Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Black Hok

CRUISE
Член од
11 декември 2012
Мислења
2.370
Поени од реакции
1.237
Тие што се рено мотор во мерцедес, се работи само за блокот на моторот, додека останатите делови не се ниту на рено ниту на мерцедес, туку на нивните лиферанти како Mahle и Bosch.

Кола на годината се прогласува таа марка која ќе даде најмногу пари на соодветното списание (а ги има такви списанија со лопата да ги ринеш)
Таа кола во тој момент, ниту е продадена во голем број, ниту тие новинари ја возеле, ниту пак има некој да каже искуство од година две што крш е!
Еве го моторот во Цитан, можеле барем бојата на капачката да ја сменат да не биде жолта како во Реното:)
Не е само блокот иначе.
Од каде ти се информациите за списанијата за кола на годината, де дај да прочитам, баш ме интересира, сосема е можно тоа, ако е така Мерцедес со пари може што сака да направи.

88f14e5d-8f40-4bcd-bd61-0c05e309bb53.jpg

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.989
Поени од реакции
8.667
Еве го моторот во Цитан, можеле барем бојата на капачката да ја сменат да не биде жолта како во Реното:)
Не е само блокот иначе.
Од каде ти се информациите за списанијата за кола на годината, де дај да прочитам, баш ме интересира, сосема е можно тоа, ако е така Мерцедес со пари може што сака да направи.

Прегледај го приврзокот 440607

Реното е прво во статистиката на германскиот автомото сојуз по дефекти на патот. Како ти го објаснуваш тоа за една "кола на годината"?

Му треба на мерцедес титула за да биде "кола на годината"? :pos:

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.229
Поени од реакции
7.925

Реното е прво во статистиката на германскиот автомото сојуз по дефекти на патот. Како ти го објаснуваш тоа за една "кола на годината"?

Му треба на мерцедес титула за да биде "кола на годината"? :pos:
Kako beshe muabetot? Ima Mercedes i Koli! :D :D

Screenshot 2025-01-19 at 00-40-04 Unfassbar Dieser Mercedes hat 1.004.100 Kilometer auf dem Ta...png

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.229
Поени од реакции
7.925
Добро и тие во последно време не се тоа што беа. Дури имаат и безобразна customer service. Ама сепак се за нијанса подобри од другите.
Od iskustvo mozham da ti kazham vo najgolema mera krivi se sopstvenicite na Kolite a ne samite koli!
Kolata saka da bidi vozena , gazena , masta da i ja vadish ama i Salam Service sekoja godina!

Primer kupiv edno Mondeo (Beshe kupeno da sluzhi samo kako selsko magare od ovde do onde)
Staro beshe 15 god so 64000km. Abe od 110 nemashe shansa povejche da kreni!
Posle terapija kaj mene leta duri 130 Km/h.:pos:, Jebiga 1500Kg a samo 92PS.
Ama pa zatoa do 100Km/h prava zmija stana.

Zatoa vozete gi kolite, pogotovo dizelite kako na Reli ili barem ednash vo nedelata na Avtopat edno 30-50Km i pod visoki obrtai!
Maslo po specifikacija i obavezno barem ednash godishno menuvanje. Ili sekoi 15-20000Km.
Zaebete shto vi Pishale na VW 40000Km menuvanje!

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.989
Поени од реакции
8.667
Od iskustvo mozham da ti kazham vo najgolema mera krivi se sopstvenicite na Kolite a ne samite koli!
Kolata saka da bidi vozena , gazena , masta da i ja vadish ama i Salam Service sekoja godina!

Primer kupiv edno Mondeo (Beshe kupeno da sluzhi samo kako selsko magare od ovde do onde)
Staro beshe 15 god so 64000km. Abe od 110 nemashe shansa povejche da kreni!
Posle terapija kaj mene leta duri 130 Km/h.:pos:, Jebiga 1500Kg a samo 92PS.
Ama pa zatoa do 100Km/h prava zmija stana.

Zatoa vozete gi kolite, pogotovo dizelite kako na Reli ili barem ednash vo nedelata na Avtopat edno 30-50Km i pod visoki obrtai!
Maslo po specifikacija i obavezno barem ednash godishno menuvanje. Ili sekoi 15-20000Km.
Zaebete shto vi Pishale na VW 40000Km menuvanje!
Масло по спецификација, ко ќе одиш во неовластен сервис ќе ти го стават најефтиното шо го имаат на лагер, можда и зејтин, додека во овластениот нема ни да го сменат.

Тоа спецификација е релативен поим.

Кога еден производител очигледно стаил некој дел со мизерен квалитет и наместо да си држи до името и го смени и ја поправи грешката која не се јавува ниту на 35 годишно југо. Тој се праи на Тошо и го наплатува 10х поскапо. Тоа е ноу гоу!

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.229
Поени од реакции
7.925
Масло по спецификација, ко ќе одиш во неовластен сервис ќе ти го стават најефтиното шо го имаат на лагер, можда и зејтин, додека во овластениот нема ни да го сменат.
Тоа спецификација е релативен поим.
Ne se izraziv dobro,
Jas sam si menuvam maslo i znam shto stavam i koga stavam. Taka da za mene nema promashuvanje!

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.307
Поени од реакции
15.465
Ne se izraziv dobro,
Jas sam si menuvam maslo i znam shto stavam i koga stavam. Taka da za mene nema promashuvanje!
Откако престанав да користам Селенија која ја препорачува Алфа, моторот некако помазно работи и е потивок

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.989
Поени од реакции
8.667
Откако престанав да користам Селенија која ја препорачува Алфа, моторот некако помазно работи и е потивок
Можда ти фалело масло пред тоа, затоа тропало. 500 мл не се малку

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.229
Поени од реакции
7.925
probaj stavi mu 229.51 Mercedes Specifikacija maslo AKO e Diesel!
togash ce vidish shto e razlika a i pomalku cadenje niz auspuh.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.989
Поени од реакции
8.667

Ова е интересно видео каде зборува чоекот за перални и тоа кои финти се прават таму.

Истото е и со телевизорите, колите.
Се е отидено и курац. Тренд на скапо неквалитетно ѓубре кое оди на отпад за неколку години без можност за поправка, а ваму као ѓубрево шо се праи и ресурсот што се користи за производство демек не загадува??? Важно "еколошки работело".

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.307
Поени од реакции
15.465
Можда ти фалело масло пред тоа, затоа тропало. 500 мл не се малку
Не...не фали масло, малку дотурам при крај на циклусот, тоа редовно го контролирам. Не дека тропаше, малку звукот беше погруб. Зборувам за нешто кое 99% од возачите нема да го осетат. Јас сум отварал мотори, сум правел ремонти.....и затоа јас поинаку ги гледам и слушам звуците од моторот

Член од
7 септември 2016
Мислења
291
Поени од реакции
449
Препорака мајстор или работилница во Велес или Скопје да се однесе кола да ја проверат, на нерамнини има чудно крцање кога возам а и последно време при забрузување особено негде 70 км/ч бучи многу колата како некој лагер на тркало да е лош.

Дополнително на регистрација и технички спомнаа манжетна на предно тркало била за мењавање али не верувам звуците се од тоа

Член од
3 ноември 2009
Мислења
6.882
Поени од реакции
40.637
Дечки мислење за Форд Фиеста 2010 год модел, 1.4 и 1.6 дизел мотори? Во смисла потрошувачка, силина на мотор, поголеми кварови/мани, одржување?

Black Hok

CRUISE
Член од
11 декември 2012
Мислења
2.370
Поени од реакции
1.237
Дечки мислење за Форд Фиеста 2010 год модел, 1.4 и 1.6 дизел мотори? Во смисла потрошувачка, силина на мотор, поголеми кварови/мани, одржување?
Моторот е на Пежо ХДИ, не се лоши, само убаво провери ја пред да ја купиш.
Автоматски споено мислење:

Муабетот беше: Колите се делат на Мерцедес и сите останати други.:D

Kajgana Shop

На врв Bottom