Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.020
Поени од реакции
8.700
probaj stavi mu 229.51 Mercedes Specifikacija maslo AKO e Diesel!
togash ce vidish shto e razlika a i pomalku cadenje niz auspuh.
Имам слушнато дека повеќето од маслата кои се продаваат во Македонија со сите могучи спецификации потекнуват од лицензираната рафинерија во Арачиново. Не знам колку е точно ова.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.261
Поени од реакции
7.963
Имам слушнато дека повеќето од маслата кои се продаваат во Македонија со сите могучи спецификации потекнуват од лицензираната рафинерија во Арачиново. Не знам колку е точно ова.
Ne se razbiram od makedonski malsa ama se e mozhno.
Inache na narodv bi mu preparacal da si kupuva avtentichno maslo so poznato poteklo i da ne se zaslepuvaat od Etiketi. Zatoa shto 90% od delovite i pogotovo maslata se Falsifikati.

Markata od Masloto ne e bitna ako ja ima Specifikacijata od vasheto vozilo.

Ushte podobro, koga odaat Grcija ili Bugarija mozhat da si kupat maslo.

Jas kupuvam od prva raka maslo Eurolin 20L tuba. Samo go plajcham mnogu poevtino 82-84€

1000011703.jpg

Последно уредено:

Black Hok

CRUISE
Член од
11 декември 2012
Мислења
2.373
Поени од реакции
1.241
Ако сакаш оригинал и не фалсификувано масло само од Лукоил, тие што се нивни.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.308
Поени од реакции
15.467
Препорака мајстор или работилница во Велес или Скопје да се однесе кола да ја проверат, на нерамнини има чудно крцање кога возам а и последно време при забрузување особено негде 70 км/ч бучи многу колата како некој лагер на тркало да е лош.

Дополнително на регистрација и технички спомнаа манжетна на предно тркало била за мењавање али не верувам звуците се од тоа
Највероватно заминал зглобот/крстачот како последица од скината манжетна. Влегувало прашина и кал внатре, а тоа е како шмиргла. Одма го јади железото.

Член од
30 ноември 2014
Мислења
169
Поени од реакции
240
Јас од макпетрол ставам. И уље и антифриз.
Редно е значи, од лукоил да се проба.

Член од
26 октомври 2016
Мислења
2.045
Поени од реакции
1.539
14 godini turvam Mobil maslo itoa dva pati godisno itoa na razni koli so sum gi imal dosega a nafta turam od mak petrol godini unazad. Dosea sum nemal problemi.

Sikimco

Подобро ужасен крај, одколку ужаш без крај
Член од
25 јули 2011
Мислења
535
Поени од реакции
256
Дечки мислење за Форд Фиеста 2010 год модел, 1.4 и 1.6 дизел мотори? Во смисла потрошувачка, силина на мотор, поголеми кварови/мани, одржување?
Ги возиме службени 1.4 хди 50kw - 68кс и 1.6 хди 66kw - 90кс и 82kw - 110кс но во Форд Фокус и Пежо 207, од 2007 до 2010 година се. Искрено само позитивни комемтари, како поголеми дефекти може да ги споделм на 90кс егр на два пати зафркаваше, еднач го сменивме вториот пат го исклучивме, а кај 110кс мењавме дизни и дпф идклучувавме, но оваа се на 330-350 илјади км, а кај 1.4 хди искрено и не де сеќавам да сме имале некој поголеми дефекти. Отворено или градска, товарено или сам го возиш и мака немаш, башка што се многу економични, особено оној 1.4 хди, троши ко зипо запалка

Член од
7 јули 2019
Мислења
43
Поени од реакции
5
Здраво сакам да купам чопер но лицето кое го продава немал на негово име сообраќајна ми покажа само купопродажен договор од 2017г а тамо има купопродажен договор и од трето лице. Сега дали може овај што ми го продава моторот да направе некако нешто пр. да го одјаве или да пријаве изгубена сообраќајна ама може ли да пријаве у негово име со купопродажниот договор бидејќи немал на негово име сообраќајна.

Член од
28 ноември 2022
Мислења
442
Поени од реакции
832
Здраво сакам да купам чопер но лицето кое го продава немал на негово име сообраќајна ми покажа само купопродажен договор од 2017г а тамо има купопродажен договор и од трето лице. Сега дали може овај што ми го продава моторот да направе некако нешто пр. да го одјаве или да пријаве изгубена сообраќајна ама може ли да пријаве у негово име со купопродажниот договор бидејќи немал на негово име сообраќајна.
Za da ti prodade ,,vozilo,, mora soobrakajnata da glasi na ime na prodavacot.
Toa on ,,sto izgubil,, ili ne izvadil soobrakajna na negovo ime //vozel so dogovor// neka si ode vo mvr i neka si vide sto i kako moze da naprave.
Ti ni pod razno ,,da ne si se slozil,, da praves dogovor vrz dogovor.
Neka si regulira prvo on so validna soobrakajna na negovo ime, pa posle odete na notar ,,da ti prodade,, motorot.
Sekoe dobro

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.261
Поени од реакции
7.963
Nemas galje!
Najdobro kaj nekoj notar pojdi so site dogovori
Автоматски споено мислење:

Za da ti prodade ,,vozilo,, mora soobrakajnata da glasi na ime na prodavacot.
Toa on ,,sto izgubil,, ili ne izvadil soobrakajna na negovo ime //vozel so dogovor// neka si ode vo mvr i neka si vide sto i kako moze da naprave.
Ti ni pod razno ,,da ne si se slozil,, da praves dogovor vrz dogovor.
Neka si regulira prvo on so validna soobrakajna na negovo ime, pa posle odete na notar ,,da ti prodade,, motorot.
Sekoe dobro
Ne e taka doktore!

Black Hok

CRUISE
Член од
11 декември 2012
Мислења
2.373
Поени од реакции
1.241
Треба да го најдеш вистинскиот газда на чоперот преку купопродажниот договор, еве утре ќе го купиш и те сопре полиција ти бара сообраќајна, како ќе го возиш?
Од 2017-та до сега има 8 години, ако моторот сеуште не е префрлен има проблем, што ако газдата е починат или иселен во странство, добро распрашај се, замрсена е работата.

Член од
7 јули 2019
Мислења
43
Поени од реакции
5
Треба да го најдеш вистинскиот газда на чоперот преку купопродажниот договор, еве утре ќе го купиш и те сопре полиција ти бара сообраќајна, како ќе го возиш?
Од 2017-та до сега има 8 години, ако моторот сеуште не е префрлен има проблем, што ако газдата е починат или иселен во странство, добро распрашај се, замрсена е работата.
Додека не изваде сообраќајна на негово име моторот не го зимам. Затоа и питам дали има дупки у законот оти ова е Македонија и се можно. Ако не биде Ниш ке чекам пак легализација без документи како лани.

Black Hok

CRUISE
Член од
11 декември 2012
Мислења
2.373
Поени од реакции
1.241
Додека не изваде сообраќајна на негово име моторот не го зимам. Затоа и питам дали има дупки у законот оти ова е Македонија и се можно. Ако не биде Ниш ке чекам пак легализација без документи како лани.
За да извади сообраќајна на негово име МОРА претходниот газда да го одјави моторот во МВР, да ја поништи таа сообраќајна и ти со таа сообраќајна поништена одиш во АМСМ или Здружение и си вадиш нова + нови таблички.
По ново мислам може и купувачот тоа да го направи сам, ама МОРА да има сообраќајна.

Kajgana Shop

На врв Bottom