12212112
17.04.2024
- Член од
- 25 октомври 2023
- Мислења
- 190
- Поени од реакции
- 164
Ме прашуваш бидејќи сакаш да ми кажеш дека нивното повикување на бугарското име е несоодветно поради нивната расна, културна припадност, или ме прашуваш бидејќи негираш нивно повикување на бугарското име?Зошто словенојазичните европеидни христијани Гоце Делчев, Даме Груев и многу други би се повикувале на бугарска култура, бугарски царства и бугарско племе, кои се туркиски?
Ја немам читано. Делови од пишаното во книгава го имам читано во други книги и статии. Не планирам да читам на србски, поумно би ми било да ја купам на македонски. Што сакаш да кажеш со извадоциве?Што знаеш ти за Србите и нивното доселување на Балканскиот Полуостров? Го имаш читано Константин Порфирогенет и неговото дело De administrando imperio?
Eве ти го 32. поглавје во оригинал (oд стр. 30):
Еве ти и превод на српски:
Прегледај го приврзокот 442673
Прегледај го приврзокот 442674
Прегледај го приврзокот 442675
Прегледај го приврзокот 442676
Прегледај го приврзокот 442677
Прегледај го приврзокот 442678
Прегледај го приврзокот 442680
Прегледај го приврзокот 442682
Прегледај го приврзокот 442683
Прегледај го приврзокот 442685
Прегледај го приврзокот 442686
Прегледај го приврзокот 442687
Прегледај го приврзокот 442688
Ќе кажеш каков е ставот на б'лгарската званична историографија за градот Гордосервон (Γορδόσερβον) во Витинија. Кој го основал?
Градот е основан од Византиски Цар што донел Словени, воглавно Срби, како војници против муслиманите. Твоето мислење кое е?
Повеќе би им верувал на луѓе што сметаат дека Голи Оток всушност не постоел, него ли на буквални Срби. Бранислав Светозаревиќ Покорни е манипулатор од најголеми мери. Слободно купи му ја книгата каде што го брани македонскиот идентитет. Тој таму има приложено цитати и мисли од луѓе како Даме Груев, Крсте Мисирков и многу други видни дејствители. Ама проблемот се наоѓа во тоа што истите тие цитати и мисли се пишани во книги, а како што знаеме - книгите имаат повеќе страни. А овие други страни, содржат други цитати и мисли. А овие други цитати и мисли го кажуваат следното: „Македонија е регионална именка, Бугарин е народна припадност.“Еве повели
и не е едно писмо ами серија писма кои во книга ги срочил Бранислав Светозаревиќ.
П.С. Не негирам дека такви писма не постоеле, но знаејќи какви манипулатори се „господата“ што ги прати, верувам дека има испрвртување на факти.
Можеш слободно да прочиташ какви биле односите помеѓу Бугарија и Русија во тоа време, особено за темата Македонија.