Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    742

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.232
Поени од реакции
34.816
Последно уредено:
Член од
24 април 2008
Мислења
11.055
Поени од реакции
12.597
Зарем? Ја мислев фронтот во секој момент ќе се распадне и пука по сите шавови.
Не бе, погрешно си разбрал.

Фронтот блеска по сите шавови, исто како и најновата држава членка на НАТО.

Член од
6 ноември 2024
Мислења
393
Поени од реакции
673
Зарем? Ја мислев фронтот во секој момент ќе се распадне и пука по сите шавови.
Непопуларно мислење. Ваква Украина, разорена и девастирана од брутална војна сеуште е поим за држава во споредба со балканскава боранија и источниот блок на ЕУ. Поклон до земја на сите што погинаа за одбрана на Украина.

Член од
31 мај 2019
Мислења
331
Поени од реакции
1.041
Ako posle padot na Toretsk, Chasiv Yar, Velyka Novosilka, Pokrovsk i Kurakhove ne zapocne zabrzano rusko napreduvanje onda pishi propalo.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.022
Поени од реакции
42.745
Ako posle padot na Toretsk, Chasiv Yar, Velyka Novosilka, Pokrovsk i Kurakhove ne zapocne zabrzano rusko napreduvanje onda pishi propalo.
На русите цел им е до Днепар да дојдат. Мислам дека не ги интересира другиот дел, пошто секако ќе потпишат капитулација на крај и ќе го задржат под свое влијание.

Член од
31 мај 2019
Мислења
331
Поени од реакции
1.041
На русите цел им е до Днепар да дојдат. Мислам дека не ги интересира другиот дел, пошто секако ќе потпишат капитулација на крај и ќе го задржат под свое влијание.
Srednorocna cel im e ova:

1.Izlez na Dnjepar od dvete strani so ustieto
2.Granica so Moldavija i Pridnjestrovje + Gagauzija
3.Izlez na deltata na Dunav
4. Preku Romanija doaganje do blizina na Srbija i Bugarija i Pravoslavniot svet na Balkanot
5.Odzemanje na Ukraina izlez na more

Minimalnata cel im e da go oslobodat Donbas i da dobijat kopnen most do Krim preku celosno osloboduvanje na oblastite Zaporozhie i Kherson, nesto sto posle 3 godini uste go nemaat postignato.

Последно уредено:
Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.022
Поени од реакции
42.745

3.Izlez na delatat na Dunav
4. Preku Romanija doaganje do blizina na Srbija i Bugarija i Pravoslavniot svet na Balkanot

Minimalnata cel im e da go oslobodat Donbas i da dobijat kopnen most do Krim preku celosno osloboduvanje na oblastite Zaporozhie i Kherson, nesto sto posle 3 godini uste go nemaat postignato
Овие линии не би ги земал за нешто сериозно додека Русија има машинерија да ја води војната без значајни загуби. Нивната моментална тактика е напаѓање во мали екипи на мотори и заземање територија. Ова може повеќе време одзема, но не губат значителна бројка на војници и опрема.

Украинците моментално се во незавидна ситуација пошто кубурат со луѓе. Се збори дека наскоро ќе падне на 18 години бројката за одење у војска. Русите немаат некаков проблем да ја продолжат војната додека не ги победат и тие. После кога ќе нема кој да брани, џабе е све, па и да имаш држава е џабе кога ќе го уништиш сопствениот народ.

devilko

♆ wicked one ♆
Член од
28 август 2014
Мислења
1.893
Поени од реакции
6.167
Не е некако за верување дека Украинците кубурат со луѓе колку што е нагласено овде веќе некое време.

Да беше тоа точно, ќе крахираше фронтот и Русите ќе се прошетаа до Запорожје до сега.
Ама, како што гледаме се водат битки за секое село, и украинските утврдувања паѓаат преку жестока борба, а не поради недостиг на луѓе.

Бројчано тука некаде се двете армии, дури едно време украинската беше и побројна.
Сепак голема земја се и имаат сеуште голем базен на луѓе од кај што можат да црпат.

Во другите делови скоро па нормално функционираат и живеат. Во западните не ја ни чувствуваат војната, освен некоја ракета кога ќе падне. Ептен е локализирано во Донбас.

Војната ќе заврши тогаш кога ќе престане дотур на оружје и економска помош од западот. Т.е. кога веќе нема да им биде исплатливо.
Мали шанси има и некој бунт да се случи, да се дигне народот и да ја смени власта.
Трето нема.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.102
Поени од реакции
5.299

3.Izlez na deltata na Dunav

Minimalnata cel im e da go oslobodat Donbas i da dobijat kopnen most do Krim preku celosno osloboduvanje na oblastite Zaporozhie i Kherson, nesto sto posle 3 godini uste go nemaat postignato.
Отприлика, овие се и моите претпоставки за руските (освојувачко-ослободителни) намери...да не речам, ова се мои очекувања.

Ако Русите не „извадат„ максимум од украниската земја, пред таму (во Украина) да почнат да се стационираат западни „мировни„ трупи, а Русите не ја ќарат Украина источно од Дњепар и не се спојат со Придњестровље, за Русите нема да има мир во наредниов период и (Русите) редовно ќе бидат под западни закани и/или провокации.

Војната во Украина, за Русите не смее да биде половично решение, а за Украинците ќе следуваат уште и уште децении за „опоравување„ од војнава...особено „опоравување„ по прашање на бројноста од популацијата.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.232
Поени од реакции
34.816

At the same time Keir Starmer made a ‘surprise visit’ to Kiev where he attempted to upstage Russia by likewise signing a “100-year partnership” with Ukraine, pledging billions of UK citizens’ tax dollars:

Starmer promised to ‘explore options for [British] military bases in Ukraine’. The full agreement on the official UK Gov site can be read here. The common understanding is that Starmer was sent by his globalist masters to prevent Zelensky from falling under Trump’s persuasion for ending the war. The Europeans in general are now terrified of being ‘locked out’ of Ukrainian negotiations as Trump stands to bulldoze them out of the way and deal with Putin directly, giving Europe as always no say in its own future.

This came on the heels of reports that the UK and France have continued ‘secret meetings’ regarding peace keeper troop deployments to Ukraine.

https://archive.ph/SOgoE

Kajgana Shop

На врв Bottom