Aj sea da te prasam hipoteticko prasanje. Ako jordan igrase u vremeto na kobi so shaq dali mislis deka ke osvoese titula da igrase protiv niv ili da igrase u vremeto protiv klay thompson, curry i durant dali mislis deka ke osvojuvase taka kako sto osvajal? Baska zaso nisto ne zbori za Pippen i Rodman? Pa samo na kakvi klucni utakmici dostavija ovie dvajca toa e nenormalno da se zbori, mislis Jordan sam gi tepal timovive kako go vodat narativot. Ne sporam deka e najdobar, ama aj malce koa gi imas kobe i lebron nema ramnenje sepak e timski sport i toa e toa. Se zavisi na kakvi protivnici ke naletas, pravilata na sportot itn. U vremeto na jordan trojki shutiranje bile naucna fantazija.
Ednostavno takvi bile vreminjata, ja ne veruvam ovde Jordan deka ke zemel poise od 2 tituli protiv takvi dve konkurencii kako sto kazav, pa makar i 40 poena stavil na utakmica.
Тоа е проблемот, шо ти ги наброив сите тимови од '90 кои се подобри или еквивалентни на денешните или тие што освоиле од понова ера и повторно не сфаќаш дека навистина е така.
Не можам да те разубедам во тоа што не знаеш, едноставно или сфаќањето на баскетот ти е дотаму или си премногу млад и не си ги гледал тие натпревари.
Да, ПИК на карира да беше на Шек и Коби (кој е мн помлад од него) и ПИК на кариера да беше на Џордан и Родман (истовремено за среќа им беше) мислам дека заради ШЕК дуото на Лејкерси немаше кој да го брани + играше добра одбрана. Збораме пошто играа во слична ера ќе беа и слични правилата, уште во 00-ти немаше толку многу виткање на правилата за да добиеме тоа шо го гледаме денес, а го нарекуваме баскет (всушност фати-шутни имаме лига).
Друга пластична споредба.
Рокетите од Хјустон или Суперсоничните од Селтикси.
Немој да ми речиш или да помислиш дека Дрејмонд (онаков каков е, Родман на батерии - дури и сам Родман се има смеено кога во интервју е прашан да спореди натпревар со нив) ќе има шанса против центри како Хаким или против крилен центар како Шон Кемп. Лигата немаше одговор за Кемп, ако повредите и потоа сам не си ја ебеше кариерата ќе требаше на секој натпревар по 10 технички да му судат
![Зелен :D :D](/styles/default/xenforo/smilies/biggrin.png)
заради начинот на прослава на поените и „боцкање“ т.е. провоцирање на противничките играчи потоа.
Понемилосрдно забивање досега никој немал во историјата, ај можда Доминик Вилкинс (ако морам да споредам) мада Доминик во принцип куца со 2 раце, овај со една, крилен центар, атлета, супермен беше на теренот и никаква противиграа немаа за него.
Гери Пејтон одбрана и напад, башка муцката навиена ќе те руши психички. Дитер Шремф или како и да се презиваше да му ебам тоа нацистот, специјалист за тројки ... не е Клеј ама ќе ти го збрца.
Дјурант ќе го чуваше Кемп?
Додека сите овие тимови се специјализирани и за играње одбрана, затоа и ти ги потенцирам (играа во време кога ем се кршеа вилици ем беа добри дефанзивци), имаа и добри офанзивни играчи како овие перјаниците на тимот, а и снајпери како овај Швабото или пак Кени Смит од Хјустон.
Така да, покриени беа на повеќе позиции и за џабе не биле шампиони или кога Џордан бил шампион не земале по 60 и кусур победи по сезона шо во денешно време ќе е еднакво на сезоната на ГСВ со 73-9.
Сезона каде Дрејмонд им ја еба трката за титула и за прв пат во историјата изгубено е финале од 3-1 предност. Тој тим ќе се натпреварува против овие од погоре?
Офанзивно да, ќе се натпреварува и ќе бидат рамо до рамо *(дури и таков со Дјурант во него), ама дефанзивно ќе примат исто толку поени колку што и ќе дадат, а во ПО и клучни моменти за титула дури и повеќе.
Џордан, од др страна (како и Коби) се приказна сама за себе, тоа шо не удирале тројки ко лудаци и шо не асистирале ко лудаци било затоа што НЕ се барало истото од нив.
Биле чисти бекови, дриблери, убијци за 2 поени, тоа беше стилот на игра тогаш. Сите позиции имаа она што треба да има еден играч на таа позиција, асистенциите на Стоктон никој не ги надминал. Поените на Џордан и статистиката негова уште не е во некои сегменти надмината - иако Леброн има 7-8 сезони (ако не се лажам) повеќе од него изиграно, скоковите на Родман се најценети како дефанзивем мастермајнд под кош, дабл даблот на Шек или било кој центар е ценет пошто се ровале под кош како свињи во кал.
Сега ќе ти дојде камерунското пиче, ќе ти шутира тројки цела утакмица (настрана талентот за баскет) и 90% од лигата мисли дека е Ембиид или некој добар центар кој шутира и тројки (пример Јокарата) па гледаме баскет каков шо гледаме т.е. никаков.
На такви „играчи“ не се надевај кога ќе ги ставиш на терен со кучиња од 90-ти или 00-ти.
Рикенот го спомна Ајверсон, од други причини, Ванлок ја дискутираше серијата со Сакраменто... дури и екипи од типот на Фила и Сакраменто (кои во тоа време беа 2 ешалон на екипи) ќе се носат рамо до рамо со сегашните „првенци“ баш заради менталитетот кој го имаа на терен и се знаеше тогаш во тимот кој е тренер, кој е прв играч, кој е центар, кој е плејмејкер и кој што прави на терен.
Сега е... кому иде и секоја вечер различен играч има по 30+ поени оти „му тргнало“, тоа за мене не е баскет ниту пак тие играчи се играчи.
Да се бараше од Џордан или Коби + да шутираат тројки?
ТЕК ТОГАШ би биле незапирливи и неуништиви.
Мислиш дека лудаци како нив кои јадат, пијат и серат во сала (пошто знаеме дека не спиеле воопшто т.е. по некој саат само инаку ќе спиеа и во сала) немаше да го усовршат и шутот за 3 поени?
Дека не беа способни? Не можеа да лупаат и погодуваат по 8 тројки на утакмица?
Можеа, никој не барал тоа од нив. Била лига во друго време, со други правила и очекувања од еден кошаркар.