Најекономично греење и ладење

Член од
18 мај 2012
Мислења
132
Поени од реакции
25
Od vnatresnata do nadvoresnata edinica treba da ima minimum 3 metri bakarni cevki ako nema prostor togas visokot od trite metri cevki se vrti vo krug pozadi nadvoresnata edinica
Кај мене нема круг,цевките директно од климата влегуваат во ѕидот,од 1 метар нема фазла должина

Член од
21 април 2008
Мислења
271
Поени од реакции
131
@nikomil1 ако ти е читан саатот кај тебе е ептен џабе, дали по 1000 дена од клима на месец имаш

Член од
7 март 2017
Мислења
156
Поени од реакции
187
@nikomil1 ако ти е читан саатот кај тебе е ептен џабе, дали по 1000 дена од клима на месец имаш
ne se ni bunam deka e mnogu :) samo mu kazav na chovekot deka sum stoplen i za kolku pari, oti prasha dali sme stopleni a se pogodi momentot i fakturata togash stigna. ova bi trebalo da e najgolemata smetka, eventualno i februari ako se pogodi epten laden (ama pa e 3 dena pokratok). od mart natamu vekje ne ni ima zimo jako, ochekuvam da padne na 3000 smetkata

Член од
2 август 2017
Мислења
292
Поени од реакции
442
Луѓе што клими имате дај кажете,сите затоплени задоволни сето за мерак.Јас еве не сум задоволен од климата,имам LG 3.5KW и затоплувам 33м² ама овој месец ако не пуштам панел дома ќе измрзнам.Посебно овој месец па и со маглава во Прилеп една недела глава не кренав.Нон стоп дефрост и само паѓа температурата во собата,потоа пуштам панелот да дојди до 22-23с ама откако ќе го исклучам не можи да ја држи таа температура повторно паѓа после секој дефрост.Како што кажав загревам 33м² спуштен плафон,четири сезонски стакла,стаклена волна горе и пак не ја затоплувам просторијата ( ова зборувам за месец Јануари кога е најладно ) Оваа ми е осма сезона како се греам со клима ама за наредната решен сум да ја менувам или друга клима или на дрва за постудените месеци
Другар, освен дилерите за продажба на грее сите останати ќе ти кажат дека инвертер климите се добри за топлење само до -5, ако се спушти под таа температура нема шанси да се стоплат просториите ако немаш некое помошно грејно тело. Сите клими ти се горе доле исти, освен конзолните-нископодни кај кои е покомфорно греењето и многу поретки се дефростите. Значи ти кажувам од лично искуство. Само немој многу да им веруваш на коментарите овде затоа што тоа ти се претежно дилери за продажба на клими и единствена цел им е само да ти продадат некоја клима без да ти дадат некој добронамерен совет.

Член од
21 април 2008
Мислења
271
Поени од реакции
131
ne se ni bunam deka e mnogu :) samo mu kazav na chovekot deka sum stoplen i za kolku pari, oti prasha dali sme stopleni a se pogodi momentot i fakturata togash stigna. ova bi trebalo da e najgolemata smetka, eventualno i februari ako se pogodi epten laden (ama pa e 3 dena pokratok). od mart natamu vekje ne ni ima zimo jako, ochekuvam da padne na 3000 smetkata

Ја сум за што помалку да имаш, али не ми беше логично четири клими за таа сметка. По пет кв на ден да троши секоја пак се собира.

Член од
7 март 2017
Мислења
156
Поени од реакции
187
Ја сум за што помалку да имаш, али не ми беше логично четири клими за таа сметка. По пет кв на ден да троши секоја пак се собира.
ne znam shto e logichno/nelogichno. smetkata ete ja. klimite se sto pati pishani, isto i rasporedot na sobite i izolacijata. isto imam pishano i so po kolku snaga raboti 3.5kw vo dnevna .. non stop se dvizi pomegju 250-300w retko navecher kasno ako kachi na kratko do kaj 500 nekolku minuti i pak pagja na 300w. generalno site 4 klimi zaedno vo prosek troshat nepoln 1kwh koga e najladno. ako ne zaboravam sledniot mesec pak kje ja kacham smetkata.

Член од
16 април 2019
Мислења
387
Поени од реакции
545
kaj mene se sensira 1-3.5kw vo dnevna i 2-2kw vo spalnite.
vivax aeri imam vo trpezarija koja e spoena so dnevnata. mava pochesto defrosti. vo momentov daikinot (toj od 3.5kw) troshi 450-500w

Ova e tvoj prv post kade pisivas deka trosi 450-500w a vo ovoj denesen post sosema drugo
Автоматски споено мислење:

isto imam pishano i so po kolku snaga raboti 3.5kw vo dnevna .. non stop se dvizi pomegju 250-300w
Sto i kako e ama ne e za veruvanje sto ova sto go pisuvas ili ednostavno kazano Lazes

Член од
29 септември 2012
Мислења
1.256
Поени од реакции
2.303
Другар, освен дилерите за продажба на грее сите останати ќе ти кажат дека инвертер климите се добри за топлење само до -5, ако се спушти под таа температура нема шанси да се стоплат просториите ако немаш некое помошно грејно тело. Сите клими ти се горе доле исти, освен конзолните-нископодни кај кои е покомфорно греењето и многу поретки се дефростите. Значи ти кажувам од лично искуство. Само немој многу да им веруваш на коментарите овде затоа што тоа ти се претежно дилери за продажба на клими и единствена цел им е само да ти продадат некоја клима без да ти дадат некој добронамерен совет.
Ne sum diler.So vistinski izbor na soliden klimatizer dobro dimenzioniram i so dovolno rezervna snaga vo nego sigurno ke se stoplis i na -15 pa i na -20c.
Ama da znaes treba da se spruzis nekoj denar od poke.
Jas vo kuka vo Bitola(kako eden od nanezgodnite gradovi za toplenje) ti garnatiram kaj men na -15c ke imam temperatura vo prostorot 24-25c podprosecno izoliran ,ama ke si brcnis podlaboko vo novcanikot......
Znajs kako e narodnata pogovorka,kolku pari tolku muzika.
So suv gz ribi ne se faka!
Zatoa ne gi nosi lugeto vo zabluda deka so klima inverter ne mozelo da se stopli.
Predimenziniraj go malce uredot,ke potis i na -15-20c,plus stavi i navlaznuvac pa so 24c i 50% vlaga po kusi rakaj ke si setas doma.

Член од
27 јануари 2025
Мислења
2
Поени од реакции
2
Здраво дечки, да ве замолам некој што има Gree Airy Pro да ми пише ја купив пред недела дена па имам некој прашања, воедно втора Gree клима ми е имам и Fairy Premium колку чисто за инфо презадоволен засега од неа. Ви благодарам

Член од
14 август 2018
Мислења
4.970
Поени од реакции
11.270
Луѓе што клими имате дај кажете,сите затоплени задоволни сето за мерак.Јас еве не сум задоволен од климата,имам LG 3.5KW и затоплувам 33м² ама овој месец ако не пуштам панел дома ќе измрзнам.Посебно овој месец па и со маглава во Прилеп една недела глава не кренав.Нон стоп дефрост и само паѓа температурата во собата,потоа пуштам панелот да дојди до 22-23с ама откако ќе го исклучам не можи да ја држи таа температура повторно паѓа после секој дефрост.Како што кажав загревам 33м² спуштен плафон,четири сезонски стакла,стаклена волна горе и пак не ја затоплувам просторијата ( ова зборувам за месец Јануари кога е најладно ) Оваа ми е осма сезона како се греам со клима ама за наредната решен сум да ја менувам или друга клима или на дрва за постудените месеци
А под тебе? се грее? ако не изолација неш?
Ѕидови? Голи? малтерени? изолација неш?
Колку надворешни ѕида?
На внатре други соби? греени?

Намерно се навратив на овој пост, оти гледам се жалиш...
И не, климата не троши!
Просторот е тој што троши т.е. му бега топлината.

Веројатно и некое старо ЛЏ за ладење имаш. па тоа сирото се мачи на греење.

П.С. и нема врска не го слушај најубав, та три метра, та пет метра..
штом толку години те служи, океј си е климата, сама ете, може е слаба на греење.

Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
Vidi gi glupive kinezi, da se neznaelo saglam softver da se napiše za klimive, a vamu:

Член од
18 мај 2012
Мислења
132
Поени од реакции
25
Колку надворешни ѕида?

И не, климата не троши!

штом толку години те служи, океј си е климата, сама ете, може е слаба на греење.
Под мене немам визба,засега немам фасада сеуште на куќата т.е немам изолација
Колку надворешни ѕида?

И не, климата не троши!

штом толку години те служи, океј си е климата, сама ете, може е слаба на грење.
Визба немам,фасада сеуште немам на куќата само малтарени ѕидови и имам 3 надворешни ѕида. ЛЏ-то не е старо и не е за ладење,го земав со намена за топлење. Inverter 3.5kw и го зедов од Нептун за 50к.Можеби требаше да си земам 5.5kw само тој вработениот ме убедуваше дека со 3.5 е доволно за 33м² нема потреба од поголема.Моментално надвор е 6-7 степени,дома на зададена 26с темп.е 20с тешко крева темп некако.

Член од
16 април 2019
Мислења
387
Поени од реакции
545
Оваа ми е осма сезона како се греам со клима ама за наредната решен сум да ја менувам или друга клима

Cuden tip si ti prvo pisuvas deka osma sezona se grees na klimava i demek resen sinda kupis nova vo ovoj post si napisal
Автоматски споено мислење:

Под мене немам визба,засега немам фасада сеуште на куќата т.е немам изолација

Визба немам,фасада сеуште немам на куќата само малтарени ѕидови и имам 3 надворешни ѕида. ЛЏ-то не е старо и не е за ладење,го земав со намена за топлење. Inverter 3.5kw и го зедов од Нептун за 50к.Можеби требаше да си земам 5.5kw само тој вработениот ме убедуваше дека со 3.5 е доволно за 33м² нема потреба од поголема.Моментално надвор е 6-7 степени,дома на зададена 26с темп.е 20с тешко крева темп некако.

Pa stavas link od srpska strana sto klima imas a sega pisuvas deka ovaa godina si e kupil od neptun a tamo LG za 50 iljadarki nema samo 5.5 kw ima .
Pa vaka pisuvas deka imas TRI zida sigurno vnatresnate e stavena megu nekoj od tie zidove zatoa ne to gree :tapp:

Kajgana Shop

На врв Bottom