Бугарското влијание и окупација на Македонија

Член од
22 февруари 2024
Мислења
258
Поени од реакции
412
Моите предци на различни начини им помагале на илинденци, со оглед на тоа дека живееле до границата. Немам информации дека биле војводи или четници. Живееле во Ќустендилско - нема да кажам повеќе од приватни причини. Посебно мојот пра-прадедо бил богат и финансиски ја поддржувал ослободителното движење. Непосредно пред Илинденското востание низ селото минувале чети и престојувале во селото, нахранети и облечени од локалното население. Има дури и сеќавања (на еден мој роднина) дека децата од училиштето (меѓу кои и тој) давале ханата си храна за тој ден за да ги нахранат четниците.

Не реков дека тоа ги прави Бугари. Ако се идентификувале како такви при влегувањето во служба - ја прифаќам нивната самоидентификација. Конкретно Гоце Делчев, освен што јасно напишал дека е Бугарин, се заколнал на верност и на Кнезот (Фердинанд) и на Татковината (Кнежеството).

Огромен дел од војводите и четниците по востанието се вратиле во Бугарија. Никола Карев дури напишал писмо со молба до министерот за внатрешни работи да се врати во Македонија во 1904 година.

Во Илинденско-Преображенското востание учествувале Бугари од цела Бугарија и пошироко. Војводите биле обучувани од бугарски офицери. Оружјето било набавено пред се од Бугарија. Огромен дел од војниците влегуваат од Бугарија.
Знаеш ли кој е проблемот? Пошто толку сте опседнати и фокусирани на Македонија што никогаш не успеавте да ја задржите и освоите, регионите што фактички биле под Македонија и ви ги ДАЛЕ ЗАПАДНИТЕ сили вие секако не сте се избориле за тоа немате никакви податоци, затоа бришете све што постои Македонско од Пиринска Македонија.

Еве ти википедија од кајшто ти се предците. Празна е.

Самиот ти кажуваш дека твоите те банираат пошто имаш МК адреса.

Е сега спроти тоа провериги селата на падината на Крушево. И од Татко и од Мајка потеклото ми е од таму. Во секое село ги пишуива комитите кој учествувале и загинале за Независна Македонија. Знаев дека не си по потекло од Сржта на Македонија затоа и те прашав од каде се твоите. И ништо чудно све е празно за тој дел. Секако треба да се скрие вистината.

Да повторам МАКЕДОНСКИТЕ СЕЛА БИЛЕ ГРАБЕНИ од БУГАРИТЕ и од СРБИТЕ.
Тезата дека некој нас не создал во 1945 ти паѓа во вода, пошто сеуште ние ги имаме имотите овде, вие не ни живеете.

Македонците во Америка, Австралија, Канада, Англија со генерации се таму. Како некој нив не ги натера наеднаш да станат Марсовци? Како може некој да ти рече од утре од 12 саат си Пакистанец? Не сте смешни туку стварно будали испаѓате со вашите извртени тези.

И човек вака да ве праша од кај сте абе од негде таму сме давале храна.Жими дорчо твојата фамилија помагала на Комитите. Џабе и енергијава ја трошам на тебе. Да си бил во тоа време веројатно би те изрешетеле нашите.
Автоматски споено мислење:

будала е овој

12212112

17.04.2024
Член од
25 октомври 2023
Мислења
185
Поени од реакции
164
Да си бил во тоа време веројатно би те изрешетеле нашите.
Ти книга напишана од комитите немаш прочитано за да знаеш кој би им бил преферираниот начин за да го утепаат.
Слободно погледни колку луѓе од „неговиот“ крај ги ставиле своите животи во оган само за да ја видат Македонија слободна преку идеалите на организацијата:

Член од
22 февруари 2024
Мислења
258
Поени од реакции
412
Ти книга напишана од комитите немаш прочитано за да знаеш кој би им бил преферираниот начин за да го утепаат.
Слободно погледни колку луѓе од „неговиот“ крај ги ставиле своите животи во оган само за да ја видат Македонија слободна преку идеалите на организацијата:
Ти курле од говрлево дојди во куќите што ги имам од моите прадедпвци на КУР ДА ВЕ НАДЕНАМ ВИ ЕБАМ БУГАРОФИЛИТЕ ФАШИСТИЧКИ. Мајката да ви ја изнаебам у пичка све што имате, ако сме биле бугари што кур мајката баравте да крадете од нас и да го задушите Илинденско востание наместо да помогнете?
Крв ти ебам и све што имаш бугарско у пичка провокаторска.

12212112

17.04.2024
Член од
25 октомври 2023
Мислења
185
Поени од реакции
164
Ти курле од говрлево дојди во куќите што ги имам од моите прадедпвци на КУР ДА ВЕ НАДЕНАМ ВИ ЕБАМ БУГАРОФИЛИТЕ ФАШИСТИЧКИ. Мајката да ви ја изнаебам у пичка све што имате, ако сме биле бугари што кур мајката баравте да крадете од нас и да го задушите Илинденско востание наместо да помогнете?
Крв ти ебам и све што имаш бугарско у пичка провокаторска.
81.96 е просечното IQ во државава, а твојот придонес е значителен.
Цел свет те негира, а ти воопшто не си заинтересиран да им ги погледнеш тезите на комшиите.

Член од
27 мај 2018
Мислења
969
Поени од реакции
1.610
Цел свет те негира, а ти воопшто не си заинтересиран да им ги погледнеш тезите на комшиите.
На кур да ги качам тезите и сите комшии наши. Фала и пријатно.

Член од
22 февруари 2024
Мислења
258
Поени од реакции
412
И мајките ви се ебеле за 2 червени, и бабите и керките и сега внуките. Така се создадени крвта да ви ја изнаебам циганска. Сите војни против Македонија ги изгубивте. ВМРО не успеавте целосто да го задушите. Кур да ни јадете на нас Македонците разбра ли копиле створено од курва мајка?

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.735
Поени од реакции
751
Па ако народноста била (етнички) Прабугари - реално Кутригури, тогаш ти како Словен (како што велиш дека си) што има да се фалиш/фалите со нивната држава, нивните ханови и воопшто нивната историја?

Си видел/чул Србите да се фалат со историјата на Аварскиот Каганат или Македонците со историјата на Отоманската Империја?
Ме прашуваш за периодот пред создавањето на темелите на современата бугарска народност. Јас не сум Прабугарин. Јас сум Бугарин, претставник на јужнословенски народ. Не се фалам, ниту се гордеам со Првото бугарско царство - немам никаква заслуга да се фалам или да се гордеам ни со историјата. Драго ми е што мојата земја има повеќе од 1.300 години историја и континуитет признати низ целиот свет.

Србите можат да се фалат што сакаат, тоа е нивна работа, вие исто. Денес нема ни Аварскиот Каганат, ни Отоманската Империја?, туку има Бугарија.

Знаеш ли кој е проблемот? Пошто толку сте опседнати и фокусирани на Македонија што никогаш не успеавте да ја задржите и освоите, регионите што фактички биле под Македонија и ви ги ДАЛЕ ЗАПАДНИТЕ сили вие секако не сте се избориле за тоа немате никакви податоци, затоа бришете све што постои Македонско од Пиринска Македонија.

Еве ти википедија од кајшто ти се предците. Празна е.

Самиот ти кажуваш дека твоите те банираат пошто имаш МК адреса.

Е сега спроти тоа провериги селата на падината на Крушево. И од Татко и од Мајка потеклото ми е од таму. Во секое село ги пишуива комитите кој учествувале и загинале за Независна Македонија. Знаев дека не си по потекло од Сржта на Македонија затоа и те прашав од каде се твоите. И ништо чудно све е празно за тој дел. Секако треба да се скрие вистината.

Да повторам МАКЕДОНСКИТЕ СЕЛА БИЛЕ ГРАБЕНИ од БУГАРИТЕ и од СРБИТЕ.
Тезата дека некој нас не создал во 1945 ти паѓа во вода, пошто сеуште ние ги имаме имотите овде, вие не ни живеете.

Македонците во Америка, Австралија, Канада, Англија со генерации се таму. Како некој нив не ги натера наеднаш да станат Марсовци? Како може некој да ти рече од утре од 12 саат си Пакистанец? Не сте смешни туку стварно будали испаѓате со вашите извртени тези.

И човек вака да ве праша од кај сте абе од негде таму сме давале храна.Жими дорчо твојата фамилија помагала на Комитите. Џабе и енергијава ја трошам на тебе. Да си бил во тоа време веројатно би те изрешетеле нашите.

будала е овој
1. Бугарската држава никогаш не сакала да го освои и задржи историскиот и географскиот регион Македонија. Целта на Бугарија отсекогаш била слободата на нашите браќа во Македонија - нешто што самите жители на Македонија го барале од Бугарија. Прочитај малку за бугарските договори, прочитај неколку мемоари на дипломати кои учествувале на разни настани поврзани со Македонија и ќе сфатиш. Запомни дека дури и во поновата историја, Бугарија беше прва што безусловно ја призна вашата независност во 1991 година.

2. "Моите" не ме банирале. Не знам како дојде до овој заклучок.

3. Дедо ми и прадедо ми се родени во Ќустендилско, прадедо ми е роден во источниот дел на Вардарска Македонија.

Бидејќи си од Крушевско, може ли да споделиш каква била судбината на двајцата браќа на „претседателот“ на Крушевската Република во периодот 1941 - 1944 година и по 1944 година? Дали Геоги Карев бил принуден да стане член на локалните Бугарски акциони комитети? Дали бил принуден да стане градоначалник на Крушево? Што му прават нему и на неговиот брат твоите претходници, АСНОМ-ците?

4. Единственото нешто што било направено за време на војната беше реквизицијата, што е типично за војна. Се зема, се враќа со документи и потврда. Не тврдам дека сте создадени во 1945 г.

5. Во овие земји има и Бугари од Македонија, можеби најмалку во Австралија, поради фактот што тие се претежно емигранти таму по 1945 година. Има десетици бугарско-македонски цркви, на Бугари од Македонија.

6. Провери колку жртви направи Бугарија за слободата на Македонија. Ако сакаш да проверите, само за Ќустендилскиот регион - војводи, четници и други.

Последно уредено:
Член од
19 февруари 2011
Мислења
616
Поени од реакции
757
Ме прашуваш за периодот пред создавањето на темелите на современата бугарска народност. Јас не сум Прабугарин. Јас сум Бугарин, претставник на јужнословенски народ. Не се фалам, ниту се гордеам со Првото бугарско царство - немам никаква заслуга да се фалам или да се гордеам ни со историјата. Драго ми е што мојата земја има повеќе од 1.300 години историја и континуитет признати низ целиот свет.

Србите можат да се фалат што сакаат, тоа е нивна работа, вие исто. Денес нема ни Аварскиот Каганат, ни Отоманската Империја?, туку има Бугарија.
Колку си само контрадикторен сам на себе не си бил прабугарин ама си бил модерен бугарин и ти е драго што државата ти имала 1300 години историја а во тоа спаѓа и историјата на прабугарите за кои велиш дека не си ти.
Бугарската држава нема континуитет од 1300 години, помеѓу прв и второ бугарско има прекин од 180 години а од второ до модерна Бугарија има 500 години и сега каква е таа историја долга 1300 години: А пак велиш денес нема Отоманска империја, и сега кажи ми што е заедничкото помеѓу Бугарија од 14 век и денешна Бугарија а што е разлика помеѓу отоманската империја и Турција денес?

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.735
Поени од реакции
751
Колку си само контрадикторен сам на себе не си бил прабугарин ама си бил модерен бугарин и ти е драго што државата ти имала 1300 години историја а во тоа спаѓа и историјата на прабугарите за кои велиш дека не си ти.
Бугарската држава нема континуитет од 1300 години, помеѓу прв и второ бугарско има прекин од 180 години а од второ до модерна Бугарија има 500 години и сега каква е таа историја долга 1300 години: А пак велиш денес нема Отоманска империја, и сега кажи ми што е заедничкото помеѓу Бугарија од 14 век и денешна Бугарија а што е разлика помеѓу отоманската империја и Турција денес?
1. Кажи му на Американец 2+ генерација дека ова е контрадикторно и ќе ти се смее.
2. Заедничко е што се работи за иста земја, исто име, наследена и развиена култура, традиции, јазик итн. Разликата е во тоа што денес нема Отоманска империја - не успеаја да го задржат своето име.

Последно уредено:
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.611
Поени од реакции
9.240
1. Кажи му на Американец 2+ генерација дека ова е контрадикторно и ќе ти се смее.
2. Заедничко е што се работи за иста земја, исто име, наследена и развиена култура, традиции, јазик итн. Разликата е во тоа што денес нема Отоманска империја - не успеаја да го задржат своето име.
1. Американци како етнос не постојат, туку се делат на расни и етнички групи, така што споредбата со нив ти е крајно несоодветна.
2. Не. Ти со Аспаруховите Бугари немаш иста култура, традиции и јазик. Ниту пак со Тертеровите и Шишмановите Кумани ги делиш овие карактеристики.

Член од
19 февруари 2011
Мислења
616
Поени од реакции
757
Сега сакаш да кажеш дека ако беше Аспарухово царство денес Бугарија немаше да се повикува на континуитет? Ако по било која причина денес се преименува бугарската држава бугарите ќе престанат да си ја слават дотогашната историја? На пример според важата историја пред паѓањето под османлиска власт царството се поделило на трновско, видинско и добруџанско царство. Според ова османлиите кого поробиле? Дали историјата е историја на државата или историја на народот. Дали ако некој народ во одреден момент нема држава значи и дека нема историја?

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.735
Поени од реакции
751
Сега сакаш да кажеш дека ако беше Аспарухово царство денес Бугарија немаше да се повикува на континуитет? Ако по било која причина денес се преименува бугарската држава бугарите ќе престанат да си ја слават дотогашната историја? На пример според важата историја пред паѓањето под османлиска власт царството се поделило на трновско, видинско и добруџанско царство. Според ова османлиите кого поробиле? Дали историјата е историја на државата или историја на народот. Дали ако некој народ во одреден момент нема држава значи и дека нема историја?
1. Не, ова се твои толкувања.
2. Историјата на Бугарија е историја на државата Бугарија од нејзиното формирање до денес. Историјата на Бугарите и историјата на бугарскиот народ.

Член од
27 мај 2018
Мислења
969
Поени од реакции
1.610

PRC :kuracc:

Член од
19 февруари 2011
Мислења
616
Поени од реакции
757
1. Не, ова се твои толкувања.
2. Историјата на Бугарија е историја на државата Бугарија од нејзиното формирање до денес. Историјата на Бугарите и историјата на бугарскиот народ.
Тогаш постои ли историја на државата за време на Османлиското владеење на балканот? Дали историјата на османлиите е и ваша историја?

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.735
Поени од реакции
751

Убаво е не само да можеш да копираш/лепиш линкови, туку и да читаш, истата статија:

1738607023889.png
Која е оваа бугарска раса во Македонија? Ги нема, нели?

Тогаш постои ли историја на државата за време на Османлиското владеење на балканот? Дали историјата на османлиите е и ваша историја?
Историјата на Отоманската империја е дел од историјата на Бугарите. Исто како што историјата на Северна Македонија е дел од историјата на Албанците и сите други народи кои живеат таму.

Kajgana Shop

На врв Bottom