Станови во Скопје, совети за купување.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.745
Поени од реакции
25.165
Чаир и Топана
ne e tocno. nikogas ne padnale tie za 50% nitu stagniraat celosno
Автоматски споено мислење:

Од каде сега ова има врска со темава
gluvcite imaat poveke vrska so temava nego toa sto si napisala, pocni od faktot deka prvoto ti se slucilo a vtoroto nitu se slucilo nitu ke se sluci
Автоматски споено мислење:

Ок не е баш преку ноќ ама Пазарот на недвижнини во Шпанија некои од нив уште неможат да стигнат на 0 со цената што ја платиле и колку можат да продадат денес скоро 20 години подоцна

Види дали пазарот во мкд е нормален?
Одговорот е многу едноставен НЕ

Зашто го сметам за ненормален, реално иако останатиот дел од вантрешноста мигрира активно кон скопје, голем е и делот кој мигрира надвор од државата.Онашто до некаде спречува пад на цените е тоа што оние кои заминуваат странство не го продаваат имотот за најлош случај ако не тече мед и млеко кај што отишле да има каде да се вратат (и ги разбирам не е дека не ги разбирам)
Група луѓе тука постојано го спомнува Скопје како атрактивна и барана дестинација па затоа немало корекција на цените.
И лондон е атрактивен и баран, и копенхаген и берлин и стокхолм и ... па во сите овие на неколку години има некоја корекција (не таа корекција не е како тука што другата група сака да биде пад од 50-% ама пад имало има и ке има, е тоа е здрав пазар)

Али небитно е дали јас сметам дека на цените им фали некоја корекција или тие ке летаат уште нагоре она што се случува е ако некој не е спремен да плати одредена цена за скопје, очигледно има некој друг кој е спремен да го направи истото. Се додека има некој што е спремен нема да има ни к од корекција на цените а драстичен пад ни на SCIFI филм нема да видиме :)
korekcija imas vo pazari kade kvadrat kosta kolku? kolkavi se gradizenite trosoci tamu (malku pogolemi od mkd) i vidi kolku prostor ima za korekcija u sporedba so mkd od prodavacka strana.

Pobitno vidi ja potrosuvackata strana odnosno moznosta za kredit na poedinec da kupi nesto... edno e da imas 80k kredit so 20k ucestvo za komoten stan vo Skopje drugo e da imas kredit od 2-3M za shupa u Chelsea pa makar i zarabotuval 200-300k godisno u london city...

Последно уредено:
Член од
12 март 2009
Мислења
20.701
Поени од реакции
16.917
И хипотекарната криза во САД сега изгледа како точкица на голема слика, сосема небитно ако 2 се изгореле а 200 останати се посрале од пари

Дека има инфлација, има, тоа е пред се поради војната во украина..но инвестирање со земање кредит е сепак со ризици, а освен тоа сите празни станови се трошок...ако се завршени и запишани во катастар не ти бега и данок....
Во Скопје ќе паѓаат драстично Станови кога народ ќе почне да мигрира во далечна периферија и други градови, поради загадувањето и сообраќајниот хаос...кога ќе биде тоа е прашање...

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.745
Поени од реакции
25.165
Дека има инфлација, има, тоа е пред се поради војната во украина..но инвестирање со земање кредит е сепак со ризици, а освен тоа сите празни станови се трошок...ако се завршени и запишани во катастар не ти бега и данок....
Во Скопје ќе паѓаат драстично Станови кога народ ќе почне да мигрира во далечна периферија и други градови, поради загадувањето и сообраќајниот хаос...кога ќе биде тоа е прашање...
sekoe investiranje snosi rizici.

zborime za narod sto go mrzi 500m da izodi i saka da parkira u kafic. poveke sansa ima nekoj od centar na antartika da se preseli nego vo "dalecna periferija"

Член од
12 март 2009
Мислења
20.701
Поени од реакции
16.917
sekoe investiranje snosi rizici.

zborime za narod sto go mrzi 500m da izodi i saka da parkira u kafic. poveke sansa ima nekoj od centar na antartika da se preseli nego vo "dalecna periferija"
Попладнево ќе дојдеше до тепачка меѓу родители на улица пред школо во Аеродром, поради блокирање на улицата пред влезот во школото, а има подоле паркинг, ама да се Блокира Сообраќај....

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.745
Поени од реакции
25.165
Попладнево ќе дојдеше до тепачка меѓу родители на улица пред школо во Аеродром, поради блокирање на улицата пред влезот во школото, а има подоле паркинг, ама да се Блокира Сообраќај....
zatoa nikogas nema da se smenat nekoj raboti u mkd... prakticno sk si e drzava u drzava a od aerodrom do karpos ti e drzava u drzava u drzava.... osven ako ne izmislat poveke zemja vo tie naselbi nikogas nisto nema da se smeni. vertikalno nemoze radi zemjotresi, parkovi skoro nema, planinata ja betoniraa, taka da samo ceni krevanje ostanuva.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.745
Поени од реакции
25.165
Ти брат или напамет збориш или од инает, трето немат
kazi koga cair i shutka padnale za 50% eve neka ne e preku nok kako u crash market neka e u period od 5 godini ako sakash...

stagniranje toest mal rast da ama i tamu ima delovi sto rastat i delovi sto se geto. shutka na primer imas del sto e kako las vegas za pola mkd kade zivee/gradi ciganskata dijaspora i cesto toa se gradbi od po 200m2+....

zboris za mesta sto prasanje e kolku si bil i gi videl, da ne se lazeme

• Ми се допаѓа
Reactions: A__
Член од
22 февруари 2024
Мислења
298
Поени од реакции
485
kazi koga cair i shutka padnale za 50% eve neka ne e preku nok kako u crash market neka e u period od 5 godini ako sakash...

stagniranje toest mal rast da ama i tamu ima delovi sto rastat i delovi sto se geto. shutka na primer imas del sto e kako las vegas za pola mkd kade zivee/gradi ciganskata dijaspora i cesto toa se gradbi od po 200m2+....

zboris za mesta sto prasanje e kolku si bil i gi videl, da ne se lazeme
Немаат паднато збори на памет. Баш во шутка циганите дигнаа куќи пошто работат во германија ама не живеат за стално таму и се враќаат. На темава обично најгласни се луѓе што или не живеат овде или што немаат имот ниту пак се во тек на настаните.

Член од
24 август 2017
Мислења
603
Поени од реакции
1.372
^^ Eve de ovie dve-tri godini padnaja, vo prevod ako ti trebese pred nekoe vreme 15 god za isplata stan vo Cair denes ti trebit rabota od negde 9 god za da go isplatis istiot, problemot e sho ti i nekoi tuka gledate vo apsolutna cifra koja ne znacit ama bash nisto kako takva, na primer 800e(2015) e pogolemo od 1100e denes. Za toa kolku SK go znam slobodno prasaj gi doma postarite dali Cair izgubil ili dobil na vrednost.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.745
Поени од реакции
25.165
Немаат паднато збори на памет. Баш во шутка циганите дигнаа куќи пошто работат во германија ама не живеат за стално таму и се враќаат. На темава обично најгласни се луѓе што или не живеат овде или што немаат имот ниту пак се во тек на настаните.
tocno, imas cel del so palati od ger, svedska i danska. isto e i so cair vo delot okulu sponskata ambasada vo ridovite pozadi.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.745
Поени од реакции
25.165
^^ Eve de ovie dve-tri godini padnaja, vo prevod ako ti trebese pred nekoe vreme 15 god za isplata stan vo Cair denes ti trebit rabota od negde 9 god za da go isplatis istiot, problemot e sho ti i nekoi tuka gledate vo apsolutna cifra koja ne znacit ama bash nisto kako takva, na primer 800e(2015) e pogolemo od 1100e denes. Za toa kolku SK go znam slobodno prasaj gi doma postarite dali Cair izgubil ili dobil na vrednost.
ti be stan kupuvas u pari i cifri ili godini robija? daj objasni mi kako mene bi mi trebalo 9 god koga nemas poima kolku zarabotuvam... ne lupaj, prosecna plata u mkd na godisno nivo e dignata za edvaj nekolkubiljadi evra, u meguvreme kamatite se dupliraa a i stanovite dignaa cena taka da ni toa ne drzi voda sto si go napisal

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.935
Поени од реакции
3.279
Ја како шо гледам на темава се поделени мислења пола мислат дека ќе паднат цените, а другиве дека нема да паднат, тоа никој не знае, може и едно и друго, сега има побарувачка и затоа се такви, утре ако нема побарувачка ќе почнат да се снижуваат сега тоа е, не може никој да знае, просто ко грав.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.701
Поени од реакции
16.917
Ја како шо гледам на темава се поделени мислења пола мислат дека ќе паднат цените, а другиве дека нема да паднат, тоа никој не знае, може и едно и друго, сега има побарувачка и затоа се такви, утре ако нема побарувачка ќе почнат да се снижуваат сега тоа е, не може никој да знае, просто ко грав.
Цените се Релативни, треба да се врши компарација...
На пример, бевме во Хургада 2009, кажуваа една плавуша =5 камили...ама пошто падна цената на камили на 5000$, падна и на плавуши на 25000$.... Ама апартман 45м2 беше тогаш таму 35000$

• Ми се допаѓа
Reactions: A__

Kajgana Shop

На врв Bottom