Јужна Кореја

Член од
23 август 2010
Мислења
39.627
Поени од реакции
115.134
Мене ако добро ме држи памтење од клипови и документарци за Северна Кореја што имам гледано, таму не може ништо да снимиш и притоа да излезе тоа од државата зашо на идење комплетно ти проверуваат телефони, лаптопи и било какви уреди така да Лорд Бевовското видео каде тајно е снимено нешто тешко да е вистинско.

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
15.119
Поени од реакции
5.771
Абе овој случајно снимал, прошверцувал камера дури царинико ја чистел бешиката во вц..Рекол ако ме фатат ќе лежам 5 години кепенец, ама ќе снимам да види светот колку Северниве корејци живеат убав живот...

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.306
Поени од реакции
30.643
Во контраст, има нешто поконкретно за да се потврди западната наратива?
И од истиот аспект: Корејското било тоталитарно општество? Се разбира дека е тоталитарно, но западното демек не е? :)
Ne mi se ni razgovara na temava koga severnite korejci ako ja napustat granicata vo bilo koja zemja osven kina familijata im se praka vo logor.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.202
Поени од реакции
34.791
Pa i tuka nemase do skoro. Ima nesto ;)
Под „скоро“ мислиш едно 15-20 години? Остаревме, а Владе? :unsure:
Автоматски споено мислење:

Ne mi se ni razgovara na temava koga severnite korejci ako ja napustat granicata vo bilo koja zemja osven kina familijata im se praka vo logor.
Или на глутници изгладнети кучиња се фрлаат да ги растргнат... И тоа го кажаа на западни медиуми, мора да е така.
Aма еве уште нешто од западни медиуми, реалноста изгледа не е толку црно бела како што се тераат наративите.

"I expected that I was paying this fortune, all this time and energy, to learn how to think. But they are forcing you to think the way they want you to think," Park said in an interview with Fox News. "I realized, wow, this is insane. I thought America was different but I saw so many similarities to what I saw in North Korea that I started worrying."

Хаха, слични биле С. Кореја и САД. Епа добредојде во реалноста корејска девојко. :D

Последно уредено:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.237
Поени од реакции
23.801
Под „скоро“ мислиш едно 15-20 години? Остаревме, а Владе? :unsure:
Ne be, koj 15 - 20 godini, sega skoro 5 max 10 godini, ali ete i 20 neka e, kapka vo moreto od vreme e nasproti covekovata pisana istorija.
P.s tesko toj sto ne ostaril, toa znaci preku red zaminale :sneaky:

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.306
Поени од реакции
30.643
Или на глутници изгладнети кучиња се фрлаат да ги растргнат... И тоа го кажаа на западни медиуми, мора да е така.
Aма еве уште нешто од западни медиуми, реалноста изгледа не е толку црно бела како што се тераат наративите.

https://www.foxnews.com/us/north-korean-defector-ivy-league-nuts
"I expected that I was paying this fortune, all this time and energy, to learn how to think. But they are forcing you to think the way they want you to think," Park said in an interview with Fox News. "I realized, wow, this is insane. I thought America was different but I saw so many similarities to what I saw in North Korea that I started worrying."

Хаха, слични биле С. Кореја и САД. Епа добредојде во реалноста корејска девојко. :D
Госпоѓицата Парк зошто уште седи во САД штом е толку лошо како СК.
Што се мачи стварно, па нека дојде еве и во Македонија.

Ние имаме дипломатски односи со СК, и може и фамилијата да си ја види на видео кол.

За жал не даваат :(
Не си Денис Родман ти.

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.202
Поени од реакции
34.791
Госпоѓицата Парк зошто уште седи во САД штом е толку лошо како СК.
Што се мачи стварно, па нека дојде еве и во Македонија.
Па не е ова „зошто не иде во С. Кореја“ дилема, тие таквите „што не идеш таму“ детски аргументи остави им ги на Кико и бандата. Крајно Корејката само кажува мислење од перспектива на искуство со двата системи. Никој не ја тера да кажува нешто што не го мисли. Нема зошто да лаже, и немаме зошто да не и веруваме... Не сметаш дека она ете ако не е авторитет ама дека секако тргнува од поиздржана позадина за објективно мислење за С. Кореја? Секако има поиздржана позадина отколку наративата на CNN и BBC. Тие да не се побјективни? И впрочем откаде ти/јас/било кој надвор од Кореја, можеме да знаеме повеќе? Пази, не да претпоставуваме туку да знаеме? И што со тоа ако С. Кореја е тоталитарна држава?

Пошто најпосле САД и западот општо, дали тие тргнуваат од позадина на морална и етичка предност - кога другите ги обвинуваат за работи како: автократија, тоталитарност, недемократија, итн?

Ете ти конкретно, што можеш да одбереш и да смениш со гласање на избори? Па сеедно дали таму во САД, или овде во МКД.
Било каде, ете во Европа. Дали во ЕУ менува нешто народниот глас и популарното мислење? Народен став ли е да им носат милиони милијарди веќе, црнци, песочни црнци, цигани, итн? Да ги убиваат, силуваат, напаѓаат? Да им ги малтретираат децата во сопствените држави? Народот ли гласаше за тоа?

Демократија? Кога победува десница тоа се или кypтони што се преправаат дека се десница (како во Холандија/Италија, гарант и во Франција ќе испадне истото ако некогаш ЛеПен победи), или како Австрија ги бојкотираат да не можат да направат влада. По најново само банално ги поништуваат изборите (ете во Романија) ако победи кандидатот кој не им се допаѓа. Буквално се ќе направат само да не се деси како во Унгарија и Словачка, на власт да дојдат луѓе што си ја сакаат државата и народот. Тоа е ЕУ, и општо западот денес. Тоталитарни држави во кои демократија не постои.

Паднаа сите претензии за демократија, човечки права, и сите тие работи кои западното општество навидум го правеа понапредно... И ако е тоа така, а така е... Тогаш во што точно С. Кореја е полоша, гледано од она што ти објективно можеш да го знаеш за нив. Некои нијанси можеш да се обидеш да диференцираш, но крајно саката постапка на барање нијанси ја решава дилемата. Западните „демократии“ не се ништо подобри. А ако гледаме колку зло прават низ светов, секако се и полоши од С. Кореја топтан заедно со останатите декларирани од „Оски на злото“.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.306
Поени од реакции
30.643
Тогаш во што точно С. Кореја е полоша, гледано од она што ти објективно можеш да го знаеш за нив.
Vprocem, Severna Koreja ja vodi ultra paranoicen Kim Jong Un, sto si ja strelashe pola familija i se vo maalo sho se poznava so niv tamu.
Pjongjang e cist, ama nema dovolno clenovi na partijata da gi popolnat tie zgradi. Ako ne si clen na partijata togas nemas pravo da vlezes vo Pjongjang, a ostanatite gradovi ne se snimaat zosto turistite tamu treba samo 3casa da bidat so struja. Severna Koreja nema struja i voda za cela drzava i im ja gasi na ostanatite po 6 porucek.
Da zapadot ima mnogu mani, pravat mnogu problemi, unistuvaat zemji i se bogatat vrz niv, ama SK e najvisokoto nivo na distopija sto e postignato vo realniot svet.

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.202
Поени од реакции
34.791
^^
Буквално ме цитираш како кажувам и потенцирам „она што ти објективно можеш да го знаеш за нив“.
Наврати се кои се изворите за „информациите“ кои што сега мислиш дека ги знаеш за С. Кореја.

Според истите извори:
- УЧК се борци за слобода
- Русија имаше проектили и муниција за да води војна до Април 2022-ра
- Путин беше терминално болен уште во 2016-та и сега е заменет од двојник
- постојат миљон полови и најнормално е мали деца да се кастрираат и да им се уништува животот
- коронавирусот бил причина да за претседан со експериментални мрна вакцини кои се целосно безбедни, ама денес има куп студии кои го покажуваат спротивното
- лаптопот на Хантер Бајден е руско подметнување и мора да се игнорира
- 4 години подоцна лаптопот на Хантер Бајден не е руско подметнување ама татко му не знаел ништо за тоа
- најнормална работа на свет е што Хантер Бајден од ПОТУС-от (татко му) е помилуван за очигледни криминали кои 8 години биле очигледни
- итн, итн

Можам до утре да набројувам работи, и тоа целосно аргументирани и докажливи работи... И тие работи реално да ме засегаат и мене во Македонија. За разлика од тоа што ниту случувањата во С. Кореја ме засегаат во животов, ниту па некако на мене и на Македонија/Европа влијае дали Ким е параноичен и дали си стрелал пола фамилија, и дали вујко му го фрлил на глутница гладни кучиња, и што веќе имаат напишано истите извори од кои се дезинформираш за С. Кореја.

Не кажувам дека тоа е рај на земјата, пошто не е. Само кажувам дека реално не можеш ништо со сигурност да знаеш за толку затворена земја и општество... А за тоа САД и западот што критикуваат било кого? Хаха, му кажала враната на гавранот дека бил многу црн.

Сите срања што САД и нивните ЕУ вазали ги прават, мене и општо Македонија па и Европа, и тоа како не засегаат.

Последно уредено:

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.306
Поени од реакции
30.643
^^
Буквално ме цитираш како кажувам и потенцирам „она што ти објективно можеш да го знаеш за нив“.
Повеќе од просечен човек. За Северна Кореја имам изгледано стотици влогови на јутуб од туристи.
Односно, она што Ким сака да го знаеме. А она што не сака е фактот дека немаат струја.
Западот каков и да е, не го крие своето грдо лице, бездомниците, силувањата, дрогата, и знаеме сите веќе за тоа.
А ти некако ко да падна на пропагандата на Ким.

Ако не ми веруваш мене, верувај и на другарка ти :D

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.202
Поени од реакции
34.791
Инаку Европа како што тргнале и самите ќе имаат рестрикции со струја, ама тоа нема да им биде најголемиот проблем.

А ти некако ко да падна на пропагандата на Ким.
„Пропагандата на Ким“?
Хаха, јас ама баш ич не се замарам со него и со С. Кореја. Ниту па они имаат некакво присуство на нетот (пропагандно или не). Ама изгледа Ким живее rent free во западните медиуми, па сето тоа очигледно влијае и на вас што живеете таму.

Kajgana Shop

На врв Bottom