Здравството кај нас

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.159
Поени од реакции
11.866
...не знам зошто не сум јасна, а дали ти оправдуваш притвор да го земат полиција со лисици (таква е процедура) ,,за тоа понашање" дали разликуваш тежина на престап и начин на казнување.
ТОА е проблемот, шо го фатиле со пари бележани и го притвораат наместо да го упуцаат на лице место или јавно да го обесат на јарбол пред болница па така да го остават на гавраните и до на лето убаво дури не потсуши та после да го симнат, можда тогаш ќе се научи некој шо е ред.

За Скопје не знам, ама за Битола те молам не правдај никој оти романи можи да се напишат за сите срања кои се имаат дешавано и се дешаваат во болницата. Војна и мир лајна да јади, повеќе томови ќе има било кое писание ако запниме со случаи од БТ.

Тоа со детето се имам згрозено од жена да го слушнам, од доктор, не знам шо се сврти муабет бевме на гости и вика абе Викторија (мајката) сама си е крива не беше одговорноста на лекарите тогаш причина за смртта на малото.
Бо чоек ко се напнав, се виде и гости и софра и раат муабет...

Значи за вакви работи нема средина, нема сива зона, нема чекај да провериме, да притвориме, да се судиме.
Менвање законот само и да го пуцаш на лице место ради негрижа ако оди некој јабана.

ЈАКА МУ ДУША на сите родители првенствено чеда шо изгубиле таму, а после останати членови на фамилија оти за секој боли ама за дете најповеќе. Не знам како можат да живеат со себе и да не му пресудат на таквиот „доктор“.

Да не му си во кожата и на никој да не му е пишано таква судбина да си доживее, а дека се гнаси - гнаси се.

Ете шо кажват примери Чоколисимо и Хоупот, онака мене да ми се испонаша или на моја жена има на клоци да ја бркам по оделение па ќе се тужиме после. Та не ќе ми е прв пат по болници да се дерам и расправам со кретени, особено во Битолската.

Нека одат истите малку каде владеат закони (без разлика дали на улицата или правна држава каде функционира) и нека земаат така на душа недолжни бебиња, нека им умираат луѓе стари од негрижа, па има да лежат затвор и тоа двоцифрен број на години.

Ене го онај кретенот татин син на ортопедија шо е, тате доктор и јас доктор ќе бидам (синкир ова некоја видеоигрица е), забораја на чоекот да му стават инекција кога го правеа операција од ебана скршеница на нога. Отиде чоек на 40 и некоја, со 2 деца дома ги остави малечки. Ова пред години беше ама случајот го памтам ко вчера да е.

Кај ќе му оди душата на таквите јас не знам и исто не знам како некој не ги избушил ко швајцарско сирење или не им стегнал метак во глава.

Најтрагичното е шо сами си го напрајвме ваков здравствениот систем, не некој да не терал, сами сме носеле виски, бомбоњери, сме давале под рака и после умирале луѓе, а што ќе прават?

На работа одат или да закачат денес некоја тезга т.е. некоја операција или да се искурваат со некоја колешка или сестра, за друго и не ги барај.
После ќе ти речат презумција на невиност, зошто притвор, зошто вака, зошто така.
Не! Дури не почнат да ги редат еден по еден 2 метра под земја нема никаков ред да се клај и никој нема да се плаши од сопствените постапки. Еден куп фамилии имаат зацрнето.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.184
Поени од реакции
8.923
Нека одат истите малку каде владеат закони (без разлика дали на улицата или правна држава каде функционира) и нека земаат така на душа недолжни бебиња, нека им умираат луѓе стари од негрижа, па има да лежат затвор и тоа двоцифрен број на години.
Ова е точно.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.713
Поени од реакции
37.692
...ви ставив емотикон тажно, ви верувам поради вакви несовесни медицински лица, што пациентите преќутуваат и јас имам доживеано непријатности како пациент, а и сведок сум за многу нечовечко однесување на работно место на поедини здравствените работници, верувајте се борам колку можам, но тоа е веќе страшно колку е проширена несовесност, ма каква Хипократова заклетва гајле се нема, ги гледаш млади специјалисти како пример за медицинско лице и за неколку месеци ќе ги испокварат постарите колеги и тие ќе почнат да ја применуваат иста шема кон пациентите, но се останати и ретки бисери во бел мантил на кои вакви негативни влијанија во здравството не им делува и да ги променат и остануваат професионални во тоа осило.
Ти на овој форум тврдиш дека работиш на Клиниките во Скопје. Да те прашам, си побарала некогаш частење по успешен преглед, точна дијагноза или некоја процедура?
...никаде тоа не го тврдев, ниту имам кажано дали, каде и што работам, мојот карактер уште како тинајџерка беше сама да си го платам пијалокот, не сум дозволила никој, па ни дечко да ме почасти, ниту да ме испрати, сама сум џек и си плаќам и пијалокот и таксито,
...леб и ајвар ќе јадам туѓо не земам, таква сум, а не пак на работа и со сила да ми остават на биро таму ќе остане и ќе го подадам на некој болен или на техничка служба при поправка, се работи за сок, кафе и бомбониера.
Чипуровска изиграва морална не сакаше да ми препиши рецепт за терапијата шо ја земам, сум немала извештај од трансфузиолог,
...тоа е за твое добро, ете нешто по протокол да направи, грешките на примање на нискомолекуларен хепарин кој се користи во превенција и лечење на тромбоемболични состојби со антикоагулантни лекови како (фраксипарин, клексане) само со еден покачен параметар на Д-димери од лабораторија со упат како сакаш ти, не е во ред,

... ако се водиш со висока ризична бременост и треба да направиш скриниг на хемостаза, ќе го направиш а тоа е на трансфузиона каде се испитува четири параметри со се Д-димери за да се воспостави дијагноза за тромбоемболични промени или народски ,,тромбоза,, со што се одредува антикоагулантна терапија.

...е сега тука е дискутабилно различен приод од висината на резултатот, но тие лекови што велиш како терапија може да биде нож со две оштрици, да предозирање или погрешна дијагноза токму тие наместо добро ќе направи лошо со појава на крварења (антикоагуланти делува на коагулацијата на крвта) да не пишувам што други компликации се можни да не те плашам.

Последно уредено:
Член од
13 април 2021
Мислења
3.504
Поени од реакции
11.449
Како здравствени работници, основната задача треба да биде пружање медицинска помош, адекватна здравствена грижа и безбедност на пациентите, без притоа да бараме да бидиме наградени за тоа од страна на пациентите. Доколку постојат такви индиции, тоа само ја нарушува и онака кревката доверба во здравството и ги нарушува етичките кодекси на медицинската професија.

Е сега, треба да се направи разлика меѓу симболична благодарност и нешто што може да се интерпретира како обид за поткуп. Давањето кафе, кока кола, бонбони, без барања за нешто во замена, никако не е мито и корупција, туку знак на изразување благодарност и љубезност. И не, тоа никако не треба да биде обврска, туку исклучиво на добра воља на човек и ништо друго. Притоа треба да се води сметка за етиката и можноста за погрешно толкување на таквите гестови.

Мислам дека ви пишував еднаш, јас кога одам некаде и кога ќе ми завршат некоја поголема работа во банка, или без разлика на кое друго место (иако уредно сум си чекала, не значи пример дека одам преку ред и сл), сакам да купам 200 грама кафе и да ги почастам вработените и не гледам ништо лошо во тоа. Не очекуваш ништо во замена за тоа, чисто само како знак на благодарност за добро завршената работа. Не го правам тоа цело време, туку само ако почувствувам дека има потреба да изразам некаква љубезност и мало внимание да им покажам.

Ако хирургот е притворен, ваљда има некаква истрага во тек. Притворот не значи автоматска вина, туку ваљда сакаат да се истражат околностите и да се види дали има други такви примери на корупција и земање мито. Санкциите и те како треба да бидат строги, за да се даде јасно до знаење дека такво однесување не е прифатливо никаде, а посебно не во здравствениот систем.

Член од
28 ноември 2022
Мислења
468
Поени од реакции
898
I ,,ovie,, stasale megjusebno ,,da se prepukuvaat,, edni so drugi :facepalm:
Screenshot_20250202-124022_Chrome.jpg
,,a sega poinaku e,, mhm

Screenshot_20250202-124040_Chrome.jpg
,,ovoj pogore da se zatne!,,

Bez obraz , ,,bez perde,, , bez SRAM, stasale ednite so drugite ,,da se zakacaat,, za ZDRAVSTVO. Molcete tamu, sokrijte se ,,da ne ve citam,,.

Oj ti ,,lopato edna,, ,,buljava,,.
Screenshot_20250202-131347_Chrome.jpg

,,kolku deca mesecno,, treba da zaminat na drugiot svet , za da prevzemes nesto ili itna i neotpovikliva ostavka da podneses?
Screenshot_20250202-131009_Chrome.jpg
Dali nekoj broi ,,kolku deca zaminaa,, izminatiov period?
Dali nekoj ,,podnese odgovornost,,?

E tuka ,,barajte ja makata,, , a ne kaj nekoj d-r sto go pritvorile ,,navodno za 150€,,

Последно уредено:

Хоуп

ümid edirəm
Член од
13 април 2012
Мислења
2.612
Поени од реакции
9.780
Овие од секогаш биле ѓубриња без совест, ама после короната кога ги фрлаа пациентите по ходници, не им даваа вода, ко да биле во аушвиц не во болница кутрите и фрли го телото во црна вреќа, да не грешам душа ама којзнае и кој сме закопувале, од тогаш уште повеќе се прегорени, не го гледаат човекот како личност, што живее, има семејство, деца, мајка, работа, него како обичен предмет, паднал се скршил голема работа...
За битолската болница може книга да се напише за се што се случувало.

Највеќе ми е жал за Викторија, зошто и по две години не успеа да се помири со смртта на бебето, а и претпоставувам и со неправдите, а и после толку години истите тие убијци сеуште пораѓаат, "негуваат" трудници и родилки со новороденчиња. Нема ништо, ама баш ништо поболно од загуба на дете. За овој случај ја читав на фб секој ден како објавува писма до бебето и сум плачела потоп.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.713
Поени од реакции
37.692
Ако хирургот е притворен, ваљда има некаква истрага во тек. Притворот не значи автоматска вина, туку ваљда сакаат да се истражат околностите и да се види дали има други такви примери на корупција и земање мито.

(види на видеото на 01:49:00)

... очигледно не си го видела поткастот на обвинителка Вилма Русковска кај Ландов , да видиш и слушнеш како тоа ги ,,заборавале" во притвор, како тоа обвинителите работаат еден за сите, сите за никаде, барем до сега, и какви интелекти се, не би им дала две овци да чуваат, да не чува Господ од нивни истраги, обвиненија и пресуди, тешко на хирургот да не го стрефне инфаркт од ваква ситуација.

Последно уредено:

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.184
Поени од реакции
8.923

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.184
Поени од реакции
8.923
Мислам дека ортопедот победил во ферката :icon_mrgr:

Член од
9 јануари 2021
Мислења
1.056
Поени од реакции
1.115
I ,,ovie,, stasale megjusebno ,,da se prepukuvaat,, edni so drugi :facepalm:
Прегледај го приврзокот 442240
,,a sega poinaku e,, mhm

Прегледај го приврзокот 442241
,,ovoj pogore da se zatne!,,

Bez obraz , ,,bez perde,, , bez SRAM, stasale ednite so drugite ,,da se zakacaat,, za ZDRAVSTVO. Molcete tamu, sokrijte se ,,da ne ve citam,,.

Oj ti ,,lopato edna,, ,,buljava,,.
Прегледај го приврзокот 442244

,,kolku deca mesecno,, treba da zaminat na drugiot svet , za da prevzemes nesto ili itna i neotpovikliva ostavka da podneses?
Прегледај го приврзокот 442245
Dali nekoj broi ,,kolku deca zaminaa,, izminatiov period?
Dali nekoj ,,podnese odgovornost,,?

E tuka ,,barajte ja makata,, , a ne kaj nekoj d-r sto go pritvorile ,,navodno za 150€,,
Браво докторе, така е!
И наместо да пуштаат специјализации секоја година и да има повеќе специјалисти, тие гледаат со други глупости да го замараат народот. Јас барам да пуштат повеќе специјализации и да ги вработуваат со осигурување да не плаќаат сами.
До сега фала богу кај што сум бил кај специјалисти, сите ми се погодиле, ова се работи за Прилеп и сите се супер доктори, но фалат доктори кои ќе работат во болниците.
Мене ми фали правда за починатите дечиња кои умреа заради лекарска грешка најмногу, а за жал тука имаме и други случаи кои се заради некоја грешка. Овој систем не чини.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.184
Поени од реакции
8.923
Браво докторе, така е!
И наместо да пуштаат специјализации секоја година и да има повеќе специјалисти, тие гледаат со други глупости да го замараат народот. Јас барам да пуштат повеќе специјализации и да ги вработуваат со осигурување да не плаќаат сами.
До сега фала богу кај што сум бил кај специјалисти, сите ми се погодиле, ова се работи за Прилеп и сите се супер доктори, но фалат доктори кои ќе работат во болниците.
Мене ми фали правда за починатите дечиња кои умреа заради лекарска грешка најмногу, а за жал тука имаме и други случаи кои се заради некоја грешка. Овој систем не чини.
Парадоксот е што еднаш зборуваат дека имало премногу специјализанти па и приватни па не можело да се вработат, а утре трубат на телевизија дека фалело кадар!

Си играат мајтап со народот!

Член од
12 март 2009
Мислења
20.667
Поени од реакции
16.873
Парадоксот е што еднаш зборуваат дека имало премногу специјализанти па и приватни па не можело да се вработат, а утре трубат на телевизија дека фалело кадар!

Си играат мајтап со народот!
Фондот нема пари

Kajgana Shop

На врв Bottom