеме здрави, затоа што изреагиравме брзо за два дена, ефикасно и точно! па и доколку истата ситуација на детето била пред две, недели и сега се повторува веќе имаме искуство што и како треба веднаш, брзо да се престигне да не се намножат патогените во телото со истиот антибиотик на веќе минатото детално биохемиско и микробиолошко испитување.
Како млад ми излезе жлезда, всушност имав доле на заб вр.5(всушност само корен беше) гранулом, техничарката што вадела живец ја скршила иглата и ја остаила...шутраците што се не сакаа да прават, дури да ми ја оперираат жлездата...на крај ми текна во забната ординација на работа една искусна забарка го извади коренот, напраи добра киретажа, една инекција пеницилин од 250.000 и се се среди...

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.717
Поени од реакции
37.702
...јас не пишував за обезвредување на обуки и курсеви на медицински лица во континуирана надградба која се одвива цел животен век додека е професионално ангажиран, туку за тие кои токму со курсевите и доучување на неколку стручни испити за една година, биднуваат медицински лица, а тоа не може некој да го знае ако е само во медицината, а не и истовремено и напоредно придонесува надвор од медицината т.е во образованието и гледа какви кадри се курсираат како медицински лица.

Член од
13 април 2021
Мислења
3.513
Поени од реакции
11.466
На матичниот лекар му се врзани рацете...паметам едни добри времиња кога можеа да дават упати за секакви прегледи, снимања, кај нив во ординација се правеше екг, даваа пеницилин идр услуги.
Па и сега се прави екг кај матичен лекар…таман работа да нема екг апарат.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.412
Поени од реакции
24.126
Па и сега се прави екг кај матичен лекар…таман работа да нема екг апарат.
Kaj mojata mu e dupnato ona gumceto za vakum so praj za smukalkata za sondata, ali nema problem, sestrata go pricka so rakata duri ti pravat ekg. Barem taka bese posleden pat ko pravev tehnicki, sega mozi go imat zalepeno, da ne gresam dusa :D

Член од
28 март 2006
Мислења
17.873
Поени од реакции
12.404
оние кои ми биле матични немале екг апарати. А и зашто би имале кога читањето треба да се остави на стручно лице, специјалист-интернист во најмала рака. Едниот мој родител работеше на интерно, не зборам баш напамет.
А матичните имаат само лажичка за зини и стетоскоп за диши диши. И инекции за прва помош.

Последно уредено:

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.217
Поени од реакции
8.962
оние кои ми биле матични немале. А и зашто би имале кога читањето треба да се остави на специјалист-интернист во најмала рака. Едниот мој родител работеше на интерно, не зборам напамет.
А матичните имаат само лажичка за зини и стетоскоп за диши диши. И инекции за прва помош.
:eek:

Kaj mojata mu e dupnato ona gumceto za vakum so praj za smukalkata za sondata, ali nema problem, sestrata go pricka so rakata duri ti pravat ekg. Barem taka bese posleden pat ko pravev tehnicki, sega mozi go imat zalepeno, da ne gresam dusa :D
750 евра е нов апарат. Ќе си купи, ништо страшно ;)

Член од
13 април 2021
Мислења
3.513
Поени од реакции
11.466
оние кои ми биле матични немале екг апарати. А и зашто би имале кога читањето треба да се остави на стручно лице, специјалист-интернист во најмала рака. Едниот мој родител работеше на интерно, не зборам баш напамет.
Mojov maticen nema.
Како бре немаат екг апарат? Кај сте матични вие?! :unsure:

Вакво нешто до сега не сум слушнала. Екг апарат е must во секоја амбуланта. Дури мислам дека за тоа може кривично да се одговара. Читање на екг е нешто што секој лекар треба да го знае. Без да чита екг и да препознае елементарни работи, не може да биде доктор.

Баш ме интересира како препознаваат инфаркт. :eek:

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.449
Поени од реакции
10.371

Вакво нешто до сега не сум слушнала. Екг апарат е must во секоја амбуланта. Дури мислам дека за тоа може кривично да се одговара. Читање на екг е нешто што секој лекар треба да го знае. Без да чита екг и да препознае елементарни работи, не може да биде доктор.

Infarkt na ekg ne mora da se vidi.....a i srce nekoj da go fati sigurno nema kaj maticniot da trca.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.873
Поени од реакции
12.404

А за што му е? Како препознаваат инфаркт? Ти како би препознала инфаркт?
По некоиси криви линии кои ти како матичен не си остручен, не знаеш да ги интерпетираш? Ќе чекаш да го снимиш човекот кој тукуречи умира? И дури и да знаеш (не мислам лично на тебе него на матичните) мада се сомневам после тоа што ќе му правиш?
И што вели Поздрав, за такво нешто прво во амбуланта ќе одиш? Ако можеш воопшто да одиш?

Kajgana Shop

На врв Bottom