Ракометната репрезентација на Македонија (мажи)

Пеце

Пелистер-Битола
Член од
16 септември 2009
Мислења
4.392
Поени од реакции
5.510
Аххх Бале Бале шо ни напрај.... :kajgana: :jajce:

комшијаTи

Комшија Ти
Член од
21 ноември 2013
Мислења
6.377
Поени од реакции
5.587
Член од
19 август 2010
Мислења
4.150
Поени од реакции
10.278
Ja gledam včera Hrvatska, posebno se desnive bekovi Martinovič i Maraš, i ne može da ne ti projde malce doza na ljubomora. Povekje se prašuvaš sam sebe što sme mu zgrešile tolku na gospod da ne kazni tolku na desen bek? Od Kiro, dojdovme na Velkovski, Tomi i Serafimov. Koga vidov deka ovie si gi koristat svoite desni bekovi i za centralni bekovi i se ide kako podmačkano. Koga ke vidam deka Maraš, (ejjj onoj Maraš koj u Palister beše srednožalosen rakometar) protiv edna Francija ima povekje golovi otkolku Serafimov cela kariera. Plus potpiša za Psg. E taka se raste, a ne nie go čekame Serafimov na 27 godini ušte da sobere muda da vleze vo duel ili da izvede skok šut. Za odbrana voopšto i da ne zborime. Pa ušte heroj go praime. Kiro mora da preseče so nekoi raboti. Ne e samo bitno dali igra, nego i kako igra tamo kade što igra. Što ako on igra redovno vo Alkaloid koga e tapa. Da žalno e što vo makedonska liga izgleda kao Gitsel, ama toa kažuva za odbranata koja se igra vo našava liga. Ne može toa da bide reper. Ednostavno kaj nekoi rakometari gledaš deka nemaat sila, muda, tehnika da se sprotistavat na toa nivo. Kako Mitev može, ovoj ne? I Mitev promašuva nekad, ama deteto vlaga vo dueli so zverovi, se bori hrabro, pokažuva rakometna drskost. Nekoj ke kaže i Fitilj ne beše vakov kako sega, mu trebaše vreme. Taka e, ama kaj nego sekad se zabeležuvaše taa eksplozivnost koja ja imaše, i muda i sve. Samo ne beše snajden dovolno, napravi i loš poteg, ne igraše dovolno itn. Ovoj dobiva šansa na nekolku prvenstva ama baš nišo ne se menja. Mora da se baraat rešenija ako se saka da se odi napred. Nemam ništo lično protiv momakot, nego najmnogu me razočara bidejki očekuvav da vidam najmnogu od negk.Oćigledno me izlažaa nastapi te vo mak. liga.

Член од
16 мај 2010
Мислења
6.380
Поени од реакции
5.793
Мене ме интересира инфлуксот на странски кадар во Вардар и Пелистер како ќе влијае врз развојот на нашите ракометари. Се што ни фали е уште некој скандинавец па да ги имаме 3те школи обединето во една лига. Балкан, Шпанска и Скандинавија

chef_cook

._perlous
Член од
25 октомври 2011
Мислења
4.328
Поени од реакции
13.264
Ja gledam včera Hrvatska, posebno se desnive bekovi Martinovič i Maraš, i ne može da ne ti projde malce doza na ljubomora. Povekje se prašuvaš sam sebe što sme mu zgrešile tolku na gospod da ne kazni tolku na desen bek? Od Kiro, dojdovme na Velkovski, Tomi i Serafimov. Koga vidov deka ovie si gi koristat svoite desni bekovi i za centralni bekovi i se ide kako podmačkano. Koga ke vidam deka Maraš, (ejjj onoj Maraš koj u Palister beše srednožalosen rakometar) protiv edna Francija ima povekje golovi otkolku Serafimov cela kariera. Plus potpiša za Psg. E taka se raste, a ne nie go čekame Serafimov na 27 godini ušte da sobere muda da vleze vo duel ili da izvede skok šut. Za odbrana voopšto i da ne zborime. Pa ušte heroj go praime. Kiro mora da preseče so nekoi raboti. Ne e samo bitno dali igra, nego i kako igra tamo kade što igra. Što ako on igra redovno vo Alkaloid koga e tapa. Da žalno e što vo makedonska liga izgleda kao Gitsel, ama toa kažuva za odbranata koja se igra vo našava liga. Ne može toa da bide reper. Ednostavno kaj nekoi rakometari gledaš deka nemaat sila, muda, tehnika da se sprotistavat na toa nivo. Kako Mitev može, ovoj ne? I Mitev promašuva nekad, ama deteto vlaga vo dueli so zverovi, se bori hrabro, pokažuva rakometna drskost. Nekoj ke kaže i Fitilj ne beše vakov kako sega, mu trebaše vreme. Taka e, ama kaj nego sekad se zabeležuvaše taa eksplozivnost koja ja imaše, i muda i sve. Samo ne beše snajden dovolno, napravi i loš poteg, ne igraše dovolno itn. Ovoj dobiva šansa na nekolku prvenstva ama baš nišo ne se menja. Mora da se baraat rešenija ako se saka da se odi napred. Nemam ništo lično protiv momakot, nego najmnogu me razočara bidejki očekuvav da vidam najmnogu od negk.Oćigledno me izlažaa nastapi te vo mak. liga.
Изиграа дрско и со муда Хрватите, и тоа им се исплатеше, и свака им част. А нашиве ко трепка се тресат.
Оној Мартинович ги прегоре, свака му част. Ја вчера коа ги гледав, јанѕа ме изеде зашто нашибе неможат да бидат ко нив, и никад нема да бидат.
Хрватите се спортска нација, и патриоти, а ние не. . Е тоа е разликата!

Член од
4 октомври 2010
Мислења
8.559
Поени од реакции
15.056
Има улога и генетика. Ние како нација не сме многу високи, а не сми ни бројни. Нема многу голема селекција.

Без дијаспора, од базата каде што може да се црпи, ние сме веќе некаде по 20к во една генерација, а трендовите се надолни. Ова се мажи и жени, со некоја груба математика исфрли пола жени, исфрли и некаде помеѓу 25-30% Албанци, кои слабо играат ракомет, потоа помножи по 15 години (кои сега имаат од 18 до 33 години) и ќе видиш колку е мал базенот од кој се црпи. Или оди испод 18, а како што пишав, трендовите се полоши.

И не заборавај генетика и плус дека сме нација која што немала и уште култура на спортување. Помодарството со теретана, разни фитнеси е нешто друго.

Секој нека се сети како изгледале часовите по физичко.

А не е само ракомет, се играат и други спортови, дури и повеќе, иако сме демек "ракометна нација".

Член од
4 октомври 2010
Мислења
8.559
Поени од реакции
15.056
Скандинавциве шо се високи, абе шо да ти кажам, џинови.
Па се, еве Данците во просек се меѓу највисоките луѓе во свет. Швеѓаните, Норвежаните, исто се повисоки од Македонците.

А мислам дека на сите нив, просекот им го расипуваат и доселениците, дека разликата би била и поголема.

Не само за ракомет, општо за спорт, правени се истражувања за поврзаноста на висината и спортскиот успех. Повисоките нации се поуспешни. Нормално дека има и милион други фактори, но овој е доста важен.

Член од
23 март 2017
Мислења
422
Поени од реакции
752
Па се, еве Данците во просек се меѓу највисоките луѓе во свет. Швеѓаните, Норвежаните, исто се повисоки од Македонците.

А мислам дека на сите нив, просекот им го расипуваат и доселениците, дека разликата би била и поголема.

Не само за ракомет, општо за спорт, правени се истражувања за поврзаноста на висината и спортскиот успех. Повисоките нации се поуспешни. Нормално дека има и милион други фактори, но овој е доста важен.
Да баш затоа најдобрите играчи се со просечна висина, висината ама баш нема врска за колку еден ракометар е јак и ќе биде јак ,затоа одлучуваат други фактори пред се труд и многу работа а не висина….

Член од
4 октомври 2010
Мислења
8.559
Поени од реакции
15.056
Да баш затоа најдобрите играчи се со просечна висина, висината ама баш нема врска за колку еден ракометар е јак и ќе биде јак затоа одлучуваат други фактори пред се труд и многу работа ….
Физички предиспозиции (меѓу кои и висината, особено за бек шутер, од каде што почна муабетот) и талент се најбитни работи. Особено талентот.

Труд и многу работа се само надоградба и прават разлика кај тие што имаат талент.

Ти и јас, да земеме да се трудиме како никој друг, повеќе и од Кристијано Роналдо, кој важи како пример кога се зборува за овие работи, не би имале ни 1% од кариерите на Балотели или Касано, кои се неодговорни, мрзеливи, но имаат голем талент.

chef_cook

._perlous
Член од
25 октомври 2011
Мислења
4.328
Поени од реакции
13.264

Е џинови не се. Ако како нација у просек се повисоки од нас на 3см како ракометери не се.
И да се, тоа не е никаков фактор. Ако немаш висина ќе компензираш со други нешта, тактика, брзина, продорливост, агресивност итд.
Одамна не е у мода советско-југословенскиот стил на ракомет со робусни бекови кој пуцаат од 20метра.Скандинавциве фураат ран енд ган ракомет и со тоа сите ги убиваат.
За било кој спорт, не само за ракомет треба дрскост и муда.

Член од
4 октомври 2010
Мислења
8.559
Поени од реакции
15.056
За промените во ракометот предмалку пишував во друга тема.

За дрскост и муда одговорот би бил сличен како за труд и работа, ене го еден пост погоре, да не се повторувам.

За поврзаноста на висината и
спортскиот успех зборуваат бројките. И тие неколку центиметри воопшто не се занемарливи. Дека има и милион други фактори спомнав уште прееска, не значи дека ако има и други работи што се битни, дека висината не е. Особено ако се вратиме во контекстот за што се збореше.

Талент и физички предиспозиции, потоа сите тие фрази околу труд, работа, дрскост, муда, пожртвуваност, срце на терен и слично.

Член од
19 август 2010
Мислења
4.150
Поени од реакции
10.278
Abe ako barame opravduvanje za se ke najdeme. Koja pa baza ja imaat slovencite?? Od kolkav bunar crpat oni? Pak ti vikam, gi spomnav desnive bekovi naši kaj koi apla gledam deka nemaat ni mentalitet ni muda. Jasno e deka se skrateni i so talent, ama onaa uplašena faca vtoro ili treto prvenstvo po red so napolneti 27 godini ne e za gledanje, a ušte pomaku za opravdanje. Pa Janc koj ne e bek, koa ke go stavat na desen bek e plafon za našive, i toa so koja visina i so koi predispozicii povekje?? Ja mislam deka ne sme dobro pokrieni so kvalitetni treneri vo mladi kategorii, kade što se počnuva, i kade što se učat osnovite na rakometot.

Kajgana Shop

На врв Bottom