Uste mi e misterija koja e poentata vo obicen makedonski market da ima 3 razlicni vida na srpska mineralna voda i 4 razlicni vida na srpski biskviti...nie neznaeme da proizvedeme jebena plazma keks?
Jas vo Srbija od makedonski produkti imam videno samo vino...
Ni treba Trumpova politika na tarifi i kvoti prema Srbija.
Прилепска пиварница е увозник за Књаз Милош, Скопска за Роса.И таква е комбо понудата на дистрибуција маркети или хорека.Групациски корпоративни окрупнувања.
Бимилк, Имлек, Млекара Суботица (и една босанска беше) се уште еден тип деца од иста мајка.Битолски путер произведен во Белград, често балансот па и млекото порано.
Од друга страна, српското млеко е многу посубвенционирано од нашето па огромен увоз имаме.Трница пола производи им се од Ниш (јогурт, павлаки, кисело млеко итн.
Кумановски Бучен козјак трајно млеко мејд ин Сербиа, Јока Струмица - косовско млеко.Цена 70-75, а во маркети од млекара Лесковац 50-55.
Монтенегро Гостивар имаа(т) и млекара купено во Србија, трајно млеко, зденки, кашкавал (под Маестро бренд)
За бисквити неаме фабрика освен Винчини, Битола имаше една работеа за Кам и ја снема во некаков чуден пожар.
МИК Свети Николе ќе ја селеа во Србија порад наводно подобри услови, кај нас освен нив, нешто Гевгелија и пропаднатите ЖиВа не знам кој имаше домашна кланица.
Сите сувомеснати се најголем дел месо од увозно потекло Пекабеско, Римес, Солета, Меин, Глобус, Ука, Карнем, Косиљак...додуша последно време и најмалку од Србија, свинско најчесто Шпанија, Германија.Телешкото од Холандија и Италија (читај Тиамо Сарај и Подгорка Струга).
Ама имаме Топола, Карнекс, Неопланта и милион други српски и хрватски Пик/Цекин/Пивац/Гавриловиќ, босански Овако/Семич/Менпром, па Горановиќ/Мартекс од Црна Гора, словенечки Птуј/Пивка...
Од фабриките за масло единствено Благој Ѓорев Кристал е со локално производство и прашање е дали е целосно домашен сончоглед.
Бисер и Брилијант можда и готови цистерни носат.
Ама Искон, Сунце итн и по толку трошоци за превоз, маржи и увозни давачки се поефтини.
Пченица најголем дел увезуваме од таму зошто нашиве газди се шкрти да платат на домашни земјоделци, а во Пелагонија садат фотоволтаици, исто како и Тиквешијата, па нашето вино е поскапо и од италијански и шпански.