Анкета: Локални избори 2025 (кандидати, активности и кампањи)

За кого ќе гласате на локални избори 2025?

• СДСМ

• ВМРО - ДПМНЕ

• ЛЕВИЦА

• ДУИ

• КОАЛИЦИЈА ВРЕДИ

• ЗНАМ

• Независен кандидат (ќе пишам за кого)

• Друга партија (ќе пишам за која)

Резултатите може да се погледнат само после гласање.
Член од
3 јуни 2022
Мислења
1.680
Поени од реакции
4.077
Епа тоа е тоа, нема враќање назад. Општо 90% од луѓето не сакаат цело време да живеат на село, а алергични се на земјоделие, се додека не дојдат до пензија и немаат што да прават па почнуваат да садат.
Ние не можеме луѓе да собереме за гроздобер, а не па за нешто друго како врзување и кроење.
И не мора да работат земјоделие секако процентот на земјоделци ќе дојде како на Европско ниво кога тогаш, ќе има 3-4% крупни земјоделци кои ќе ја обработуваат сета земја и ќе живеат многу подобро отколку било кој вработен за плата. И тоа живеење град vs село е обратен процес, кога си сиромашен мислиш дека животот во град е нешто многу подобар а кога ќе направиш пари знаеш каде е подобро ете ти барем во Велес знаеш каде доста имотни луѓе направија куќа далеку од градот во Отовица, Витанци, Јасеново итн.

Доколку никој не би продавал недвижен имот на Албанци небитно би било дали ние имаме мал наталитет, дали се исселуваме и слично.
Никој не е имун на пари поготово кога си сиромашен, и не си го заработил тоа што го продаваш :)

Последно уредено:
Член од
16 јануари 2025
Мислења
1
Поени од реакции
9
Од албанциве изградивте митски битија последниве 25 години..

Кога го читаш овој NakedEye мислиш дека нација од 250 милиона се они биле моќни граделе куќи праеле свадби у селата нивни.. до сеа требаше Македонија да е 90% илиристан ако го читате овој..

Реалноста е дека ние демографскиот пад сме го доживеале во рани 80ти и се бориме додека Аљбанците имаат јак пад на наталитетот односно последните 15 тина години кога видоа и они што е град и живеење у зграда. Затоа полошкиот регион за да собере податоци за TFR чека податоци од западна европа за да знае да упише..

Дека некој ќе ме убедува родено дете у Швицарска таму низ школски системо пројдено ќе дојде да живее у Слупчане или Опае или пак во Долнени мало морген..

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.504
Поени од реакции
9.308
Не дај боже да лупне некоја економска криза на Запад, па 400-500 илјади Албанци и Роми да ви се вратат назад од дијаспора, па тек тогаш ќе видите што ве чека.
ха ха која будала си ти, ако лупне економска криза на запад во Македонија ќе цвета, па ќе се врателе албанците и ромите во МКД, 100 % тука ќе се вратат, посебно ромите, во кој свет бе ти живееш жити мајка.

Член од
12 август 2024
Мислења
248
Поени од реакции
634
Да не зборуваме што се случува во Струмица, Берово, Радовиш, Кочани, Делчево, Битола, Прилеп. Тие градови веќе на Шуто Оризари почнуваат да личат.

Не дај боже да лупне некоја економска криза на Запад, па 400-500 илјади Албанци и Роми да ви се вратат назад од дијаспора, па тек тогаш ќе видите што ве чека.
Ромите се флуидна маса. Зависно од религија и географска положба. Некаде се изјаснуваат како Роми, некаде како Турци, некаде како Албанци, а некаде како Македонци. Нивниот број на терен е неколку пати поголем. Посебно низ источна Македонија.

Има многу христијанизирани Роми, кои се претопени во Македонци.
Ти одговорив на глупости што пишуваше претходно за источна Македонија и дека најверојатно немаш ни стапнано, со ова не само што немаш стапнано ниту пак имаш контакт со некој од источна Македонија.

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.504
Поени од реакции
9.308
Дека некој ќе ме убедува родено дете у Швицарска таму низ школски системо пројдено ќе дојде да живее у Слупчане или Опае или пак во Долнени мало морген..
Вака сега, пред едно 20 години во Охрид правевме муабет со еден стар човек Албанец, и викаше "Јас сум бил секаде, бев во Канада, после едно време бев во Америка, па решив да одам Европа, заминав Данска, после се вратив тука, направив куќа на 4 спрата, ама бадијала, децата ми израстија таму, се школоваа, најдоа добри работи ( мислам ми рече дека едниот син работел нешто професор) и сега нив не можам со пиштол да ги вратам". Толку ќе се вратат сите после втора генерација, овој што лупа глупости само нека си прави филмој.
На муабетиве решив да видам онака некое од поголемите албански села како стојат со популција па ми текна на пример да го земам Велешта струшко, 2002 имало скоро 6000 жители а 2021 едвај над 3000, ако секаде е така овие биле бетар од нас.

Член од
23 април 2024
Мислења
274
Поени од реакции
706
Вака сега, пред едно 20 години во Охрид правевме муабет со еден стар човек Албанец, и викаше "Јас сум бил секаде, бев во Канада, после едно време бев во Америка, па решив да одам Европа, заминав Данска, после се вратив тука, направив куќа на 4 спрата, ама бадијала, децата ми израстија таму, се школоваа, најдоа добри работи ( мислам ми рече дека едниот син работел нешто професор) и сега нив не можам со пиштол да ги вратам". Толку ќе се вратат сите после втора генерација, овој што лупа глупости само нека си прави филмој.
На муабетиве решив да видам онака некое од поголемите албански села како стојат со популција па ми текна на пример да го земам Велешта струшко, 2002 имало скоро 6000 жители а 2021 едвај над 3000, ако секаде е така овие биле бетар од нас.
Има милион вакви примери а од 2001 до денес би требало барем за 30% да пораснат поради наталитет.Значи наместо да порасне за 2 илјади има паднато уште 3 илјади т.е. вистинскиот пад е околу 5 илјади.Вистинска евакуација на било кој што живее таму а кога ќе ги достигне старосната пирамида за 15-20 години ќе се стопат побрзо од чоколадо во јули

Член од
4 октомври 2010
Мислења
8.347
Поени од реакции
14.734
Реалноста е дека ние демографскиот пад сме го доживеале во рани 80ти и се бориме додека Аљбанците имаат јак пад на наталитетот односно последните 15 тина години кога видоа и они што е град и живеење у зграда.
Плус големо иселување кое ја намалува фертилната база. Али урбанизацијата е "уништивач", тоа се гледа и во Западна Европа, кај втората генерација на доселениците.

Не дека кај Македонците е за фалење и кај нас е катастрофа, но падот кај Албанците ги стабилизира работите.

Иако и сега не стојат лошо Албанците во Македонија, кога ќе се споредат со Македонците и други балкански народи.

Како што пиша некој, да не се случија овие промени кај Албанците, ќе беа преку 30%, накај 35.

Тоа беа и муабетите на Љубчо кога се залагаше за поделба на Македонија.

Демографските проценки на подолг рок, најчесто се погрешни.

Во југозападна Македонија веќе не е толку трагично, таму Кичево со "сила" го држат Албанците, а дури и Струга би ја изгубиле на избори, да знаевме подобро со Македонците муслимани (иако со нив е различно во зависност каде живеат, таму во струшко е ептен лошо, голем дел и се пишуваат Албанци).

Полог е друга приказна, но и тој губи сили, иако во Тетово е многу лоша состојбата за Македонците.

Главната "битка" е во скопскиот регион.

Последно уредено:

Steff58

Човекојадец
Член од
22 мај 2024
Мислења
157
Поени од реакции
119
Македонците во сите општини имаат 2.5 пати повеќе умрени од родени. Некаде соодносот е и 3:1. Додај на тоа иселување и многу мал контингент млада популација. Македонците ќе се преполоват до 2050 година. Буквално секаде каде живеат низ светот се во процес на биолошко изумирање или асимилација. Не го велам ова јас. Христијан Мицкоски го кажа. Прв човек на државата.

Не е само бројот на родени или умрени. Тенденцијата е јасна. Македонците гравитираат и емигрираат од мешани средини кон наводно чисти македонски средини. Тој процес на иселување и продавање имоти трае веќе 25 години најмалку. Самите ќе се иселат од Чаир, Бутел, Гази Баба, Шуто Оризари, а ете последнава деценија почна и по Ѓорче Петров да купуваат. Тој процес е уште позасилен во западна Македонија.

Западна Македонија е завршена работа веќе. Останува да се преформулира во некоја федеративна единица наредната деценија. Со влезот на Албанија во ЕУ и Шенген, Албанците ќе ги всисаат Косово и Западна Македонија на еден, друг или трет начин и така ќе ја заокружат идејата на Призренската лига.

Ромите се флуидна маса. Зависно од религија и географска положба. Некаде се изјаснуваат како Роми, некаде како Турци, некаде како Албанци, а некаде како Македонци. Нивниот број на терен е неколку пати поголем. Посебно низ источна Македонија.

Има многу христијанизирани Роми, кои се претопени во Македонци.
Не знам дали со свесен што збориш или ова го пишуваш во транс. Кичево дали знаеш колкав бил процентот албанци спрема македонци 2002? Очигледно дека ме знаеш оти се што кажа го лупна на жими мајка. Еве ја ќе ти кажам 55:40, а знаеш кој е сега во 2021? Не знаеш, ја ќе ти кажам, 46:46. Требал Дехари да го тргне албамското знаме од општина бидејќи не се над 50% ама сегде кај што е албанец градоначалник е див запад и затоа пред еден месец кога бев уште им се вее пред општина.
Автоматски споено мислење:

Како не се враќаат? Погледни по албанските села. Од каде толку нови средени куќи? Од каде толку свадби во летно време по селата? Значи, тие печалат во странство, а парите ги вложуваат во Македонија.

Како паралела Македонците никој не вложува во Македонија, а не пак во село. Македонските села се мртви уште во 80ти години на минатиот век. Тоа што останало да живее таму е заборавено и од Бога што се вика.
Ама тие таму живеат идат летно време да се чаламат само, голи фодули. Оди по кичевскине и струшките села зимно време како ви некој град на духови се осеќаш. Све изградени вили палати ама внатре празни.

Последно уредено:
Член од
22 јули 2011
Мислења
1.032
Поени од реакции
1.150
На последните избори во Куманово гласав за максо, мислејќи дека е помало зло од сдс, а и реално во првиот мандат не беше толку алчен како сега што прави. Реално ако можам да гласам, би направил исто како скоро сите избори до сега - празно ливче. Едноставно сдс сигурно ке го кандидираат прОливер или некоја сељандура како неговиот имењак, вмро два-три пати пробаа со ист, а и тие се исти ку*ац. За левица не ми се прави муабет искрено, а пак типувам дека максо ке победи, ако се кандидира секако.

П. С. Штета што немам право на глас во Скопје, дури и би се вратил да ботувам за оваа партија што ја објави @Scirea :love:
За болдираното.
Нема да го кандидираат за кандидат за градоначалник поранешниот министер за внатрешни работи а актуелен пратеник.
И самиот тој знае дека ќе доживее огромен дебакл на локални избори против било која партија, тој беше свесен и дека како евентуален претседателски кандидат ќе изгубеше на претседателски избори во 2024.
Да, се споменуваше неговото име и презиме како кандидат за претседателските избори во 2024 ама и самиот ги виде состојбите на терен дека лошо стои тој и неговата партија и се повлече од партиската трка за претседателски кандидат, си се намести да биде носител на пратеничка листа за изборна единица број 2 и си обезбеди удобна пратеничка фотелја.

Вчера општинска организација на СДСМ Куманово добила нов претседател, и тоа лик кој е од таборот и струјата на погоре посочениот поранешен министер и тој и понатаму ќе ги влече конците во општинската организација на партијата како и сите овие претходни 10 години, свесен е дека се извесни предвремени парламентарни избори, и сака да продолжи да има влијание врз партијата со цел пак да издејствува да биде носител на пратеничката група за изборна единица број 2 и да биде сигурен дека ќе биде повторно пратеник.
Кога е пратеник, безбеден е ( слушнав имало 2 кривични пријави против него), има имунитет, само со 2/3 мнозинство во Собрание може да се одземе имунитетот.
Така да, тој лик ќе си брка пак сигурно пратеничко место.
2024 во втора изборна единица имаа само 2 освоени пратенички места, на следни парламентарни избори ништо подобар резултат нема да имаат, може и полош резултат да имаат. Но колку и да паѓаат со рејтинг ќе освојат едно пратеничко место во втора изборна единица а тоа е доволно за некоја особа да се крие зад пратенички имунитет.

Максо пак ќе се кандидира за 3 мандат. Уште во 2017 спомнуваше дека неговиот претходник во Куманово имал 3 мандати и тој ќе се обиде да го повтори тоа.
Во 2 круг во Куманово Максо и кандидатот на актуелната власт ќе одат.

Ернесто ЧЕ Гевара

Hasta La Victoria Siempre
Член од
21 јуни 2010
Мислења
14.682
Поени од реакции
22.794
Нема шанси да тепа македонец во Кичево. На парламентарните избори, неколку села со големо албанско население се во изборна единица 6, а не во изборна единица 5 каде што е градот Кичево, затоа се добива таква слика дека македонските партии имале повеќе гласови.
Во Чашка уште сме мнозинство во оние кои имаат право на глас и скоро сигурно ќе тепа македонец. Што нема да биде случај на наредни локални избори или максимум понаредни.
Еве од последниот попис во Кичево (цела општина):

кичево.png

Член од
4 октомври 2010
Мислења
8.347
Поени од реакции
14.734
Максо пак ќе се кандидира за 3 мандат. Уште во 2017 спомнуваше дека неговиот претходник во Куманово имал 3 мандати и тој ќе се обиде да го повтори тоа.
Во 2 круг во Куманово Максо и кандидатот на актуелната власт ќе одат.

Разговараат да одат посебно со советнички листи, а заедно со кандидати за градоначелник, односно ДПМНЕ и да му "даде" неколку општини.

Во Куманово, некои од ДПМНЕ се бунеле, затоа што можат првпат да имаат градоначелник, но други, а таква била и намерата од Скопје, кои ги истакнуваат заслугите на Максо од претходните локални избори до наредните парламентарни (помош во рушење на СДС не само во Куманово), се залагаат да продолжи да се инвестира во Максо.

СДС има проблем да најде кандидат, но "градежното лоби", ајде да го наречеме така, кое е блиско до Оливер, бара начин како да го смени Максо. Имало варијанта и некој демек независен, кој ќе биде подржан од СДС, но партијата не сакала такво решение. Некои биле и пак да го кандидираат Циц, но за него веќе подолго време се збори дека се зближил со Максо.

Во секој случај, "градежниците" се помотивирани за овие избори, отколку членството на СДС во Куманово.

И ЛЕВИЦА мора да извади кандидати за градоначалници во што повеќе општини, па и во Куманово, доколку сакаат да растат. Така ќе добијат повеќе на видливост и ќе и помогнат и на советничката листа.

Член од
23 април 2024
Мислења
274
Поени од реакции
706
Еве од последниот попис во Кичево (цела општина):

Прегледај го приврзокот 440446
Незнам кој ја едитира Македонската википедија ама така си тресат зелени од рака како им дојде изгледа.Муслимани 61%,Христијани 46% ставиле :pos:
Да не збориме за 47% Албанци кои од газ ги извадиле.Шиптapoт кој едитира таму не гледал ниту процентите до 100 заедно да се соберат само си пишувал свои влажни соништа
IMG_4239.jpeg
Ова се вистинските податоци а треба да се земе во предвид дека најголем дел од тие 6.06% се Македонци.Не мора ниту да се спомене бројот на луге кои зборуваат Македонски.Ако некако не го добиеме Кичево овие локални избори(најголема закана се автобусите со Шошони кои идат специјално за гласање) до следните им нема спас

Steff58

Човекојадец
Член од
22 мај 2024
Мислења
157
Поени од реакции
119
ДУИ не е на власт :)
Дај Боже да се ослободат више од тиранијата. Не сум Кивчевчанец ама имам многу луѓе таму така што победата на македонец таму ми е најважна од се. Ако треба и комуњар од ездеес нека е само македонец да е. Ама сепак Кичево си е вмровски град од памтивек, ќе си победи вмровче таму.

Kajgana Shop

На врв Bottom