Конкретно за "моето" (на татко ми) Тресонче постеи ја интернет страната
www.tresonce.com.mk...а сега за ПЛЕМЕНСКИТЕ ОДЛИКИ НА МИЈАЦИТЕ...
За племенските одлики на мијаците, по многу што специфчен македонски ентитет, до сега најтемелни и најобемни истражувања има извршено најстариот македонски етнолог Д-р Томо Смиљаниќ-Брадина. Тој своите научни сознанија ги има објавено во своите десетина книги во докторската дисертација посветена на разликите меѓу Мијаците и Брсјаците, одбранета на францускиот факултет во Клермон 1930год.
Според истражувањата на овој прв македонски доктор на етнолошки науки, роден во Тресонче,племенсата организација на Мијаците се зачувала се до крајот на 18век., кога почнала да се распаѓа под налетот на паричното стопанство и на македонските простори. Инаку е општо познато и научно утрврдено дека мијачкиот крај е едниствената по долготрајна македонска оаза на патријахален живот, при што и се задржале некои специфичности во животот на овој македонски ентитет, кои ретко или воопшто не ги среќаваме кај другите македнски племиња.
Името МИЈАЦИ,науката се уште не го кажала последниот збор, како и од каде и по што Мијаците го добиле своето име,иако за него имаме претпоставки и во објавените и необјавените спомнати трудови на Брадина.
Интересно е да се напомене,дека Ѓоргија Пулески не случајно кажал дека се Мијаците, Македонците воопшто потомци на Александар Македонски само со срцето, туку и со разумот.
Дијалектот со кој кореспондираат Миајците е своевиден само за ова македонско племе. Тој го носи името "мијачки" и "галички" и се смета како исклучително архаичен во македонскиот јазик, кој децидно ги утврдиле спецификите, кој не се среќаваат кај другите македонски дијалекти.
Кажи ми само која книга ја имаш да не цитираме од истата книга и двајцата :smir:
бај д веј јас ја иам од Др. Петар Поповски - Мијаците Потомци На Античките и Прастари Жители на Матија(Денешна Албанија) :helou:
Тој е од Лазаропле, јас ја имам од Кузман Смилевски, тој е Тресочанец.:helou: