Грчки вечери во Македонија

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.157
Поени од реакции
11.852
Во право си од а до ш. Јас под не се цвеќе за мирисање токму тоа го мислев. Ова марширање од другиве е башка категорија. Не се ни трудат да ублажат. Ама за искреноста ги поздравувам.

Сума сумарум, јадни ние со комшиите вака ќе гледаме да измериме помало зло во надеж.
Јас не искоментирав врз основа на тоа што другите ти реплицираа пошто не ме засега, искоментирав во однос на:

Србите не се совршени и безгрешни, но реално од комшиите немаме никој понаклонет кон нас од нив. Муабетот што го имаме со Србите го немаме со ниеден друг сосед. Така што... Не е баш исто. Кога Грк нѐ нарекол браќа? Пак ќе речам никој не е цвеќе за мирисање но разликата е очигледна.
Од причина што воопшто не се согласувам дека е „исто, а сепак различно“ т.е. не е ист односот на србите кон нас отколку на бугарите или грците.

Потполно ист е, дури и бетер односот - за лицемерието кое го прикажуваат кон нас со векови и не „помагаат и сакаат“ како помали браќа.
Не се работи воопшто за бирање на помало зло, туку за чисто зло.

Мене ми е сето тоа фуј.

ЕДИТ:
Колку да се знае, не те напаѓам тебе лично со ставот кој го имам туку не смееме како Македонци да дозволиме идни и сегашни генерации да читаат (макар и на форум, пошто сепак е социјална мрежа) како тоа Србите се нешо ВАУУУУУ и нешо ВАУУУУУ ни се имаат најдено во историјата кога си патиме исто, ако не и дупло повеќе во однос на другите соседи и тоа треба јасно да се каже и јасно да се знае.

RebelMk

₪ ₪ ₪
Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.768
Поени од реакции
1.161
Не е до немање став туку кога се сите против нас како Народ неможеш да бојкотираш некој, зарем имаме некоја држава исклучиво што е против нас? буквално сите се, јас не би ја бојкотирал Грција, сепак треба контакт со нашите таму, највеќе не има таму, плус е добра тампон зона за исламот, ако има гласање која земја треба да се бојкотира јас би гласал за Албанија и Косово како едно цело и бојкотирање на Албански производи и тн, додека со бугарите и србите да се држиме понастрана, затоа што овие два народи за разлика од Грците можат преку културата и блискоста на јазиците да вршат штетно влијание, кое србија веќе го прави, додека бугарите се изгубен случај.
Како народ можеме кого сакаме и кога сакаме да бојкотираме. Не идеме на летување во Гр и готово ... 100 души ќе речат ОК другите ајде бе не зезај најблиску ни е.
Тие преку граница од наши пари живеат за потоа да не бојкотираат и оспоруваат на секаков можен начин.
Затоа овој народ не заслужува држава.
Туку ајде Среќна Нова.

Член од
22 август 2022
Мислења
743
Поени од реакции
2.133
Јас не искоментирав врз основа на тоа што другите ти реплицираа пошто не ме засега, искоментирав во однос на:

Од причина што воопшто не се согласувам дека е „исто, а сепак различно“ т.е. не е ист односот на србите кон нас отколку на бугарите или грците.

Потполно ист е, дури и бетер односот - за лицемерието кое го прикажуваат кон нас со векови и не „помагаат и сакаат“ како помали браќа.
Не се работи воопшто за бирање на помало зло, туку за чисто зло.

Мене ми е сето тоа фуј.

ЕДИТ:
Колку да се знае, не те напаѓам тебе лично со ставот кој го имам туку не смееме како Македонци да дозволиме идни и сегашни генерации да читаат (макар и на форум, пошто сепак е социјална мрежа) како тоа Србите се нешо ВАУУУУУ и нешо ВАУУУУУ ни се имаат најдено во историјата кога си патиме исто, ако не и дупло повеќе во однос на другите соседи и тоа треба јасно да се каже и јасно да се знае.
Таман работа, аргументи се во прашање и нема омаловажување за да мислам нешто друго.

Очигледно е дека не сум премногу запознаена со тој дел на работите и имам причини да ме тригернат постапките од другата страна. Вака кога ќе размислиш, нема всушност ни помалку ни повеќе, кога кому му се дала прилика.

Што е жално, многу мала држава, многу голем товар.

Член од
2 април 2023
Мислења
294
Поени од реакции
661

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.088
Поени од реакции
1.255
Музиката нема религија, националност или граници. Таа е универзален јазик што ги сплотува луѓето, без разлика на нивната етничка или културна припадност. Што има лошо во тоа да се слуша грчка музика на некоја вечер, ако тоа носи радост и позитивна енергија? Зошто нема ваква критика за српската музика, која се слуша буквално 24/7 насекаде ? Немам ништо против српската музика, напротив, многу песни се навистина квалитетни, но чудно е што никој не се буни за тоа, например за некаква србизација, додека секоја грчка вечер веднаш станува „проблем“. Ова само покажува колку предрасудите се длабоко вкоренети во Македонија кај некои луѓе.

Член од
6 ноември 2024
Мислења
526
Поени од реакции
912
Музиката нема религија, националност или граници. Таа е универзален јазик што ги сплотува луѓето, без разлика на нивната етничка или културна припадност. Што има лошо во тоа да се слуша грчка музика на некоја вечер, ако тоа носи радост и позитивна енергија? Зошто нема ваква критика за српската музика, која се слуша буквално 24/7 насекаде ? Немам ништо против српската музика, напротив, многу песни се навистина квалитетни, но чудно е што никој не се буни за тоа, например за некаква србизација, додека секоја грчка вечер веднаш станува „проблем“. Ова само покажува колку предрасудите се длабоко вкоренети во Македонија кај некои луѓе.
Па да бе. На пример може и Ерменците да слушаат турска музика нели?

• Ми се допаѓа
Reactions: oon

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.088
Поени од реакции
1.255
Па да бе. На пример може и Ерменците да слушаат турска музика нели?
Зошто да не ? И турците можат например да слушат и ерменска музика. И да нема никаков проблем. Музика е музика.

RebelMk

₪ ₪ ₪
Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.768
Поени од реакции
1.161
Зошто да не ? И турците можат например да слушат и ерменска музика. И да нема никаков проблем. Музика е музика.
Прашај дали во Баку слушаат Ерменистан музик и во Ереват дали Азерска.
Ики девлет - бир милет.

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
11.316
Поени од реакции
28.262
Ја пред некој ден прочитав на страницата на една невладина дека ако израелците слушале повеќе палестинска музика и обратно, палестинците ако слушале израелска музика немало сега да ги геноцидираат .
Ваљда е точен податоков чим е од невладина.

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.088
Поени од реакции
1.255
Прашај дали во Баку слушаат Ерменистан музик и во Ереват дали Азерска.
Ики девлет - бир милет.
Не знам каква е ситуацијата во Азербејџан или Ерменија, но јас зборувам за Турција. Таму се организираат вечери со грчка, бугарска македонска, па дури и ерменска музика. Претежно во Анталија..Луѓето уживаат во културните разлики и никој не ја меша политиката во тоа. Музиката нема националност, нема граници, таа е универзален јазик кој ги спојува луѓето. Ако Турција, со својата историја и културна разновидност, успева да го направи тоа, зошто кај нас би било поинаку ? Наместо да гледаме политика во секоја песна, подобро е да ги користиме тие моменти за поврзување и разбирање.

RebelMk

₪ ₪ ₪
Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.768
Поени од реакции
1.161
Не знам каква е ситуацијата во Азербејџан или Ерменија, но јас зборувам за Турција. Таму се организираат вечери со грчка, бугарска македонска, па дури и ерменска музика. Претежно во Анталија..Луѓето уживаат во културните разлики и никој не ја меша политиката во тоа. Музиката нема националност, нема граници, таа е универзален јазик кој ги спојува луѓето. Ако Турција, со својата историја и културна разновидност, успева да го направи тоа, зошто кај нас би било поинаку ? Наместо да гледаме политика во секоја песна, подобро е да ги користиме тие моменти за поврзување и разбирање.
Абе ти се си во право али ние како народ сме кон сите релаксирани, а со нас НИКОЈ ?
Анталија пишал ОМГ ... Па Анталија е туристичко место имаш од Кинези до Африканци на одмор 2024 летото бевме таму. Каде што влечеш пари од туристи нема национализам има само Бујрун Аби тешеккурлер :)
Има видео на ЈТ пренк во Баку - ерменска и во Ереван - азерска музика :) гледај ги реакциите.

• Ми се допаѓа
Reactions: oon

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.088
Поени од реакции
1.255
Абе ти се си во право али ние како народ сме кон сите релаксирани, а со нас НИКОЈ ?
Анталија пишал ОМГ ... Па Анталија е туристичко место имаш од Кинези до Африканци на одмор 2024 летото бевме таму. Каде што влечеш пари од туристи нема национализам има само Бујрун Аби тешеккурлер :)
Има видео на ЈТ пренк во Баку - ерменска и во Ереван - азерска музика :) гледај ги реакциите.
Анталија е одличен пример за тоа како туризмот ги брише границите и предрасудите. Инаку и во Измир и во Истанбул се организираат такви забави.
Таму нема простор за национализам, има само „Бујрун Аби“ и „Тешеккурлер“, токму како што кажа ти, бидејќи кога се вртат пари, политиката, националноста и религијата заминуваат во втор план.

RebelMk

₪ ₪ ₪
Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.768
Поени од реакции
1.161
Анталија е одличен пример за тоа како туризмот ги брише границите и предрасудите. Инаку и во Измир и во Истанбул се организираат такви забави.
Таму нема простор за национализам, има само „Бујрун Аби“ и „Тешеккурлер“, токму како што кажа ти, бидејќи кога се вртат пари, политиката, националноста и религијата заминуваат во втор план.
Твојот народ во матичната земја е мајстор за тоа познавам многу Турци јас имам и нешто турски научено мене не ми сметаат јазиците или религиите.
НО, да си бидеме реални Турците на пример не ги сакаат Арапите иако се муслимани лично ми има еден Али кажано : Олум многу ги има откако ги прибра Ердоган има инциденти, кражби со нив, тепачки ... И тоа ми ги отвори очите дека Турците си се држат до националноста повеќе и вешто кокетираат помеѓу западот и истокот преставувајќи се како секуларни, а всушност некои од нив се порадикални од Девла Исламија.
Туку да се вратиме на темата ... ние буквар не можеме да издадеме во Солун, а тие можат тука и забави и нивни ДЈ да си носат ... не оди тоа така.

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.088
Поени од реакции
1.255
Твојот народ во матичната земја е мајстор за тоа познавам многу Турци јас имам и нешто турски научено мене не ми сметаат јазиците или религиите.
НО, да си бидеме реални Турците на пример не ги сакаат Арапите иако се муслимани лично ми има еден Али кажано : Олум многу ги има откако ги прибра Ердоган има инциденти, кражби со нив, тепачки ... И тоа ми ги отвори очите дека Турците си се држат до националноста повеќе и вешто кокетираат помеѓу западот и истокот преставувајќи се како секуларни, а всушност некои од нив се порадикални од Девла Исламија.
Туку да се вратиме на темата ... ние буквар не можеме да издадеме во Солун, а тие можат тука и забави и нивни ДЈ да си носат ... не оди тоа така.
Точно е, кај Турците националноста секогаш била и останала клучен фактор. Во Турција постои силен национален идентитет што не дозволува слепо прифаќање на други култури ако е против турски интереси. Дури и многу Турци, како што рекол и твојот познаник Али, отворено го изразуваат незадоволството од промените во демографската слика по приливот на арапски бегалци.
Ова беше една од причините зошто Ердоган изгуби околу 70% од локалните избори. Републиканците сè повеќе ја зацврстуваат својата позиција во големите градови како Истанбул, Анкара, Анталија,Измир, Бурса итн, каде секуларниот начин на живот и јасниот национален идентитет се неприкосновени.

Kajgana Shop

На врв Bottom