NBA 2024/25

Koи тимови ке изборат плеј оф? (покрај фаворитите за титула)

• Вкупно гласачи
    50

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.468
Поени од реакции
35.190
Изгледано во живо, да не беше ова ќе губеа 3-1 и т од титула немаше да се види
Точно, тука беше преломниот момент.

Сакраменто беа подобриот офанзивен тим, а Лејкерс имаа очигледни проблеми со одбраната (иако сеуште многу подобри од Кингс)... На крај пресудно беше тоа што малтене сите од првата постава на Сакраменто психички паѓаа во финишите на утакмиците. Како врел компир си ја додаваа топката и бегаа од шут и одговорност. :D

Јака јака серија, една од најдобрите плејоф серии на сите времиња.
Автоматски споено мислење:

Можеше Ривс да си го покачи рекордот, ама не ја шутна последната, ја оттапка!
Ривс е класа лик и културен момак. Ќе има други можности... Ама не баш додека Леброн и Лука се заедно во составот. :D

Член од
31 јануари 2007
Мислења
18.935
Поени од реакции
23.071
Можеше Ривс да си го покачи рекордот, ама не ја шутна последната, ја оттапка!
Ја гледав имаше барем 3 - 4 секунди можеше да проба за 3 поена а го имаше сето време и за два поена но одлучи да не шутне да истече времето но и 45 поена се доволни . Лејкерс пред Ривс го имаше Карусо кој беше добар,сега и Кнехт ако не се реализира трејдот ќе го видиме и неговиот потенцијал. Лејкер знае да најде вакви играчи од никаде.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.468
Поени од реакции
35.190
Дап, скаутингот им е зачудувачки добар последниве години.

Последно уредено:
Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.159
Поени од реакции
11.866
Aj sea da te prasam hipoteticko prasanje. Ako jordan igrase u vremeto na kobi so shaq dali mislis deka ke osvoese titula da igrase protiv niv ili da igrase u vremeto protiv klay thompson, curry i durant dali mislis deka ke osvojuvase taka kako sto osvajal? Baska zaso nisto ne zbori za Pippen i Rodman? Pa samo na kakvi klucni utakmici dostavija ovie dvajca toa e nenormalno da se zbori, mislis Jordan sam gi tepal timovive kako go vodat narativot. Ne sporam deka e najdobar, ama aj malce koa gi imas kobe i lebron nema ramnenje sepak e timski sport i toa e toa. Se zavisi na kakvi protivnici ke naletas, pravilata na sportot itn. U vremeto na jordan trojki shutiranje bile naucna fantazija.

Ednostavno takvi bile vreminjata, ja ne veruvam ovde Jordan deka ke zemel poise od 2 tituli protiv takvi dve konkurencii kako sto kazav, pa makar i 40 poena stavil na utakmica.
Тоа е проблемот, шо ти ги наброив сите тимови од '90 кои се подобри или еквивалентни на денешните или тие што освоиле од понова ера и повторно не сфаќаш дека навистина е така.

Не можам да те разубедам во тоа што не знаеш, едноставно или сфаќањето на баскетот ти е дотаму или си премногу млад и не си ги гледал тие натпревари.

Да, ПИК на карира да беше на Шек и Коби (кој е мн помлад од него) и ПИК на кариера да беше на Џордан и Родман (истовремено за среќа им беше) мислам дека заради ШЕК дуото на Лејкерси немаше кој да го брани + играше добра одбрана. Збораме пошто играа во слична ера ќе беа и слични правилата, уште во 00-ти немаше толку многу виткање на правилата за да добиеме тоа шо го гледаме денес, а го нарекуваме баскет (всушност фати-шутни имаме лига).

Друга пластична споредба.
Рокетите од Хјустон или Суперсоничните од Селтикси.
Немој да ми речиш или да помислиш дека Дрејмонд (онаков каков е, Родман на батерии - дури и сам Родман се има смеено кога во интервју е прашан да спореди натпревар со нив) ќе има шанса против центри како Хаким или против крилен центар како Шон Кемп. Лигата немаше одговор за Кемп, ако повредите и потоа сам не си ја ебеше кариерата ќе требаше на секој натпревар по 10 технички да му судат :D заради начинот на прослава на поените и „боцкање“ т.е. провоцирање на противничките играчи потоа.
Понемилосрдно забивање досега никој немал во историјата, ај можда Доминик Вилкинс (ако морам да споредам) мада Доминик во принцип куца со 2 раце, овај со една, крилен центар, атлета, супермен беше на теренот и никаква противиграа немаа за него.
Гери Пејтон одбрана и напад, башка муцката навиена ќе те руши психички. Дитер Шремф или како и да се презиваше да му ебам тоа нацистот, специјалист за тројки ... не е Клеј ама ќе ти го збрца.
Дјурант ќе го чуваше Кемп?
Додека сите овие тимови се специјализирани и за играње одбрана, затоа и ти ги потенцирам (играа во време кога ем се кршеа вилици ем беа добри дефанзивци), имаа и добри офанзивни играчи како овие перјаниците на тимот, а и снајпери како овај Швабото или пак Кени Смит од Хјустон.

Така да, покриени беа на повеќе позиции и за џабе не биле шампиони или кога Џордан бил шампион не земале по 60 и кусур победи по сезона шо во денешно време ќе е еднакво на сезоната на ГСВ со 73-9.
Сезона каде Дрејмонд им ја еба трката за титула и за прв пат во историјата изгубено е финале од 3-1 предност. Тој тим ќе се натпреварува против овие од погоре?
Офанзивно да, ќе се натпреварува и ќе бидат рамо до рамо *(дури и таков со Дјурант во него), ама дефанзивно ќе примат исто толку поени колку што и ќе дадат, а во ПО и клучни моменти за титула дури и повеќе.

Џордан, од др страна (како и Коби) се приказна сама за себе, тоа шо не удирале тројки ко лудаци и шо не асистирале ко лудаци било затоа што НЕ се барало истото од нив.
Биле чисти бекови, дриблери, убијци за 2 поени, тоа беше стилот на игра тогаш. Сите позиции имаа она што треба да има еден играч на таа позиција, асистенциите на Стоктон никој не ги надминал. Поените на Џордан и статистиката негова уште не е во некои сегменти надмината - иако Леброн има 7-8 сезони (ако не се лажам) повеќе од него изиграно, скоковите на Родман се најценети како дефанзивем мастермајнд под кош, дабл даблот на Шек или било кој центар е ценет пошто се ровале под кош како свињи во кал.
Сега ќе ти дојде камерунското пиче, ќе ти шутира тројки цела утакмица (настрана талентот за баскет) и 90% од лигата мисли дека е Ембиид или некој добар центар кој шутира и тројки (пример Јокарата) па гледаме баскет каков шо гледаме т.е. никаков.
На такви „играчи“ не се надевај кога ќе ги ставиш на терен со кучиња од 90-ти или 00-ти.
Рикенот го спомна Ајверсон, од други причини, Ванлок ја дискутираше серијата со Сакраменто... дури и екипи од типот на Фила и Сакраменто (кои во тоа време беа 2 ешалон на екипи) ќе се носат рамо до рамо со сегашните „првенци“ баш заради менталитетот кој го имаа на терен и се знаеше тогаш во тимот кој е тренер, кој е прв играч, кој е центар, кој е плејмејкер и кој што прави на терен.
Сега е... кому иде и секоја вечер различен играч има по 30+ поени оти „му тргнало“, тоа за мене не е баскет ниту пак тие играчи се играчи.

Да се бараше од Џордан или Коби + да шутираат тројки?
ТЕК ТОГАШ би биле незапирливи и неуништиви.
Мислиш дека лудаци како нив кои јадат, пијат и серат во сала (пошто знаеме дека не спиеле воопшто т.е. по некој саат само инаку ќе спиеа и во сала) немаше да го усовршат и шутот за 3 поени?
Дека не беа способни? Не можеа да лупаат и погодуваат по 8 тројки на утакмица?

Можеа, никој не барал тоа од нив. Била лига во друго време, со други правила и очекувања од еден кошаркар.

Член од
19 март 2013
Мислења
3.273
Поени од реакции
4.918
Пред Лејкерс - Мавс имаме Нагетс - Лејкерс иначе. Тогаш почнува заебаниот распоред за Денвер кај шо ќе видиме дали се втор тим на запад. Моментално одлично функционираат , се чекаат само здрави противници.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.468
Поени од реакции
35.190
Не знам само Худ Шифино со што ги уцени да го одберат.
Послаб пик ама реално немаше шанси да се развива, уште не е завршена прикаска он.

Репликите подолу... :LOL:

Член од
16 април 2014
Мислења
7.355
Поени од реакции
11.812
И кој е подобриот сеа, ЛЏ или КБ? Како се договоривте?

Член од
24 септември 2023
Мислења
1.199
Поени од реакции
1.816
Kobes last 2 championship teams were loaded to fuck, all them were, hes a career 2nd option. Odom had helped lead MIA to the playoffs as a 1st/2nd option & became LA's 6th man, Artest was one of HOUs best players when they went 7 games with LA down Yao & T-Mac, they got Gasol for a 2nd round pick an elite big man, and Bynum was a monster in the paint, he made teams & players like the Duncan & the Spurs QUIT.
He also had Phil Jackson, the ATG coach known to coach circles around Popovich himself. Those teams were gigantic too, Odom at 6'9 could run PG, MWP was 6'8 250 on the perimeter arguably the #1 perimeter defender in the NBA, and then they had 2 7 footers packing the paint. Fisher at PG, one of the clutchest PGs in history, he bailed out LA numerous times like the .4 shot against SA.

Член од
7 декември 2019
Мислења
4.685
Поени од реакции
8.320
Ја гледав имаше барем 3 - 4 секунди можеше да проба за 3 поена а го имаше сето време и за два поена но одлучи да не шутне да истече времето но и 45 поена се доволни . Лејкерс пред Ривс го имаше Карусо кој беше добар,сега и Кнехт ако не се реализира трејдот ќе го видиме и неговиот потенцијал. Лејкер знае да најде вакви играчи од никаде.
Шузнам, Карузо некако ми беше антипатичен, Ривс е Ок. А што Кнехт ќе остане сега? Боље он , него чичево!
:facepalm: Ех што ти е човек, век живеј, век учи:D мислев дека никогаш нема да ме интересираат Лејкерси после тоа кога Коби им стана главен!
Се тешам со мислата дека само умните луѓе мењаат став :LOL:

Kajgana Shop

На врв Bottom