која вреќа пари плаќаш овде, имате ли појма колку се поскапи стварите на запад? Еве ме замисли малце што кукаш не ти чини и разгледав на нет. 50% персоналец плаќаш таму, здравствено било Германија било 14% од приход. Значи ако имаш приход од 1,000 евра плаќаш 140 евра за здравствено, и 500 евра данок, за трошење ќе ти останат 360 евра за да преживееш. Споредувате западна европа со овде, али за да има таму такви ствари, народот го ебат у гз со порези.
Сфатив тоа, ама на крај пак 14% помалку во твојот џеб, ко што напишал Рон.
Мислев да не има опција своите 7% доброволно да одлучиш дали ќе ги платиш или не.
Сфатив тоа, ама на крај пак 14% помалку во твојот џеб, ко што напишал Рон.
Мислев да не има опција своите 7% доброволно да одлучиш дали ќе ги платиш или не.
Не верувам дека фирмата има можност да не ги уплати тие 7% во твое име, тебе да ти ги даде, односно цела бруто плата да си ја добиеш. Како што кај нас фирмите се должни да ги плаќаат придонесите во име на вработените.
Не верувам дека фирмата има можност да не ги уплати тие 7% во твое име, тебе да ти ги даде, односно цела бруто плата да си ја добиеш. Како што кај нас фирмите се должни да ги плаќаат придонесите во име на вработените.
Треба да се влезе во тие 5 најголеми увозни фирми на храна и да се побараат фактури колку они ја купуваат робата па ја продаваат.
Овде се тргна обратно.
Druze, rabotev delivery u picerija kako 2ra rabota bas radi tie gnasni pokacuvanja koga pocna vojnata vo ukraina, platite so zenanata ni bea mizerni godina dena od poskapuvanjata (posto drzavna rabota nikad ne ti pokacuva odma plata, baska teski zdravstveni problemi so detenceto imavme, a finansii nemavme) i znaes sto pravea gomnata od Dauti? Sekoj mesec doagjaa i na gazdava mu kazuvaa mora 5% da nakacime kaskavalot, mora 10% pelatot, znaes gorivoto poskape ova ona... I sto da pravi gazdata, istite ceni da gi drzi? Eve pomina koronata, vojnata vekje nikoj ne ja ni spomnuva, naftata drasticno poeftine (bese 110 denari za vreme na vojnata) a distributerite si nakacuvaat ceni..
Добиваме „ручки„; уплаќаш втор пензиски, а „некој„ од „брачата„ го испразнил, уплаќаш здравствено, а рентгените по клиниките никаде не работат, уплаќаш пензиско, а никој не ти гарантира дека ќе дочекаш и земаш пензија...
Нешто е гнило во државата која не се вика „Данска„.
Општо цените од 2021 до 2025 се можеби 25% а на некои производи дури и 100% покачени.
Првата причина корона,втората војната во украина....и има логика а и нема донекаде...веќе како да бараат нелогични изговори за секакво наредно покачување.
Автоматски споено мислење:
А може некој да објасни како хрватски, македоснки или српски продукт во друга држава многу поевтин отколку во државата што го произведува....
А истиот производ поминува 1000-2000км.... Што бесплатно е горивото,амортизацијата и ред други работи надвор од границите на државата што го извозува производот?
Или стандардод кај нас е "преголем" за германците или другуте европски земји?
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.