Во петок на бојкот? – Секоја акција може да успее ако има масовност! 31.01.2025

Ќе бојкотирате ли пазарување во Петок?

• Да

• Не, не ме интересира

• Да, но мислам дека нема ефект.

Резултатите може да се погледнат само после гласање.
Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.368
Поени од реакции
8.086
која вреќа пари плаќаш овде, имате ли појма колку се поскапи стварите на запад? Еве ме замисли малце што кукаш не ти чини и разгледав на нет. 50% персоналец плаќаш таму, здравствено било Германија било 14% од приход. Значи ако имаш приход од 1,000 евра плаќаш 140 евра за здравствено, и 500 евра данок, за трошење ќе ти останат 360 евра за да преживееш. Споредувате западна европа со овде, али за да има таму такви ствари, народот го ебат у гз со порези.
More mochko aj ne preseruvaj koga od Skopje ne si izlegol a ne pa danoci i danochni priliki che bistrosh

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.429
Поени од реакции
7.806
ниту тие 14% ги плаќаш туку само 7%, другите 7% ги плаќа работодателот.
Не разбрав, што е разликата, пак 14% помалку од трудот останува за тебе или имаш опција 7% да не уплатиш?
Автоматски споено мислење:

Им продаваат работи со 18-20% рабат ало.
А за нас 5% нема. Мрш таму гони ги
Според тебе колку би требало да заработува еден приватен бизнис?

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.068
Поени од реакции
8.820
Не разбрав, што е разликата, пак 14% помалку од трудот останува за тебе или имаш опција 7% да не уплатиш?
7% плаќаш ти од твоето бруто, а другите 7% ги плаќа работодателот.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.429
Поени од реакции
7.806
7% плаќаш ти од твоето бруто, а другите 7% ги плаќа работодателот.
Сфатив тоа, ама на крај пак 14% помалку во твојот џеб, ко што напишал Рон.
Мислев да не има опција своите 7% доброволно да одлучиш дали ќе ги платиш или не.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.068
Поени од реакции
8.820
Сфатив тоа, ама на крај пак 14% помалку во твојот џеб, ко што напишал Рон.
Мислев да не има опција своите 7% доброволно да одлучиш дали ќе ги платиш или не.
Само 7% се помалку од твојот џеб

14% е пресметано од твоето бруто колку треба да платиш а потоа таа сума ја плаќаш 50% ти, а 50% работодателот.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.429
Поени од реакции
7.806
Само 7% се помалку од твојот џеб
Не верувам дека фирмата има можност да не ги уплати тие 7% во твое име, тебе да ти ги даде, односно цела бруто плата да си ја добиеш. Како што кај нас фирмите се должни да ги плаќаат придонесите во име на вработените.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.068
Поени од реакции
8.820
Не верувам дека фирмата има можност да не ги уплати тие 7% во твое име, тебе да ти ги даде, односно цела бруто плата да си ја добиеш. Како што кај нас фирмите се должни да ги плаќаат придонесите во име на вработените.
Фирмата тие твоите 7% што ги должиш ти ги одбива од брутото и плус од самата фирма се уплаќаат на фондот здравство останатите 7%.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.429
Поени од реакции
7.806
Фирмата тие твоите 7% што ги должиш ти ги одбива од брутото и плус од самата фирма се уплаќаат на фондот здравство останатите 7%.
Значи вкупно се 14%, небитно од кој од што.

Доколку народ би ја добивал целата бруто плата, па после сам да си уплаќа, тогаш можеби повеќе ќе се свесни што добиваат за возврат за своите пари.

Член од
17 декември 2019
Мислења
2.626
Поени од реакции
4.501
Треба да се влезе во тие 5 најголеми увозни фирми на храна и да се побараат фактури колку они ја купуваат робата па ја продаваат.
Овде се тргна обратно.
Druze, rabotev delivery u picerija kako 2ra rabota bas radi tie gnasni pokacuvanja koga pocna vojnata vo ukraina, platite so zenanata ni bea mizerni godina dena od poskapuvanjata (posto drzavna rabota nikad ne ti pokacuva odma plata, baska teski zdravstveni problemi so detenceto imavme, a finansii nemavme) i znaes sto pravea gomnata od Dauti? Sekoj mesec doagjaa i na gazdava mu kazuvaa mora 5% da nakacime kaskavalot, mora 10% pelatot, znaes gorivoto poskape ova ona... I sto da pravi gazdata, istite ceni da gi drzi? Eve pomina koronata, vojnata vekje nikoj ne ja ni spomnuva, naftata drasticno poeftine (bese 110 denari za vreme na vojnata) a distributerite si nakacuvaat ceni..

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.156
Поени од реакции
5.364

Доколку народ би ја добивал целата бруто плата, па после сам да си уплаќа, тогаш можеби повеќе ќе се свесни што добиваат за возврат за своите пари.
Добиваме „ручки„; уплаќаш втор пензиски, а „некој„ од „брачата„ го испразнил, уплаќаш здравствено, а рентгените по клиниките никаде не работат, уплаќаш пензиско, а никој не ти гарантира дека ќе дочекаш и земаш пензија...

Нешто е гнило во државата која не се вика „Данска„.

И и‘ треба еден гооооолем „ресет„.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.177
Поени од реакции
42.904
На кадаиф парите кокретно државата ги инвестира во зелена енергија и сиријци.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.068
Поени од реакции
8.820

Тие пари се ништо во однос на тоа колку ќе потрошиш кога ќе бидеш во поодмината возраст.

Член од
23 септември 2015
Мислења
925
Поени од реакции
461
Општо цените од 2021 до 2025 се можеби 25% а на некои производи дури и 100% покачени.
Првата причина корона,втората војната во украина....и има логика а и нема донекаде...веќе како да бараат нелогични изговори за секакво наредно покачување.
Автоматски споено мислење:

А може некој да објасни како хрватски, македоснки или српски продукт во друга држава многу поевтин отколку во државата што го произведува....
А истиот производ поминува 1000-2000км.... Што бесплатно е горивото,амортизацијата и ред други работи надвор од границите на државата што го извозува производот?
Или стандардод кај нас е "преголем" за германците или другуте европски земји?

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom